Analytikere: Batteriskifte til elbiler er en død sild

Batteriskiftestationer vil stå ubrugte hen, og hele ideen med en elbil, der kan skifte batteri på langture, vil glide mere og mere i glemmebogen.

Det er en ud af ti forudsigelser for 2013, leveret af analyseinstituttet Pike Research, der har specialiseret sig i det globale marked for elbiler.

I efteråret kørte Better Place ellers en stort opsat annoncekampagne for at sparke gang i salget af Renaults elbil Fluence Z.E. Nettet af skiftestationer rundt om i landet var stort set på plads, og derfor skulle der kunder i butikken.

Læs også: Se Better Places batteriskiftestation i funktion

Men kunderne blev væk, og et salg på nogle hundrede elbiler for hele 2012 stod ikke mål med det trecifrede millionbeløb, som er investeret i infrastruktur med ladere og batteriskiftestationer.

Derfor bliver 2013 et skæbneår for Better Place, siger også Per Jørgensen Møller, der er formand for Dansk Elbilkomité:

»Better Place er hårdt ramt af den generelle stagnation inden for elbiler. På den anden side er hele systemet med batteriskiftestationer også på plads nu, så der skal nok komme flere kunder til. Det bliver bare ikke så mange, som Better Place måske have håbet. Derfor tror jeg at 2013 bliver et afgørende år for konceptet,« siger han.

Forkert model - vi vil have stationcars

Pike Research peger især på manglen på forskellige modeller som kritisk for Better Places overlevelse. Ideen var fra starten, at flere bilproducenter ville tilbyde biler med mulighed for batteriskifte, men indtil videre har kun Renault leveret en model. Better Place vil ikke be- eller afkræfte, om der skulle være flere på vej.

Det er ifølge forbrugerorganisationen FDM's ekspert på elbilsmarkedet, Torben Lund Kudsk, en af årsagerne til den manglende succes:

»Renault Fluence Z.E. er opbygget som en traditionel sedan, og dem sælges der altså bare ikke særligt mange af i Danmark, hvor vi foretrækker stationscars. Desuden kan vi høre på vores medlemmer, at bilkøberne har svært ved at vænne sig til en model, hvor man knytter sig til en enkelt leverandør som Better Place,« siger Torben Lund Kudsk.

Better Place vil levere infrastruktur til alle elbiler

Men selv om Pike Research ikke spår konceptet med batteriskifte mange chancer, bliver Better Place ikke dømt helt ude af analysefirmaet.

Better Place er nemlig allerede ved at transformere sig fra leverandør af biler med udskifteligt batteri til en generel leverandør af alle de services, der knytter sig til ejerskabet af en elbil. Det kan man se allerede nu, hvor Better Place på deres hjemmeside annoncerer for køb af medlemsskab, hvis man vælger at købe en elbil, for eksempel Tesla S, en Renualt Zoe eller en kommende el-version af VW Up - det er alle bilmodeller, hvor batteriet ikke kan skiftes.

Det giver god mening, siger Per Jørgensen Møller:

»Better Place har måske kastet håndklædet i ringen, når det gælder deres eget princip, og i stedet erkendt, at der ligger en stor forretning i at levere infrastruktur. Det var jo også Better Place, der fra første færd tog det fulde ansvar for elbilernes batteri og kun solgte selve bilen. Den tendens ser man nu, at flere andre følger,« siger Per Jørgensen Møller.

Og her er han på linje med Pike Research, som forventer, at markedet for leverandører, som udlejer eller leaser batteriet til elbilen vil vokse i 2013. Ved at holde ejerskabet af batteriet ude af selve købet af en elbil reduceres prisen på bilen, samtidig med at en del af kundernes usikkerhed fjernes.

Det gælder både, hvis batteriet mister kapacitet, og når det engang skal bortskaffes og genanvendes.

Den model tror Torben Lund Kudsk også vil blive mere udbredt:

»Men det er en ny forretningsmodel, som brugerne skal vænne sig til. Man kan også sætte spørgsmålstegn ved, om det ikke bare er en anden måde at holde fast i bilejerne, nu hvor der ikke kan tjenes de store penge på service og værkstedsbesøg,« siger Torben Lund Kudsk fra FDM.

Hos Better Place er pressechef Mikkel Linnet ikke nær så pessimistisk. De 18 batteriskiftestationer, som udgør rygraden i netværket, er nu på plads, og Better Place begynder at indhente data for, hvor og hvor meget kunderne benytter dem:

»Hen mod slutningen af 2012 kunne vi se, at salget af elbiler steg, og at tilbagemeldingen fra kunderne var særdeles positiv. Så vi ser frem mod 2013 som et spændende år,« siger han og understreger, at hele den infrastruktur, som er etableret i Danmark, allerede er finansieret.

Dokumentation

Læs Pike Research's ti forudsigelser om elbiler i 2013

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...bliver aldrig til noget, hele ideen ved at have en bil er uafhængighed og komfort. Jo, forresten, til handicappede og golfspillere er det smart med de små vogne de har.

Drop det nu, fjolser, spild pengene på noget der i det mindste er sjovt!

 • 0
 • 0

Min Yaris kører hele vejen til Bayern før den skal optankes, og næste optankning sker i Østrig (billig dieselolie) og så igen i Østrig på tilbagevejen fra Italien. Derefter i Bayern og hjemme i Danmark igen. Med en el-bil skal der genoptankes mindst 16 gange

Og hvad gør man hvis man kører "tør". Henset til afstandene mellem tankstationerne vil den reelle rækkevidde på en tysk motorvej være mindre end 250 km mellem hver "optankning"

 • 0
 • 0

Jeg kan af gode grunde ikke spå om hvilke teknikker og muligheder fremtiden vil bringe, og jeg vil heller ikke gøre mig klog på Better Places rentabilitet. Men som ejer af en elbil med mulighed for batteriskifte er jeg yderst tilfreds med konceptet. Jeg har kørt i en elbil med fast batteri i to år og i modellen fra Betterplace i et halvt. Der er en verden til forskel, og jeg ville ikke undvære muligheden for at skifte batteri.

Skal man gøre elbil, og det har jeg af moralske grunde valgt er et must, så er batteriskifte lige nu den eneste rigtige løsning der fungerer. Indtil vi kan gøre 500 km på en opladning, så er batteriskifte den eneste metode, der giver mulighed for at komme længere omkring end de 100-140 km. batteriet rækker til.

Jeg har ikke behov for at køre til Italien, og jeg bryder mig ikke om at køre rundt i et køretøj der bidrager til luftforurening i nærmiljøet, der ødelægger folks livskvalitet, bare fordi jeg selv skal have det komfortabelt. Længere er den sådan set ikke. Så må jeg "nøjes" med hvad jeg så kan få - og betale det det koster. Det har jeg det fint med. Formodentligt også bedre end alle dem, der bare har det i munden, men så opfinder alle mulige undskyldninger for ikke at føre det ud i praksis. Der er også folk der benægter drivhuseffekten og den globale opvarmning, fordi det fritager dem fra at tage en ansvar og ændre på deres liv.

Så kan folk som Peter Hansen kalde mig "fjols" lige så tosset han vil. Det tager jeg helt roligt, omend jeg dog mener, at det er en ualmindelig dårlig opførsel, at kalde folk for fjolser bare fordi de ser anderledes på livet end en selv.

 • 0
 • 0

Men det ER altså lækkert at køre i en stor dejlig el-flyder. Første 'langtur' til jylland netop gennemført - masser af batteriskift, men det fungerer.

@Peter H: Det ER sjovt - trækker fra langt de fleste i lyskrydsene. Fed flydende kørsel - ingen støj.... Jo, masser af sjov :-)

@Ejvind: ....parker din el-bil hos en biludlejer syd for grænsen, og kør videre ;-)

...det ville da være rart med flere modeller at vælge mellem, men lige her og nu er batteriskifte det eneste realistiske på hurtig forøgelse af rækkevidden.

 • 0
 • 0

Min Yaris kører hele vejen til Bayern før den skal optankes, og næste optankning sker i Østrig (billig dieselolie) og så igen i Østrig på tilbagevejen fra Italien. Derefter i Bayern og hjemme i Danmark igen. Med en el-bil skal der genoptankes mindst 16 gange

Jeg kører ikke til italien hver dag, og når jeg gør, kunne jeg ikke drømme om at gøre det i en Toyota Yaris.

Til sådanne ture foretrækker jeg enten at flyve, og så leje en bil ved destinationen, eller hvis der skal medbringes mere end der normalt kan tjekkes ind, så at køre i en bil med noget akselafstand, kraftoverskud og rummelighed.

Sidstnævnte kan lejes til formålet, og hvis man lejer den på den anden side af den tyske grænse, er den oven i købet billig at leje.

Der imod er Yaris en udmærket bil til årets øvrige 357 dage, hvor der sjældent køres over 65 km på en dag. Folk vil dog snart vide, at selv en Yaris har svært ved at konkurrere med biler som Nissan Leaf til dette formål.

Det kommer nok af sig selv, når folk begynder at sammenligne komforten, samt antallet af tankbesøg og værkstedsbesøg, samt hvor mange penge der bliver lagt ved disse besøg.

Der kan nemlig lejes mange langtursbiler og købes mange flybilletter for disse penge.

 • 0
 • 0

Den er mærkeligt at det går langsomt med salget af elbiler i DK. De sælger jo rigtig godt i Norge. Jeg tror der skal hul på bylden først. Hvor mange af jer som kritiserer el-bilen har været ude og prøve en Renault Fluenze ZE eller en Tesla. Inden mand kritisere synes jeg man skylder at prøve en. Og er man interesseret i at købe en kan man få den på prøve et par dage. Og argumentet med at man ikke kan bruge den hvis man skal køre på ferie sydpå og derfor holder man sig til en brændstofdreven bil, er det samme som at sige at man skal vælge en kassevogn fordi man 2 gange om året skal flytte noget stort som ikke kan være i en almindelig bil. For 20 år siden var diesel nogen man helte på lastbiler og traktorer, nu køre halvdelen af bilerne på det og Le Mans racere.

 • 0
 • 0

Når en elbil byder på MERE end en benzin/disel drevet bil gør idag, ting der kan mærkes direkte på mig som bruger ( mindre CO2 m.m mærker jeg ikke direkte her og nu) Den skal kunne trække trailer på min 1200kg over en afstand på 4-500km En rækkevide der MINDST er på niveau med benzin drevne biler uden nogen for for optanking Plads til 5 personer, fuld oppakning til weekendtur med spejder Optankning skal ske med samme hastighed som nu.

Når en El-bil er bedre samlet set for forbrugeren, i det brugeren mærker her og nu så skal det nok komme, men indtil da hvorfor skifte og give sig selv mere besvær og mindre komfort? og.. nej når jeg har købt og betalt( lånt) en bil er det ikke fordi jeg skal ud og leje en når jeg har et andet behov end typen der dækker 51% af brugen, det er penge ud af vinduet da min nuværende bil også kan klare de tilfælde.

 • 0
 • 0

Sålænge der ikke er enighed blandt bil-producenterne omkring nogle batteristandarder, og der ikke eksisterer forskellige skifte-station-udbydere, så bliver el-bilerne malet ind i deres eget hjørne.

At batteriteknologien ikke er på et niveau, hvor den i praktisk brug er lige så god/bedre end de eksisterende motorteknologier, er en helt anden snak, som vi såmænd nok skal få os forsket ud af. Med kun Better-Place som aktør, er det ligegyldigt, hvor gode batterier vi har!

 • 0
 • 0

Den er mærkeligt at det går langsomt med salget af elbiler i DK. De sælger jo rigtig godt i Norge.

El-bilerne er alt for dyre, simpelhen! Hele den manglende registreringsafgift bliver jo konfiskeret af sälgeren/producenten, man har overvurderet störrelsen og motivationen af det idealistiske segment i markedet.

Ingen bliver det mindste gladere af at spare en masse penge per kilometer i körsel blot for at aflevere det hele som renter på billånet og efter "finanskrisen" er det vel også dels udbredt holdning at man ikke skal fodre Gebyrgribben yderligere eftersom den får rigeligt via skatten, dels får vi örene tudet fulde af at vore job ryger til kina hvis vi nu også vil have penge for vores arbejde - eller måske ryger jobbet bare - "fordi sådan er det jo" så de färreste er särligt interesserede i at forpligte sig til at betale noget i längere tid.

Hvis prisen på elbiler kommer ned i närheden af "prisen på den samme bil i benzin" + (måske) 25% i "feel-good money" så vil der ske noget. Der er bare ikke ret mange köbere der har lyst til at betale 100-150% overpris bare fordi bilen körer på El. Det kommer branchen til at indrette sig på.

I Norge er timelönnen og jobsikkerheden noget höjere end den er i Danmark, så det föles formodentligt ikke helt så urimeligt at konen futter rundt i en elbil, selv om den er köbt til overpris.

 • 0
 • 0

En smuk dal nord for Matterhorn uden anden trafik end elbilerne. Og slet ikke så fornemme som en Renault Fluence ZE. Mere LEGO-agtige taxier, lastbiler og endda politibiler. Dertil store busser fra lift til lift. Det er perfekt i en lille, lukket samfund. Og det ville være det ude i den store verden, hvis infrastrukturen var i orden. De 5.000 mennesker der bor i Zermatt har en benzin- eller dieselbil uden for byen, som de bruger når de skal til Danmark eller et andet eksotisk sted. Men vi (også jeg) tænker ALT for traditionelt. Jeg kunne benytte en elbil til 99% af min kørsel. To ting afholder mig fra at tage skridtet: 1) Jeg skal kunne trække 2 heste i en trailer (1.800 kg) og det klarer en Renault Fluence ZE ikke 2) Jeg foretrækker også en stationcar, så her kommer Fluence'n til kort. Men forestil jer motorveje i byområderne helt uden støjskærme, fordi kun dækstøjen fra elbilerne ville genere beboerne langs motorvejen. Forestil jer lugten i vores bymidter uden benzin- & dieselos. Verden ville være et bedre sted med elbiler. Men foreløbig ser vi kun begrænsningerne og udforsker ikke i tilstrækkelig grad mulighederne. Jeg påstår ikke at Better Place logistikken med batteriskiftestationer er den eneste rigtige løsning. Hybridbiler har også fordele - selv om vi så må lade støjskærmene langs motorvejene blive stående. Men det er da dumt at afvise tanken og dermed bremse en udvikling som er nødvendig. Vi er hoppet ud fra 30. sal - og nået til 2. sal - og indtil videre går det meget godt ...

 • 0
 • 0

Jeg har knap 60 km til Flensborg og ingen batteriskiftestationer undervejs. Tilsvarende til 2 døtre, og ca 120 km til søn og svigerdatter. Der er ca. 50 km til nærmeste batteriskiftestation, så det lyder alt i alt som svært eller umuligt at få til at gå op. Tror jeg køber en VW UP i stedet.

 • 0
 • 0

Med vor Yaris har vi rigelig plads til bagagen og medbringer også 2 cykler, og ganske vist koster det lidt ekstra i brændstof, men det modsvares rigeligt af besparelsen i cykel-leje i Italien.

Og selvom flyvetur er hurtig, så er spørgsmålet hvordan kan man ellers holde 4 ugers ferie for 7200 kroner for 2 personer.

 • 0
 • 0

Den skal kunne trække trailer på min 1200kg over en afstand på 4-500km

Det er udelukkende en Dansk sport at töffe rundt med trailere, traileren findes fordi Danskerne ikke har har råd til biler som däkker behovet. Andre folk har enten en bil som kan rumme lasten eller man lejer en som kan når behovet er der.

Det er ikke fornuftigt lade en elbil med samme hastighed som en benzinbil. Den effekt der i så fald skal overföres er uhyrlig og der er effektelektronik involveret så prisen på elektronikken bliver tilsvarende uhyrlig (prisen for effektelektronik sättes af den maksimale effekt, effektelektronik er så let og småt at man ikke kan regne med overbelastning en hvis tid m.m.). Hvis 5 minutters ladetid er et ultimativt krav, så må man köbe diesel eller benzin. Jeg tror ikke at det er mange som har det krav "på toppen af listen", men det er enkelt at teste ved at tilbyde forskellige versioner af den samme bil med forskellig ladetid.

 • 0
 • 0

Fra artiklen:

...Det kan man se allerede nu, hvor Better Place på deres hjemmeside annoncerer for køb af medlemsskab, hvis man vælger at købe en elbil, for eksempel Tesla S, en Renualt Zoe eller en kommende el-version af VW Up - det er alle bilmodeller, hvor batteriet ikke kan skiftes.

Da jeg besøgte Tesla Motors i Californien i sommeren 2011 var de ved at færdiggøre Tesla Model S. Her så jeg bilen med det undermonterede udskiftelige batteri. Om det er kompatibelt med det udstyr som Better Place bruger ved jeg ikke. Men mon ikke det bare er et spørgsmål om at have batteriet på lager? Uanset hvad er det en fordel at batteriet er monteret som en plade under hele bilen i modsætning til Renault Fluenze ZE hvor det sidder som en rektangulær kasse i bagenden. Model S har således et bagagerum både foran og bag, kaldet trunk og frunk.

 • 0
 • 0

http://ing.dk/artikel/125625-elektrolyt-af...

Vi skal altså ikke forhaste os med Better Place

Ja, de løser rækkevidden, men jeg kan ikke tanke fuldt op hjemme uden at få lagt 64A forsyning ind... Udfordringen med super batterierne er at de skal lades op - og at de kræver uhyrlige kapacitet af elforsyningen..

Langt smartere at skifte batteriet et sted hvor der allerede ER kapacitet til opladningen

 • 0
 • 0

Det er interessant så travlt alle har med at dømme elbilen ude og ikke mindst Better Place løsningen en ”død sild”. Det er en selvforstærkende ond cirkel. Og hvad er formålet. Hvorfor er der ingen der spørger kunderne? De der har købt ind på ideen, visionen og ved det fungerer? Heldigvis blander de sig selv i debatten, som vi kan se her i kommentarerne. Man kunne også lytte til IDC, Gartner, IHS Global Insight, MIT Technology Review og mange andre – som kommenterer Better Place teknologien anderledes positivt. Eller se mod Norge, hvor salget boomer. Lad os tage den igen: - Better Place er på ingen måde ved at bevæge sig væk fra batteriskifte. Og der er intet nyt i at vi også leverer infrastruktur for elbiler med fastmonteret batteri. Det har vi hele tiden gjort og det bliver vi ved med. - Det indledende netværk af batteriskiftestationer i Danmark er netop færdiggjort. Først nu kan man komme rundt i hele landet i en Fluence - Vi har set et stigende salg i seneste kvartal og forventer at det fortsætter, nu hvor netværket er på plads. - Der er god dialog om flere biler med udskifteligt batteri med internationale bilproducenter. Vi kan af gode ikke gå i detaljer her. - Vi har stor succes med et eltaxa-projekt i Holland – hvor 10 Fluences hver dag kører distancer op imod 5-600 km. Målet er, at det bliver forløberen for et Better Place Holland og vores ambition om at brede batteriskiftekonceptet yderligere i Europa er der ikke ændret på.

På vegne af Better Place Mikkel Linnet

 • 0
 • 0

Men forestil jer motorveje i byområderne helt uden støjskærme, fordi kun dækstøjen fra elbilerne ville genere beboerne langs motorvejen.

Dækstøjen ved 110kmt overdøver i de fleste tilfælde motorstøjen, i det tilfælde er støjen fuldstændig den samme, der hvor du får effekt er ved lyskryds inde i byerne, specielt inde mellem bygninger der kaster lyden fra mange accelererende biler tilbage, der falder lydniveauet markant, men der skal nok mere end 20% elbiler til før du registrere det.

Sæt 2 støvsugere der støjer lige meget ved siden af hinanden, og sluk så for den ene af dem, støjen falder ikke ret meget, vel?

 • 0
 • 0

Jeg har knap 60 km til Flensborg og ingen batteriskiftestationer undervejs. Tilsvarende til 2 døtre, og ca 120 km til søn og svigerdatter. Der er ca. 50 km til nærmeste batteriskiftestation, så det lyder alt i alt som svært eller umuligt at få til at gå op....

Det er rigtigt at der pt. kræves en del omveje i udkantsdanmark. Løsningen er her enten dobbelt så mange skiftestationer, eller dobbelt så meget kapacitet i batteriet.

Vi var i Flensborg og handle - og det går fint med skifte i Åbenrå. ...når man alligevel er i transit korridorerne

 • 0
 • 0

Og selvom flyvetur er hurtig, så er spørgsmålet hvordan kan man ellers holde 4 ugers ferie for 7200 kroner for 2 personer.

Ikke på den måde, du skal også lige indregne afskrivninger på bilen, dækslid og servicebesøg (turen er på mindst 1/3 af km mellem service). Andre alternativer er at tage toget og medbringe cyklerne. Eller at cykle helt eller delvist derned. Så slipper du også for hele tiden at skulle vende tilbage til bilen efter hver tur.

Min Yaris skal i øvrigt tankes mindst 4 gange for at klare turen. Det samme som en Tesla Model S. Og jeg ved godt hvilken bil jeg helst vil køre til Italien i :-).

Hvis man gerne vil overholde køre-hviletids reglerne, selvom disse kun er lov for erhvervschauffører, så passer det meget godt med en hvileperiode efter 400-500 km. Der kan du så lynlade din Model S imens du hviler (og dine passagerer går på toilet, spiser en hotdog etc). Ifølge reglerne skal du hvile i mindst 45 minutter.

 • 0
 • 0

Benny, du har sikkert ret med dækstøj vs motorstøj - i teorien.

Men ude på den mark hvor jeg bor, hører jeg motorstøj når vinden er i den forkerte retning - men aldrig dækstøj. Sådan opleves det i hvert fald.

Min tanke var 100% elbiler. Et paradigmeskifte. År 2032, måske.

Støvsugereksemplet er interessant. Ligesom du uden tvivl har ret i at vi vil nyde godt af de lydløse accelerationer ved f.eks. lyskryds.

 • 0
 • 0

Som det også fremgår i nogle af kommentarerne, er batteriskifte en option (som Better Place så hidtil har gjort en del ud af).

Jeg er glad for den option, da jeg gerne ville skifte til elbil, men også gerne ville kunne besøge min familie i Jylland. Jeg ved godt jeg kunne vælge delebil til de ture, men jeg men synes også at selve konceptet med at de-koble opladning og forbrug er rigtigt, udfra et energimæssigt synspunkt: http://ing.dk/artikel/131177-elbiler-skal-...

Jeg har efterhånden kørt en del ture frem og tilbage til Jylland (Viborg og Djursland), endda også i snestormen d. 23 december. Ja, der har været et par situationer hvor en tekniker skulle tilkaldes og en enkelt gang måtte Better Place give os en taxa fra Randers til Viborg. Men de stationer som har kørt længst kører bare.

Så jeg - og hele min familie, vel at mærke - er rigtig glade for skiftet. Det er samlet set en bedre løsning for os (økonomi, komfort, plads, støj/røg, rækkevidde, køreglæde). Så derfor: http://www.sorenhave.dk/blog/2012/10/farve...

Derfor kan det da godt være at jeg sparer sammen til en Tesla S når den kommer til DK. For det er da en lækker bil - elbil eller ej. Forskellen er at Fluencen m. batteriskifte var der i maj. Det var Teslaen ikke.

Og forandring starter et sted. Ved dig selv.

 • 0
 • 0

Hybridbiler har også fordele - selv om vi så må lade støjskærmene langs motorvejene blive stående.

Når man önsker forbedringer så kräver det forandring og risiko. Når man flytter sig (fysisk eller mentalt) til et bedre sted, så må man väre villig til at acceptere at der er omkostninger involveret, at man vil väre dårligere til "sit nye liv", der vil väre angst og ubehag. Forandringer er en slags investering, som man håber kan "forrentes", men man ved det ikke.

Jeg mener at den generelle tankegang i Danmark er at "de andre" skal flytte sig for at JEG kan få det bedre - sådan "tänker" staten også når den forlanger at borgerne skal ändre deres energiforbrug, spisevaner og adfärd uden at få nogen belönning andet end en guldstjerne på en powerpoint eet eller andet sted ved en officiel lejlighed som kun politikere er inviteret til. Derfor kommer "vi" ingen vegne. Indtil tiden og omständighederne sparker os et sted hen som vi ikke har valgt og måske heller ikke önskede at väre.

Disse mentale problemer kommer til udtryk i Danmark via Skatten: En hybridbil bliver smäkket med den fulde afgift, selv om der sidder en lydlös brändselscelle i den. Afgiftsystemerne i Danmark er så hårdt optimeret at ingen ändring eller udvikling reelt kan tillades fordi staten så mister "provenu". Det er et ultimativt krav at enhver ändring er "provenuneutral" - hvilket betyder at hvis nogen får en fordel af en ny teknologi eller en ändret levemåde, så bliver gevinsten konfiskeret senere.

Tankegangen, provenu-neutraliteten, er det tungeste problem at overvinde, resten er "bare" Teknik, Tid og Penge. Kendte, kontrollerbare störrelser.

Jeg håber at jeg tager meget fejl og at jeg er alt for pessimistisk, det er en arbejdsskade tror jeg ;-)

Jeg selv kunne klare 95% af familiens körselsbehov med en elbil og jeg vil tage skridtet når prisen er fornuftig.

 • 0
 • 0

Den frihed man har i en bil er kritisk. Med den begrænsede rækkevidde og den tid det tager at lade en elbil op, så er den frihed kraftigt begrænset hvilket gør offentlige transportmidler næsten lige så godt et valg.

Bilen skal være tilgængelig når jeg har brug for den, ikke om 5 timer når der er strøm nok på den til at jeg kan køre derhen hvor jeg gerne vil. Den usikkerhed forsvinder ikke før der er langt flere batteriskiftestationer.

Derfor tror jeg også mere på hybridbilerne indtil videre, men udvalget af både elbiler og hybridbiler, samt prisen på dem, gør at de ikke er interessante som familiebil for rigtig mange. Lad os få nogle stationcars og MPV modeller til rimelige priser, så vil jeg helt sikkert overveje det.

 • 0
 • 0
 • Better Place er på ingen måde ved at bevæge sig væk fra batteriskifte.

Det er også et rigtig godt koncept, men som jeg ser det sidder Better Place mellem 2 stole, konceptet er ikke stærkt nok til at de professionelle vil satse, og private har ikke råd, heller ikke uden afgift hvor der skal lægges over 200.000kr for bil og abonnements tegning, og dertil løbende udgifter på mindst samme niveau som brændstofudgiften til alternativet, når økonomien sammenlignes er det mod den bil der ellers skal klare den daglige pendling og turen til familiebesøg eller sommerhus, altså mod Yaris, og ikke mod den dyre direktionsvogn.

Vi kan sagtens have hele æble pære diskussionen igen og igen, men når det kommer til stykket så er det behovet hos den kunde der er klar til en ny bil der tæller.

Jeg tror heller ikke det betyder så meget om det er batteriskifte eller lynladestationer der vinder, batteriskifte er kun en mindre del af konceptet som Better Place sagtens kan leve foruden, men jeg håber da virkelig at det kan udbygges land for land så de sidste vigtige 2-5% af opladningerne kan gennemføres som batteriskift.

Jeg ser de største forhindringer for el-biler i Danmark som politisk uvilje, moms på batterier, og høje afgifter på strøm, politikerne ønsker vi skal køre på billig olie og benzin, det må vi bøje os for.

 • 0
 • 0

Men det ER altså lækkert at køre i en stor dejlig el-flyder. Første 'langtur' til jylland netop gennemført - masser af batteriskift, men det fungerer.

@Peter H: Det ER sjovt - trækker fra langt de fleste i lyskrydsene. Fed flydende kørsel - ingen støj.... Jo, masser af sjov :-)

@Ejvind: ....parker din el-bil hos en biludlejer syd for grænsen, og kør videre ;-)

...det ville da være rart med flere modeller at vælge mellem, men lige her og nu er batteriskifte det eneste realistiske på hurtig forøgelse af rækkevidden.

Lige et spgsml.;

Er det muligt at leje/lease elbiler, for det synes der da kaempe marked for, og eminent tilgang til at sparke salget igang og forbruget i vejret (af produktive produkter vs. forbrugerfyldsskrammel, som politikerne jo efterspoerger)?

 • 0
 • 0

Så en el-bil skal vel genoplades blot for at tage toget. Det bliver nogle store parkeringshuse med ladestandere der skal bygges ved hver jernbanestation for at offentlig trafik kan bruges, og busserne kører kun når børnene skal i skole - og hjem igen.

Så det ikke KUN investeringer i opladestationer der skal foretages. I sammenligning vil det værfe en smal sag at bygge en Fehmern-bro, en Kattegatbro og en Ørsundsbro ved Helsingør - samtidigt.

I betragtning af at der i øjeblikket findes ret stå store mængder skifergas, så tror jeg det er bedst at vente til batterikapaciteterne er stærkt forbedrede, se også:

http://ing.dk/artikel/125625-elektrolyt-af...

Men det forudsætter at politikerne vil investere i batteriteknologien

 • 0
 • 0

Og selvom flyvetur er hurtig, så er spørgsmålet hvordan kan man ellers holde 4 ugers ferie for 7200 kroner for 2 personer.

Det lyder som en aldeles skrabet ferie, hvis du ellers har beregnet transportomkostningen korrekt.

Afskrivning og service koster mindst 1 kr/ km - selv for en Yaris. Dertil kommer brændstoffet, som mindst udgør 0,5 kr/km, med 2 personer med oppakning, og så meget motorvejskørsel. Det koster altså mindst 5.100 kr at køre til destinationen og tilbage igen, hvis destinationen er 1700 km eller længere væk.

Dertil kommer transporten under opholdet, så de 7200 rækker formentligt kun til selve transporten.

I øvrigt:

Hvor mange procent af den danske personbilpark, tilbringer 4 uger om året, udenfor landets grænser?

Og hvor mange gider egentlig at tilbringe så mange timer i en bil, når de har ferie, hvis brændstof- og servicebesparelsen kan betale flybillet og billeje på destinationen?

Jeg ved at de færreste danskere opholder sig mere end én uge på destinationen, når de holder ferie i Sydeuropa. Her foretrækker mange forunderligt nok stadig at bruge 2-4 dage af ferien, i en snæver og støjende kabine på motorvejen.

Og så er der jo denne mulighed:

http://www.bahn.com/i/view/DEU/en/prices/e...

Kombineret med en sovecoupé for to, med toilet og det hele, koster tur/retur fra Hamburg til Bolzano ca 10.000 kr, med både bil og cykler. Til gengæld er man jo frisk og udhvilet ved ankomsten, og den årlige besparelse på brændsel og service, kan sagtens dække merprisen.

Med flere elbiler på gaden, kan man forestille sig at muligheden bliver udvidet med flere destinationer, så man f.eks. kan "stige på" i Fredericia og København, og stige af flere steder i Italien end Bolzano og Alessandria.

Det skulle jo være en smal sag at lade elbiler op om bord på toget, så de er opladede ved ankomsten til destinationen.

 • 0
 • 0

Vi har 25 km til nærmeste jernbanestatio

Så en el-bil skal vel genoplades blot for at tage toget.

Hvilken elbil skal genoplades for at køre 25 km ud og 25 km hjem ???

Vi taler om 120-170 km for Nissan Leaf og lign. Tesla Model S kører 400 km på en opladning, så de fleste Danskere vil kunne køre til Hamborg på en opladning.

 • 0
 • 0

Vi taler om 120-170 km for Nissan Leaf og lign. Tesla Model S kører 400 km på en opladning, så de fleste Danskere vil kunne køre til Hamborg på en opladning.

Med eller uden varme? Min brors elbil piller øjeblikkeligt ca 15-25% af rækkevidden, så snart der skal lidt varme i kabinen.

 • 0
 • 0

Dine beregninger er forkerte. Hvad folk ikke er klar over ved Betterplace abonnamentet er at de 1900 kr om måneden også dækker ladning både hjemme og ud samt ved batteriskift. Man for samtidig en ladestander sat op der hjemme eller hvor man ellers ønsker det. DVS at man ikke for et øget el-regning af at laden bilen hjemme. Derudover er der mange frie/gratis parkeringspladser reserveret til elbiler som står tomme i dag. Der er en fordel for dem som leder efter parkeringspladser hver morgen eller aften i byen. Derudover har jeg hørt at det er muligt at presse prisen for Renault Fluenze en del ned under 200k. Og er man til dyre biler for man meget mere bil ved at købe en Tesla S sammelignet med andre luksusbiler. Den kører op til 500 km på en ladning og accelererer fra 0-100 på under 6 sek, det er der ikke mange andre biler til 600-800k der kan.

 • 0
 • 0

Jeg er en af de lykkelige ejere af Renault Fluence. Jeg vil ikke have en stor skramle kasse og det tror jeg heller ikke er det folk har købt i 2012. Det meste af de biler der er solgt i 2012 er små mini biler hvor sikkerhed ikke er ok benzin økonomien er dårlig, men prisen på 70000 kr. er det der passe folk. der er ikke nogle der kigger på hvad det kommer til at koste over en 4 årig periode. Det er klart at al begyndelse er svært, den første benzin skulle vi have udleveret på apoteket, det var der dengang heller ikke mange der spåe en fremtid. Det der er så skuffende at I på ING.DK er så skeptiske når der er noget der er fremsynet. Jeg bor i Thy hvor vi kun har grøn energi, masser af frisk luft, og jeg har ikke nogle problemer med afstande til det jeg gerne vil. (Århus eller Ålborg). Jeg nyder at vi kan være fire voksne mennesker der kan side og snakke sammen uden en masse larm. Jeg vil opfordre jer til at prøve det, så tror jeg at i vil løfte nej hatten af. Så kunne det være at der vil komme flere producenter med. I skal se det som en mulig udvikling i fremtiden og hvorfor ikke være med der hvor der kan tænkes nyt. der er masser vi skal nå endnu. For prisen på Olie bliver ikke ved med at være billig. SÅ SÆT IGANG

 • 0
 • 0

Det ER en skrabet ferie, men alternativet er INGEN ferie. Mere kan der ikke blive til for en Folkepensionist, og tid har vi nok af, så transporttiden er egentligt en 5. uges ferie sådan frem og tilbage.

Og privat overnatning i Tyskland er lige så billig pr. overnatning som en dag på campingpladsen.

Men det ville da virkelig hjælpe hvis Fleggaard fik en batteriskiftestation

 • 0
 • 0

[quote] Med eller uden varme? Min brors elbil piller øjeblikkeligt ca 15-25% af rækkevidden, så snart der skal lidt varme i kabinen.

Min elbil tager kun 1-2% for samme ydelse... Den må da have et problem!?!?[/quote]

Eller også forveksler han en el bil med en el-cykel. mit 250 watt´s batteri kan transportere mig ca 25 kilometer på en opladning. Jeg har kørt ca 3 gange i min fossil bil, siden jeg købte el-cykel 1/6 2012. Jeg overvejer kraftigt at sælge den og købe en større sparegris.

 • 0
 • 0

[quote] Med eller uden varme? Min brors elbil piller øjeblikkeligt ca 15-25% af rækkevidden, så snart der skal lidt varme i kabinen.

Min elbil tager kun 1-2% for samme ydelse... Den må da have et problem!?!?[/quote]

Jeg kan huske forkert men mindes tydeligt at det gjorde stort forskel på rækkevidden. Må vist lige spørge min bror igen. Det ville glæde ham meget hvis det blot var en fejl der kunne rettes, så man rent faktisk kunne få en smule varme i kabinen.

 • 0
 • 0

Den frihed man har i en bil er kritisk. Med den begrænsede rækkevidde og den tid det tager at lade en elbil op, så er den frihed kraftigt begrænset hvilket gør offentlige transportmidler næsten lige så godt et valg.

Jeg er helt enig i at frihedsfaktoren er det afgørende for at eje en bil. Den er også den vigtigste faktor for mig.

Så længe man kun møder "rækkevidde-muren" i ganske få tilfælde om året, og disse tilfælde kan imødegås med udmærkede alternativer (som tog, fly og udlejningsbiler), så er rækkevidden jo ingen frihedsbegrænsning - med mindre den frihed du kræver, er at kunne sætte dig spontant ud i din bil og køre "non stop" til Italien.

Men de fleste mennesker planlægger jo sådanne ture, og pudsigt nok foretrækker de fleste at flyve, selvom der er betydelige frihedsbegrænsninger ved dette.

Den reelle værdi af frihedsfaktoren, er derfor kun at bilen altid står udenfor døren, og er klar til at køre i den retning du ønsker, når som helst du ønsker det - uden at skulle tage højde for en køreplan, længere transporttid, mangel på siddepladser, irriterende medmennesker og indtil flere omstigninger.

Denne frihed leverer elbilen præcis ligeså godt i 90-95 ud af 100 tilfælde (dage om året) - oven i købet en tand bedre, fordi man ikke er tvunget ind forbi en tankstation mindst én gang indenfor hver 1000 km.

Man skal kun huske at sætte stikket i hjemme på adressen.

 • 0
 • 0

Tænk hvis enhver benzinstation også havde en batteriskifteplads. Det burde være forudsætning for at få lov at sælge det skadelige stads. Det burde være en samfundsopgave at tilvejebringe den nødvendige infrastuktur til fremtidens biler - ligesom at bygge veje, telefonnet og elledninger. Jeg kunne ønske at der blev lavet en verdens standard for udskiftelige bilbatterier- lige som vi har aa batterier. HVis de var modulopbyggede kunne man have biler med plads til flere eller færre. . Nem udskiftning vil der altid være behov for, uanset hvor stor kapaciteten bliver. Slut med at køre med tankbiler. Slut med at stå ud af bilen og få fedtede beskidte fingre i regn og kulde. Ja, flere tankbesøg på de lange stræk, men færre i den daglige rytme hvor der tankes op hjemme. Hvilken ondsindet hjerne på Ingeniøren ønsker at dræbe fremskridtet før det er kommet i luften ? En der er betalt af olieindustrien ??

 • 0
 • 0

Selvfølgelig skal en elbl da ikke lade for at køre 25 km, men du vil forhåbentlig heller ikke starte den blot for den lille tur fremfor at tage cyklen ?

Du må da være et af de ignorante bymennekser, der både har cykelsti og kan tage bussen i regnvejr.

Jeg har ikke spor lyst til at cykle 25 km på en smal landevej uden cykelsti i øsende regn og blive snært overhalet af lastbiler med 85 km/h og personbiler med 100.

Bus - næ det er der ikke noget af her - selv om vi betaler den samme skat som de forkælede bymennesker.

Du skulle komme og prøve den lille tur i regnvejr på rigtige veje, før du bliver alt for hånlig over for andre.

 • 0
 • 0

Tænk hvis enhver benzinstation også havde en batteriskifteplads. Det burde være forudsætning for at få lov at sælge det skadelige stads. Det burde være en samfundsopgave at tilvejebringe den nødvendige infrastuktur til fremtidens biler - ligesom at bygge veje, telefonnet og elledninger. Jeg kunne ønske at der blev lavet en verdens standard for udskiftelige bilbatterier- lige som vi har aa batterier. HVis de var modulopbyggede kunne man have biler med plads til flere eller færre. . Nem udskiftning vil der altid være behov for, uanset hvor stor kapaciteten bliver. Slut med at køre med tankbiler. Slut med at stå ud af bilen og få fedtede beskidte fingre i regn og kulde. Ja, flere tankbesøg på de lange stræk, men færre i den daglige rytme hvor der tankes op hjemme. Hvilken ondsindet hjerne på Ingeniøren ønsker at dræbe fremskridtet før det er kommet i luften ? En der er betalt af olieindustrien ??

Hvornår er telefonnet og elledninger blevet noget, som samfundet etablerer? Mig bekendt er det private tele- og energiselskaber, der står for det på kommercielle vilkår.

Og du kan da ikke bebrejde Ingeniøren, at man refererer en analyse. Du må jo være betalt af en elbilsproducent. Eller går du bare ind for censur af budskaber, du ikke kan lide?

 • 0
 • 0

Med ChaDeMo (hurtig DC opladning), som efterhånden er standard på elbiler, så tager opladningen ikke meget længere tid end toiletbesøg og en sandwich.

For ganske få år siden ville mange nærmest slå ihjel for at få en Hummer - nu bliver du nærmest slået ihjel, hvis du viser dig i så umoralsk køretøj. Desuden hører bilen fortiden til. Fremtiden ser helt anderledes ud.

For få år siden kunne man ryge tobak stort set alle steder uden der var nogen, der skænkede det en tanke - lidt ligesom man i dag kan tillade sig at køre i en benzin- eller dieselbil i byområder uden at blive set skævt til.

 • 0
 • 0

BetterPlace var et typisk 00'er projekt. Dette simplere koncept er nok mere i 10'ernes ånd: http://goo.gl/gmByu Konceptet kunne nemt udvikles som et crowdsourced projekt af ingeniørens læsere, som sikkert også kunne teste det. Et herligt spin-off ville være en trailer, der er typegodkendt til kørsel ved 110 eller 130km/h.

 • 0
 • 0

Skal der en løsning på batteriproblemet, så bliver det nok først løst af Fleggård, og der kører vi alligevel alle sammen hen mindst 1 gang månedligt, og det er næsten samme afstand som til nærmeste jernbanestation.

Cykelstien her i området går fra vor by til en endnu mindre by 9 km sydpå, altså fortsat 25 km. fra jernbanestationen.

Så det er ikke en københavnerløsning vi mangler, men en praktisk løsning brugbar på landet.

 • 0
 • 0

Man kunne også lytte til IDC, Gartner, IHS Global Insight, MIT Technology Review og mange andre – som kommenterer Better Place teknologien anderledes positivt

 • Vi har set et stigende salg i seneste kvartal og forventer at det fortsætter, nu hvor netværket er på plads.

Det er glædeligt at Better Place er på vej til at blive en teknologisk og økonomisk succes. Så kan I med sindsro ignorere kritikere, og har ikke behov for at forsvare jer på ing.dk's debatforum. Det ville nemlig være lidt en give-away om at kritikerne måske havde fat i den lange ende. Hov... vent nu lige lidt...

 • 0
 • 0

Den samme løsning foreslog jeg daværende energiminister Connie Hedegaard, men det havde absolut ingen interesse i energiministeriet, og for at det ikke skal være løgn, så kan samme "trailerbatteri" anvendes til oplagring af solcellestrøm, vindmøllestrøm om natten osv, men lige lidt hjalp det. Konceptet havde ikke energiministeriets interesse, og mæppe heller den nuværende energiminister. Han er mere interesseret i øgede skatteindtægter end i klima og energi

 • 0
 • 0

Med ChaDeMo (hurtig DC opladning), som efterhånden er standard på elbiler, så tager opladningen ikke meget længere tid end toiletbesøg og en sandwich.

For ganske få år siden ville mange nærmest slå ihjel for at få en Hummer - nu bliver du nærmest slået ihjel, hvis du viser dig i så umoralsk køretøj. Desuden hører bilen fortiden til. Fremtiden ser helt anderledes ud.

For få år siden kunne man ryge tobak stort set alle steder uden der var nogen, der skænkede det en tanke - lidt ligesom man i dag kan tillade sig at køre i en benzin- eller dieselbil i byområder uden at blive set skævt til.

Men hvem kan sk... seks gange og spise seks sandwich mellem København og Thisted

 • 0
 • 0

Du kan da ikke være ret gammel nå du tror at el nettet, telefon nettet, tele nettet og jernbane nettet er skabt af private. dette er alt sammen skabt af samfundet og så efterfølgende ved at blive liberaliseret. og det er tydeligt med tele nettet der er blevet privat, så går det dårligt med udbredelsen. Der skal være nogle der er fremsynet, det er bare trist at der er så mange ud åndere på denne side. Vi skal alle tænke muligheder i fremtiden og så håbe at alle dem med nej hatte på også kan få hjælp.

 • 0
 • 0

Skal der en løsning på batteriproblemet, så bliver det nok først løst af Fleggård, og der kører vi alligevel alle sammen hen mindst 1 gang månedligt, og det er næsten samme afstand som til nærmeste jernbanestation.

Jamen så er vi måske naboer? ;-)

(Jeg bor i gråsten)

Jeg kan næsten anbefale jer at leje en bil i Flensburg næste gang i rejser. Det koster 6500 kr for alle 4 uger. Dertil 1700 kr for brændstof, så det er kun 1000 kr dyrere, for en bil i Yaris-klassen.

Til gengæld får i en næsten ny bil at køre i hver gang, og i slipper for at slide på jeres egen.

Den store fordel er dog at i kan skifte Yaris'en ud med en elbil, og spare en ordentlig bunke penge på service og brændstof til hverdag. Disse penge kan i så bruge på de ekstra 1000 kr til billeje, samt et større ferieforbrug, så ferien ikke behøver at være så skrabet.

 • 0
 • 0

Du kan da ikke være ret gammel nå du tror at el nettet, telefon nettet, tele nettet og jernbane nettet er skabt af private. dette er alt sammen skabt af samfundet og så efterfølgende ved at blive liberaliseret. og det er tydeligt med tele nettet der er blevet privat, så går det dårligt med udbredelsen. Der skal være nogle der er fremsynet, det er bare trist at der er så mange ud åndere på denne side. Vi skal alle tænke muligheder i fremtiden og så håbe at alle dem med nej hatte på også kan få hjælp.

Eller også er du uvidende:

KTAS, opr. Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab, grundlagt 1881 som et privat firma, var et af de tidligst etablerede ældste teleselskaber i verden. I 1880, fire år efter opfindelsen af telefonen, blev en dansk afdeling af det amerikanske The International Bell Telephone Co. oprettet i København. Året efter, den 15. januar 1881, blev det overtaget af Kjøbenhavns Telefon-Selskab (KTS), forløberen for KTAS, og herfra regnes grundlæggelsesdatoen for selskabet.[1] Selskabet skiftede i 1894 navn til Kjøbenhavns Telefon Aktie-Selskab, KTAS.

Selskabet dækkede oprindeligt kun Sjælland, men fra 1946 også Bornholm og fra 1948 tillige Lolland og Falster. Selskabets hovedsæde var siden 1910 Telefonhuset i Nørregade, København, tegnet af Fritz Koch, der også stod bag telefonkiosken. Under Fritz Johannsens mangeårige ledelse blev firmaet kendt videnom som et moderne og effektivt telefonselskab.

I 1992 indgik KTAS sammen med Jydsk Telefon, Fyns Telefon og Tele Sønderjylland i det delvist statsligt ejede Tele Danmark A/S, der senere blev helt privatiseret og skiftede navn til det nuværende TDC

Ktas blev først delvist statsejet i 1992, som nu igen er privatiseret.

 • 0
 • 0

Så længe man kun møder "rækkevidde-muren" i ganske få tilfælde om året, og disse tilfælde kan imødegås med udmærkede alternativer (som tog, fly og udlejningsbiler), så er rækkevidden jo ingen frihedsbegrænsning - med mindre den frihed du kræver, er at kunne sætte dig spontant ud i din bil og køre "non stop" til Italien.

De debattører som kritiserer elbilen får ofte skudt i skoen at de næppe har prøvet en, og at det vil løse problematikken. Samtidig nævnes billeje som en standardløsning på elbilens begrænsninger. Jeg vil anbefale alle som tror billeje er en løsning, til faktisk at prøve dette. Biludlejningsbranchen er på ingen måde gearet mod dette behov, og det vil kræve meget store investeringer at komme dertil.

Prøv f.eks. at skaffe en lejebil kl. to om natten. Prøv at finde en biludlejer som kan have din elbil stående parkeret sikkert i dage- eller ugevis. Prøv at finde en biludlejer med et fleksibelt kilometerberegningssystem. Prøv i det hele taget at lave nogle realistiske beregninger på prisen på billeje, når den skal lægges oven i et fast abonnement på batteriet til ens elbil.

Jeg har kørt mange tusinder af kilometer i lejebiler i min karriere, og som privatperson, og det er både besværligt og dyrt. Hvis den løsning skal have gang på jord, skal branchen være med på den og levere nogle løsninger som er attraktive, både økonomisk og praktisk.

 • 0
 • 0

Opgaven er at erstatte benzin med noget mere miljøvenligt. Man kan selvfølgelig ikke sælge elbiler med udskiftelige batterier før der er udskiftningsmuligheder lige så hyppigt som der er tankstationer. Hvis det er i samfundets interesse må samfundet skabe rammerne for at de private kan udfolde deres kreativitet og virkelyst. Ligesom mobilmaster skal være for alle udbydere og elnettet er for alle producenter skulle tankstationer være for alle energityper. Jeg håber Betterplace standarden for batterier er en opensource, måske er fanchaise prisen for høj. Jeg kender ikke forretningsmodellen, men hvis benzin blev forbudt imorgen så var udskiftelige batterier vel den eneste vej frem og ikke dårligt selvom ladehastigheder og kapacitet med tiden kan mindske behovet- som alligevel skal tilpasses en voksende flåde at el-biler.

 • 0
 • 0

@ Morten Lindhard

I stedet for benzin? Dette kræver lige det kvantespring i stil med dengang man opdagede kernekraften OG fusionen i Solen. Jeg mener Vi venter også på noget bedre til fremdrift af bemandede fartøjer i rummet. Så svaret bliver, vi må bare vente til det rette øjeblik. Tanker eller ideer om noget konspirativt er blot frugtesløse.

 • 0
 • 0

Jeg vil anbefale alle som tror billeje er en løsning, til faktisk at prøve dette.

Jeg har boet i Hong Kong i flere år, og benyttet mig af biludlejning hver gang jeg var i Danmark, typisk 4 gange om året á 2-4 uger ad gangen.

Når man har bopæl i udlandet, betaler man samme pris for at leje bil i Danmark, som man betaler for at leje bil i Tyskland, hvis man har bopæl i Danmark.

I firmaet benytter vi os ofte af lejebiler i Flensburg, eksempelvis når vi deltager på messer rundt i Europa.

Linak og Danfoss stiller også lejebiler til rådighed for deres medarbejdere, hvis de skal på længere ture indenfor landets grænser, da disse er billigere end km-pengene.

Da jeg arbejdede hos Linak, stillede udlejningsselskabet bilen udenfor min indkørsel, inden jeg skulle bruge den om morgenen!

Jeg har mere end 20 gange indenfor de seneste 10 år lejet bil på diverse destinationer i Sydeuropa, når vi har været på ferie eller deltaget i gokart-løb.

Jeg er m.a.o. meget vant til at benytte udlejningsbiler, og jeg kan overhovedet ikke få øje på de problemer du omtaler!

 • udover det er dyrt som dansker at leje bil [b]indenfor[/b] landets grænser.

Prøv f.eks. at skaffe en lejebil kl. to om natten.

Det har jeg da gjort flere gange, når flyet ankommer sent.

Har de ikke en bil der svarer til det man har bestilt, får man som regel en bedre til samme pris!

Prøv at finde en biludlejer som kan have din elbil stående parkeret sikkert i dage- eller ugevis.

Står min bil måske ikke sikkert og godt i Flensburg, hver gang jeg lejer en bil der?

Prøv at finde en biludlejer med et fleksibelt kilometerberegningssystem.

Som regel er der 3000 km inkluderet i prisen. I førnævnte eksempel, hvor jeg kom frem til en bil i Yaris-klassen til 6500 kr, er der regnet med 900 km ekstra til 0,19€ pr km, samt kaskoforsikring. Der er tale om en VW Polo fra Sixt.

Hvori det ufleksible ???

 • 0
 • 0

... er kun skabt, for at give fodformede god samvittighed.

Alle betaler naturligvis for det.

AG

 • 0
 • 0

Der er 52 km fra Toftlund til Gråsten og jernbanen nedlagde DSB i 1935. Mine årlige serviceomkostninger er ca 4500 kr plus et sæt nye dæk hver 5 år.

Og ferieomkostningerne - i år 2750 kr for 3 uger plus ca. 100 ltr diesel til 1200 kroner er da overkommelige, så de samlede transportomkostninger ved egen bil er altså ca 4000 kroner.

Og med hensyn til hvad vi sætter i stedet for benzinen, så kørte jeg allerede i 1964-65 i en gasdrevet Opel Rekord PII. Den var både hurtigt og billigt ombygget til gasdrift, og med hensyn til CO2 lidt mindre end benzinbiler. I øvrigt fik motorens evner til sejtræk nogle af de samme karakteristika som en dieselbil.

En nevø har forsøgt sig med flyferie og leje af bil på stedet. Det viste sig både dyrt og upraktisk.

Dit regnestykke er desværre alt for optimistisk fordi du tror mine 2750 kr er kørselsudgifter. De er leje af mobilhome på stedet.

Og flytransport ctr. Yaris transport,. så tror jeg Yaris er mindst lige så miljøvenlig

 • 0
 • 0

Der bliver god tid til at slide en bioethanol drevet bil op inden da. I øvrigt kan din benzinbil ret nemt ombygges til bioethanol - lige som til Gas. Der skal nye brændstofslanger og der skal ændres eller udskiftes karburator, men så er det stort set også hvad der skal ske. Brændstofslangerne fordi bioethanol som al anden sprit vil ødelægge dine nuværende brændstofslanger.

 • 0
 • 0

Det jo noget vrøvl !

Der er ganske mange fordele ved, at anvende el-motorer til bildrift. Karakteristikken af el-motorerne er virkeligt god. I 70'erne var gadebilledet præget af larmende VW bobler og en forfærdelig luftkvalitet i bymiljøet. Det er blevet langt, langt bedre, og moderne biler larmer ikke synderligt ud over dækstøj. Med el-motorer kan det blive endnu bedre, for nærmiljøet.

Problemet ligger i vores batteri-teknologier/dén teknologi, som på én eller anden manér, danner strøm, som er for dårlig og ikke repræsenterer et fremskridt, endsige er på niveau med fosile brændsler. Og vordan ser det ud for miljøet Globalt, hvis alle skal bruge batterier og de skal forefindes i tilstrækkelig mængde?

Bedre bliver det ikke, hvis vi så ønsker at give ét eller andet selskab monopol på ufleksible batteriløsninger.

Delebil? Kun hvis jeg kan være sikker på, at min Alfa ikke benyttes af andre, og at det er den samme bil, med mine ting i, som jeg får fra gang til gang.

 • 0
 • 0

[quote]Prøv f.eks. at skaffe en lejebil kl. to om natten.

Det har jeg da gjort flere gange, når flyet ankommer sent.

[/quote]

Tåbelig argument.

Prøv at skaffe en lejebil kl. 2 om natten i Brønderslev, Middelfart eller Slagelse.

Det er de færreste mennesker, der bor i en lufthavn!

 • 0
 • 0

[quote]Prøv at finde en biludlejer med et fleksibelt kilometerberegningssystem.

Som regel er der 3000 km inkluderet i prisen. I førnævnte eksempel, hvor jeg kom frem til en bil i Yaris-klassen til 6500 kr, er der regnet med 900 km ekstra til 0,19€ pr km, samt kaskoforsikring. Der er tale om en VW Polo fra Sixt.

Hvori det ufleksible ???

[/quote]

Lidt dyrt for en dagtur til Jylland, vil jeg mene.

 • 0
 • 0

. Der skal nye brændstofslanger og der skal ændres eller udskiftes karburator, men så er det stort set også hvad der skal ske. .

Det er altså ret mange år siden, der har har været karburatorer i bilmotorer...

 • 0
 • 0

Har de ikke en bil der svarer til det man har bestilt, får man som regel en bedre til samme pris!

Friheden ligger jo netop i, at man IKKE skal bestille sin bil

 • 0
 • 0

[quote]Jeg vil anbefale alle som tror billeje er en løsning, til faktisk at prøve dette.

Jeg har boet i Hong Kong i flere år, og benyttet mig af biludlejning hver gang jeg var i Danmark, typisk 4 gange om året á 2-4 uger ad gangen.

[/quote]

Jamen det er da sikkert fint, især når man har et fima i ryggen til at betale.

Problemet, der debatteres, er bare noget andet - at leje en bil som supplement til en elbil, når man fx med kort varsel skal besøge sin mor, der er komme på sygehuset i Jylland.

 • 0
 • 0

Vi fik vores Fluence i sommers, og har nu kørt i den et halvt års tid. Er det den perfekte bil? Nej, slet ikke, men det er nok den bedste bil, jeg har ejet i til dato. Her lidt om mine erfaringer: Fornemmelsen af at køre i den svarer til oplevelsen i biler, der nærmer sig en million. Det er virkeligt en fornøjelse at sætte sig i bilen hver morgen og glide afsted helt uden lyd. Jeg kører dagligt på arbejde i bilen - 2x20km, og vel en 5-10 gange om året besøger vi familie i den anden ende af landet. Den daglige kørsel klarer bilen perfekt. Den er ladet fuldt op hver morgen, og er endda varmet op. En fornøjelse at sætte sig ind i en varm bil hver morgen. De lange ture tager lidt længere tid - ca. 5 minutter pr. skift. Skiftene kører som regel fint, men der har været lidt bøvl, når der har ligget meget sne. Det skal løses! Det er rigtigt, at rækkevidden falder lidt, når der er hård frost, men jeg har ikke oplevet det som et problem - bortset fra en enkelt gang, hvor jeg troede, jeg var klogere end gps'en. Men der er også "bagsider" ved bilen - og de hører jo også med: Bagagerummet er kun lige nøjagtigt stort nok til, at vi kan pakke to voksne og to teenagere i bilen til ferien. Det er et problem 1-2 gange om året. Man må ikke sætte "jydekrog" på bilen, og slet ingen trailer. Det er vel et problem for os 1-2 gange om året. Bilen må ikke undervognsbehandles. Så på et tidspunkt bliver der sikkert noget rust.

Vi har altid oplevet en fantastisk hjælpsomhed fra Better Place, når vi havde et problem eller et spørgsmål. Håber, det holder ved...

Når folk spørger om bilen, siger jeg altid som det sidste, at bilen er fantastisk, men kun, hvis ens almindelige daglige kørselsbehov er under 100km - altså det, der kan klares på en enkelt opladning. Længere ture til familie osv. nogle få gange om måneden er fint med battteriskifte, men det bliver for træls at skulle skifte batteri dagligt. Så vidt, jeg har forstået, kører de fleste (90-95%) vist under 100 km om dagen.

Jeg vil opfordre alle til at smutte forbi den nærmeste forhandler og tage en tur i bilen. Det koster ikke noget, og i bedste fald kan man jo blive bekræftet i, at elbiler er noget, fanden har skabt. ;)

Bedste hilsner

 • 0
 • 0

Det er ganske simpelt. Ingen batteritrailerudlejning 24/7, ingen dyre batteriskiftestationer. Hurtig opladning.

Better Place er på ingen måde ved at bevæge sig væk fra batteriskifte.

Jo det er I Mikkel Linnet. Når konkursen kommer så sker det helt naturligt. Du er talsmand for Better Place. Hvordan skulle vi tro du på nogen måder vil være ærlig hvis sandheden er at konceptet er grundliggende defekt? Din troværdighed er jo nul med mindre du vil være i stand til at sige sandheden selv hvis sandheden er at konkurs er givet.

Kritikken har været rejst i mange år, fra dag et og Better Place har aldrig vist interesse i at debatere eller forsvare kritikpunkterne. Netop fordi de ikke kan forsvares. Du kan få chancen her igen: Hvad koster det Jer at anlægge en station i snit? selv hvis vi ser bort fra udviklingsomkostninger. Og hvad koster de om året? Hvor mange stationer skal der til i Danmark for at det kan betragtes som fuldt dækket? I har 18 nu? Der skal vel mindst et par stykker i hver større by fordi man kan godt køre betydelig distance i forstader, ikke kun på de store motorveje. Ligeledes alle landområder for at man kan komme derud. Så mindst 100? Hvor mange batterier skal der være i hver? Skal bilproducenterne holde sig til samme batteriformat for evigt? til alle typer biler? eller vil I have batteristationerne har flere formater på lager? hvor mange batterier skal hver station så have? Vil I dække hele verden? eller skal bilerne for evigt være begrænset af landegrænsen og ikke kan køre til Sverige eller Tyskland? Når I så dækker hele verden, skal hele verden så have abonnement til Jer og kun Jer? Et abonnement der vel aldrig kan opsiges, der ikke har konkurrence? Et globalt monopol. Skal alle bilproducenter følge Jeres standard og kun Jeres i kraft af at Jeres model er et monopol? Kan du se at 5-10 minutters opladning er helt anderedes frigørende for alle involverede? ingen abonnement, ingen monopol, ingen tvungne standarder, designfrihed for bilproducenterne, understøttelse af mange typer biler fra små til store. meget billigere ladestationer der ikke kræver bemanding. 30000kr istedet for 20 millioner. ingen vedligehold istedet for 2 fuldtidsstillinger per station til bemanding. titusindevis af ladestationer per nation istedet for måske 100. ingen landegrænser. ingen lukketider.

at Renault lavede en bil der understøtter Jer er et rent mirakel og det vil aldrig ske igen. At der kun er en bilmodel på nuværende tidspunkt er ikke problemet selvom nogle tror det for alle behøver jo ikke være Jeres kunder for at det virker for Jer. Men hvad der ville blive et problem er når Renault stopper med at lave bilen. Så ville I så at sige være på herrens mark. Men det bliver ikke et problem for konkursen indtræder før det kommer dertil. Kan du se nogle af problemstillingerne Mikkel Linnet? Jeg siger ikke det her for at være hård ved Jer, jeg siger det fordi I burde have forstået de fundamentale og fatale problemer for mange år siden da det blev påpeget for Jer. I burde også selv have set det fra dag et. Det er ganske banal analyse af Jeres forretning. I har brændt hundredevis af millioner på et håbløst projekt og det fortjener ingen sympati.

Jeg har mange gange påpeget at I kunne redde en smule ved at skifte fokus til hurtigladere. Udvikle en super prisoptimeret chademo ladestander og sælge den vidt og bredt. Ikke en på størrelse med en colaautomat som de tåbelige produkter der findes nu. En på størrelse med et parkometer og tilsvarende prisoptimeret. Og det er muligt. 125 Ampere effektelektronik er ganske let. Så kan I lave verden til et bedre sted.

Så kan I have et forretningssegment der er værd at holde i live efter konkursen. For det bliver ikke enorme batteriskiftestationer til biler der ikke laves længere. A123 batterier kan lades med 4C. Det er 15 minutter for en fuld opladning eller ca 10 minutter for en typisk stor opladning. Eller 5 minutter hvis man bare skal bruge en 40km ekstra. Og dette kan klares med en lille stolpe på eksisterende parkeringsplads på restepladser eller i byer eller i brugsen eller på stadium. Det kan I ganske enkelt bare ikke konkurrere imod.

 • 0
 • 0

Der er 52 km fra Toftlund til Gråsten og jernbanen nedlagde DSB i 1935. Mine årlige serviceomkostninger er ca 4500 kr plus et sæt nye dæk hver 5 år.

Og ferieomkostningerne - i år 2750 kr for 3 uger plus ca. 100 ltr diesel til 1200 kroner er da overkommelige, så de samlede transportomkostninger ved egen bil er altså ca 4000 kroner.

Så vi er altså ikke naboer, men ikke desto mindre kan du uden problemer køre til Flensburg og tilbage på en opladning, også selvom du lægger et slag forbi mig i Gråsten på vejen. Så giver jeg en kop kaffe. ;-)

Siden du er pensionist, kører du jo næppe 40-80 km om dagen, som alle os andre, så mon ikke du kører omkring 10.000 om året, inkl. dine ferieture og grænseindkøb.

Dine serviceomkostninger er således 50 øre/km. Du har næppe kunnet køre til Italien og tilbage, plus kørsel ved feriedestinationen, på 100 l diesel, så de tre uger har vist ikke meget med Italien at gøre.

Lad os i stedet holde fast i din 4-ugers Italien-tur fra før, og regne med mere realistiske 200 l diesel, til ca 10 kr/l.

Det giver i runde tal 50 øre for brændstof, 50 øre til service og dæk, og 25 øre for afskrivning og forsikring (sidstnævnte er jo også km-afhængig), så det giver rundt regnet 5.000 kr for transporten til, i og fra Italien, plus 7.500 kr for din øvrige transport i Danmark.

Med en elbil som Reanult Zoe, som størrelsesmæssigt bedst kan sammenlignes med Yaris, bruger du vel 130 Wh/km (officielt forbrug opgivet til 105 Wh/km) afhængig af kørestil (du er jo pensionist, og formentligt ikke racerkører ;-),

Det svarer til 28,5 øre/km, med den sønderjyske elpris.

Slitage på bremser er kraftigt reduceret, da elbiler regenerer energi vha motorbremsning, og der er ingen olieskift, og så at sige ingen vedligehold på elmotor og batteri, så du kan nok forvente dine serviceomkostninger på 4500 kr halveret til under 2250 kr pr år, mens dækforbruget er det samme.

Endelig betaler man grøn ejerafgift iht brændstofforbruget (l/100km), hvilket iflg Bilbasen er 2000 kr/år for en Yaris Diesel (0 kr/år for en elbil).

Det giver i alt 2250 kr i brændstofbesparelse + 2250 kr i servicebesparelse + 2000 kr grøn afgiftsbesparelse = 6500 kr pr år.

Toyota Yaris kan vel bedst sammenlignes med Renault Zoe ZE, selvom Zoe er både længere og bredere end Yaris. Når batteriet har optaget sin del af pladsen, er rummeligheden nok den samme.

Så vidt jeg kan se på nettet, så koster en ny Zoe ZE 30.000 kr mindre end en ny Yaris 1,4D, selvfølgelig godt hjulpet af afgiftfritagelsen, så der er yderligere penge at spare på prisen.

Iflg min lommeregner, er det ca 4000 kr pr år, ved 8 års finansiering og 7% rente.

Der er altså i omegnen af 10.000 kr til lejebiler, flybilletter, og ekstra forsødelser på ferieturen!!!

Rækkevidden for Renault Zoe er fabriks-opgivet til 210 km. Du kan nok regne med 160-180 km ved normal kørstil, og måske lidt mindre på en streng vinterdag.

Du skal således kun oplade bilen hver 5-6 dag i snit - hvilket selvfølgelig sker ved at ladekablet stikkes i hver gang den holder i indkørslen, så den er fuldt opladet hver morgen - og du kan selvfølgelig til enhver tid køre til Flensburg eller til Billund og tilbage på en enkelt opladning.

Mon ikke disse tal nok skal få de stædige og vanedrevne danske bilister til patten, efterhånden som de indser det, og de alligevel skal skifte bil.

Min Citroen C5 HDI har iflg min mekaniker mindst 4 gode år tilbage, og intet kan selvfølgelig konkurrere på omkostningerne, mod at beholde bilen de sidste 4 år, indtil den bliver upålidelig.

Jeg kan dog forstå at der sidste år har været rekordsalg af nye biler i Yaris-størrelsen. Jeg kan som sagt ikke bruge den størrelse bil til de ekstraordinært lange ture, men kan fint bruge den til min daglige kørsel.

Havde det været mig, havde jeg bestemt hellere købt en Renault Zoe ZE, og så klaret mig med et af de nævnte alternativer til rejserne.

Nissan og Renault meldte sidste år ud, at Zoe ZE m.fl. får en rækkevidde på 380 km i 2014. Dermed kan jeg sågar dække familiebesøgene i Odense - billigt og uden batteriskift! - når det bliver aktuelt for mig at skifte C5'en ud.

 • 0
 • 0

[quote][quote]Jeg vil anbefale alle som tror billeje er en løsning, til faktisk at prøve dette.

Jeg har boet i Hong Kong i flere år, og benyttet mig af biludlejning hver gang jeg var i Danmark, typisk 4 gange om året á 2-4 uger ad gangen.

[/quote]

Jamen det er da sikkert fint, især når man har et fima i ryggen til at betale.

Problemet, der debatteres, er bare noget andet - at leje en bil som supplement til en elbil, når man fx med kort varsel skal besøge sin mor, der er komme på sygehuset i Jylland.[/quote] Det var mit eget firma - og dermed mig selv der betalte - hvilket der i øvrigt ikke er forskel på, når man bor og driver virksomhed i Hong Kong!

Jeg understreger bare, at jeg aldeles udmærket ved hvad det koster, og hvad det vil sige at leje bil, da jeg har gjort det utallige gange, både indenlands og udenlands, som privatperson, som virksomhedsejer og som ansat.

Selvfølgelig lejer man ikke en bil for at besøge sin mor på et sygehus i en anden landsdel, hvis det er så akut, at man skal rykke ud kl 2 om natten!

Så tager jeg sq en taxa om nødvendigt!

 • for selv det er der jo råd til, når man sparer 10.000 kr om året på at køre elbil, og den slags sker jo heldigvis ikke hver dag.
 • 0
 • 0

[quote]

Har de ikke en bil der svarer til det man har bestilt, får man som regel en bedre til samme pris!

Friheden ligger jo netop i, at man IKKE skal bestille sin bil[/quote] Den "frihed" er ikke afgørende, når jeg alligevel skal bestille og planlægge alt muligt andet der vedrører ferien.

Det tager mindre end 10 minutter at bestille en lejebil på nettet, og det gøres ofte lige efter man alligevel har bestilt en flybillet og/eller en feriebolig.

 • 0
 • 0

[quote]

[quote]Prøv at finde en biludlejer med et fleksibelt kilometerberegningssystem.

Som regel er der 3000 km inkluderet i prisen. I førnævnte eksempel, hvor jeg kom frem til en bil i Yaris-klassen til 6500 kr, er der regnet med 900 km ekstra til 0,19€ pr km, samt kaskoforsikring. Der er tale om en VW Polo fra Sixt.

Hvori det ufleksible ???[/quote]

Lidt dyrt for en dagtur til Jylland, vil jeg mene.[/quote] Det var så også for en 4-ugers ferietur til Italien!

For en dagtur til Jylland, er kilometrene inkluderet i prisen, og du skal kun sørge for at fylde det brændstof på du har brugt, inden du afleverer bilen.

Intet ufleksibelt i det!

Men ja, det er naturligvis dyrt at leje bil indenfor landets grænser, hvilket jeg også påpegede.

Er man én af de få der ofte har brug for at køre over 150 km på en dag, indenfor landets grænser - eller hvis man hører til campingvognsfolket - så skal man nok vente et par år med at købe elbil.

Alle andre kan med fordel vælge elbilen en næste bilkøb!

 • 0
 • 0

Efter et skift til Michelin Energysave kører vi faktisk 25 km/literen. 100 liter for at køre til Garda og hjem igen er altså ikke helt urealistisk. Engang for mange år siden var jeg ansat i skattevæsenet, og en skatteyder hævdede stedse at hans køretur til Garda og retur var 2500 km. Af erfaring ved jeg at en tur til Venedig kan gøres på ca. 3200 km inkl. lidt kørsel i ferien, så dit regnestykke er ret urealistisk.

Og de 25 km/literen holder også ved motorvejsfart gennem Tyskland/Østrig med 110-130 km/timen.

Jeg har i mellemtiden kigget på anskaffelsespriser for Renault Fluence og en Yaris, inkl. vurderet gensalgsprisen efter nogle år. Begge biler falder i løbet af 15 år til stort set ingenting, så der er en kraftig afskrivning der også skal tages hensyn til.

Der er ganske simpelthen for få liebhavere til Renault Fluence.

Jeg har i mange år ønsket mig en eldrevet bil, men bedre batterier først.

Eksempelvis har jeg 33 år brugt elektrisk plæneklipper, men til en elbil kan jeg ikke få kablerne lange nok.

 • 0
 • 0

Jeg bruger også elektrisk hækkeklipper, elektrisk motorsav, men en elektrisk bil med så kort rækkevidde. Så kan jeg end ikke besøge min søn uden batteriskift. D.v.s. jeg skal til at køre omveje for at kunne bruge eldrift.

Kort sagt: Det går ikke, men kig endnu engang på følgende link:

http://ing.dk/artikel/125625-elektrolyt-af...

Så er jeg køber.

 • 0
 • 0

-Og imens vi diskuterer en umoden teknologi som erstatning for en gammeldags teknologi går vi glip af alle fordelene ved nutidens teknologi:

Gas.

 • 0
 • 0

Det kan godt være at elbiler er godt for miljøet og pt. er de registreringsafgift-frie (fordi de er gode for miljøet og der ikke er ret mange af dem).

Men lur mig om ikke der kommer registreringsafgift på elbiler den dag de bliver populære og det kan mærkes på statens indtægter.

Sidst så vi det med cirkusset omkring solceller (er det måske ikke CO2 fri energi?)og afgift på brænde til brændeovne, hvor dokumentationen for brændeovnes skadelige effekt kan ligge på et meget lille sted, selv om det skulle være grunden til afgiften.

 • 0
 • 0

Det kan godt være at elbiler er godt for miljøet og pt. er de registreringsafgift-frie (fordi de er gode for miljøet og der ikke er ret mange af dem).

Men lur mig om ikke der kommer registreringsafgift på elbiler den dag de bliver populære og det kan mærkes på statens indtægter.

Sidst så vi det med cirkusset omkring solceller (er det måske ikke CO2 fri energi?)og afgift på brænde til brændeovne, hvor dokumentationen for brændeovnes skadelige effekt kan ligge på et meget lille sted, selv om det skulle være grunden til afgiften.

Det er jo desvaerre noedet med store skatteindbetalinger pga. de mange sugere der er i Danmark, alle de soc. forsoergede der ikke gider arbejde! Men loesningen bliver nu, at alle skal have deres soc. ydelser genevaluerede, da alle ved og kender til svindlens omfang med disse ydelser. Heldigvis!

Men ioevrigt god tilgangsvinkel for at sparke noget igang, det med store afgifter og fritagelse for at faa noget igang.

 • 0
 • 0

Gas.

Ja der er kæmpe fordele ved at tilføje endnu en fossil energikilde så vi kan gøre global warming værre med endnu højere hastighed. Godt tænkt Michael

 • 0
 • 0

Efter et skift til Michelin Energysave kører vi faktisk 25 km/literen. 100 liter for at køre til Garda og hjem igen er altså ikke helt urealistisk. Engang for mange år siden var jeg ansat i skattevæsenet, og en skatteyder hævdede stedse at hans køretur til Garda og retur var 2500 km. Af erfaring ved jeg at en tur til Venedig kan gøres på ca. 3200 km inkl. lidt kørsel i ferien, så dit regnestykke er ret urealistisk.

Iflg Google Maps er 1400 km til Garda, og 1600 km til Venedig, så sidstnævnte passer, mens den nævnte skatteyder vist har penge tilgode. ;-)

Jeg formodede bare at meningen med at tøffe hele vejen til Italien, i egen bil, måtte være at bruge bilen på og omkring feriestedet, for ellers forekommer det da helt tosset, i betragtning af at det højest koster jer det halve at flyve med Ryanair, som jo flyver direkte til Venedig eller Pisa fra Billund.

Cyklerne kan jo lejes på destinationen for meget små penge.

Jeg skal slet ikke blande mig i hvordan folk foretrækker at holde ferie. Jeg påpeger blot, at hvis man er villig til at vriste sig lidt ud af sin vanetænkning, opdager man ofte at verden udvikler sig, og pludselig foreligger der langt flere og bedre muligheder - både økonomisk, miljømæssigt og komfortabelt - end man havde før.

Det kunne jo være at valget af dine feriemål, netop er [b]begrænset[/b] af din nuværendes bil formåen OG økonomi.

Måske er jeres nuværende bils rækkevidde netop årsagen til at det ikke er steder som Thailand eller Caribien, der er feriemålet.

Det er jo også en slags frihed at kunne vælge den slags feriemål, fordi reducerede brændsels og serviceomkostninger tillader det!

Elbilen giver jo så stor besparelse i privatøkonomien, at man kan vrage og vælge mellem alternativerne, hvis man ellers har fantasi til at se de muligheder der ligger udover at gøre nøjagtig som man plejer, når disse plejer er dikteret af en bils økonomi og rækkevidde.

Bilen skal bare kunne køre til lufthavnen!

 • 0
 • 0

Selvfølgelig lejer man ikke en bil for at besøge sin mor på et sygehus i en anden landsdel, hvis det er så akut, at man skal rykke ud kl 2 om natten!

Min største anke mod elbilen har altid været den utopiske fantasiverden dens tilhængere forsøger at opbygge. Her er en lille skrækhistorie fra det virkelige liv. For nogle år tilbage ringede min telefon kl. halv to om natten, og så ved man at det ikke er en god nyhed. Min kæreste var kørt galt på motorcykel, og var indlagt på Vejle Sygehus. Jeg skulle komme hurtigt.

Jeg ringede til politiet og meddelte at jeg forventede at køre som civil udrykning ad motorvejen til Vejle, og kørte mellem 150 og 175 km/t det meste af vejen. Nåede Vejle på meget kort tid. Situationen endte lykkeligt.

Ovenstående havde været umuligt med en elbil. Selv med en Tesla, som rent rækkeviddemæssigt ville kunne tage turen, ville jeg med den hastighed løbe tør for strøm efter meget kort tid. En Fluence ville, ved den kunstigt begrænsede tophastighed, kræve et utal af batteriskift, og det meste af natten ville gå med at køre rundt mellem skiftestationerne.

Det ville have taget timer før jeg havde fundet en biludlejer, og havde fået udleveret en lejebil.

Så tager jeg sq en taxa om nødvendigt!

 • for selv det er der jo råd til, når man sparer 10.000 kr om året på at køre elbil, og den slags sker jo heldigvis ikke hver dag.

Det kan være stort set lige så vanskeligt at finde en taxa, som vil køre dig fra Nordsjælland til Vejle midt om natten, som at finde en lejebil. Som en anden debattør har nævnt, så er vi nogle som bor langt væk fra storbyerne og lufthavnene. Der er ikke noget garanti for at en lokal taxa hvor jeg bor, vil synes det er interessant at køre til Vejle, og de er ikke forpligtet til at tage en sådan tur, så den metode er ikke skudsikker.

 • 0
 • 0

Nåede Vejle på meget kort tid. Situationen endte lykkeligt.

Da nu situationen endte lykkeligt, kan jeg ikke bare mig for at spørge, om det var din hurtige tilstedeværelse, der var årsag til lykken?

Altså om du donerede et organ, eller er speciallæge og den eneste der kunne redde kæresten eller...?

Hvis du mener, at det er personfølsomme oplysninger, er det fint med mig, at du ikke føler dig forpligtiget til at svare.

Jeg har personligt aldrig haft et overhængende behov, for at nå hurtigere frem end hvad almindelig købebefordring kunne klare; men jeg er heller ikke hverken læge eller levende organdonor, hvorfor jeg undres over din oplevelse.

 • 0
 • 0

Her er en lille skrækhistorie fra det virkelige liv. For nogle år tilbage ringede min telefon kl. halv to om natten, og så ved man at det ikke er en god nyhed. Min kæreste var kørt galt på motorcykel, og var indlagt på Vejle Sygehus. Jeg skulle komme hurtigt.

Jeg ringede til politiet og meddelte at jeg forventede at køre som civil udrykning ad motorvejen til Vejle, og kørte mellem 150 og 175 km/t det meste af vejen. Nåede Vejle på meget kort tid. Situationen endte lykkeligt.

Er det forsvarligt at køre med den hastighed med tankerne flyvende omkring ens kæreste på sygehuset?

Det kan være stort set lige så vanskeligt at finde en taxa, som vil køre dig fra Nordsjælland til Vejle midt om natten, som at finde en lejebil. Som en anden debattør har nævnt, så er vi nogle som bor langt væk fra storbyerne og lufthavnene. Der er ikke noget garanti for at en lokal taxa hvor jeg bor, vil synes det er interessant at køre til Vejle, og de er ikke forpligtet til at tage en sådan tur, så den metode er ikke skudsikker.

Ring til taxafirmaet i den nærmeste større by, fortæl turen, få en pris, træk i tøjet og drik en halv kop kaffe, og så er det tæt på at du er afsted med en chauffør, der bør være frisk og har fokus på kørslen. Det kan selvfølgelig koste lidt tid i starten, men jeg vil mene, du skal være noget uheldig, hvis du ikke finder en eller anden taxa, der vil køre turen. Jeg er godt klar over, at det ikke er helt så simpelt, men det er trods alt en specialsituation - mener du f.eks., at det er uforsvarligt ikke at have en bil, for så kan man ikke håndtere sådanne situationer? - og var det en situation, du havde i tankerne, da du valgte bil?

 • 0
 • 0

Og de 25 km/literen holder også ved motorvejsfart gennem Tyskland/Østrig med 110-130 km/timen.

Indberetninger til Spritmotor.de fra 178 brugere af Yaris 1,4D, indikerer at den bruger 4,86 L/100 km i snit ved blandet kørsel - og jo mere motorvejskørsel der indgår, jo mere bruger den.

Dæks beskaffenhed har indflydelse på forbruget, ja - men selv Michelin kan ikke udrette mirakler, så med al respekt; jeg køber altså ikke helt den med at de 25 km/l på motorvejen - med to i bilen, ferieoppakning og to cykler. ;-)

I virkelighedens verden hedder det vist snarere 20 km/l.

Jeg tror dog på at du kører pænt og fornuftigt - og kan derfor få god rækkevidde ud af dagens elbiler. Kørestilen afregnes nemlig mere kontant i en elbil end i en dieselbil.

 • 0
 • 0

Da nu situationen endte lykkeligt, kan jeg ikke bare mig for at spørge, om det var din hurtige tilstedeværelse, der var årsag til lykken?

Når jeg skrev dette, var det mest for at lade de mange omsorgsfulde folk, som trods alt findes på dette forum, vide at situationen endte godt. Det var ikke så meget for at borderline psykopater som du skulle kunne finde noget at nedgøre mit argument med, selv om jeg naturligvis forventede at netop det ville ske.

Altså om du donerede et organ, eller er speciallæge og den eneste der kunne redde kæresten eller...?

Jeg har personligt aldrig haft et overhængende behov, for at nå hurtigere frem end hvad almindelig købebefordring kunne klare; men jeg er heller ikke hverken læge eller levende organdonor, hvorfor jeg undres over din oplevelse.

Jeg håber aldrig for dig at en person som står dig nær, må komme ud for et alvorligt uheld, og svæve mellem liv og død i timevis inden stabilisering. De fleste, følelsesmæssigt normale, mennesker vil gerne være hos deres kære inden døden indtræffer, og selv om du har en svært afvigende personlighed, tror jeg du vil blive psykisk belastet.

 • 0
 • 0

Min største anke mod elbilen har altid været den utopiske fantasiverden dens tilhængere forsøger at opbygge. Her er en lille skrækhistorie fra det virkelige liv. For nogle år tilbage ringede min telefon kl. halv to om natten, og så ved man at det ikke er en god nyhed. Min kæreste var kørt galt på motorcykel, og var indlagt på Vejle Sygehus. Jeg skulle komme hurtigt.

Jeg ringede til politiet og meddelte at jeg forventede at køre som civil udrykning ad motorvejen til Vejle, og kørte mellem 150 og 175 km/t det meste af vejen. Nåede Vejle på meget kort tid. Situationen endte lykkeligt.

Elbilernes inkarnerede modstandere har da vist mere fantasi end fortalerne, når det kommer til stykket.

Du får IKKE lov til at benytte civil udrykning, så længe du ikke har patienten med i bilen, eller på anden måde kan yde nødhjælp ved at komme hurtigt frem!

Politiets opgave er at BEGRÆNSE ulykker - ikke at forøge dem - ej heller selvom du er pårørende til en patient i kritisk tilstand!

Endelig spørger man ikke politiet om tilladelse til at benytte civil udrykning. Man sætter et klud i kølerhjelmen, og skynder sig af sted.

Kluden er til for at politiet kan se at de ikke skal stoppe én - men gud nåde og trøste én, hvis begrundelsen viser sig ikke at være tilstede.

 • 0
 • 0

Er det forsvarligt at køre med den hastighed med tankerne flyvende omkring ens kæreste på sygehuset?

Alt er relativt. Jeg overvejede faktisk at tage motorcyklen, og så havde hastigheden nærmere ligget omkring de 225. Set i det forhold virker det meget forsvarligt.

...mener du f.eks., at det er uforsvarligt ikke at have en bil, for så kan man ikke håndtere sådanne situationer? - og var det en situation, du havde i tankerne, da du valgte bil?

En af de ting som giver mig smør på brødet, er at afdække risici, og sikre at mine kunder altid lander på fødderne hvis noget uforudset går galt. Det bliver man lidt arbejdsskadet af, og store dele af mit privatliv bærer derfor præg af grundig planlægning og backupløsninger. Netop derfor er elbilen en så dårlig løsning for mig, og de kunder jeg rådgiver. Der er for mange variabler som skal tages med i betragtning.

 • 0
 • 0

Du får IKKE lov til at benytte civil udrykning, så længe du ikke har patienten med i bilen, eller på anden måde kan yde nødhjælp ved at komme hurtigt frem!

Det var nu heller ikke sådan at jeg decideret spurgte politiet om lov. Det var mere at jeg informerede dem om situationen, og meddelte at jeg ville køre som død og helvede på motorvejen til Vejle. Som jeg husker det var de meget forstående omkring det, hvilket nok ville have været anderledes hvis det havde været kl. halv to om eftermiddagen.

Det er helt i orden at angribe min historie, men det ændrer ikke ikke ved pointen om at turen ville have været forlænget med sandsynligvis mellem en og flere timer hvis den skulle have været taget med lejebil, taxa eller elbil.

Den traditionelle bil har været vores følgesvend gennem årtier, og en del af de ting vi, og vores omgivelser, forventer er mulige, er afhængige af den autonomitet, hastighed og fleksibilitet som er standard for disse køretøjer.

 • 0
 • 0

Jeg håber aldrig for dig at en person som står dig nær, må komme ud for et alvorligt uheld, og svæve mellem liv og død i timevis inden stabilisering. De fleste, følelsesmæssigt normale, mennesker vil gerne være hos deres kære inden døden indtræffer, og selv om du har en svært afvigende personlighed, tror jeg du vil blive psykisk belastet.

Tak for de pæne ord - Vi bliver alle følelsesmæssigt berørt, af at have et familiemedlem eller en nær person alvorligt tilskadekommen, jeg for min part kan endog blive berørt af tilskadekomst af én jeg slet ikke kender, hvis jeg oplever situationen på nært hold eller endda bare på tv.

Når folk som du bruger en personlig ulykkelig hændelse som argument i en teknisk diskussion, og ovenikøbet bringer andres liv i fare ved uforsvarlig og ulovlig adfærd, er det et spørgsmål om ikke de pæne ord, som du tildelte mig, var mere på sin plads som beskrivelse af din egen personlighed.

 • 0
 • 0

I stedet for, et kompliceret netværk af robotter, til at skifte batteri - så tror jeg, at det vil blive mere populært, hvis vi selv kunne gøre det. Bilen, skal indeholde et lille batteri, der er stort nok, til de fleste formål. Og så kan vi købe en udvidelse, der sættes på som campingvogn, hvis vi har brug for større kapacitet. De kan laves i flere størrelser: Fra helt små, til de store og vilde.

 • 0
 • 0

[quote][quote]

Har de ikke en bil der svarer til det man har bestilt, får man som regel en bedre til samme pris!

Friheden ligger jo netop i, at man IKKE skal bestille sin bil[/quote] Den "frihed" er ikke afgørende, når jeg alligevel skal bestille og planlægge alt muligt andet der vedrører ferien.

Det tager mindre end 10 minutter at bestille en lejebil på nettet, og det gøres ofte lige efter man alligevel har bestilt en flybillet og/eller en feriebolig.

[/quote]

Hvorfor taler du hele tiden ferie? Jeg taler dagligdag.

I øvrigt ville en fire uger ferie i Italien ikke kunne gøres på 3.000 km.

Sidst jeg kørte til Rom, var der virka 2.000 hver vej.

 • 0
 • 0

[quote][quote][quote]Jeg vil anbefale alle som tror billeje er en løsning, til faktisk at prøve dette.

!

Så tager jeg sq en taxa om nødvendigt!

[/quote]

Ja, du er jp også en rig mand med eget firma til at betale selv for ferierejserne. Udgifter føles lige som mindre, når de kan trækkes fra i skat, selv om du hævder, du selv netaler...

 • 0
 • 0

[quote]Nåede Vejle på meget kort tid. Situationen endte lykkeligt.

Da nu situationen endte lykkeligt, kan jeg ikke bare mig for at spørge, om det var din hurtige tilstedeværelse, der var årsag til lykken?

Altså om du donerede et organ, eller er speciallæge og den eneste der kunne redde kæresten eller...?

Hvis du mener, at det er personfølsomme oplysninger, er det fint med mig, at du ikke føler dig forpligtiget til at svare.

Jeg har personligt aldrig haft et overhængende behov, for at nå hurtigere frem end hvad almindelig købebefordring kunne klare; men jeg er heller ikke hverken læge eller levende organdonor, hvorfor jeg undres over din oplevelse. [/quote]

Vent til du får et opkald fra din mor om, at din far lige er død - og du kan høre, at hun nu bryder fuldstændigt sammen.

Been there - var glad for at kunne starte bilen og køre straks.

 • 0
 • 0

Vent til du får et opkald fra din mor om, at din far lige er død - og du kan høre, at hun nu bryder fuldstændigt sammen.

Been there - var glad for at kunne starte bilen og køre straks.

...nemlig - bare 3 batteriskift senere - samlet forsinkelse 24 minutter...

 • 0
 • 0

Når folk som du bruger en personlig ulykkelig hændelse som argument i en teknisk diskussion, og ovenikøbet bringer andres liv i fare ved uforsvarlig og ulovlig adfærd, er det et spørgsmål om ikke de pæne ord, som du tildelte mig, var mere på sin plads som beskrivelse af din egen personlighed.

Jeg har ikke brugt min oplevelse som argument, men som illustration. Jeg ville fremhæve en situation, som for mig ville have været vanskelig at løse hvis min eneste transport havde været en elbil.

Der findes mange tilsvarende situationer her i livet, og mit håb er at potentielle købere af elbiler gennemtænker deres liv, og vurderer om de kan acceptere en transportløsning som på mange områder er dårligere end den traditionelle fossilt drevne bil, og potentielt kan stille dem i nogle svære situationer.

Derudover har diskussionen omkring elbiler aldrig rigtig været teknisk. Den er meget følelsesbetonet som de fleste diskussioner om biler, hvilket jeg bestemt tror producenterne og leverandørerne skal være glade for, idet det holder fokus væk fra deres Storm-P. løsninger.

Jeg har nævnt det før, og det kan med mellemrum findes tydeligt i artikler her på siden. Vi mennesker sætter lighedstegn mellem fremskridt og hastighed. Nye højhastighedsruter planlægges og indvies verden over. Nye fly er under udvikling som erstatning for Concord'en. I en verden hvor alt handler om fart og mindsket rejsetid, kommer så elbilen og forlænger, sandsynligvis som den første transportteknologi nogensinde, rejsetiden mellem landsdelene i vores land. Kan man reelt undre sig over at ingen fornuftige mennesker vil have sådan en.

Forestil jer det politiske ramaskrig der ville opstå hvis DSB meddelte at grundet miljøhensyn ville farten på alle tog blive sat ned, og rejsetiden mellem landsdelene derfor blev forøget med en time. Det ville aldrig blive accepteret.

 • 0
 • 0

...nemlig - bare 3 batteriskift senere - samlet forsinkelse 24 minutter...

Forudsat at batteriskiftestationerne er åbne, og at du med høj hastighed kan tilbagelægge afstanden mellem dem.

Nu vi er ved det, kan vi ikke få en detaljeret beskrivelse af din succesfulde langtur til Jylland? Sådan lidt med detaljer som antal kilometer kørt, antal batteriskift, samlet køretid. Jeg tror elbilen har behov for lidt god omtale, og der vil en beretning fra en problemfri langtur til Jylland helt givet hjælpe.

Bare så folk kan se gennemsnitshastigheden på en elbil ikke er markant lavere end på en benzinbil, og at tidsforbruget ved batteriskifte ikke overstiger hvad en benzinbil bruger på tankstationen på samme tur.

 • 0
 • 0

Parkering i Blund Lufthavn koster mere end 400 kroner for 14 dage, så alene Parkeringsomkostningerne i 4 uger modsvarer et brændstofforbrug der modsvarer køreturen den ene vej.

I gør jer mange bekymringer, men det er tydeligt at de er teoretiske. Dog er der ingen tvivl om at bekymringen for elbilerne er størst.

De allerførste biler var også elektriske, men batteriteknologien var utilstrækkelig. Den er fortsat utilstrækkelig. Den bedste mulighed i øjeblikket er hybridbiler, de øvrige er Storm-P.

Og de elbiler der i øjeblikket kan købes vil om få år være aldeles forældede.

Jeg synes fortsat, at tilhængere af elbiler skal lade sig begejstre af mulighederne i den batteriteknologi der beskrives på følgende link:

http://ing.dk/artikel/125625-elektrolyt-af...

 • 0
 • 0

Men det ER altså lækkert at køre i en stor dejlig el-flyder. Første 'langtur' til jylland netop gennemført - masser af batteriskift, men det fungerer.

Hvorfra og hvortil ?

Elbilmæssigt er Jylland stort og der er ikke mange batteriskiftestationer. Jeg vil gerne se dig komme til og fra Hanstholm samme dag ! (der er over 100km til nærmeste batteriskiftestation)

Jvf. BetterPlace selv så kan rækkevidde på 80km forekomme. Dvs. at for at være sikker på at komme hjem samme dag kan man ikke køre længere væk end 40 km fra en skiftestation/ladestander

 • 0
 • 0

...det ville da være rart med flere modeller at vælge mellem, men lige her og nu er batteriskifte det eneste realistiske på hurtig forøgelse af rækkevidden.

Af ren nysgerrighed, hvad er egentligt din, og de øvrige kunders, situation i tilfælde af en konkurs hos Better Place?

Der er en risiko for at samtlige batteriskiftestationer lukker med øjeblikkelig virkning, men hvad er situationen med standeren hjemme? Tilhører den faktisk dig, eller er den en del af konkursboet? Så vidt jeg kan forstå er der specielle forhold omkring leverance af strøm til standeren. Bliver konsekvensen en afbrydelse af strøm til denne, eller blot en overgang til selvbetaling.

Hvad med batteriet, som jo er ejet af Better Place og dermed en del af konkursboet? Skal dette indleveres til konkursboet, eller får du mulighed for at frikøbe det? Er der specielle krav til batteriets anvendelse efter en konkurs?

 • 0
 • 0

Jeg har nu læst (næsten) hele denne debat.

Yderst interessant men desværre synes jeg den, som ofte før, kommer til at få en forkert vinkel. Det kommer hurtigt til at handle om MIG, MIG og MIG.

Jeg pendler 300 km om dagen og derfor er elbiler noget ubrugeligt møg.

Jeg vil ikke bruge X minutter af min tid på at skulle oplade en elbil.

Jeg vil have elbiler der er meget billigere end dinobrændere.

Burde man ikke se på det faktum at olien er en begrænset ressource og vi bruger 70% af den på transport (og ca. 80% af dette er til privat transport)?

Olie er den absolut mest fantastiske ressource vi har og bruges i tusindevis af produkter som vi har glæde af i et moderne samfund. De fleste af disse produkter kan genbruges til en stor grad men størstedelen af vores brug af denne ressource bliver brændt af for at vi kan flytte os fra punkt A til punkt B på en bekvem måde. I mine øjne svarer det til at brænde Picasso malerier for at holde varmen.

Vi kan så diskutere om der er olie nok til de næste 200 år men det mener jeg ikke er så vigtigt. Det vigtige er, at vi har brugt den lettilgængelige (billige) olie og nu jagter vi resten i svært tilgængelige steder og til en pris som gør at vi nok aldrig får gang i "væksten" igen. Man kan så vælge at tror på at videnskaben redder os og vi om få år kan køre vores biler på Utilgængelium og opvarme vores huse med enhjørningeprutter men indtil videre er der intet som kan erstatte olien.

Derfor synes jeg at det er fantastik at Shai Agassi/Better Place har brugt tid og penge på sin vision: at medvirke til at vi ikke bare brænder vores vigtigste ressource.

Det kan da godt være at det ikke er den helt rigtige løsning men nogen skal da starte og der sker jo ingenting hvis vi overlader det hele til politikerne. Nu kan vi lære noget og måske kan nogle smarte ingenører finde bedre og billigere løsninger.... hvis det altså inkluderer at vi næsten tror, at det er en grundlovssikret ret at have en bil.

 • 0
 • 0

[quote]Men det ER altså lækkert at køre i en stor dejlig el-flyder. Første 'langtur' til jylland netop gennemført - masser af batteriskift, men det fungerer.

Hvorfra og hvortil ?...[/quote] Måløv (København) - Kolding - Flensborg - Billund - Vamdrup - Billund - Århus - Måløv.

Ja - det fungerer sålænge man bor max 60 km fra skiftestation for transitkørsel - så der er klart steder i udkantsdanmark hvor dækningen endnu ikke er tilstrækkelig.

 • 0
 • 0

Yderst interessant men desværre synes jeg den, som ofte før, kommer til at få en forkert vinkel. Det kommer hurtigt til at handle om MIG, MIG og MIG.

Jeg tror du misforstår hvad det er der siges i debatten. Det handler ikke om MIG, MIG og MIG, men om at problemerne ved en umoden teknologi langt overstiger fordelene. Folk fremlægger blot deres syn på hvorfor teknologien er ubrugelig for dem på nuværende tidspunkt, og når det virker voldsomt, er det fordi der er en overvældende mængde af problemer.

Derfor synes jeg at det er fantastik at Shai Agassi/Better Place har brugt tid og penge på sin vision: at medvirke til at vi ikke bare brænder vores vigtigste ressource.

Better Place har brugt, baseret på en hurtig sammentælling af investorbedrag, omkring 4 milliarder danske kroner. Virksomheden har sidste år haft likviditetsproblemer, og har været gennem gennemgribende fyringsrunder i deres israelske selskab. Du kan selv prøve at dividere investeringen op i antallet af solgte biler, og vurdere om det ikke er endnu mere ressourcespild end vores anvendelse af olie.

... hvis det altså inkluderer at vi næsten tror, at det er en grundlovssikret ret at have en bil.

I Danmark har politikere gennem årtier, primært ved manglende fremsyn, gjort ejerskab af en bil til noget nær en menneskeret. Man kan derfor ikke nu komme og kræve at en del af befolkningen skal leve med ingen, færre eller dårligere biler end de er vant til. Den beslutning skulle man allerede have forberedt for årtier siden, f.eks. ved at sikre en velfungerende og dækkende offentlig transport.

 • 0
 • 0

.. Nu vi er ved det, kan vi ikke få en detaljeret beskrivelse af din succesfulde langtur til Jylland? Sådan lidt med detaljer .... Bare så folk kan se gennemsnitshastigheden på en elbil ikke er markant lavere end på en benzinbil, og at tidsforbruget ved batteriskifte ikke overstiger hvad en benzinbil bruger på tankstationen på samme tur.

Måløv (København) - Kolding - Flensborg - Billund - Vamdrup - Billund - Århus - Måløv.

Fra torsdag til søndag, lige under 1000 km, skift stort set hver gang (140 km/t + modvind tager så meget strøm at der kun kunne springes over een gang), tid pr. skift 6-8 minutter

Alt i alt: på turen Måløv Kolding som normalt kan gøres på knap 2 timer i benzinbil, så tager det tilsvarende 2½ time inklusive 4 skift ved max hastighed. Så - jo - selvom det enkelte skiftet er hurtigere end at tanke,så tager samlet set længere tid end med 'almindelig' bil (endnu).

Vi testede lidt med forbrug pr. hastighed - og ved at holde 110km/t kunne vi reelt skippe et skift på turen - og 2 hvis placeringen af skiftestationer havde været lidt anderledes - hvilket havde resulteret i samme samlede transporttid. Så vi kunne lige så godt bare give gas og så tage de 5-6 minutter hver halve time.

Og - jo - et af skiftene på turen fejlede og krævede yderligere 15 minutter (ikke medregnet ovenfor) med kontakt om fejlfinding og fjernstyring fra driftscenteret. Det ER stadig ny teknologi.

I alt skiftede vi 17 gange på turen - heraf 4 gange (der faktisk ikke var påkrævet) for at spare på den selvbetalte opladning vi laver ved vores sommerhus (med en tilkøbt 220V lader). ..det er mange skift, og vi af disse havde vi problemer 3 gange. Alle med samme type fejl, så det får Better Place nok løst snart..

Vores konklusion er at det fungerer! Vi skal kun på den slags ture 5-6 gange årligt, og så kan vi sagtens leve med disse mindre ulemper. Fejlene får Better Place uden tvivl løst - og 7x24 åbningstid kommer snart. Stationen i Køge er pt. ubemandet og fungerer fint.

Det bliver da klart en fordel at få batterier med dobbelt kapacitet som Renault jo har annonceret til frigivelse i 2014. I det daglige er der utroligt sjældent behov for batteriskift da opladning sker hjemme hver nat. Med dobbelt kapacitet vil det slet ikke være nødvendigt!

 • 0
 • 0

Det er helt i orden at angribe min historie, men det ændrer ikke ikke ved pointen om at turen ville have været forlænget med sandsynligvis mellem en og flere timer hvis den skulle have været taget med lejebil, taxa eller elbil.

Du har givetvis ret, men mener du seriøst, at man skal indkøbe sin bil efter et behov, der måske opstår en gang i livet - og for langt, langt de fleste aldrig.

Hvad med den meget store del af danskerne der slet ike har bil, er du også efter dem, eller er det kun elbilejere, det går ud over?

 • 0
 • 0

Af ren nysgerrighed, hvad er egentligt din, og de øvrige kunders, situation i tilfælde af en konkurs hos Better Place?

Helt ærligt kan jeg ikke huske alt det med småt - men:

1) batteriet - er jo Better Places. Jeg har ikke investeret penge i sådan et - men jeg kan jo til hver en tid købe et gennem Renault. Det måtte jeg jo så gøre..

2) hjemmeladeren - er også Better Places. Jeg har købt min egen 220V lader som supplement til at bruge i vores sommerhus. Den kan fint lade op hjemme også, så intet problem (mener den kostede omkring 3.000 DKK fra Renault)

3) skiftestationer - ja det er ØV! Men så er investeringen afholdt, så der er sikkert nogen der overtager til spotpris, og kører videre - hvis ikke, så har jeg en meget stor og lækker Zoe, som ikke længere kan bruges på langture..

4) ladestandere - ville helt sikkert blive overtaget, af anden udbyder eller el selskaber

 • 0
 • 0

Alt i alt: på turen Måløv Kolding som normalt kan gøres på knap 2 timer i benzinbil, så tager det tilsvarende 2½ time inklusive 4 skift ved max hastighed. Så - jo - selvom det enkelte skiftet er hurtigere end at tanke,så tager samlet set længere tid end med 'almindelig' bil (endnu).

...og det ville jo så have taget 4 timer med Quick-Charge - da 80% opladning også havde været nok - 4 gange!

 • 0
 • 0

Alt i alt: på turen Måløv Kolding som normalt kan gøres på knap 2 timer i benzinbil, så tager det tilsvarende 2½ time inklusive 4 skift ved max hastighed.

Der er 229 km fra Kolding til Måløv. Hvorfor skulle der 4 batteriskift til?

Jeg formoder at Flunce ZE kan køre betydeligt længere end 60 km rækkevidde på 22 kWh - selv ved høj hastighed.

Skulle det ikke kunne klares med et enkelt eller to skift undervejs - evt ved at sænke hastigheden en anelse?

 • 0
 • 0

[quote]..inklusive 4 skift ved max hastighed.

Der er 229 km fra Kolding til Måløv. Hvorfor skulle der 4 batteriskift til?.. Skulle det ikke kunne klares med et enkelt eller to skift undervejs - evt ved at sænke hastigheden en anelse? [/quote] Jo - det skyldes flere forhold - herunder de indbyrdes afstand mellem skiftestationer. Med max hast og modvind kunne jeg køre 80-90 km, men det er så kun halvvejs til den næste..

Vi målte på det, og jo vi kan godt strække rækkevidden ved at køre mellem 100 og 110 km/t. Men samlet set (70km ved 140 km/t = 30 minutter, 70 km ved 110 km/t = 38 minutter, batteriskifte 6 minutter) 140km ved 140 km/t = 1 time 12 min, 140km ved 110/km/t = 1 time 22 min.

Og nogen gange er afstanden så du alligevel ikke kan springe over; Odense - Vejle f.eks...

Gennemsnitsmåling af forbrug var i øvrigt omkring 26kWh/100km ved 140km/t, og lige omkring 22kWh/100km ved 100-110km/t

 • 0
 • 0

[quote] Alt i alt: på turen Måløv Kolding som normalt kan gøres på knap 2 timer i benzinbil, så tager det tilsvarende 2½ time inklusive 4 skift ved max hastighed. Så - jo - selvom det enkelte skiftet er hurtigere end at tanke,så tager samlet set længere tid end med 'almindelig' bil (endnu).

...og det ville jo så have taget 4 timer med Quick-Charge - da 80% opladning også havde været nok - 4 gange![/quote]

Med Tesla model S som med den største batteri model burde kunne køre væsentligt længere end der er fra Måløv til Kolding på en opladning! Så to timer med Tesla. Det virke til at man har sparet på batteriets kapacitet i Flunce ZE grundet batteriskiftefunktionen.

Før jeg prøvede Flunce ZE var jeg også tilhænger af batteriskift men med dens rækkevidde er det stadigt for ofte man skal skifte - derudover er batteriets placering meget upraktisk når man skal kører større ting og bilen ikke har krog på! Med Tesla S er rækkevidden sådan at man for det meste alligevel sagtens vente den tid det tager med Quick-Charge - når man alligevel skal på toilet og have noget proviant.

 • 0
 • 0

[quote]...og det ville jo så have taget 4 timer med Quick-Charge - da 80% opladning også havde været nok - 4 gange!

Med Tesla model S som med den største batteri model burde kunne køre væsentligt længere end der er fra Måløv til Kolding på en opladning! Så to timer med Tesla. Det virke til at man har sparet på batteriets kapacitet i Flunce ZE grundet batteriskiftefunktionen...[/quote] Nok rigtigt med Tesla - men andre Quick-charge modeller har også omkring 22kWh batterier, så de kører altså ikke længere. Med den SAMME forudsætning altså 4 ladninger undervejs.. Som nævnt har Renault annonceret batterier med mere kapacitet til næste år hvilket også kan reducere antallet af skift til 1 eller max 2.

 • 0
 • 0

Hvor dyr er sådan en ladestation, hvis vi sammenligner med traditionelle tankstationer? Indstallationerne på en almn. tankstation, er vist ikke helt billige. I forhold til antallet af el-biler, tror jeg dog løsningen er dyr.

 • 0
 • 0

Batterierne er ret dyre til el-biler. Når de alligevel monteres automatisk - vil så ikke være muligt, at også placere elmotorer, og driverelektronikken, på samme modul som batteriet. Jeg tænker på, om man ikke kunne lave det, så en almn. benzinbil, der opfylder en standard, som ikke gør den særligt dyere, muliggør at den kan konverteres til el, ved at hente et batteri med motor, elektronik og alt monteret. Prisen bliver måske højere per kilometer end ved kørsel på benzin. Men det kunne jo være ideelt i fremtiden, hvor byerne skal være benzinfri. Dem, der har en bil, som er forbedredt for det, kan "konvertere" den til elektrisk, når de kører ind i byerne, og batterierne kan afmonteres, når byen forlades.

 • 0
 • 0

...bliver aldrig til noget, hele ideen ved at have en bil er uafhængighed og komfort. Jo, forresten, til handicappede og golfspillere er det smart med de små vogne de har.

Hvordan ved du at ideen med at have en bil er begrænset til kun at være uafhængighed og komfort? Er det noget du i din store visdom selv har fundet på, eller er det noget du har spurgt alle brugere af biler om?

Drop det nu, fjolser, spild pengene på noget der i det mindste er sjovt!

Partikelforurening, dårlig lugt og lungelidelser er sjovt???, jammen så lad os bruge alle vores penge på det. Gæt hvem jeg synes er et fjols.

 • 0
 • 0

Jeg tror, at det er sandsynligt, at benzinbiler i fremtiden vil blive forbudt i mange større byer. Det vil øge efterspørgslen på el-biler, men også på et system, så benzin-biler kan "gøres elektriske", når de kører ind i de benzinfri områder. Det kunne være at bilerne er forbedret for systemet, eller måske et lille "lokomotiv" der sættes foran, og trækker bilen, og som kommunikerer med bilens elektronik, eller en vogn, der monteres bagefter og skubber, eller måske løfter baghjulene op, således at bilen kan køre uden forbrug af benzin.

 • 0
 • 0

[quote][quote]Men det ER altså lækkert at køre i en stor dejlig el-flyder. Første 'langtur' til jylland netop gennemført - masser af batteriskift, men det fungerer.

Hvorfra og hvortil ?...[/quote] Måløv (København) - Kolding - Flensborg - Billund - Vamdrup - Billund - Århus - Måløv.

Ja - det fungerer sålænge man bor max 60 km fra skiftestation for transitkørsel - så der er klart steder i udkantsdanmark hvor dækningen endnu ikke er tilstrækkelig.[/quote]

Så vil du måske sige undskyld for dit hånlige udsagn om 24 minutter og tre batteriskift?

 • 0
 • 0

[quote] Ja - det fungerer sålænge man bor max 60 km fra skiftestation for transitkørsel - så der er klart steder i udkantsdanmark hvor dækningen endnu ikke er tilstrækkelig.

Så vil du måske sige undskyld for dit hånlige udsagn om 24 minutter og tre batteriskift?[/quote] Jeg beskriver som det ville være for mig - og medgiver netop at det kun du'r når man bor i dækningsområdet. Jeg ved ikke hvor du bor - såhh... ??

Man kan ikke være så nærtagende i disse debatfora - men det var da ikke min intention at genere hverken dig eller andre!

 • 0
 • 0

Så vil du måske sige undskyld for dit hånlige udsagn om 24 minutter og tre batteriskift? [quote] Man kan ikke være så nærtagende i disse debatfora - men det var da ikke min intention at genere hverken dig eller andre!

[/quote]

 • 0
 • 0

Så vil du måske sige undskyld for dit hånlige udsagn om 24 minutter og tre batteriskift? [quote] Man kan ikke være så nærtagende i disse debatfora - men det var da ikke min intention at genere hverken dig eller andre!

[/quote] Der snød softwaren mig lige, det jeg ville sige var...

Specielt når vi diskuterer følelsesladede emner som biler, er vi nødt til dels at acceptere at få nogle hug i tuden hvis vi stikker den frem, og dels læse folks udsagn med en vis portion humor.

Det er som bekendt svært at kommunikere humor, ironi og lignende på skrift, men det er på den anden side også sjældent at personen bag tastaturet sidder og skummer af raseri eller personligt rettet had.

Webfora er sjældent steder for man skriver lange uddybende, diskuterende svar, og med lidt plads og tid til rådighed, skal indlæg ofte være lidt skarpere end ellers for at give mening. Det bliver ofte udlagt som en hadsk tone, men jeg tror sjældent det er tilfældet.

Personligt fandt jeg kommentaren fra Frank underholdende og bestemt ikke hånlig, primært fordi den var præcis i tråd med hvad jeg forventede fra hans side. Jeg synes niveauet på ing.dk er meget fint, og det er fantastisk at udveksle meninger med så mange mennesker med både stor viden og markante holdninger.

 • 0
 • 0

[quote] [quote]Jeg overvejede faktisk at tage motorcyklen, og så havde hastigheden nærmere ligget omkring de 225

 • 'Han nåede færgen':

http://www.youtube.com/watch?v=Wq_ruFsv3g4 [/quote] Dejlig motorcykel!

[/quote] Ja, det er nogle smukke motorcykler der er vist i filmen. Har aldrig haft lejlighed til at køre den årgang, men det må være en fantastisk oplevelse.

 • 0
 • 0

Hej.

Jeg tror, at det er for tidligt at sige, om Better Places batteribytning overlever eller ej. Der skal efter min mening gå længere tid, førend man kan spå om det.

Jeg synes, at Renault Fluence er en enorm spændende bil. Det er efter min mening smart med Better Places batteribytnings-stationer.

Men som vi har været inde på i andre tråde på dette debatforum, har overstående også flere ulemper.

En debatdeltager svarede mig, at bagsæderne ikke kan lægges ned i Renault Fluence. Jeg tog derfor kontakt til Renault. De har svaret mig, at det skyldes, at batteriet er placeret inde ved sædet. Det er jo ikke så smart, da bagagerummet ikke er så stort.

Renault har også svaret mig, at der ikke er mulighed for at montere anhængertræk. Dette er endnu en ulempe ved vognen.

Held og lykke til Better Place og Renault.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Trafiksikkerhed (og Projekt Smørhul)

 • 0
 • 0

Jeg tror, at det er for tidligt at sige, om Better Places batteribytning overlever eller ej. Der skal efter min mening gå længere tid, førend man kan spå om det.

Det bliver ihvertfald ganske interessant at se næste regnskab. I betragtning af de investeringsmidler der allerede er skudt i virksomheden, frafaldet på investorfronten, og situationen for den israelske selskab, er det tvivlsomt om der er kommet abonnenter nok til at Better Place kan overtale gamle eller nye investorer til at pumpe flere midler ind i virksomheden.

 • 0
 • 0

Jeg tror, at det er for tidligt at sige, om Better Places batteribytning overlever eller ej. Der skal efter min mening gå længere tid, førend man kan spå om det.

Enig, men de er nået til skillevejen, skal de køre til højre eller til venstre, der skal flere lande og flere biler over på løsningen, det er afgørende om Danmark og Israel udgør en tilstrækkelig del af verdensmarkedet til at drive efterspørgselen på flere batteribyt modeller i vejret.

Specielt kritisk når de har valgt så stor en bil, som ikke passer til det Danske marked, men hvis de indenfor kort tid får bygget batteribyttestationer i Holland, Tyskland og Frankrig, så kan markedet jo vende på en tallerken.

Det må kræve en del velvilje fra investorer og landenes bureaukrati hvis ikke det skal drukne i forhalende procedurer, og det er ikke sikkert at de erfaringer Better Place har høstet i Danmark kan genbruges. Hvordan passer konceptet f.eks til de Tyske elselskaber, eller lokalplaner, batteribyttestationerne er måske nok en industrivirksomhed, som skal ligge på en industrigrund, men de skal ligge lidt specielt hvis det skal give mening for kunderne.

 • 0
 • 0

Jeg ser de største forhindringer for el-biler i Danmark som politisk uvilje, moms på batterier, og høje afgifter på strøm, politikerne ønsker vi skal køre på billig olie og benzin, det må vi bøje os for.

Ja, undskyld min sene respons, men det er da det værste sludder, jeg længe har set. 1: El-bilerne er begunstiget af 0% registreringsafgift, "gratis" el fra offentligt opstillede ladere (betales af abonnement, ved det godt..), gratis parkering. Specielt den manglende reg.afgift er da virkelig en cadeau til miljøfronten... 2: Miljøsvinene (os, der bruger fossilt brændsel..) straffes derimod af op til 180% reg. afgift ved køb af bilen, høje vægtafgifter, dyr benzin. Ved en udsalgspris på 12 kr./literen udgør selve benzinen kun ca. 5,25 kr. og det er inkl. selskabets fortjeneste. Resten er energiafgift (ca. 4,00), Co2 afgift (0,40) samt moms (2,35). Jeg tror ikke, man finder nogle andre lande, hvor det er dyrere at køre bil, end Danmark. Det skyldes hverken olieprisen, eller prisen på biler, men derimod et højt afgiftniveau. Lad os nu lige tage den derfra, inden vi begynder at sammenligne æbler og pærer.

 • 0
 • 0

Jeg har med de små 5000 Km. vi har tilbagelagt, siden vi fik vores Renault Fluence for ca 40 dage siden ikke haft andet end gnidningsfri fornøjelse :-)

Vi kørte bla. sidste weekend 600 Km. Kolding - Helsingør og retur med 3 små 5-10 minutters fylde kaffe op og skifte batteri pauser som blev udnyttet til at vælge de næste musiknumre.

Jeg er overbevist om jeg ikke om nogen omstændigheder kommer til at køre med gearkasse igen, ej heller larmende motor. Når man først som vi har prøvet det 5000 Km. er det som frivilligt at skulle sove på fortovet efter at have ligget i Edderfugls dun dyner i et år. Det kommer bare ligesom ikke på tale !

Mit bilbudget hedder max 250.000 Kr og hvis de 3 betingelser skal opfyldes, har jeg ikke andre muligheder end at køre Renault Fluence Dynamic.

Konceptet med batteriskift på elbiler er simpelt hen for genialt og velfungerende til at det ikke skulle vinde frem i 2013 ! Der er ingen problemer og livet er bare en drøm.

Prøv evt. at leje en hos Avis for 4999 Kr. i måneden med "benzinen" betalt, der har man muligheden for at prøve det et par måneder og derefter har vi andre endnu en glad Fluence ejer på vejene der ikke fylder min kabine med røg når jeg holder bagved i lyskrydset :-)

 • 0
 • 0

Helge, hvor tit bruger du batteriskifte?

Jeg kan levende forestille mig hvor forfriskende det er at køre ren elbil men batteriskiftedelen har en række kritiske problemer som gør at det aldirg bliver til noget. Du kan se nogle af problemerne i min kommentar halvvejs oppe. Hurtigladning er vejen frem istedet for. Sub 10 minutters ladning er ganske muligt selv med nuværende teknologi.

Du skriver Jeres pauser var 5-10 minutter. Tager det nogle gange 10 minutter at skifte batteri?

 • 0
 • 0

Vi kørte bla. sidste weekend 600 Km. Kolding - Helsingør og retur med 3 små 5-10 minutters fylde kaffe op og skifte batteri pauser som blev udnyttet til at vælge de næste musiknumre.

Det er interessant at Frank, som har beskrevet sine oplevelser højere oppe i tråden, måtte skifte batteri 13 (17-4) gange på 1.000 kilometer, mens du kan nøjes med at skifte 3 gange på 600 kilometer.

Det er en forskel på gennemsnitsafstanden mellem batteriskift på 123 kilometer, hvilket er langt større end det bør kunne forklares ved forskelle i kørselsmønster. Samtidig kan din Fluence tilsyneladende køre væsentligt længere på en opladning end leverandøren selv angiver.

Kan du løfte sløret lidt for rute og anvendte skiftestationer?

 • 0
 • 0

Dan du remser gang på gang en række problemer op - og gang på gang får du svar på et eller flere - men det hjælper jo ikke... Men så igen da:

"en konkurs er givet" - hvad skal man svare. Du ER jo urokkelig, så svaret her er: Nå!

"hvad koster det at opføre en station" - det er jo givetvis en forretningshemmelighed. Og ret ligegyldig hvis du har en investorgruppe som er gået ind i det med en investeringshorisont på f.eks 30 år - hvilket er absolut normalt for infrastruktur investeringer...

"hvor mange..." - som det er nu + 1 i ca. centrum af de større byer + 6-8 stykker fordelt i yderområder for at det bliver muligt at køre en tur langs vestkysten. Det kan være mindre, men så skal der være ladestandere ved samtlige 'seværdigheder' så man kan lade mens man bader, besøger føret, går tur i milen osv. De der bor 'langt ude' må have laderen der og/eller supplere med en 'mormor' lader (so vi har).

"hvormange batterier" - hvert (22kWh) batteri kan lades på 1 time på skiftestationen. Med max skiftehastighed er det 6 batterier. 3 er nok et rimeligt tal.

"verden" - ??hvis det slår så, så hvorfor ikke. Og når det så sker, så kommer der jo også konkurrenter - det er jo sådan verden fungerer...

"monopol" - suk - nu bliver du for alvor paranoid.... Bilfabrikanter vil jo ALDRIG acceptere en leverandør med monopol. Almindelig sund fornuft bedes aktiveret! Foreslå i stedet standardisering af formfaktor. Der er i forvejen 2 grundtyper (høj kompakt som Fluence, lang flad som ny Tesla).

"10 minutters lynladning" - ja, det ville være bedre. Med 22kWh batteri vil det kræve 2.000V med 64A, eller 400V med 330A. Det findes bare ikke endnu - og heller ikke batterierne der kan tåle det. ...du er da nødt til at forholde dig til de strømme lynladning kræver - og de pauser du så må holde. Jeg er da enig i at den KAN blive lige så godt, men batteriskifte er der NU. I øvrigt er der efter planen ingen lukketider + ingen permanent bemanding på skiftestationer når indkøring er gennemført. Det VED du jo godt.

"bilmodeller, konkurs, håbløst, når Renault stopper....osv" - hvad skal man svare. Igen er du helt urokkelig! Ingen som helst accept af at der kan være andre analysemodeller... Suk! Den enkelte bruger må jo forholde sig til risikoen. Jeg har flere gange sagt at jeg tror kunderne venter på at der er udbygget - og til man har set det fungerer - også om vinteren og på langtur. Bilfabrikanterne lægger alligevel batteripakkerne lavt i bilerne, så det at lave en skiftbar løsning er forholdsvis banal - eller havde Renault da heller aldrig gjort det!! Igen - sund fonuft...

"A123 kan lades med 4C på 15 min...." - øh.. Ved ikke hvad det betyder, men Clever tilbyder quickcharge på 30 min og giver 80% på et 16 - 24kWh batteri (ref deres egen hjemmeside) - og elbilerne bruger sikkert ca. det samme strøm 18-24 kWh/100km - så pt. er der ganske enkelt ikke noget på markedet der er bedre - hvilket sikkert er det samme som at det ikke er økonomisk rentabelt.

HVORFOR kører du denne religions krig hele tiden??? Hvis der kommer noget bedre - så tilpasser Better Place sig - eller dør. Du kan da være fuldstændigt ligeglad - det koster ikke dig een krone! Og jeg - ja, jeg tager chancen - og jeg tror på modellen er holdbar - også med quick charge. For batterier med større kapacitet vil også tage længere tid at lade (OGSÅ med quick charge), så det giver stadig mening at skifte for at undgå pauser.

...Rent faktisk synes jeg batteri-trailer ideen er ret sjov og interessant, men den du'r kun til transit, og så kræver den ret meget for at kunne holde til hurtig motorvejskørsel. Til by-brug er det håbløst (vende, dreje, parkere)... Den burde egentligt ret let kunne videreudvikles...

Nå - du behøver jo (igen - igen - igen) ikke lytte til mig - men håber at andre andre undgår at falde i den samme negativitets fælde....

 • 0
 • 0

Frank Arnesen, det er ikke en kamp, det er blot klarsyn. Jeg har ganske solidt styr på situationen. Alle dine pointer er da også forkerte. Og før du begynder at fremstille dig selv som klart bedrevidende så burde du måske vide hvad f.eks 4C betyder.

Mit standpunkt er ikke pga negativitet som du så forkert påstår. Det er baseret på intelligent forståelse af merit. Eller mangel på samme.

Jeg er den største fan af elbiler. Jeg har blot ingen sympati på håbløse løsninger der spilder vores tid.

Der er ikke to batteriformater til BP. At Tesla's model S batteri kan skiftes har intet med BP at gøre. De er ikke kompatible. Der er kun et batteriformat. De kunne tilføje flere men det giver bare flere problemer. Som jeg har nævnt flere gange før.

At det er en langtidsinvestering betyder ikke at størrelse eller rentabiliteten er ligegyldig. Det er ignorant fanboy mentalitet.

Det er ganske rigtigt at der endnu ikke findes biler der kan lade på under 10 minutter men teknologien er der til det og den koster ganske lidt. Det venter kun på at de inkompetente producenter laver det.

Jeg har reel forståelse for det ingeniørmæssige bag elbiler, hvad batterier kan og hvad effektelektronik koster. Du ved intet om det.

Jeg går ud fra at når du indser at jeg havde ret så vil du erklære din fejltagelse med samme iver.

BP vil dø, Tesla vil dø, Fisker vil dø, Coda vil dø. Og der er en god chance for at alle vil falde i år. Dog kan Tesla måske leve lidt længere fordi de har så mange inkompetente fanboy investorer der er villige til at kaste penge på bålet trods af et regnskab der kan få IT factory til at ligne en god investering.

 • 0
 • 0

@Bo

1: El-bilerne er begunstiget af 0% registreringsafgift, "gratis" el fra offentligt opstillede ladere (betales af abonnement, ved det godt..), gratis parkering. Specielt den manglende reg.afgift er da virkelig en cadeau til miljøfronten... 2: Miljøsvinene (os, der bruger fossilt brændsel..) straffes derimod af op til 180% reg. afgift ved køb af bilen, høje vægtafgifter, dyr benzin. Ved en udsalgspris på 12 kr./literen udgør selve benzinen kun ca. 5,25 kr. og det er inkl. selskabets fortjeneste. Resten er energiafgift (ca. 4,00), Co2 afgift (0,40) samt moms (2,35).

Gratis parkering: blev afskaffet for et år siden.

Reg. afgift: En Nissan Leaf betaler mere i moms end mikrobilerne betaler i moms + registreringsafgift. Der er jo slet ikke 180% afgift på flertallet af de biler som bliver solgt. Bilerne har mange airbags, selealarm og mange stjerner som alt sammen giver fradrag. I alt betaler en mikrobil til 100.000 kroner kun omkring 20.000 kroner i registreringsafgift.

"Hvis man medregner minibiler som f.eks. Toyota Yaris, Kia Rio og Ford Fiesta, så udgør salget af mini- og mikrobiler næsten 60 pct. af samtlige solgte i 2012". - ingen af dem kommer i nærheden af 180% afgift.

Elafgift: Så tænk over at strøm koster under 40 øre i gennemsnit men du betaler 2,10 kroner. Prøv lige at regne igen på hvad der er mest afgift på.

 • 0
 • 0

[quote] Vi kørte bla. sidste weekend 600 Km. Kolding - Helsingør og retur med 3 små 5-10 minutters fylde kaffe op og skifte batteri pauser som blev udnyttet til at vælge de næste musiknumre.

Det er interessant at Frank, som har beskrevet sine oplevelser højere oppe i tråden, måtte skifte batteri 13 (17-4) gange på 1.000 kilometer, mens du kan nøjes med at skifte 3 gange på 600 kilometer.

Det er en forskel på gennemsnitsafstanden mellem batteriskift på 123 kilometer, hvilket er langt større end det bør kunne forklares ved forskelle i kørselsmønster. Samtidig kan din Fluence tilsyneladende køre væsentligt længere på en opladning end leverandøren selv angiver.

Kan du løfte sløret lidt for rute og anvendte skiftestationer?[/quote] Jeg har sammenholdt forskellige ejeres angivelse af rækkevidde for deres Fluence med skiftestationernes placering på ruten mellem Kolding og Helsingør.

Selv hvis jeg tager højde for at du bruger oplader i Helsingør, og dermed starter med et helt opladet batteri, kan jeg ikke få det til at passe med tre batteriskift på turen.

Det laveste jeg kan komme ned på er fire skift, men set i betragtning af de tal for autonomi som andre brugere oplever, vil det kræve virkelig meget is i maven, og en heftig ignorering af OSCAR.

Er du sikker på at du ikke mener tre skift pr. vej? Det ville bringe gennemsnittet i bedre overensstemmelse med de øvrige erfaringer omkring længere ture i en Fluence.

 • 0
 • 0

Andy: Selvfølgelig er det noget vrøvl jeg har fået skrevet der, jeg undskylder ! Det var ment begge veje og 3 kunne heller ikke gøre det. Om det var en tastefejl eller underbevistheden fordi skiftene går så hurtigt :-) skal jeg ikke kunne sige, men rigtig var det ikke så du behøver ikke at spilde mere krudt på at kigge kort eller spekulere i nyt superbatteri :-)

Bo: Et batteriskift tog vel 10 min de gange jeg også skulle have kaffe ved MC D Drive in og man skal jo lige op af rampen og ned af rampen. Selve skiftet 5 min godt og vel måske næsten 6 jeg har faktisk ikke målt efter. 7 min den ene gang tror jeg fordi der allerede var en Fluence i kassen der var i gang og bagefter skulle jeg jo lige snakke med ham :-) Har for øvrigt hørt at et skift er gjort temlig meget hurtigere som forsøg engang, men det er andenhånds.

Hvor tit jeg skifter batteri: Jeg har faktisk ikke ført statistik over det, men det var temmelig meget i den første uge jeg havde bilen, for der havde jeg ikke fået hverken ladestander op eller "mormor kabel" endnu, og man kan jo ligesom ikke have en fed Elbil holdende stille i indkørselen vel ? Den skal ud og køre skal den, og undskyldninger overfor konen hvad der lige skal handles ind er der nok af :-) Jeg vil sige det på den måde, at er min tur mindre end 100 km før jeg er hjemme skifter jeg aldrig hvilket nok er 90% af vores kørsel. Er den fra 100 og op skifter jeg løbende på min rute, det er altid bedre at have 100% end 44% det føles vitterlig ikke som de 5 til 10 min afbræk i ruten det reelt er og jeg vil gerne kunne køre som jeg har lyst til, måske fordi jeg ikke selv betaler for strømmen men for et antal kilometer og en batteri leje. Jeg har stadig til gode at køre tør og rækkevidde angsten er forsvundet i løbet af de første små 5000 Km. Jeg tror heller ikke at jeg har kørt en anden rute indtil videre end jeg ville have gjort i min gamle Diesel, ej heller synes jeg at have undladt en tur indtil videre fordi jeg har kørt elbil, måske tværtimod. Det sjove er at jeg endnu ikke har brugt ladestander ud over min egen, på nær et par gange for lige at prøve det. Er der en ladestander hvor jeg skal parkere ryger stikket naturligvis i, det kan man jo lige så godt når pladsen nu er lavet.

Jeg tror bestemt at hurtigladere har sin berettigelse, jeg ville måske bekymre mig lidt hvis jeg selv ejede mit batteri og det blev hurtigladet. De er jo ikke specielt billige endnu, jeg mener ville du købe en brugt elbil hvor du måske stod for at skulle skifte batteri til et sted mellem 70 og 300 tusind fordi det var blevet hurtigladet. I den henseende synes jeg faktisk mit abonnement hos Better Place er billig billig, de bærer hele risikoen og min bil kan max tabe 200.000 over x antal år. Jeg har haft biler der tabte det på 4 år.

Det her koncept med batteriskift fungerer 100% for os indtil videre og jeg kan ikke se en robot der skifter batteri vupti som andet end GENIALT :-)

Men lad os endelig få flere ladestandere, flere elbiler og flere levenrendører på banen så absolut. Hvis nu Clever F.eks smider en op på Lakolk Rømø, Skærbæk, Tønder og Hanstholm og så lige sætter et Mennekes stik i siden på hurtigladeren kunne jeg sagtens forestille mig et medlemskab hos dem nu og i fremtiden. Det her er så absolut heller ikke min sidste elbil og man skal aldrig udelukke noget for sig selv.

Der er vist ca. 2,2 millioner benzin og dieselbiler i DK, før eller siden skal de i en eller anden form over på EL så der er fremtidige kunder nok at tage af. Det er uundgåelig medmindre man tror på at de pludselig finder kæmpe uopdagede forekomster af Olie på Bornholm og en helt ny type alge pludselig begynder at æde CO2 som jeg drikker Kaffe.

 • 0
 • 0

Frank Arnesen, det er ikke en kamp, det er blot klarsyn. Jeg har ganske solidt styr på situationen. Alle dine pointer er da også forkerte. Og før du begynder at fremstille dig selv som klart bedrevidende så burde du måske vide hvad f.eks 4C betyder.

...det må du meget gerne uddybe! Du kommer jo ikke med en eneste saglig gendrivelse! - og du giver mig ret i at 10 min. ladning pt. ikke findes i markedet.

Og til din orientering - nej så er jeg ganske rigtigt ikke ingeniør - kun ganske almindelig teknik interesseret, men med en ganske bred erfaring i at få tekniske løsninger ud som brugervenlige løsninger, og så med almindelig god forretningsforståelse. "kom ind i kampen" refererer til at du burde bruge din tydeligvis store indsigt på at fremme el-bils udbredningen positivt (sammen med os andre) i stedet for at bruge din energi på at kæmpe mod Better Place...

 • 0
 • 0

Andy: Selvfølgelig er det noget vrøvl jeg har fået skrevet der, jeg undskylder ! Det var ment begge veje og 3 kunne heller ikke gøre det. Om det var en tastefejl eller underbevistheden fordi skiftene går så hurtigt :-) skal jeg ikke kunne sige, men rigtig var det ikke så du behøver ikke at spilde mere krudt på at kigge kort eller spekulere i nyt superbatteri :-)

Du behøver såmænd ikke undskylde. Jeg var bare meget nysgerrig efter om du havde en suveræn køreteknik. Fluence er jo trods alt testet til 185 kilometer pr. opladning, og hvis du havde knækket koden til at få det til at ske i virkeligheden, ville det jo være ualmindeligt interessant.

 • 0
 • 0

Kære debattører

Der har været anonyme indlæg på tråden, disse samt svar derpå er blevet fjernet.

Det gælder for alle debattører at man skal femstå med sit korrekte navn. Se debattens regler ing.dk/vilkaar

Hilsen Caroline, ing.dk

 • 0
 • 0

Nye priser på Nissan Leaf i USA.

Nissan Leaf S 2012 35.212$ (28.562) Nissan Leaf S 2013 28,800$ (22.150)

Nissan Leaf SV 2012 35.200 (28.550) Nissan Leaf SV 2013 31.820 (25.170)

Nissan Leaf SL 2012 37.250 (30.600) Nissan Leaf SL 2013 34.840 (28.190)

For at få den reelle pris skal vi tillægge leveringsgebyr på 850$ og fratrække federal skatterabat på 7.500$

Dertil kommer stats rabat i udvalgte stater på op til 2.500$, så er vi nede på 18.800$ + 850$ i levering =19.650$

Men en dollar til 5.87kr svarer det til 115.346kr, det er samtidig USA´s billigste fempersoners bil, benzin biler kan ikke konkurrere på pris.

http://www.autoblog.com/2013/01/14/nissan-...

Spændene hvornår vi får priserne fra Sunderland UK, og om det vil vende markedet.

 • 0
 • 0

Men en dollar til 5.87kr svarer det til 115.346kr

Ups, det var kursen samme dag sidste år, vi prøver med 5.60kr for en dollar.

En ny Nissan Leaf koster 110.040kr dvs hvis ikke man også kan klemme lidt forhandlerrabat ud af det.

 • 0
 • 0

Hej Benny Olsen.

Jeg har læst dit spændende og interessante indlæg om Nissan Leaf 2013.

Jeg har set dit link.

Du skriver ordret: "Men en dollar til 5.87kr svarer det til 115.346kr, det er samtidig USA´s billigste fempersoners bil, benzin biler kan ikke konkurrere på pris".

Det overrasker mig meget.

Uden at jeg her og nu kan komme med gode eksempler plejer og god dokumentation vil jeg da mene, at benzinbiler og elbiler godt har kunnet udkonkurrere elbilerne på pris og kvalitet i Danmark.

Sådan synes jeg da, at det så ud til at hænge sammen, da jeg kiggede lidt på emnet for 1-2 år siden.

Her er det under forudsætning af, at de rene elbiler skulle betale de samme afgifter som benzin- og dieselbilerne i Danmark. (Dette er dog som bekendt ikke tilfældet).

Så hvordan kan det være, at Nissan Leaf 2013 er den mest billige fem-personers-bil i U.S.A. ? Det forstår jeg ikke. Kan du prøve at forklare mig det?

Har det noget at gøre med afgifterne for henholdsvis diesel/benzin-biler og rene elbiler i U.S.A. ?

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Uden at jeg her og nu kan komme med gode eksempler plejer og god dokumentation vil jeg da mene, at benzinbiler og elbiler godt har kunnet udkonkurrere elbilerne på pris og kvalitet i Danmark.

Det er tydeligt at jeg skriver om USA, jeg skriver om federel rabate, state rabate og angiver priserne i dollar, har du overset alt det, samt overskriften på mit indlæg?

Det eneste der kan omhandle Danmark er det jeg tilføjer i aller sidste linje, altså spændende hvornår vi får priserne for Europa, og intet om hvad de bliver.

Så hvordan kan det være, at Nissan Leaf 2013 er den mest billige fem-personers-bil i U.S.A. ? Det forstår jeg ikke. Kan du prøve at forklare mig det?

Det er artiklens budskab, du skriver at du har set linket, og dermed også pressemeddelelsen, jeg har ikke tjekket artiklens påstand, om at der ikke er andre 5 personers biler til under 110.000kr, jeg har refereret autoblog og henvist til deres artikel.

Har det noget at gøre med afgifterne for henholdsvis diesel/benzin-biler og rene elbiler i U.S.A. ?

Uden politisk velvilje slår elbilerne ikke hurtigt igennem , det ved de godt i USA, og jeg håber også at Europas politikere ved det.

Uden at jeg her og nu kan komme med gode eksempler plejer og god dokumentation vil jeg da mene, at benzinbiler og elbiler godt har kunnet udkonkurrere elbilerne på pris og kvalitet i Danmark.

Sådan synes jeg da, at det så ud til at hænge sammen, da jeg kiggede lidt på emnet for 1-2 år siden.

Det er sådan det er med de nye listepriser og de rabatter der kan opnås, dvs billigste bil i klassen, og billigste brændstof, for selv om benzinen er billig i USA er strøm endnu billigere, men der er stadig udfordringer hvis man ikke har egen garage, eller man bare en gang imellem har brug for længere ture.(oppakning eller ikke har 2 biler)

 • 0
 • 0

Hej Benny.

Tak for dit spændende svar.

Jeg her ikke overset dit indlægs navn eller indhold. Det fremgår jo tydeligt, at det er U.S.A. , som du skrev om.

Jeg prøvede bare at sammenkoble det med situationen i Danmark.

Som sagt meget interessant.

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Tilsyneladende ja, i hvertfald når vi taler leasing.

Sixt har sat prisen incl moms til 3.800kr om måneden, der er intet start gebyr, og bindingsperioden er kun en måned, det lyder som en rigtig god måde at teste bilen af på inden man køber, dvs hvis man opsiger kontrakten så snart man får bilen udleveret, så koster det 126kr om dagen i 30,5 dage.

Ifølge sixt koster en tilsvarende benzin/diesel 4.900-5.800kr, men så skal der også lægges startgebyr, og man låses til en længere bindingsperiode.

http://www.sixtblog.dk/uncategorized/nissa...

 • 0
 • 0

Rettelse, jeg mener naturligvis 5 personers bil, 5 døre er jo noget helt andet.

Jeg har i bemærket at Søndagsavisen i den husstands omdelte avis er gået helt galt med prisen, men så er det jo smart at vi i elektroniske medier kan linke til Sixt.

 • 0
 • 0

Det er godt at prisen er faldet men det er stadig for lidt. Specielt problematisk er at den nye model der er lidt billigst har vist ikke chademo port. Det er for dumt for det er kun et stik. Der er ingen hardware i bilen for at understøtte chademo og hurtig ladning er så vigtig for elbiler. med chademo kan du til nøds køre længere ture. uden chademo er det kategorisk umuligt. nissan skyder sig selv i foden med så tåbelig grådighed.

vi har vist kun en version i dk istedet for de 2 de havde i usa så hvad situationen bliver i dk mht chademo er uklart.

hvis vi kunne få Leaf til den amerikanske pris med dollaren i 5,58 så er det 200.000kr med moms. så begynder det at hjælpe på det men det er stadig problematisk at vi i praksis har afgiftsfrie benzinbiler. Zoe skulle lige komme med et frisk modspil på 100kkr plus batterileje eller 150kkr inklusiv batteri. og få et chademostik. båtnakker

 • 0
 • 0

Specielt problematisk er at den nye model der er lidt billigst har vist ikke chademo port. Det er for dumt for det er kun et stik.

Til den billige S model skal man købe ladepakken, så får du quick charge port, 6,6kW on-board lader og rearview monitor, for 1.300$.

SV modellen er er inklusiv 6,6kW on-board charger, der indeholder ladepakken, quick charge port, LED forlygter og tågelygter, og automatisk tænd sluk af forlygterne, for 1.630$

SL har den slags ting i standardpakken, men så kan du købe en premiumpakke med bose 7 højtaler system og around view monitor, for 1050$

I virkeligheden er det nok billigere at lægge de grundlæggende funktioner i alle biler, og droppe alt det lir med alu fælge, læderrat, og infosystem, og mærkevare super sound system, bilerne kan sagtens køre uden, og hvis det koster lidt mere så kan det spares på marketing afdelingen.

Er det legetøj eller transportmidler de vil sælge?

Udstyret i Sunderland produktionen behøver ikke at blive magen til det fra Smyrna, så lad os se hvad de finder på til Europa.

 • 0
 • 0

Det var godt nok svine billig den månedsleje hos Sixt. Specielt taget i betragtning at man får lov til at køre de dyre første kilometer i en Leaf. Har lige været inde at se på deres biludlejning, og kan se at ALT ER UDSOLGT. Om det er fordi det var FOR billig eller fordi de kun havde 500 Elbiler at tage af og de er revet væk de første 24 timer kan man jo så gisne om :-) Mon ikke vi ser nogle Leafer på vejene de næste par måneder ? Nu kender jeg jo en del af driftsudgifterne på min egen Renault Fluence - 2400 Kr. Årlig Kasko for mig fordi der gives 40% rabat på forsikring af Elbiler. 0 Kr. vægtafgift selv for store Elbiler og på min Renault Fluence 60.000 Km serviceintervaller til ca. 1000 Kr. Dette er måske noget af forklaringen men alligevel 3800 Kr. alt incl kun + strøm det er godt nok billig for de første km i en bil der jo laaangt som alle andre elbiler overgår de fleste dyre benzin og dieselbiler i køre komfort ! Tror Leafen er en kanon bil til kørsel i lokalområdet og Nissan ved jo godt at mange er solgt hvis først de prøver en tur i elbil, så mon ikke de hjælper på vej. Jeg er nu ikke ked af at jeg lige har købt, vores ønske og behov var en super komfortabel lydløs bil med stor kabine og bagsæde, og da vi kører en del på kryds og tværs af Danmark er batteriskift indtil superbatteriet til billige penge kommer eneste mulighed for os. Dertil kommer at jeg jo i teorien bare kan svine med strømmen og forvarme min bil de kolde vintermorgener lidt som det passer mig, det er jo inkluderet i abbonnementet :-) Derudover ville det nok irritere mig hvis et nyt dobbelt så godt batteri kom på markedet allerede året efter jeg havde købt mit siddende fast i min bil.

@ Dan Frederiksen - Jeg tror uden at jeg vil hænges op på det at prisen i øjeblikket på et 22Kwh batteri er ca. 70.000-80.000 Kr. Dette jo nok også en del af forklaringen på Måneds abbonnementet ved Better Place. Det er vel tæt på 50% for batterileje og batteri skiftemulighed og 50% for gratis strøm ? Et super tilbud på Zoe skulle jo i så fald have en prisforskel på mindst 70.000 Kr. mellem batterileje model og incl. batteri ? Men 100kkr for en Zoe kunna da være fedt, selv om jeg synes at 165kkr også er meget billig.

 • 0
 • 0

@ Dan Frederiksen - Jeg tror uden at jeg vil hænges op på det at prisen i øjeblikket på et 22Kwh batteri er ca. 70.000-80.000 Kr. Dette jo nok også en del af forklaringen på Måneds abbonnementet ved Better Place. Det er vel tæt på 50% for batterileje og batteri skiftemulighed og 50% for gratis strøm ? Et super tilbud på Zoe skulle jo i så fald have en prisforskel på mindst 70.000 Kr. mellem batterileje model og incl. batteri ? Men 100kkr for en Zoe kunna da være fedt, selv om jeg synes at 165kkr også er meget billig.

Jeg tror 70k er et ok bud på hvad Renault/Nissan syntes de skal have for en batteripakke på den størrelse i dag. Selv hvis de var kompetente og beskeden profit så ville prisen nok ikke kunne komme under 40k så det er klart at batterileje/afbetaling er en betydelig pris. Men det er samtidigt værd at indse at når man tager batteriet ud af en elbil så er der ikke noget i den der bør koste noget, altså den kan på ingen måder koste mere end en tilsvarende benzinbil. En twingo koster ca 75k med moms så hvorfor koster en elbil uden batteri 165k... Det er på ingen måder billigt. Det er idiotisk grådigt og kortsigtet. en elmotor kan laves super billigt. gearkassen har ingen kobling og kun et gear. effektelektronik er ganske billigt så... de burde koste 70k uden batteri.

 • 0
 • 0

Jeg tror 70k er et ok bud på hvad Renault/Nissan syntes de skal have for en batteripakke på den størrelse i dag.

OEM kontrakter på batteripakker til levering 2013-15 siges at handles til 180-200$.

I Smyrna og Sunderland kan batteripakken hentes på nabofabrikken, dvs Nissan giver sandsynligvis selv 25-30.000kr for en 22kW batteripakke, noget andet er så hvad batteri moduler eller hele pakker skal koste i styk salg til private, din minimums pris på 40k bliver næppe gennembrudt.

 • 0
 • 0

Det er idiotisk grådigt og kortsigtet. en elmotor kan laves super billigt.

Men der er måske en grund til at det ikke er lykkes for Nissan at finde en producet det kan lave deres drive train i Europa, det er vist ikke så nemt, og super billigt er det ikke.

Et drive train skal være meget kompakt, ensartet høj kvalitet, produktion on demand for alle råstoffer og dele der bruges, ellers vælter logistikken.

Ved opdagelse af en skjult fejl skal mange tusinde enheder kunne retrofittes på meget kort tid, det stiller meget høje krav til underleverandører.

 • 0
 • 0

Det ser ud til at var en billigere 5 sæders bil, det var en Coda elbil, hvor forhandlerne sidste week end solgte restpartiet af 2012 udgaven for 24.995$

Prisen burde være 38.245$ + 895$ i levering, men tilbudsprisen kom efter 7.500$ føderal rabat, og 2.500$ statsrabat ned på 14.744$

Coda har det hårdt efter af Nissan vil producere i USA, i begyndelsen af December måtte de fyre 15% af personalet, 25 December blev deres eksperiece center lukket (permanent) og nu har de solgt restpartiet at 2012 sedan udgaven til bare 82.566kr og fyret yderligere 15% af personalet.

Godt nok billigere, men det er så også et slagtilbud ikke en listepris.

http://www.greencarreports.com/news/108172...

 • 0
 • 0

Qoros får mig til at tænke på endnu et dødbringende problem med Better Place som jeg overraskende ikke har tænkt på før og andre vist heller ikke har. Hvis du har to fabrikanter der leverer biler til BP, hvem laver så batterierne? Hvis batteriet følger med bilen og det så bliver roteret rundt blandt alle de andre batterier, betyder det så at en elektrisk Audi skal køre rundt med et batteri fra en kinesisk bilfabrikant? : ) Tror du de stive tyskere vil være med til det : ) Blot endnu et problem i samlingen.

Dead dead

 • 0
 • 0

Qoros får mig til at tænke på endnu et dødbringende problem med Better Place som jeg overraskende ikke har tænkt på før og andre vist heller ikke har.

Der er ikke nogen begrænsninger i formfaktor, skiftestationerne er bygget så de kan kan tage det tidlige høje batteri der passer i Fluence, eller et fladt batteri der fylder det halve af vognbunden, du kan ikke komme til at bytte rundt.

Du kan derimod godt købe en sprit ny fluence, køre ned til og få byttet batteriet til til det ældste og mest slidte de har på lager, men du leaser jo batteriet og hvis batteriet opfylder minimumskravene, så får du jo hvad du betaler for.

Jeg gad godt vide om de 7-800 Fluence nede på havnen står med batterierne monteret, og om de de bliver service ladet eller de på ottende måned står med selvafladning, men positivt at de nu bliver skudt af på leasingmarkedet.

Måske lige på nær for Carasso Motors som ikke får den forventede fortjeneste, eller måske ligefrem tab.

 • 0
 • 0

Lige nu kan man tegne et 15.000km abonnement, som inkluderer opsætning af en ladestander værdi 9.995kr, samt de 3 første måneder værdi 5.085kr, du får hele pakken for 0kr, en besparelse på 15.080kr.

Man kan også tegne sig for den store pakke og spare 18.980kr.

 • 0
 • 0

Elbiler lovprises for ikke at afgive forurening, men den strøm som tappes fra ladestationerne, og den strøm som Better Place bruger til at oplade batteripakkerne, hvor kommer den fra?? Mig bekendt bruger vi en stor mængde fossile brændstoffer på at producere strøm, så helt foureningsneutralt er det vel ikke at køre elbil.

 • 0
 • 0

men den strøm som tappes fra ladestationerne

Strøm til ladestationerne tappes om natten og kommer fra vindmøller og hydro via vores udlandskabler, der er nemlig høj andel af VE på de tidspunkter hvor bilerne skal lades op, men vi har vedtaget at regne med gennemsnittet over året fordi det er nemt, det er bare ikke rigtigt.

og den strøm som Better Place bruger til at oplade batteripakkerne, hvor kommer den fra??

Det er kun en forsvindende lille del af strømmen der kommer til bilerne via indskiftning af opladte batterier 2-5%, faktisk så lidt at vi kan se bort fra det, men i princippet vil en lille andel af det være med høj andel af fossil energi, men husk det er en lille andel af lidt.

så helt foureningsneutralt er det vel ikke at køre elbil.

Du skal også se på hvad alternativet er, det er benzin og diesel, tilmed 3 gange så meget da el-bilen er langt mere energi effektiv, så jo el-bilen er generelt forurenings neutral, og i særdeleshed er der ikke lokal udledning fra et udstødningsrør, og partikel udledningen fra bremser er pga de regenerative bremser reduceret.

 • 0
 • 0

Hej.

Det er ikke alle elbiler, som bliver opladet om natten. En del opladning kan foregå om dagen.

Ved fremstilling af en del strøm udledes der en del CO2. Derfor er det helller ikke alle elbiler, der er CO2-neutrale.

Venlig hilsen Projekt S og T

 • 0
 • 0

En del opladning kan foregå om dagen.

Ja man kan, men i praksis sker det kun i begrænset omfang, dvs efter de undersøgelser jeg har set fra USA, det samme gælder i UK hvor afgiften på slutbrugerens strøm varierer kraftigt mellem nat og dag, Norge adskiller ved at der lades på arbejdspladsen, men deroppe varierer CO2 belastningen heller ikke over døgnet som her, tilmed er Norsk strøm altid billig.

Ved fremstilling af en del strøm udledes der en del CO2.

Tag et kik på nordpoolspot, og se hvornår der er ledig overførsels kapacitet på udlandskablerne indadgående til Danmark, fra Norge og Sverige, hydro vil normalt være billigere end CO2 belastende afbrænding, altså vil et forbrug til elbil i disse mange timer komme fra CO2 fri hydro.

Og nej, det vil ikke dræne magasinerne, for samme effekt vil på andre tidspunkter gå den modsatte vej og fortrænge hydro, så i virkeligheden kører elbilen på strøm fra vindmøller.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten