ANALYSE: Roaming er gået fra en EU-vinder til taber-sag
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

ANALYSE: Roaming er gået fra en EU-vinder til taber-sag

Illustration: Lizette Kabré

Det lignede en rendyrket vindersag. Endelig var det lykkedes at samle parlamentarikere og ministre fra 28 lande om et kompromis, som kunne skabe god omtale i medlemslandene oven på Brexit og stigende skepsis over for Bruxelles. Priserne for at ringe og først og fremmest bruge mobildata skulle ikke bare have et ordentligt nøk nedad. De forhadte roaming-afgifter skulle ganske enkelt helt væk inden for EU’s grænser senest 15. juni.

Læs også: Ministerløfte: Nu er det som hovedregel slut med at betale dataroaming i EU

»Det er godt nyt for de mange danske turister og erhvervsdrivende, der rejser rundt i EU og gerne vil være online uden bekymringer for store ekstraregninger,« som den danske forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt jublede i sin pressemeddelelse i februar.

Teleselskaberne advarede

Ministeren var derimod tavs, når det gjaldt konsekvensen af den frie roaming: Prisstigninger til hovedparten af unionens mobilkunder. De har vist sig i de seneste uger, fordi de skal varsles med mindst en måned over for kunderne.

Teleselskabernes advarede ellers om det, få minutter efter at de havde haft lejlighed til at læse den komplicerede traktat igennem. Årsagen er den enkle, at grossistpriserne ikke er afskaffet. Det betyder, at danske teleselskaber betaler udenlandske teleoperatører en afgift, hver gang en af deres kunder benytter det udenlandske netværk.

Som argument for indgrebet har kritikerne både i og uden for EU-systemet påpeget, at roaming blev brugt som en malkeko af teleselskaberne. ‘Jeg plukker din kunde, du plukker min kunde, og vi deler i porten’, som en læser har beskrevet det i debatten her på Ing.dk.

Læs også: Teleselskaber: Alle advarede EU om mobilpriser for roaming

Det ændrer ikke på, at danske teleselskaber skal betale 55 kroner pr. GB, som en kunde benytter på et netværk i udlandet. Da danske kunder rejser fire gange så ofte til udlandet, som udenlandske kunder gæster de danske net, står de til en nettoudgift.

Regningen ryger sydpå

Konsekvensen er, at langt hovedparten af teleselskaberne har sat priserne op med 10 eller 20 kroner pr. måned. Kunderne kan godt beholde den lavere pris, men så bliver der helt lukket for muligheden for at benytte telefonen i udlandet. For teleselskaberne må ikke længere opkræve en særlig roamingtakst i udlandet.

Også sydeuropæerne har fået prisstigninger, men her er argumentet et andet: Grossistprisen på de 55 kr. pr. GB er ifølge de lokale teleselskaber lavere, end hvad deres egne kunder giver for at benytte mobildata. Ergo har de sat prisen på indenlandsk mobildata ned, mens andre priser generelt stiger for at kompensere for det prisfald.

Læs også: Sydeuropæere skal betale for danske turisters mobiltrafik

Herhjemme var det usædvanlige, at EU-Kommissionen satte gang i en lille undersøgelse af, hvordan de danske telepriser udvikler sig. Det skete endda med en noget utraditionel tråd på Reddit.

EU går direkte til journalisterne

Lige så usædvanligt er det, at kommissionen blander sig i debatten og henvender sig direkte til danske journalister med et budskab om, at prisstigningerne er ubegrundede. Det bygger kommissionen blandt andet på data for danskernes rejselyst.

EU-Kommissionen har godt nok været med til at skrive de roaming-regler, som teleselskaberne skal leve op til. Men når det gælder håndhævelsen af dem, har kommissionen intet at skulle have sagt. Herhjemme påhviler det Energistyrelsen og måske Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvis der opstår mistanke om, at konkurrencereglerne er overtrådt.

Energistyrelsen holder naturligvis øje med, hvordan mobilselskabernes priser udvikler sig. Hidtil har styrelsen ikke fundet anledning til at gribe ind. Heller ikke EU-Kommissionen har direkte sagt, at prisstigningerne er ulovlige, så foreløbig tyder intet på, at hverken danskere eller kunder i andre europæiske lande slipper for at betale mere for deres abonnementer som konsekvens af den frie roaming.

Branchen går til modangreb

Normalt vil EU holde sig fra at kaste sig ud i en PR-krig med en bestemt branche. I dette tilfælde er krigen på ord så hård, at brancheforeningen Telekommunikationsindustrien indkaldte til sin første pressebriefing nogensinde. Den følte sig presset til at vise dokumentation for, at kommissionen var advaret om, at der ville komme prisstigninger.

Interessen for Danmark handler ikke så meget om selve prisstigningen som om begrundelsen: Her har debatten om, at EU-reguleringen giver bagslag, været mere udtalt end i de fleste andre lande. Millioner af kunder har fået en mail, hvor EU bliver fremhævet som årsag til stigende regninger, og presseomtalen har været derefter. Det er svært for EU at leve med, når der skulle være tale om en sikker vindersag.

Alt er nu indviklet på en ny måde

Det er muligt, at holdningen til den fri roaming bliver mere positiv, når danskerne tager deres mobiler med på ferie og benytter dem, fuldstændig som sad de hjemme i sofaen. Det kan også være, at EU-politikere som danske Jens Rohde gør alvor af truslen om en endnu strammere regulering af selskaberne. Det har dog lange udsigter, når man ser på, hvor mange år det tog at vedtage det nuværende forslag om fri roaming.

Uanset om man som kunde står på EU’s side i kampen mod roaming-afgifter eller på teleselskabernes side i kampen for sammenhæng mellem forbruger- og grossistpriser, er der ikke andet at gøre end at tage bestik af markedet: Har du brug for telefonen i udlandet, eller kan du spare de ekstra penge, det nu koster? For nogle vil valget være enkelt, eller prisstigningen ubetydelig, for andre er markedet blevet indviklet på en ny måde.

Nyhedskanaler er trænet i at finde en brokke-vinkel på alle historier.

Og var det os nordpå der bliver snydt, eller dem sydpå. For jeg synes at have hørt begge dele.

I længden bliver vi glade for, at EU har tvunget teleselskaberne til at gøre det, de ikke selv kunne finde ud af (eller rettere: se en egenøkonomisk interesse i).

Nu stiger priserne måske lidt i starten, fordi selskaberne garderer sig, men det skal nok blive spist af almindelig priskonkurrence inden længe.

Jeg glæder mig over at kunne roame, bruge Google Maps og grafik-smileys i hele Europa uden at frygte rudekuverterne når man kommer hjem.

  • 12
  • 7

Kan man forestille sig at man skulle betale ekstra for at ringe eller bruge data, når man tog på ferie i sommerhus i Danmark?
Om et par år når vi har vænnet os til at vi kan bruge data i hele EU, så kan vi slet ikke forestille os det anderledes. Og en stigning på 10-20 kr per måned er jo ikke større end hvad prisen ellers kan svinge med, så det vænner vi os også hurtigt til.
Men jeg er godt nok spændt på om mit abonnement til 0 kr/måned og 25 kr/GB stiger i pris...

  • 9
  • 2

Jeg glæder mig over at kunne roame, bruge Google Maps og grafik-smileys i hele Europa uden at frygte rudekuverterne når man kommer hjem.

Og så er der alle dem, som nu ikke kan benytte deres telefoner udenfor Danmark. Det virker fuldstændig åndsforladt, at man ikke længere kan ringe eller skrive en sms i udlandet for en efterhånden yderst beskeden roaming takst.

Vi var i Norge i marts måned. Vi kunne ringe for 46 øre/min, modtage opkald for 10 øre/min og sende sms for 18 øre.

Derudover havde vi hurtigt wifi internet inkluderet i hytten.

  • 4
  • 3