Anonym Cowi-medarbejder advarer politikere om milliard-ekstraregning for letbane
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Anonym Cowi-medarbejder advarer politikere om milliard-ekstraregning for letbane

Sådan kommer Lyngby Station til at se ud med den nye letbane. (Illustration: Hovedstadens Letbane) Illustration: Hovedstadens Letbane

Letbanen i København er sminket. Regningen bliver ikke de 3,9 milliarder kroner, der er budgetteret med, men mellem 8 og 10 milliarder kroner.

Sådan lyder advarslen, som en Cowi-medarbejder har sendt til flere politikere. Advarslen gør, at vedtagelsen af anlægsloven for letbanen langs Ring 3 gennem byens forstæder nu er udskudt.

I stedet er transportminister Hans Chr. Schmidt (V) kaldt i samråd for at kommentere advarslen fra Cowi-medarbejderen. Den er markant, fordi Cowi også rådgiver Metroselskabet, der forbereder letbanen.

Læs også: Fire rådgiverkonsortier skal projektere letbanen i Ring 3

Liberal Alliances transportordfører, Villum Christensen, har indkaldt til samrådet og dermed i praksis udskudt vedtagelsen af letbanen. Han pointerer, at politikerne altid får mange mails op til sådan et projekt, blandt andet fra pensionerede ingeniører og berørte naboer.

»Men i dette tilfælde er der tale om, at flere bærer ved til påstanden om, at mange af beregningerne er sminket. Ikke alle omkostninger er med, og der er sket en bevidst underdrivelse af omfanget af omkostningerne,« siger han.

»De kommer fra folk, der sidder tæt på regnemaskinen og projektet.«

Tager ikke højde for trafikomkostninger

Villum Christensen ønsker ikke at afsløre identiteten på den Cowi-medarbejder, som har sendt den centrale kritik, og ingen af Cowis pressetalsmænd var umiddelbart til at træffe for en kommentar.

Læs også: Kritik af Cowi: I kan ikke sikre kvaliteten på en tunnel, som I selv byder på

Det nøjagtige indhold af advarslen er heller ikke offentligt tilgængeligt. Men en central påstand er gengivet i et af Villum Christensens samrådsspørgsmål til ministeren. Heraf fremgår det, at der ifølge Cowi-medarbejderen 'ikke er taget højde for trafikomkostninger, der beløber sig til 2 mia. kr. årligt i anlægsperioden og 1 mia. kr. årligt i driftsperioden'.

Over for Ingeniøren fremhæver Villum Christensen, at han netop ikke har fået oplysninger om driftsomkostningerne ved projektet.

Letbanen langs Ring 3 er med hans ord i forvejen 'danmarkshistoriens dårligste projekt rent samfundsøkonomisk'.

Læs også: Transportminister: Ring 3-letbanen er urentabel, men ikke i fare

»Derfor er vores tolerancetærskel for, hvornår vi skal sige fra, hvis der kommer ekstra omkostninger frem, også meget mindre. Når først bulldozerne er sat i sving, så kan vi ikke stoppe det,« siger ordføreren.

Overvejer Femern-model

Foreløbig er samrådet om letbanen programsat til om 14 dage. Det anser Villum Christensen for at være en lille forsinkelse i forhold til at afklare, om der er noget om kritikken af letbanens budget.

Læs også: Åbning af Ring 3-letbane udskydes to år til 2023

»Men det er klart, at hvis noget ser mærkeligt ud efter samrådet, så vil jeg bede om en ekstern afprøvning af budgettet,« siger han.

Politikerne benyttede samme fremgangsmåde, inden de sagde ja til at indgå kontrakt med entreprenørerne om Femern-tunnelen. Her blev revisionsfirmaet EY sat til at kulegrave projektselskabet Femern A/S' materiale.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, har også modtaget advarslen fra Cowi-medarbejderen, men vil heller ikke røbe vedkommendes identitet.

»Det virker solidt, i og med at en Cowi-medarbejder, der har siddet og arbejdet med tingene, siger, at en masse udgifter ikke er med i beregningerne. Vi skylder at tage en runde mere. For det er jo ikke et spørgsmål om 100 mio. kr., men om 4 milliarder kr. fra eller til,« siger han.

Metroselskabets projektorganisation ønsker ikke at kommentere kritikken.

Ingeniøren hører meget gerne fra læsere, som kender detaljer i kritikken af letbanens budget. Skriv til mbr@ing.dk.

Citat:
"En medarbejder hos Cowi har sendt flere politikere en advarsel om, at regningen for letbanen langs Ring 3 i Københavns bliver dobbelt så høj som de fire mia. kr., der er sat af"

7-8 milliarder for en sporvogn som kan køre strækningen et helt minut hurtigere end en bus lyder da også rimeligt.

Fredags-sarkasme forekommer :-)

Samfundsøkonomien i alle sporvognsprojekter i Danmark er i forvejen helt håbløse. Det her gør det kun endnu værre.

http://ing.dk/artikel/transportminister-ri...

  • 10
  • 7

Her er jo tale om en whistleblower. Det er jo imod statsmagtens ønsker samt til fordel for folket. Så vedkommende bliver sandsynligvis fængslet. Og projektet vil blive afviklet som planlagt. Det er tidens trend...

  • 18
  • 4

Her er jo tale om en whistleblower. Det er jo imod statsmagtens ønsker samt til fordel for folket. Så vedkommende bliver sandsynligvis fængslet. Og projektet vil blive afviklet som planlagt. Det er tidens trend...

@ Anders Tariq Borup

Det er muligt, men 20 år senere rejser vi måske en statue af ham/hende :-)

Desuden mener jeg det er i statens og borgernes interesse de 7-8 milliarder bliver brugt på noget kollektiv trafik som rent faktisk bliver en forbedring. Personligt foreslår jeg en ny tunnel til S-banen fra Ryparken, via Rigshospitalet og Forum til Hovedbanegården.

Pris cirka 10 mia. kroner.
Forbedringer: S-togstrafikken gennem København kan fordobles. Nye stationer på trafikerede steder. S-banen mindre sårbar mod forsinkelser. Hurtigtog på S-banen kan bedre udnyttes. Forsinkelser kan bedre indhentes.

Det er da langt bedre end at erstatte en bus med en sporvogn som ikke bidrager med noget som helst nyt, og er næsten ligeså langsom. Og så til 7-8 mia. kroner.

http://ing.dk/artikel/trafik-professor-byg...

  • 10
  • 3