ANALYSE: Roaming er gået fra en EU-vinder til taber-sag

Illustration: Lizette Kabré

Det lignede en rendyrket vindersag. Endelig var det lykkedes at samle parlamentarikere og ministre fra 28 lande om et kompromis, som kunne skabe god omtale i medlemslandene oven på Brexit og stigende skepsis over for Bruxelles. Priserne for at ringe og først og fremmest bruge mobildata skulle ikke bare have et ordentligt nøk nedad. De forhadte roaming-afgifter skulle ganske enkelt helt væk inden for EU’s grænser senest 15. juni.

Læs også: Ministerløfte: Nu er det som hovedregel slut med at betale dataroaming i EU

»Det er godt nyt for de mange danske turister og erhvervsdrivende, der rejser rundt i EU og gerne vil være online uden bekymringer for store ekstraregninger,« som den danske forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt jublede i sin pressemeddelelse i februar.

Teleselskaberne advarede

Ministeren var derimod tavs, når det gjaldt konsekvensen af den frie roaming: Prisstigninger til hovedparten af unionens mobilkunder. De har vist sig i de seneste uger, fordi de skal varsles med mindst en måned over for kunderne.

Teleselskabernes advarede ellers om det, få minutter efter at de havde haft lejlighed til at læse den komplicerede traktat igennem. Årsagen er den enkle, at grossistpriserne ikke er afskaffet. Det betyder, at danske teleselskaber betaler udenlandske teleoperatører en afgift, hver gang en af deres kunder benytter det udenlandske netværk.

Som argument for indgrebet har kritikerne både i og uden for EU-systemet påpeget, at roaming blev brugt som en malkeko af teleselskaberne. ‘Jeg plukker din kunde, du plukker min kunde, og vi deler i porten’, som en læser har beskrevet det i debatten her på Ing.dk.

Læs også: Teleselskaber: Alle advarede EU om mobilpriser for roaming

Det ændrer ikke på, at danske teleselskaber skal betale 55 kroner pr. GB, som en kunde benytter på et netværk i udlandet. Da danske kunder rejser fire gange så ofte til udlandet, som udenlandske kunder gæster de danske net, står de til en nettoudgift.

Regningen ryger sydpå

Konsekvensen er, at langt hovedparten af teleselskaberne har sat priserne op med 10 eller 20 kroner pr. måned. Kunderne kan godt beholde den lavere pris, men så bliver der helt lukket for muligheden for at benytte telefonen i udlandet. For teleselskaberne må ikke længere opkræve en særlig roamingtakst i udlandet.

Også sydeuropæerne har fået prisstigninger, men her er argumentet et andet: Grossistprisen på de 55 kr. pr. GB er ifølge de lokale teleselskaber lavere, end hvad deres egne kunder giver for at benytte mobildata. Ergo har de sat prisen på indenlandsk mobildata ned, mens andre priser generelt stiger for at kompensere for det prisfald.

Læs også: Sydeuropæere skal betale for danske turisters mobiltrafik

Herhjemme var det usædvanlige, at EU-Kommissionen satte gang i en lille undersøgelse af, hvordan de danske telepriser udvikler sig. Det skete endda med en noget utraditionel tråd på Reddit.

EU går direkte til journalisterne

Lige så usædvanligt er det, at kommissionen blander sig i debatten og henvender sig direkte til danske journalister med et budskab om, at prisstigningerne er ubegrundede. Det bygger kommissionen blandt andet på data for danskernes rejselyst.

EU-Kommissionen har godt nok været med til at skrive de roaming-regler, som teleselskaberne skal leve op til. Men når det gælder håndhævelsen af dem, har kommissionen intet at skulle have sagt. Herhjemme påhviler det Energistyrelsen og måske Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvis der opstår mistanke om, at konkurrencereglerne er overtrådt.

Energistyrelsen holder naturligvis øje med, hvordan mobilselskabernes priser udvikler sig. Hidtil har styrelsen ikke fundet anledning til at gribe ind. Heller ikke EU-Kommissionen har direkte sagt, at prisstigningerne er ulovlige, så foreløbig tyder intet på, at hverken danskere eller kunder i andre europæiske lande slipper for at betale mere for deres abonnementer som konsekvens af den frie roaming.

Branchen går til modangreb

Normalt vil EU holde sig fra at kaste sig ud i en PR-krig med en bestemt branche. I dette tilfælde er krigen på ord så hård, at brancheforeningen Telekommunikationsindustrien indkaldte til sin første pressebriefing nogensinde. Den følte sig presset til at vise dokumentation for, at kommissionen var advaret om, at der ville komme prisstigninger.

Interessen for Danmark handler ikke så meget om selve prisstigningen som om begrundelsen: Her har debatten om, at EU-reguleringen giver bagslag, været mere udtalt end i de fleste andre lande. Millioner af kunder har fået en mail, hvor EU bliver fremhævet som årsag til stigende regninger, og presseomtalen har været derefter. Det er svært for EU at leve med, når der skulle være tale om en sikker vindersag.

Alt er nu indviklet på en ny måde

Det er muligt, at holdningen til den fri roaming bliver mere positiv, når danskerne tager deres mobiler med på ferie og benytter dem, fuldstændig som sad de hjemme i sofaen. Det kan også være, at EU-politikere som danske Jens Rohde gør alvor af truslen om en endnu strammere regulering af selskaberne. Det har dog lange udsigter, når man ser på, hvor mange år det tog at vedtage det nuværende forslag om fri roaming.

Uanset om man som kunde står på EU’s side i kampen mod roaming-afgifter eller på teleselskabernes side i kampen for sammenhæng mellem forbruger- og grossistpriser, er der ikke andet at gøre end at tage bestik af markedet: Har du brug for telefonen i udlandet, eller kan du spare de ekstra penge, det nu koster? For nogle vil valget være enkelt, eller prisstigningen ubetydelig, for andre er markedet blevet indviklet på en ny måde.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nyhedskanaler er trænet i at finde en brokke-vinkel på alle historier.

Og var det os nordpå der bliver snydt, eller dem sydpå. For jeg synes at have hørt begge dele.

I længden bliver vi glade for, at EU har tvunget teleselskaberne til at gøre det, de ikke selv kunne finde ud af (eller rettere: se en egenøkonomisk interesse i).

Nu stiger priserne måske lidt i starten, fordi selskaberne garderer sig, men det skal nok blive spist af almindelig priskonkurrence inden længe.

Jeg glæder mig over at kunne roame, bruge Google Maps og grafik-smileys i hele Europa uden at frygte rudekuverterne når man kommer hjem.

 • 12
 • 7

Kan man forestille sig at man skulle betale ekstra for at ringe eller bruge data, når man tog på ferie i sommerhus i Danmark? Om et par år når vi har vænnet os til at vi kan bruge data i hele EU, så kan vi slet ikke forestille os det anderledes. Og en stigning på 10-20 kr per måned er jo ikke større end hvad prisen ellers kan svinge med, så det vænner vi os også hurtigt til. Men jeg er godt nok spændt på om mit abonnement til 0 kr/måned og 25 kr/GB stiger i pris...

 • 9
 • 2

Jeg glæder mig over at kunne roame, bruge Google Maps og grafik-smileys i hele Europa uden at frygte rudekuverterne når man kommer hjem.

Og så er der alle dem, som nu ikke kan benytte deres telefoner udenfor Danmark. Det virker fuldstændig åndsforladt, at man ikke længere kan ringe eller skrive en sms i udlandet for en efterhånden yderst beskeden roaming takst.

Vi var i Norge i marts måned. Vi kunne ringe for 46 øre/min, modtage opkald for 10 øre/min og sende sms for 18 øre.

Derudover havde vi hurtigt wifi internet inkluderet i hytten.

 • 4
 • 3

Hvor mange har fået nye priser meldt ud fra deres teleselskab så de reelt ved hvad det kommer til at koste? Jeg har fået mail fra mit teleselskab og der er stort set prisfald over hele linien efter de nye regler træder i kraft i EU den 15 juli.... Tale falder 9 øre i minuttet, sms falder 2 øre pr stk og data falder til det halve - og så er det samme pris i hele EU.

Tør øjnene venner :-)

 • 3
 • 5

Selv om der er nogen selskaber der prøver at udnytte situationen til at presse 10-20 kroner om måneden ud af deres kunder, så er det ikke en taber sag.

Fordi nu risikerer man ikke at komme i det Torben Rune kalder kvantiseringsfælden, hvor kunden i løbet af nul komma niks bliver tørret for et større beløb, stort set uden at have brugt data, fordi der bliver takseret per påbegyndt datablok:

https://www.version2.dk/artikel/ekspert-gi...

Der er kommet EU fokus på det, og der er kommet fokus på selskabernes uhyrlige roamingmalkeko omkring data, hvor de samme bits pludselig kan blive meget, meget dyrere uden nogen saglig begrundelse.

Og der er selskaber som Oister der faktisk har taklet situationen omkring fair use fornuftigt, således at en almindelig bruger som har et abonnement til f.eks. 79 kr om måneden faktisk kan bruge godt 2G data i udlandet, hvilket i min optik ikke er helt tosset - i hvert fald risikerer man ikke at ryge i kvantiseringsfælden på den konto, selv om telefonen søger efter statusopdatering mv.

Så hvis man er så utilfreds over at ens selskab prøver at udnytte situationen, ja så kan man altså skifte til en anden udbyder - personligt tror jeg at Oister vinder en del kunder på ikke at opføre sig på traditionel gribsk telefantvis.

 • 9
 • 3

Men jeg er godt nok spændt på om mit abonnement til 0 kr/måned og 25 kr/GB stiger i pris...

Mit "gratis" kort er steget til 15 kr. per. månede, selv om det aldrig har kunne bruges i udlandet. Så nok et godt bevis på, at teleselskaber bruger den nye EU lovgivning, som en løftestang og undskyldning for at hæve priserne generelt.

Men de skal nok passe på, denne grådighed har givet den en over næsen indtil flere gange. Der er flere stemmer i EU borger med mobiltelefoner, end i teleselskaber. Og selvom de ikke troet at dette gik igennem, ligesom med maximal priser for samtaler og SMS for nogle år siden. Så kan de få sådan et svip med en vognstang, fra EU næste gang der skal laves ny lovgivning, så de drømmer sig tilbage til de her forhold.

Desuden skal vi nok lige vente nogle måneder, og indtil at John Strand har talt ud, om at de helt billige adbo. vil forsvinde, bla ,bla efter at priserne blev sat op af TDC for nogle år siden.

Prisen er jo en stærk parameter, og de mange små spiller på markedet følger ikke alle strømmen. Kan da se at de små selskaber, er kommet med små billige taletidskort igen. Så jeg vil bare se mig om efter nogen som ikke har hævet prisen, eller vente til efter sommerferien, og benytte mig af billigere roaming der. Også finde et billigere abo.

Noget andet, data er jo en "gratis" vare, hvis eller ikke nettet er overbelastet. Så at sælge mere af den samme varer, til en billigere pris, kan jo give den samme indtjening. Det er jo forskel på at komme hjem fra ferie og betale 200,- kr i data for at have modtaget 20 mail, og læst nyheder på dr.dk, i forhold til at have set netflix hele ferien for de samme penge. De sidste synes nok de har fået noget for pengene, og det behøver ikke at være meget dyre i udgifter for teleselskaberne. .

 • 2
 • 0

Det er et typisk eksempel på at EU skal tage skylden for firmaer, der ikke kan klare den lokale konkurrence.

Det er helt det samme som politikere, der ikke selv vil vedkende sig nødvendige men mindre behagelige regler og straks skriger "det er EUs skyld" ret meget uden grund.

EU har nedsat prisen betydelig og bør klart se på en yderligere stor nedsættelse om måske 12-18 måneder - fx 10 gange lavere engrospriser.

Indtil 15. juni koster det forbrugerne 450 kr/GB for data-roaming indefor EU. Det er over 6 gange mere end den maksimale pris teleselskaberne skal betale i fremtiden (450 minus moms / 57 kr/GB).

Der er basis for både gratis indenfor 'fair use' grænsen og give en betydelig nedsættelse af prisen på overskydende data.

Lars :)

 • 5
 • 1

"...samle parlamentarikere og ministre fra 28 lande om et kompromis, som kunne skabe god omtale i medlemslandene oven på Brexit og stigende skepsis over for Bruxelles." Kære Magnus Bredsdorff, mener du seriøst at dette er årsagen til at EU viser format og varetager forbrugernes interesser.? Processen har været i gang i lang tid, som desværre først udmøntes nu, før ordet Brexit opstod!! Helt enig med Thomas Pedersen. Såfremt der er tale om en tabersag må det være for de "gamle" teleselskaber med deres forældede roaming strategi, f.eks. TDC, Telia, Telenor. Har selv 3 hvor jeg har nydt godt af roaming til DK vilkår og priser i årevis, og her er der ingen prisstigning!

 • 6
 • 2

Såfremt der er tale om en tabersag må det være for de "gamle" teleselskaber med deres forældede roaming strategi, f.eks. TDC, Telia, Telenor. Har selv 3 hvor jeg har nydt godt af roaming til DK vilkår og priser i årevis, og her er der ingen prisstigning!

3 og Telia havde roam-like-home produkter på markedsvilkår, som stille og roligt ville have presset TDC og andre til følge efter.

Nu har vi fået et planøkomisk tiltag, som giver teleselskaberne en undskyldning for at hæve priserne. Det bliver en tabersag.

 • 4
 • 4

Sjovt. Mit abonnement hos CBB er blivet opgraderet til deres roaming abonnement, som resulterer i 10 GB ekstra per måned til den samme pris som før. Det må vel afhænge af hvilket man abonnement man har i forvejen.

 • 0
 • 0

Som EF tilhænger men EU skeptiker, synes jeg for første gang, at EU har gjort noget fornuftigt, nemlig afskaffelse af roaming afgift. At teleselskaberne brokker sig og opfører sig som en flok hysteriske kællinger, må være deres sag. Man kan da blot skifte til et andet selskab.

 • 5
 • 2

Hvis de i de sydlige lande skal betale mere for data end den nye engrospris - så er det vel blot et bevis for inkompetence/manglende konkurrence i netop de lande?

 • 3
 • 0

Kunne måske også være udtryk for at landene sydpå er sværere at dække (læs dyrere) end Danmark, hvor Himmelbjerget næppe skygger lige så meget og arealet er begrænset

 • 0
 • 3

... at landene sydpå er sværere at dække ..., hvor Himmelbjerget næppe skygger lige så meget

Hvis det i almindelighed var tilfældet, så ville roaming indtægten fra andre EU lande jo være særligt kærkommen, for at hjælpe med at betale de større udgifter. Der stilles jo ikke krav om ekstra dækning til roaming partnerne og heller ikke til kapaciteten.

Der er ikke udgifter i 57kr/GB klassen på noget moderne mobilnet, der bruges rimeligt.

Lars :)

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten