Andreas Mogensen skal efterforske mystisk hul på rumfartøj

Illustration: ESA/Nasa

Mysteriet om lækagen på Den Internationale Rumstation (ISS), der skyldtes et lille tilsyneladende boret hul bag et toilet på et af de tilsluttede Soyuz-rumfartøjer, er endnu ikke blevet løst.

Derfor har amerikanske Nasa indledt en undersøgelse, som skal afgøre, hvordan hullet er opstået, og danske Andreas Mogensen er med i undersøgelseskomiteen.

Det skriver DR.

»Som astronauternes repræsentant – for dem, der er deroppe nu – så indgår jeg ikke alene i planlægningskomiteen, men også i undersøgelseskomiteen, som er i gang med at kigge på, hvordan det er opstået,« fortæller Andreas Mogensen til DR Viden.

Læs også: Russisk mistanke: ISS-astronauter har saboteret rumkapsel

Den russiske rumorganisation Roscosmos skabte i starten af september grobund for en heftig mediespekulation, da lederen Dmitry Rogozin på et pressemøde luftede en hypotese om, at hullet kunne skyldes en 'overlagt handling udført i rummet'.

Sådan så hullet ud bag toilettet på Soyus-fartøjet, før det blev forseglet. Illustration: NASA

Da rumfartøjet er blevet påvirket indefra og viser spor af boremærker ved hullet, er spørgsmålet ifølge russerne, om det er blevet lavet på Jorden, inden rumfartøjet blev sendt af sted, eller i rummet. Andreas Mogensen er enig i, at det ligner et boret hul.

»Det ligner et boret hul. Jeg ved ikke, hvad der er mest sandsynligt. Det må undersøgelsen vise. Men det er selvfølgelig en mulighed, at det bare er en fejl, som er blevet lappet på Jorden, inden rumskibet blev sendt af sted. Det er først og fremmest et russisk fartøj, så det er russerne, der står for undersøgelsen, og de kigger selvfølgelig på hele deres produktionsproces, og hvor sådan et hul kunne være opstået henne,« siger han til DR Viden.

Dmitry Rogozins Roscosmos har nedsat en kommission, der skal efterforske årsagen til hullet. Han blev i midten af september enig med Nasas leder, Jim Bridenstine, om at holde sig fra at ytre yderligere foreløbige forklaringer, inden rumorganisationernes respektive undersøgelser er færdige.

Læs også: Rusland spreder nye teorier i sagen om hullet rumfartøj

I starten af oktober måtte Nasa dog igen til tasterne for at lægge en dæmper på mediespekulationerne, efter Dmitry Rogozin havde kommenteret, at Roscosmos nu udelukker en produktionsfejl.

»Russiske medier skrev for nylig, at generaldirektør Rogozin sagde, at hullet ikke var en produktionsfejl. Udelukkelse af en produktionsfejl indikerer, at det her er et isoleret problem, som ikke kategorisk vil påvirke fremtidig produktion,« skrev Nasa i en udtalelse

»Denne konklusion betyder ikke nødvendigvis, at hullet blev skabt med overlæg eller med ond hensigt. Nasa og Roscosmos efterforsker begge hændelsen for at afgøre årsagen.«

Dmitry Rogozin og Jim Bridenstine mødes personligt i denne uge, hvor de skal diskutere sagen. Ifølge DR forventes efterforskningerne færdige i løbet af et par måneder. Inden da er en rumvandring planlagt til november, hvor yderligere oplysninger skal indsamles.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lyder til at der er en galning ombord blandt besætningen, minder lidt om piloten for et års tid siden der begik selvmord med alle ombord.

 • 0
 • 10

"Minder lidt om piloten for et års tid siden der begik selvmord med alle ombord."

Hvad for noget? Hvilken pilot, hvilket fartøj?

Men damn. Det lyder altså for sindsygt. Det kan jo ikke være lavet nede på jorden, så vil man da ha opdaget problemet før?

 • 1
 • 8

Ahh ja det er rigtigt. Du fik det bare til at lyde som om det var ombord på ISS det skete. Derfor jeg undrede mig, fordi DET havde jeg skisme ikke hørt :)

 • 1
 • 0

Og dermed sandsynligste forklaring er at en af dem der har været med til at bygge soyuzkapslen er kommet til at bore hullet ved et uheld og har haft en formodning om at sanktionen herfor ikke blot ville være en korrigerende samtale. Så derfor har vedkommende lappet hullet med hans tyggegummi (eller tilsvarende intemistisk materiale). Det ville vel forøvrigt være muligt at konstatere om der ombord overhovedet fandtes et bor med den anvendte diameter?

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten