Andreas Mogensen afviser konspirationsteori: Se beviset

Andreas Mogensen har aldrig været i rummet. Hans tur er optaget i et studie. Sådan har beskyldninger fra læsere lydt mod den danske astronaut. Og han har selv fulgt med i debatten på Ingeniøren og i Ekstra Bladet med et bredt grin.

Læsere som blandt andre Ole Lochmann har i Ingeniørens debat peget på, at man i Andreas' optagelser af lyn fra rumstationens vinduesparti Cupola aner et stativ i det ene hjørne.

Læs også: DTU-forskere: Mogensens lyn-videoer fra ISS er guld for os

»Det er et faktum, at det er en falsk film, når der kommer et studie stativ til syne i filmen, som Andreas Mogensen påstår, han har optaget,« har Ole Lochmann efterfølgende skrevet i en mail til Ingeniøren.

Lignende udmeldinger kommer fra læsere af Ekstra Bladet, der også har opdaget stativet. Og skal man tro en afstemning blandt læsere af Ekstra Bladet, så tror kun 68 procent på, at Andreas har optaget sin video af lyn i rummet.

Andreas første reaktion var at slå en kæmpe latter op, da Ingeniøren første gang viste ham kommentarerne fra læsere. Siden har han med tyk ironi postet et Facebook-opslag, hvor han lover at tage sig sammen næste gang:

»Der kører åbenbart en stor debat om, hvorvidt jeg overhovedet var i rummet. Alt sammen fordi jeg glemte at fjerne et stålstativ fra studiet, inden jeg tog billeder fra rumstationen. Næste gang må jeg tage mig sammen og sikre mig, at alle remedier i studiet er godt gemt væk.«

Men her til morgen løfter han så sløret for, hvad stativet er. Og det er...da...da...da...daaaa: et af solpanelerne på den Sojuz-kapsel, der hang ude foran vinduet i Cupola, da han tog billederne af lyn til DTU´s Thor-projekt.

Billedet er sat sammen af Mark Møller. Se også optagelserne af lynene herunder

Illustration: Andreas Mogensen / Mark Møller

Ing-debattør Ole Lochmann stiller sig dog stadig tvivlende overfor om forklaringen:

"Mark Møllers sammensætning af billedet viser at der er en sammenhæng i formen på den ramme på Soyuz og på det den ramme der komme ind i billedet. Og det vil jeg medgive," siger Ole Lochmann.

»Men hvor er selve solpanelerne? Hvorfor kan man ikke se dem? Er de faldet af eller er de usynlige om natten? Andre problemer som den hastighed som rumstation flyver med, 28.000 km/t, kan jeg stadig ikke fornemme eller se på filmen. Også lys over byer i Indien, det var jo uvejr med torden og lys, så man skulle vel ikke kunne se lys i byer, eller?,« skriver han til Ingeniøren.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når man kan bilde alle ind - undtagen anerikanerne og Svend og hans venner - det med den globale opvarmning og få tusindvis af vel betalte og fede forskere til at bedyre at det skam er den skinbarlige sandhed, så burde det være en smal sag at lave et stunt med Andreas Mogensen på rumrejse fra studie 3 i Nordisk film eller hvor sådan noget ellers foregår.

Pigs in Space! Har vi lissom hørt det før?

 • 2
 • 11

Jeg syntes at Ing.dk skal sponsere en rulle staniol hvis Andreas skal afsted igen. Så kan han sammen med de andre astronauter folde et par sølvpapirshatte det eb.dk nationen og andre ikke troende.

Jeg vil personligt tillade mig at ønske mig en sølvpapirshat foldet på rumstationen... Det ville da være lidt af en "pokal" til reolen.

 • 2
 • 0

Ja, ved censormødet på DTU i mandags fortalte Andreas i detaljer om rumrejsen og viste overbevisende billeder og videoer. Den video vi så af lynene var meget skarpere end den, der kan ses ovf. Jeg så også "stativet" meget tydeligt. Det var helt klart en del af en solfanger.

 • 4
 • 0

Selvom han nok har været i rummet er mistilliden til Nasa mere end begrundet. 2 amerikanske astronauter har stået frem og sagt at UFOer er virkelige og hemmeligholdes. Gordon Cooper og Edgar Mitchell. 3 hvis du tæller Brian O'Leary med. Det er et ganske pinligt faktum hvis man gør sig den tjeneste og tænker lidt over det. Selvom det er tungt stof. Og tro ikke at bevismængden er begrænset til det. Den er så rigelig til at være sikker mange gange.

Hvis Andreas skal spørges om noget interessant så er det hvilke hemmelighedsprotokoller han er blevet instrureret i om nogle. Om han har hørt historier fra andre astronauter.

 • 0
 • 14

Jeg tror slet ikke at i eksisterer, nogen af jer, det jeg ser her, er noget som er skabt inde i mit hovede. Jeg undrer mig dog over hvad formålet er?

 • 6
 • 0

Flemming det er godt nok lidt OT.

Men hvis nu noget intelligent liv (type 3 civilisation på kardashev-skalaen) en dag besluttede, at besøge os. Hvem siger så vi vil kunne se dem?

Mon ikke for længst de vil have udviklet "metamaterialer", som kan camouflere deres flyvende "te-kopper".

Så bare fordi man har fået flere kameraer, så er det nok naivt at tro, at det med det samme vil kunne bevise at vi ikke er besøgt af flyvende "te-kopper". Formentlig ligeså naivt som at tro en civilisation der er 1 million år foran os i udvikling, overhovedet gider besøge jorden.

Mvh Bjørn

 • 1
 • 0

Bjørn

Deri har du ganske ret - det er i øjeblikket bare lidt uden for mit virkelighedsbillede at rejse med mere end lysets hastighed, hvilket vil være nødvendigt for realistiske interstellare (eller intergalaktiske) rejser (igen: Set gennem mine skyklapper)

Jeg er ganske overbevist om, at der er liv andre steder i universet, men under hvilke former ?

Min stikpille ovenfor skyldes, at mængden af fotodokumentation på "aliens", "ufos" og lignende på ingen måde er fulgt med mængden af kameraer, hvilket jeg tager som "bevis" for, at der ikke er nogen - og at der altid har kommet disse "Jeg ved de findes" fra en profil ved navn Dan Frederiksen under mindst 20 forskellige aliaser ;o)

MIB I og II var ikke dokumentarfilm ;o)

mvh Flemming

 • 3
 • 0

Da Nasa landede astronauter på månen tilbage i 1969-1970-1971 osv, foregik al radiokommunikation med AM radio, og alle med en modtager kunne følge med. Så hvis det hele er fup, så er det lykkedes at snyde Sovjet og Kina og en helt masse andre der ikke er venligt stemt overfor USA. Der skulle i givet fald være snydt, med at radiosignalerne kom fra den rette vinkel, den rette tidsforsinkelse, den rigtige dobbler frekvens forskydning, og den korrekte radioskygge, når jorden roterer. Dernæst skulle hundreder eller tusinder af NASA ansatte på radiostationer, hele vejen rundt om jorden, fx 2-3 stykker i Australien, og på skibe midt i Stillehavet og Atlanten, være i stand til at holde mund, med bedraget de sidste 45-46 år.

Alt dette gælder naturligvis også for ISS, hvor alle kan stikke en antenne ud af vinduet og følge med i radiokommunikationen. I hvert tilfælde kan stater der ikke er glade for USA, og dem er der trods alt et par stykker af, følge med i kommunikationen, og de vil næppe holde bøtte om et bedrag?

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten