Anders Lund Madsens udsendte opsporer Gadaffis slidte IC4 i ørkenen

Illustration: Jonathan Herrik

DR-programmet ’Dårligt Nyt’ med Anders Lund Madsen i spidsen har haft en reporter i Libyen. Missionen var at finde DSB’s forsvundne IC4-tog. Billederne dokumenterer, at det lykkedes.

Journalist Jonathan Herrik fra DR fandt AnsaldoBreda-toget i udkanten af hovedstaden Tripoli, hvor det har stået bomstille på en kort testbane, siden Italiens daværende premiereminister Silvio Berlusconi forærede toget i en pimpet luksusudgave med lædermøbler til den nu afdøde diktator Gadaffi.

Illustration: Jonathan Herrik

Toget har officielt status som ’testtog’, idet Libyen op til den voldelige revolution (der som bekendt mundede ud i diktatorens død) havde store planer om anlægge et topmoderne netværk af højhastighedsbaner med nyeste ERTMS-signalstandard. Tog-gaven fra Italien til Libyen var et forsøg fra AnsaldoBredas side på at bringe sig en i position som leverandør af rullende materiel til ørkenstatens fremtidige jernbaner.

12. måned 2006 er toget dateret fra AnsaldoBreda. Et af tallene i DSB-nummeret er delvist tærret væk: 45 1X4 Illustration: Jonathan Herrik

IC4-producenten AnsaldoBreda har tidligere over for Ingeniøren givet udtryk for, at man arbejder på en løsning med de libyske myndigheder, der kan skaffe IC4-toget tilbage til Italien for modernisering og senere overdragelse til DSB.

Men ifølge DR’s udsendte i Libyen afviste repræsentanterne fra Det Nationale Libyske jernbaneselskab, at man havde lavet en aftale om at sende IC4-toget til Italien. Ifølge den seneste leveranceaftale mellem DSB og AnsaldoBreda skal alle 83 IC4-togsæt være leveret til DSB i løbet af sommeren 2013.

Se ’Dårligt Nyt’ med Anders Lund Madsen via programmets hjemmeside

Danske tekster indikerer, at toget ikke oprindeligt var tiltænkt Libyen. Illustration: Jonathan Herrik
Emner : Tog
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis vi får det hjem, så sæt det på jernbanemuseum - så er der i det mindste ét komplet togsæt i landet.

 • 4
 • 0

Hvis Berlusconi foræret toget væk, så må Italienerne sgu da sørge for at bygge et 84. sæt til erstatning.

Hvis ikke det er tilfældet, så er det en endnu mere horrible dårlig aftale vi skatteydere er endt med at betale til end jeg havde forestillet mig.

Hvilke andre steder kan en leverandør forære en del af leverancen væk til 3. part på den måde?

 • 7
 • 0

IC4 toget der befinder sig i Libyen blev også omtalt i TV avisen i går aftes. Her blev en DSB kommunikationschef interviewet, og iflg. han var der slet ikke noget problem, for DSB havde slet ikke betalt for toget !!!! - måske DSB kan forklare om kontrakten med Ansaldo lyder på 83 eller 82 togsæt.

 • 1
 • 0

Når man ser det fine tog som aldrig har kørt stå hævet over landskabet på en halv kilometer nye skinner så er det da det perfekte symbol på hvordan meget ulandsbistand virker.

Et flot monument over alle de penge der kunne have været brugt bedre. Og som kunstværk kan det jo sagtens blive hvor det er og blot betragtes på nettet.

Og selv om det er Berlusconi der har foræret toget væk, så er det vel ikke værre end meget af det vi selv har foretaget os i ulandene i tidens løb. Eneste forskel er at der er altså mere stil over ham!

 • 3
 • 7

,Peter mogensen, der tager du fejl, Gadaffi ejede ikke en eneste dollar !! men ja han havde stjålet rigtig mange.. Lidt det samme som de danske medlemmer af kongehuset som ligger inde med store formuer ! det er jo ikke penge de har tjent - det er penge som bare vælter ind på deres konti - det er i mine øjne ikke det samme som at have skabt en formue !

 • 0
 • 7

Nu kender jeg ikke tallene, men hvis du gør må du gerne poste dem. Mig bekendt havde Gadaffi penge nok selv.

Du plejer da ikke at gå op i tal så hvorfor nu? Men Cepos beregnede for nogen tid siden at de lande som vi havde postet vore milliarder af ulandsbistand i havde haft en ringere udvikling over 40 år end andre ulande der ikke havde modtaget bistand.

Men du synes måske at det er forkert af os at bruge vore penge selv og at det er bedre at finde et eller andet tredieverdens diktatur at hælde pengene i?

Måske Berlusconi har tænkt at de sure danskere alligevel forærer pengene væk i stedet for at få noget ud af dem, så hvorfor ikke også dette tog, og lur mig om ikke han har været så smart at det på en eller anden måde alligevel er os der har betalt det?

 • 0
 • 4

...og lur mig om ikke han har været så smart at det på en eller anden måde alligevel er os der har betalt det?

Jo da, og tilmed rigeligt så det kan betale alle 83 togsæt og mere til. For dem der har glemt det, så lavede slynglen en grim streg med deltagerne ved et OPEC ministermøde i Wien 1975. Gaddafi havde lejet Carlos (Jackalen) + en flok røde og PFLP-venlige til at banke olieprisen op... det eventyr koste Dannevang store lån og arbejdsløse personer (>300.000), og vi betalte som bekendt af på den oplevelse indtil engang her i 0'erner..

http://www.marketplace.org/topics/business... http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_the_Ja...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten