AnsaldoBreda får millionregning for rustne sporvogne i Oslo

18. august 2014 kl. 14:4913
AnsaldoBreda får millionregning for rustne sporvogne i Oslo
Illustration: Trond Strandsberg, Wikimedia Commons.
Den italienske IC4-producent skal til lommerne, efter at sporvogne fra selskabet måtte tages ud af drift i Oslo. Sporvognene var plaget af omfattende rustskader.
Artiklen er ældre end 30 dage

AnsaldoBreda kommer til at hænge på den over 17 millioner kroner store regning fra sidste års sporvognsfadæse i den norske hovedstad, Oslo. Det står klart efter forhandlinger mellem den italienske togproducent og Oslo Vognselskab, skriver norske Aftenpostens lokalnyhedsside Oslo By.

I slutningen af april 2013 blev Oslos 32 sporvogne af typen SL95 fra AnsaldoBreda taget ud af drift på grund af omfattende rustskader. I stedet blev der hen over sommeren indsat busser på ruterne. Regningen fra Oslos offentlige trafikselskaber løb op i 19,5 millioner norske kroner, svarende til 17,7 millioner danske kroner. Deraf udgør tabte billetindtægter omkring 3,6 millioner norske kroner.

Læs også: Regning pr. rusten Ansaldobreda-sporvogn: 3 millioner kr.

»Til sidst blev vi enige om, at der er tale om et garantikrav, der er omfattet af den aftale, vi har med dem (AnsaldoBreda, red.). Vi har også brugt en del tid at afklare omfanget af de økonomiske virkninger af begivenheden sidste år,« siger Erik Lund, administrerende direktør for det kommunalt ejede Oslo Vognselskab, der ejer sporvognene og leaser dem ud til transportmyndigheden Ruter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oslos sporvogne fra AnsaldoBreda, der som bekendt også har leveret DSB's fejlfyldte IC4-tog, har skabt store problemer siden anskaffelsen af de første vogne i 2000. Leverancen af sporvognene var fra starten forsinket fra fabrikkens side, og siden har undersøgelser vist, at vognene er begyndt at ruste, og at der er opstået revner i hjulakslerne.

Læs også: IC4-leverandør spreder kaos på jernbaner i hele verden

I 2013 mundede en omfattende teknisk gennemgang af Oslos sporvogne fra AnsaldoBreda ud i anbefalingen om at skrotte de problemramte vogne, selv om de på papiret endnu havde mere end 20 års restlevetid.

»Vedligeholdelsesomkostningerne ved SL95-vognene er sandsynligvis de højeste i hele Europa og ligger langt over selv meget ældre letbanemateriel. Hver eneste kørte vognkilometer koster Oslo 47 kr. i vedligeholdelsesomkostninger. Det er fire gange højere end gennemsnittet i Europa og vil fortsætte med at øges, hvis man vælger at holde fast i SL95-materiellet,« lød det i rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anbefalingen om at skrotte SL95-vognene stemte overens med holdningen hos et stort flertal i Stortinget og i Oslos bystyre.

Læs også: Oslo siger stop: Skrotter 32 sporvogne fra Ansaldobreda

Erik Lund fra Oslo Vognselskab fortæller til Aftenposten, at forhandlingerne med AnsaldoBreda er forløbet godt.

»Vi oplever, at fabrikanten har taget et reelt ansvar gennem hele processen. Det vigtigste for os har været at bringe sporvognene hurtigt tilbage i trafikken. Allerede efter et par timer var italienerne på plads i Norge med ingeniører. Det betød, at sporvogne var ude af trafikken i relativt kort tid,« siger han.

Ingeniøren og Aftenposten har uden held forsøgt at få en kommentar fra AnsaldoBreda.

Læs også: Ansaldobredas sporvogne ruster op efter få år på svenske veje

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
21. august 2014 kl. 14:48

Vognstyrer video, som kan have interesse blandt danske læsere. Kopier hele link (URL) til browser

Gotta do it - stay in the groove

10
19. august 2014 kl. 09:52

@ Niels Hansen</p>
<p>Kontrakten er skrevet i år 2000 under SR-regeringen, og DSB valgte oprindeligt at købe diesel IC4-togene, da den samme regering med Mogens Lykketoft forrest i midten af 1990´erne droppede den elektrificering man ellers havde planlagt i 1970´erne og startet i 1980´erne.

Hvilket som det tidligere er blevet påtalt dig var en på daværende tidspunkt velbegrundet beslutning. At den borgerlige regering i hen ved 10 år så kunne sidde med hænderne i skødet og se det hele gå galt, er det mig komplet ubegribeligt at ingen stiller spørgsmål ved.

Vi har tydeligvis de politikere, vi fortjener.

Tak til Jon for svar i øvrigt.

9
19. august 2014 kl. 09:06

I Norge sætter man ikke aber til at lave kontrakter.

@ Niels Hansen

Kontrakten er skrevet i år 2000 under SR-regeringen, og DSB valgte oprindeligt at købe diesel IC4-togene, da den samme regering med Mogens Lykketoft forrest i midten af 1990´erne droppede den elektrificering man ellers havde planlagt i 1970´erne og startet i 1980´erne.

8
18. august 2014 kl. 19:46

Det er selskapet Ansaldo Breda som er en del av Finmeccanica holding som har levert sporvognene til Oslo. Ansaldo STS som også er en del av Finmeccanica holding har levert signalanlegg til bybanen i Bergen og skal sammen med Stadler levere letbane til Aarhus

7
18. august 2014 kl. 19:07

Er det den del af Ansaldo Breda, som har leveret IC4 - eller er det den del, der nu har fået kontrakt på at levere styresystemet (tror jeg det var) til Århus letbanen/minimetroen i Kbh?

Eller et helt tredie?

6
18. august 2014 kl. 18:36

Hvor mange af den slags skandaler kan Ansaldo-Breda tåle, før der strammes op kvaliteten? Det er jo ikke ligefrem den bedste reklame for et produkt et firma kan få ...

Bevæger man sig over i det mindre charmerende spektrum for debatkommentarer kunne man da overveje om der findes virksomheder der har EU udbud som forretningsmodel. Den lader vi lige stå et øjeblik. Altså om det er muligt at generere indtægt ud fra uhensigtsmæssigt udformede udbud og købers efterfølgende dårlige kontrakthåndværk. Herved bliver den leverede kvalitet også mindre væsentlig hvorimod salg og jura er virksomhedens kernekompetencer.

5
18. august 2014 kl. 17:17

Hvor mange af den slags skandaler kan Ansaldo-Breda tåle, før der strammes op kvaliteten? Det er jo ikke ligefrem den bedste reklame for et produkt et firma kan få ...

4
18. august 2014 kl. 16:10

I Norge sætter man ikke aber til at lave kontrakter.

3
18. august 2014 kl. 15:49

I Norge har de jo ikke taget ansvaret for vognene, mod at få kompentation som DSB gjordet det her hjemme. Det er nok def den største fejl ang IC4 ligger i DK.

2
18. august 2014 kl. 15:32

»Vi oplever, at fabrikanten har taget et reelt ansvar gennem hele processen. Det vigtigste for os har været at bringe sporvognene hurtigt tilbage i trafikken. Allerede efter et par timer var italienernes på plads i Norge med ingeniører. Det betød, at sporvogne var ude af trafikken i relativt kort tid,«

"Regningen fra Oslos offentlige trafikselskaber løb op i 19,5 millioner norske kroner, svarende til 17,7 millioner danske kroner. Deraf udgør tabte billetindtægter omkring 3,6 millioner norske kroner."

En verden til forskel fra herhjemme, ikke sandt.

1
18. august 2014 kl. 15:11

Altså her er det DSB, der skal betale Ansaldo ekstra for Ansaldos fejl. Hvordan har man gjort i Norge?

I Holland/Belgien blev de også bare sure og leverede lortet tilbage, da de ikke kunne køre. Hvordan skriver man kontrakter i DK? Er det sådan en blankocheck?