Anlæg af nordjysk skifergasboreplads begynder til maj

14. november 2013 kl. 16:332
Anlæg af nordjysk skifergasboreplads begynder til maj
Illustration: Erik Holm.
Total, der jagter skifergas i Nordjylland, er halvvejs med sin VVM-arbejde og forventer at starte anlægget af borepladsen til maj.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ikke så sjældent er der 'buuh'-råb, når det franske olieselskab Totals danske koordinator, Henrik Nicolaisen, holder oplæg om selskabets skifergasjagt i Nordjylland.

Men på Dansk Gas Forenings årlige konference var Henrik Nicolaisen blandt venner og blev endda klappet på og af scenen, da han gav en status på Vendsyssel-1-brønden, som prøveboringen hedder.

»Processen er godt i gang, og vi forventer at starte anlægget af selve borepladsen fra maj næste år,« sagde Henrik Nicolaisen.

Totals budget til efterforskningsboringen er nu på 300 millioner kroner. Det er blevet betragteligt dyrere, efter at politikerne i Frederikshavn krævede en fuld VVM på prøveboringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Henrik Nicolaisen vil selve borepladsen dække et areal på to hektar. Planen er at bygge støjvolde omkring borepladsen og sikre jorden ved pladsen imod udslip af kemikalier eller andre skadelige stoffer. Total skal bruge op mod 2.000 kubikmeter vand i selve efterforskningsboringen.

Læs også: Miljøundersøgelser kan blive obligatoriske for skifergas

Borepladsen bliver udstyret med sand og en membran af syntetisk asfalt, der skal sikre mod gennemsivning af vand, forklarede Henrik Nicolaisen. Til sidst dækkes pladsen med fliser, og der laves kloakering, så nedsivende regnvand og eventuelle lækager bliver opsamlet.

Selskabet udfører en vandboring i hver ende af borepladsen for at holde øje med vandkvaliteten, ligesom der er taget flere lokale prøver af drikkevandet, før selve arbejdet går i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»VVM-redegørelsen dækker også det visuelle af projektet, men jeg kan berolige med, at selve boreriggen, selv om den er høj, kun bliver stående i cirka to måneder,« sagde Henrik Nicolaisen.

VVM-redegørelsen er en politisk besluttet udbygning af den VVM-screening, der var godkendt af både Frederikshavns Kommune og de statslige myndigheder, herunder Miljøstyrelsen. De lokale byråd vedtog, at screeningen var utilstrækkelig og krævede en fuld VVM-redegørelse på en prøveboring. Dem er der lavet mere end hundrede af på dansk grund.

Læs også: Total starter flybåren jagt på nordsjællandsk skifergas

Til gengæld er der ikke ret meget uenighed om, at det kræver en fuld VVM-redegørelse at starte selve den hydrauliske frakturering, hvis prøveboringen viser, at der er skifergas i tilstrækkelige mængder. Hydraulisk frakturering, også kendt under betegnelsen fracking, er en metode til at indvinde gassen ved at presse vand, sand og kemikalier ned i skiferlagene. Hvis prøveboringen viser sig negativ, kommer der naturligvis ikke frakturering.

»Det VVM-arbejde går i gang i januar, hvilket vil være længe, før vi ved, om vi kommer til at frakturere,« lød det fra den danske projektleder på gas-konferencen.

Selve prøveboringen kan tidligst gå i gang i slutningen af næste år. Herefter skal der laves crush-test og analyser af kerneprøverne samt prøvefrakturering, hvis analyserne er positive.

Med andre ord taler vi tidligst i 2015, før der er svar på, om der er skifergas under Nordjylland.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. november 2013 kl. 11:29

Selvom der ikke bruges fracking kemikalier er der problemer med radioaktive stoffer og andre forbindelser fra undergrunden i vand fra skifergas udvinding.

1
15. november 2013 kl. 17:33

En VVM undersøgelse for en prøveboring, det virker lidt som overkil. Man kender først undergrunden og den mulige produktionsmetode når man har boret. Prøveboringen er som nævnt en prøve, og et vigtig grundlag for en VVM af produktionen.