Analytiker: Vi er to år fra det store gennembrud for OLED-lys
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Analytiker: Vi er to år fra det store gennembrud for OLED-lys

Forandringerne kommer til at gå meget stærkt i lysbranchen i de nærmeste år, hvor et stort teknologiskifte er på vej.

For hvor de fleste i dag tænker på lysstofrør og lysdioder som afløsere for glødepærerne, så vil mange allerede om to år overveje OLED-lyskilder.

Sådan lyder spådommen fra det amerikanske analysefirma Displaysearch, som for kort tid siden udsendte rapporten "OLED Lighting in 2009 and Beyond: The Bright Future".

Læs også: Video: Verdenspremiere på OLED-lyspaneler

I dag, i 2009, er OLED-lys bare den nye spiller på banen i lysindustrien, forklarer Jennifer Colegrove, der er forfatter til analyserapporten, og fortsætter:

»Men OLED-lys er et teknologispring, det vil påvirke fremtiden i lysindustrien, og det er også derfor Osram, Philips og GE har meget travlt med at investere,« siger hun.

Helt konkret vil Philips ifølge analysen komme på markedet først. Derefter starter GE, Konica Minolta, Lumiotec og OSRAM masseproduktion.

»De første anvendelser bliver dekorativt lys. Vi vil se flot design med bøjelige eller stive flader, med hvidt lys eller farver, der kan justeres på lampen,« siger Jennifer Colegrove.

OLED-lys har ikke ultraviolet eller infrarødt i sit spektrum og udsender ikke varme. Derfor har OLED-lys gode muligheder i museer og kunstudstillinger, forklarer hun.

I dag er OLED-lys ekstremt dyrt med priser på 1000 kr. for en lille brik på f.eks. 30 kvadratcentimeter.

Det kan begrænse udbredelsen, men priserne vil falde drastisk, lyder vurderingen fra Jennifer Colegrove og Displaysearch. Prisen for OLED vil havne på et sted mellem 160 og 650 kroner pr. kvadratmeter, alt efter anvendelse og teknologi.

Analysen fra Displaysearch bygger blandt andet på oplysninger indhentet direkte hos de kommende producenter i OLED-markedet.

Dokumentation

Displaysearch: OLED Lighting to Take Off in 2011

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mike, som der står i den artikel du referer til, så er de lyskilder tidligst til at få fat på sidst på året, og i større målestok, er det 2010 vi taler om. Så der går lidt tid inden vi kan nyde dem, desværre.

Med venlig hilsen Per Løfqvist Danled ApS

  • 0
  • 0

Mange bygninger oplyses om natten af projektører med specielle 1 kW pærer eller lignende, og det er ret dyrt i elektricitetsforbrug og må vel ophøre før eller senere.

Men er det muligt at erstatte pæren i en projektør med en eller flere LED ? En LED udstråler jo fra en (lille) flade, og en projektør kræver en (næsten) punktformet lyskilde, så man ved hjælp af en linse eller et hulspejl kan opnå et ret smalt strålebundt der kan række f.eks. 50 - 100 meter ?

  • 0
  • 0

Hej Claus. Om det ligefrem er muligt at skifte pærerne ud i en projektør, og erstatte den med LEDlyskilder, er jeg ikke stødt på før, men der bliver lavet deciderede projektører med PowerLED'er. Nu er jeg ikke specifikt inde i lumen/watt forholdet i projektører, men det er ikke utænkeligt at det stadigvæk kan være svært for PowerLED'er at konkurrere med projektørlys, medmindre der er andre forhold der spiller ind. Plads, adgangsforhold mm.

Med venlig hilsen Per Løfqvist Danled ApS

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten