For Andreas er lav løn en investering

Illustration: BüroJantzen

»Den løn, jeg får i dag, er mindre end den, jeg fik, da jeg kom ud fra studiet i 2010.«

Civilingeniør Andreas Hoé Bergstrand siger det ikke med beklagelse, men blot som en konstatering af, hvordan tilværelsen ser ud, når man er iværksætter med en to år gammel virksomhed – og forhandler løn med sig selv.

»Det handler om, hvad jeg helst vil bruge penge på. Er det ekstra tøj og sko eller udvikling af forretningen, så jeg om tre-fem år kan hive en større gevinst ud af virksomheden? Det er en investering i fremtiden,« forklarer han.

Læs også: Frynsegoder er blevet en selvfølge

Vurderingen af, om virksomheden eller privatlivet skal tilgodeses, bliver dog også påvirket af, at Andreas Hoé Bergstrand er gift og har en datter på tre år:

»Havde jeg bibeholdt mit lønmodtagerjob, var vi helt sikkert flyttet fra vores toværelses lejlighed og i hus uden for København. Det behov har vi skubbet ud i fremtiden, men der er også de mindre behov som f.eks. ferie, hvor vi vælger Langeland frem for Lanzarote.«

Han understreger, at det ikke er noget, han og familien skænker mange tanker til hverdag:

»Det er en beslutning, vi har taget – og lever efter.«

Høj løn må vente

Mens ansatte ingeniører holder lønsamtale med chefen en gang om året, holder Andreas Hoé Bergstrand og hans kompagnoner et halvårligt møde, hvor de diskuterer virksomhedens fremtid:

De fleste iværksættere må de første år klare sig med 25-35.000 kr. i løn, og det er noget under, hvad en civilingeniør med otte års anciennitet kunne tjene andre steder. »Det er selvfølgelig også en investering. Det er ikke min ambition, at jeg om fem år sidder til den her løn,« siger Andreas Hoé Bergstrand. Illustration: BüroJantzen

»Flytter virksomheden sig i den takt, vi håber, og kan vi se en fremgang, der gør det værd at leve på en sten? Vi føler hele tiden, at det går den rigtige vej, og så længe det er sådan, fortsætter vi,« siger han.

Læs også: Specialisterne taber årets lønkapløb

Ifølge Andreas Hoé Bergstrand skal man ikke forvente nogen nævneværdig løn de første to-tre år i tech-startup-verdenen, for det tager tid at bygge en virksomhed op. Først skal man udvikle ideen, så produktet, dernæst skal man teste det hos kunder, revidere, videreudvikle og skaffe endnu flere kunder.

I hans egen virksomhed, ­Towoo, lancerede de i august sidste år version 1.0 af deres virtuelle marketingmanager, Tilde. Produktet er målrettet mindre virksomheder, som ikke har råd til at ansætte en marketingmedarbejder, og som i stedet kan bruge softwaren som rådgiver og få hjælp til at håndtere deres digitale markedsføringskanaler, f.eks. Google, Facebook og deres egen hjemmeside:

»Softwaren har standardiseret og automatiseret en række processer, og derfor kan Tilde hurtigere og billigere end et traditionelt reklame­bureau skabe en individuel marketingkampagne,« fortæller han.

En usikker gulerod

Towoo har sendt de første fakturaer af sted, og selvom det er positive nyheder, at der nu er kunder i butikken, betyder det også, at virksomheden mangler eksterne investorer for at vokse med den nødvendige hast. Det betyder, at lønforhandlingen får en anden karakter:

»Dermed får vi noget, der ligner en arbejdsgiver, indover, og så begynder en diskussion om, hvad der er en fair løn for os. For en investering på f.eks. to millioner kroner kan vi ansætte tre mand ekstra, hvis vi ikke selv får løn. Ifølge de investorer, vi har snakket med i Towoo, ender det for de fleste iværksættere med 25-35.000 kr. om måneden.«

Læs også: Få styr på lønsamtalen med dig selv

Med en anciennitet på otte år er det ikke just en prangende månedsløn, men for Andreas Hoé Bergstrand er det drømmen om at starte sit eget, der bærer afsavnene – og en ikke uvæsentlig detalje:

»Det er selvfølgelig også en investering. Det er jo ikke min ambition, at jeg om fem år sidder til den her løn. Jeg har en forventning om at kunne tjene langt flere penge, hvis det bliver en succes. Det er noget med at brænde for det, at ville det – og så den der gulerod, som er enormt usikker, men som kan blive til en god investering.«