ANALYSE Vi har brug for CO2-lagring - men der er ikke et quick fix

Plus16. september 2022 kl. 05:002
ANALYSE Vi har brug for CO2-lagring - men der er ikke et quick fix
Amager Ressourcecenter har en ambition om at etablere CO2-fangst i storskala og har gennem pilotprojekter demonstreret, hvordan det er muligt fra røggassen fra Amager Bakke. Illustration: Hufton&Crow/ARC.
Fangst og lagring af CO2 er for alvor kommet på dagsordenen. Der er behov for en snarlig politisk beslutning om investeringer, og pengene skal falde bredt.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU-Kommissionen satser på det. Regeringens klimaprogram hviler på det. Og FN’s Klimapanel (IPCC) fastslår, at det ikke er til at komme uden om lagring af CO2.

Faktisk satte IPCC med sin seneste rapport fra april i år en tyk streg under det faktum, at vi bliver nødt til at fjerne CO2 fra atmosfæren, hvis vi skal holde klodens temperaturstigning bare i nærheden af Parisaftalens 1,5 grader Celsius.

Det betyder konkret, at der skal teknologier på bordet til både fangst og lagring af CO2.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
24. september 2022 kl. 22:15

I årene 2006-2007 udførte Vestkradft i Esbjerg omfattende halvtekniske forsøg med fangst af kuldioxid. Man kunne ikke komme under et energiforbrug på 3,7 MJ/kg kuldioxid. Dette svarer til 35% af de indfyrede kuls brændværdi. Hertil vil så komme et energiforbrug til kompression og transport. Har vi bedre metoder i dag?

1
16. september 2022 kl. 14:53

biologisk lagring med skovrejsning som et aktivt tiltag, geologisk lagring i undergrunden til lands og til vands, lagring af biokul fremstillet ved pyrolyse af biomasse, lagring i byggeri med træbyggeri

Skovrejsning har potentiale til lagring af mio CO2 tons. Folketinget vedtog for over 30år siden fremtidig 30% areal skov i Danmark, men indtil videre er der kun 17%! Staten bør snarest opkøbe lavvækst og uegnede landbrugsarealer og rejse skov, så biodiversitet også fremmes inden 2030.

CO2-fangst og -lagring i undergrunden – også kendt som Carbon Capture and Storage (CCS) bør udføres så fremtidig CO2 fra lagring igen kan pumpes op fra undergrunden. Så CO2 sammen med brint igen kan udnyttes til PtX brændstoffer..