HCØ: Et åndrigt liv fortalt med klenodier, ord og tegninger

200 år for elektromagnetismens opdagelse Illustration: Forlaget Eudor
H.C. Ørsteds forsøgopstilling fra 1820 med magnetnål og ledning og ikke mindst det enorme batteri, han selv havde bygget, er blandt de klenodier, der kan ses på udstillingen ‘Skønheden i naturen’, som åbner i Rundetårn i København 1. juli som led i fejringen af 200-året for den danske naturvidenskabsmands opdagelse af elektromagnetismen. Illustration: Selskabet for Naturlærens Udbredelse

Mange af de planlagte arrangementer i foråret i forbindelse med fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820 er blevet aflyst eller udsat på grund af corona-pandemien. Men nu er der ved at komme gang i fejringen igen, og helt i henhold til den oprindelige plan åbner en udstilling 1. juli i Rundetårn i København. Udstillingen flytter til oktober til Odense og vil til næste forår kunne ses i Aarhus.

Udstillingen er arrangeret af Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) stiftet af H.C. Ørsted selv i 1824. Det er opdagelsen af elektromagnetisme, der er omdrejningspunktet, og det bliver bl.a. muligt at se den opstilling, hvorved Ørsted i juli 1820 udførte en lang række opklarende eksperimenter som opfølgning på den allerførste påvisning under et offentlig foredrag i april måned af, at en elektrisk strøm kunne bevæge en magnetnål.

I 12 temaer berettes også om Ørsteds andre videnskabelige bedrifter inden for bl.a. geofysik og kemi, som sprogfornyer og ikke mindst hans livssyn, der fremgår af udstillingens titel ‘Skønheden i naturen’.

Hvis vi skal være helt ærlige, er fejringen af 200-året for elektromagnetismens opdagelse dog mest en dansk foreteelse. Ørsted tabte på mange måder kampen om den elektromagnetiske historieskrivning til Ampere, Faraday, Maxwell m.fl.

Artiklen fortsætter efter billedet

1803 demonstrerer H.C. Ørsted i Paris sin tyske ven Johann Ritters ladningssøjle eller batteri. »Imponerende, « lyder det fra Pierre-Simon Laplace, der står ved siden af Charles-Augustin de Coulomb. Da danskeren senere prøver at eftervise Ritters tanke om, at Jorden har to elektriske poler, går det galt. Men tegneserien beskriver, at Ørsted gjorde et hæderligt forsøg og uplettet kunne rejse hjem til Danmark. Illustration: Forlaget Eudor

I bestræbelserne på at rette op på dette har SNU udgivet engelsksproget H.C. Ørsted-bog, som består af en række artikler skrevet af videnskabshistorikere og forskere.

De fleste af bogens artikler blev allerede udgivet på dansk i december 2019 i fysiktidsskriftet Kvant, hvor jeg læste dem med stor inter­esse. Men hvorvidt det lige bliver denne bog, der åbner den angelsaksiske verdens øjne for Ørsted, kan jeg nu godt have min tvivl om. Især for et udenlandsk publikum stikker artiklerne nok for meget i forskellige retninger, og nogle er alt for tydeligt oprindeligt skrevet til et dansk publikum.

H.C. Ørsted på tegneserie

Det mest originale bidrag til fejringen af Ørsted, som jeg hidtil har set, er nok tegneserien eller den grafiske roman ‘Ørsted – han satte strøm til verden’, der udkommer 22. juni.

Den er tegnet af Ingo Milton og Sussi Bech, som har fået hjælp af seniorforsker Jens Olaf Pepke Pedersen fra DTU til tekst og emnevalg. Sidstnævnte, der i øvrigt også er en af redaktørerne på den engelsksprogede bog, har desuden suppleret med en længere selvstændig tekst i tegneseriebogen, der beretter om Ørsted som forener ikke kun af elektricitet og magnetisme, men også inden for filosofi, litteratur, digtning, kristendom og naturvidenskab.

Tegneserien skildrer Ørsteds liv fra han er 11 år i Rudkøbing på Langeland i 1788 til indvielsen af den Polytekniske Læreanstalt 5. november 1829 og slutter med, at Ørsted siger: »De kandidater, som kommer til at udgå herfra, vil hæve opfindelsesånden og øge vort lands fremgang og velstand i mange år!« – en nutidig omskrivning af Ørsteds tale.

Tegneserien er et visuelt, originalt og begavet bidrag til forståelsen af Ørsted og hans samtid med fine tekniske forklaringer og illustrationer.

Selvfølgelig skal jeg ikke undlade at fremhæve Ingeniørens egen særsektion om H.C. Ørsted fra februar til forståelse af betydningen af opdagelsen for 200 år siden, men har man lyst til at få en bredere beskrivelse af videnskabsmanden og hans samtid, vil jeg begynde med tegneserien og derefter tage på udstilling – eller eventuelt gøre det i omvendt rækkefølge. Man kun ærgre sig over, at udenlandske turister vil være fraværende på udstillingen.

Bøgerne kan f.eks. købes gennem Polyteknisk Boghandel & Forlag.

H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen. Udstilling i Rundetårn 1. juli- 25. september arrangeret af Selskabet for Naturlærens Udbredelse. Udstillingen flytter efterfølgende til Odense og Aarhus.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er sjovt at se og forestille sig at det gamle batteri fra H.C.Ørsted gennem 200 år har udviklet sig til ca. 15 batterifabrikker i EU der vil producere ca. 400 GWh Li-Ion batterier om året. Bilindustrien og flere mindre industrier har virkelig set de fordele der er i at benytte de elektriske og elektroniske teknologier. Sjovt og fornemt at det hele har danske rødder 200 år tilbage.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten