Det bedste bud på et fikst og færdigt letbanesystem til Aarhus Letbane kom fra det schweizisk/ italienske konsortium Stadler/Ansaldo STS, konkluderer Aarhus Letbane I/S.
Man forventer dermed at kunne underskrive kontrakt med konsortiet inden sommerferien og afslutte mere end et års forhandlinger om letbanesystemet.
»Det er en vigtig milepæl for anlægsselskabet og for hele Aarhus Letbane, at vi har fundet det konsortium, som skal levere letbanens transportsystem og tog. Nu kan arbejdet med at anlægge Danmarks første letbane for alvor gå i gang,« siger direktør for Aarhus Letbane I/S Claus Rehfeld Moshøj i en pressemeddelelse.
Aarhus køber samme letbanetog som venskabsby
De aarhusianske letbanetog bliver af samme model, som kører i Lyon og på Bybanen i Bergen, som er Aarhus’ venskabsby. Bybanen blev kåret som verdens bedste letbane i 2011.
Læs også: Milliardaftale: Mere letbane til Aarhus og DTU
Det bliver italienske Ansaldo STS, der leverer systemet, mens Stadler skal producere togvognene. Ansaldo STS leverer en bred vifte af signal- og sikkerhedsteknologier til jernbaner og er også kendt som leverandør på Cityringen og metroen i København.
»Det har været vigtigt for os, at letbanesystemet og togene i Aarhus skal bygge på kendte og afprøvede tekniske løsninger, og det gør Stadlers letbanetog og Ansaldo STS’ letbanesystem. At de to virksomheder ydermere kender og har erfaring med skandinavisk design og vores specielle vejrforhold er blot et ekstra plus,« siger Claus Rehfeld Moshøj med henvisning til, at Ansaldo STS har drevet virksomhed i Danmark i 20 år.
Usædvanligt samarbejde
Ansaldo STS er ikke at forveksle med AnsaldoBreda, som har leveret IC4-tog til DSB. De to selskaber er uafhængige søsterselskaber og en del af transportenheden i den italienske industrikoncern Finmeccanica.
Normalt indgår de to virksomheder i samme konsortium, men denne gang er signalproducenten Ansaldo STS gået i partnerskab med en anden producent af rullende materiel, schweiziske Stadler, om et bud på den aarhusianske letbane. Et valg der ifølge Claus Rehfeld Moshøj er klogt.
»De har valgt at gå sammen med Stadler. De har formodentlig tænkt, at Ansaldobreda qua IC4 har en meget kompliceret historie i Danmark, der også har kørt over mange år efterhånden. Derfor var deres valg af en anden samarbejdspartner uden tvivl klogt,« siger direktøren.
Læs også: Ansaldobreda-klon i finalen om at levere letbane til Aarhus
Det valgte samarbejde løb da også med aftalen foran snuden på de to øvrige prækvalificerede tællende den spanske infrastruktur-udvikler OHL sammen med Vossloh og Alstom Denmark i konsortium med Alstom Transport. Og Claus Rehfeld Moshøj har kun roser tilovers for det usædvanlige konsortium:
»Ansaldo STS er jo globalt anerkendt for sine evner til at levere effektive og sofistikerede signal- og sikkerhedsteknologier til metro- og letbaner, et godt eksempel er jo den københavnske metro. Og inden for rullende materiel er Stadler jo også ekstremt anerkendt,« siger han.
Klar til afgang om tre år
Den aarhusianske letbane skal senest være klar til fuld passagerdrift ved årsskiftet 2016/2017.
Letbanen i Aarhus skal bindes sammen med de eksisterende lokalbaner til Grenå og Odder. Det betyder, at der skal lægges nye spor på blandt andet havnen og ved banegården. Derfor tager kommunen udgangspunkt i anlæg af 16 kilometer nye spor, selv om det kun giver 12 kilometer ny letbanestrækning.
Læs også: Kæmpe ekstrabevilling redder kuldsejlet Aarhus-letbane
Den totale anlægssum kan løbe op i 3,3 mia. kr., hvoraf 1,9 milliarder finansieres af staten og kommunen, mens de resterende 1,4 milliarder skal finansieres over den almindelige drift, gennem tilskud og billetindtægter.
De statslige midler bidrager til investeringen i faste anlæg til infrastruktur, mens Aarhus Kommune og Region Midtjylland står for udgifterne til drift, værksted og rullende materiel i form af 23 togsæt.
