Andreas Mogensen afviser konspirationsteori: Se beviset
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Andreas Mogensen afviser konspirationsteori: Se beviset

Andreas Mogensen har aldrig været i rummet. Hans tur er optaget i et studie. Sådan har beskyldninger fra læsere lydt mod den danske astronaut. Og han har selv fulgt med i debatten på Ingeniøren og i Ekstra Bladet med et bredt grin.

Læsere som blandt andre Ole Lochmann har i Ingeniørens debat peget på, at man i Andreas' optagelser af lyn fra rumstationens vinduesparti Cupola aner et stativ i det ene hjørne.

Læs også: DTU-forskere: Mogensens lyn-videoer fra ISS er guld for os

»Det er et faktum, at det er en falsk film, når der kommer et studie stativ til syne i filmen, som Andreas Mogensen påstår, han har optaget,« har Ole Lochmann efterfølgende skrevet i en mail til Ingeniøren.

Lignende udmeldinger kommer fra læsere af Ekstra Bladet, der også har opdaget stativet. Og skal man tro en afstemning blandt læsere af Ekstra Bladet, så tror kun 68 procent på, at Andreas har optaget sin video af lyn i rummet.

Andreas første reaktion var at slå en kæmpe latter op, da Ingeniøren første gang viste ham kommentarerne fra læsere. Siden har han med tyk ironi postet et Facebook-opslag, hvor han lover at tage sig sammen næste gang:

»Der kører åbenbart en stor debat om, hvorvidt jeg overhovedet var i rummet. Alt sammen fordi jeg glemte at fjerne et stålstativ fra studiet, inden jeg tog billeder fra rumstationen. Næste gang må jeg tage mig sammen og sikre mig, at alle remedier i studiet er godt gemt væk.«

Men her til morgen løfter han så sløret for, hvad stativet er. Og det er...da...da...da...daaaa: et af solpanelerne på den Sojuz-kapsel, der hang ude foran vinduet i Cupola, da han tog billederne af lyn til DTU´s Thor-projekt.

Billedet er sat sammen af Mark Møller. Se også optagelserne af lynene herunder

Illustration: Andreas Mogensen / Mark Møller

Ing-debattør Ole Lochmann stiller sig dog stadig tvivlende overfor om forklaringen:

"Mark Møllers sammensætning af billedet viser at der er en sammenhæng i formen på den ramme på Soyuz og på det den ramme der komme ind i billedet. Og det vil jeg medgive," siger Ole Lochmann.

»Men hvor er selve solpanelerne? Hvorfor kan man ikke se dem? Er de faldet af eller er de usynlige om natten? Andre problemer som den hastighed som rumstation flyver med, 28.000 km/t, kan jeg stadig ikke fornemme eller se på filmen. Også lys over byer i Indien, det var jo uvejr med torden og lys, så man skulle vel ikke kunne se lys i byer, eller?,« skriver han til Ingeniøren.