Analyseinstitut: Overgang til vedvarende energi vil accelerere i de kommende år

16. april 2021 kl. 12:42
Analyseinstitut: Overgang til vedvarende energi vil accelerere i de kommende år
Illustration: Bigstock/Malp.
Billigere priser, strengere miljøregler og klimabevidsthed driver udviklingen, mener direktør for analyseinstituttet bag undersøgelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

I de næste to til tre år vil kul og gas blive erstattet med vedvarende energi. Det anslår en ny analyse fra det amerikanske analyseinstitut Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA.

Læs også: Industri og fjernvarme: Energiøer før 2030 er afgørende for vores elektrificering

Vedvarende energikilder er i vækst og teknologierne bag sol- og vindenergi bliver stadig billigere og mere effektive, og ifølge instituttet er de to energikilder den billigste løsning i USA i dag.

»Kul vil blive skubbet fuldstændig ud af elsektoren, og brugen af gas vil også falde. Renere og billigere vind- og solenergi kombineret med batterilagring vil skubbe fossile brændstoffer ud af markedet,« siger Dennis Wamsted, der er analytiker ved instituttet og medforfatter til analysen, i en pressemeddelelse.

Priser, regler og bekymring

I USA er vindmøllekapaciteten fordoblet siden 2012, og solenergien er ligeledes fordoblet over de seneste fem år. I 2020 udgjorde vind- og solenergi 10 procent af den samledes amerikanske elproduktion og har hovedsageligt erstattet energi fra kulkraftværker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen er drevet af flere faktorer, mener analyseinstituttets direktør, David Schlissel.

»Dette er kun starten på en overgang, der accelererer med høj hastighed, og som er drevet af markante fald i omkostningerne, strengere miljøregler for kulkraft og en stigende bekymring for klimaforandringer i offentligheden,« siger han.

Analysen har observeret staten Texas, som ifølge analytikerne giver en indikation af den generelle udvikling i den amerikanske el-sektor. I 2011 udgjorde statens vindkapacitet 9603 megawatt, svarende til 8,5 procent af statens elbehov. Ved udgangen af 2020 var kapaciteten steget til 25.121 megawatt, svarende til 22,8 procent.

Læs også: EU-rapport: Atomkraft kræver færre liv end vind og sol

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modsat faldt andelen af energi fra kulkraft fra 39 procent i 2011 til 17,9 procent i 2020.

Dansk VE i vækst

I efteråret 2019 var der 106.461 solcelleanlæg i Danmark, mens der 558 havvindmøller og 6.429 landvindmøller. I dag udgør energi fra vindmøller 46 procent af den samlede danske elproduktion, mens solceller stod for godt fire procent.

På 10 år er der sket en fordobling i andelen af vedvarende energi i det danske elforbrug, og det forventes, at produktion af el baseret på vedvarende energi vil kunne dække hele Danmarks elforbrug i 2030.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger