Angela Merkel tager del i tysk kvantejubel

Illustration: IBM

Ved et stort anlagt arrangement, som var delt med verden online, har IBM og Fraunhofer Instituttet indviet en IBM kvantecomputer System One i Ehningen nær Stuttgart.

Maskinen har 27 qubit. Det betyder, at den ikke i sig selv kan byde på beregninger, som ikke kan gennemføres på konventionelle computere.

Men når hele den tyske elite fra politik og erhvervsliv med forbundskansler Angela Merkel i spidsen tog del i indvielsesarrangementet, er det fordi, at kvantecomputeren er med til at vise, at Tyskland er helt fremme i forreste linje med udvikling og fremtidige anvendelser af kvanteteknologi.

Angela Merkel, der selv har en doktorgrad i kvantekemi, holdt en kort tale i sin sædvanlige tørre stil, men optrådte næsten på slap line, da hun fik lov til at stille spørgsmål.

IBM har tidligere annonceret, at man i 2023 vil have en kvantecomputer med 1000 qubit. Det begynder at ligne noget, som kan få en reel betydning. Andre mener dog, at kvantecomputere skal op i millioner af qubits, før man med fejlkorrektioner kan tage højde for de fejl og den ustabilitet, der uvilkårligt vil være i kvantecomputere.

Men kvanteteknologi er på vej frem i hastigt tempo, og man skal ikke forklejne, at de virksomheder, som er med hele vejen fra begyndelsen, kan få en fordel den dag, kvantecomputeren for alvor vokser i størrelse.

Det synspunkt synes at være forstået i Tyskland, og IBM Quantum System One er et synligt og vigtigt vartegn og værktøj, som tyskerne med Angela Merkel i spidsen var tydeligt stolte over at kunne lægge land til som det første i Europa.