Anklager kræver fængsel til direktør bag kollapset cirkustelt
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Anklager kræver fængsel til direktør bag kollapset cirkustelt

Efter halvandet års efterforskning og juridisk vurdering har anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi nu rejst tiltale mod en cirkuschef i forbindelse med et sammenstyrtet telt. Det oplyser senioranklager Jens Berger til nyhedsbureauet Ritzau.

Et telt opstillet af Cirkus Arena tæt på kysten ved Kalundborg blev løftet op af et kraftigt vindpust 21. juni 2013. Derefter kollapsede det ned over de 550 gæster til elselskabet Seas-NVE's 100-års jubilæum.

Læs også: Pløkkerne til ulykkestelt var banket ned i våd jord

Kollapset fik politiet til at undersøge, om teltet var rejst forsvarligt. Enden på den vurdering er nu blevet, at politiet har tiltalt Jackie Berdino-Olsen, der er søn af cirkus-direktør Benny Berdino. Sønnen var ifølge anklagemyndighedden den ansvarlige leder i forbindelse med opsætningen.

I anklagemyndighedens optik har han overtrådt straffelovens paragraf 252 ved at udsætte andres liv for fare, blandt andet ved grov skødesløshed, skriver Ritzau.

»Som ansvarlig burde virksomhedslederen efter vores opfattelse have været mere omhyggelig med, at teltet var sat forsvarligt op. Det kunne han efter omstændighederne have gjort bedre,« siger Jens Berger.

Læs også: Frit slag for at sætte elendige telte op i Danmark

Yderligere er han tiltalt for at have overtrådt arbejdsmiljøloven. De to tiltaler ifølge anklagemyndigheden resultere i bøde og fængsel, men det bliver op til retten i Holbæk at vurdere, når sagen begynder senere på året.

Sammenstyrtningen har desuden efterfølgende betydet, at der er strammet op på reglerne for telte til brug i cirkus, på festivaler og lignende.

Læs også: Frit slag for at sætte elendige telte op i Danmark

Blandt andet har kommunerne fået præciseret af Energistyrelsen, hvilke krav der skal stilles, formentlig set i lyset af, at Kalundborg Kommune, der gav tilladelsen til at opstille teltet, ikke sikrede sig, at der forelå statisk dokumentation for teltet, selvom det var et krav, da tilladelsen blev givet.

Kilde Politiken

Det virker ikke som om man gider gøre en indsats for at blive færdig i rimelig tid. Man får flashback til dansk industriproduktion inden Lean bølgen. Det så heller ikke for godt ud. Ledelsen sov på deres vagt, og alting sejlede. Jeg tvivler på at der løbende er kommet relevante nye ting op de sidste 15 måneder af efterforskningen. Det må være slendrian at det har taget så lang tid.

Og samtidig bemærkelsesværdigt at straffen ønskes så hård, når vi ser på slendrian i CSC, DSB, rigspolitiet, osv, osv, som er totalt uden konsekvens. Det virker som om man kaster sig over sager der er mulige at forstå essensen af uden faglige forudsætninger. Jo simplere sager des større chance for at blive undersøgt. Et telt der vælter, det kan man forstå. Opsætning af en sikker it infrastruktur, uha uha. Opbygning af en ordentlig kontrakt på tog, uha uha. Håndtering af en henvendelse om at nogen har gang i at hacke den virksomhed som passer på de mest centrale registre i Danmark, uha uha. Slendrian, manglende faglig ekspertise og uklar ansvarsfordeling i politiet må være enormt udbredt.

Konklusionen må være at politiet er ledet udygtigt og at vores retssikkerhed derfor er under pres. Fyr de ansvarlige 3-5 lag ned og start forfra.

  • 9
  • 0

Og samtidig bemærkelsesværdigt at straffen ønskes så hård, når vi ser på slendrian i CSC, DSB, rigspolitiet, osv, osv, som er totalt uden konsekvens

Forskellen er vel at et sammenstyrtende telt direkte sætter folks liv og helbred i fare, mens de andre eksempler du nævne ikke umiddelbart sætter andres liv på spil.

Så vidt jeg kan se har anklagemyndighen heller ikke disideret krævet at han skal straffes med fængsel, men "blot" sigtet ham efter paragraffer der giver mulighed for fængselsstraf.

  • 0
  • 1