Analyse: Om fem år er 84 procent af danskernes strøm og varme grøn
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Analyse: Om fem år er 84 procent af danskernes strøm og varme grøn

Vindmøller, biomasse og solceller vil dække 84 procent af danskernes forbrug af el- og fjernvarme i 2020. Det viser en fremskrivning, som brancheforeningen Dansk Energi har udarbejdet som del af et udspil til en ny energipolitik for tiden efter 2020.

Udspillet bliver præsenteret i dag under overskriften 'Giv Energien Videre'. Det er elselskabernes indspark til det arbejde, som den energikommission, regeringen har varslet, skal udføre. Desuden vil brancheorganisationen have flere til at engagere sig i debatten.

Læs også: Regeringen: Ny energikommission skal gøre grøn omstilling billigere

»De store mængder vedvarende energi i vores el og fjernvarme i 2020 er et helt nyt afsæt for forhandlingerne om den næste energipolitiske aftale, der skal lægge sporene mod det politisk brede ønske om et Danmark uafhængigt af fossile brændsler i 2050,« siger adm. direktør Lars Aagaard i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at i takt med at el og fjernvarme er blevet grønnere, trænger nye udfordringer sig på. Udfordringer, som man ikke kun kan løse ved at fokusere på at bygge vindmøller, solceller og hælde mere biomasse ind i kraftværkerne.

Læs også: Elkunder betalte 37,7 millioner kr. til overflødig grøn strøm i 2014

Ifølge brancheforeningen skal vi skifte fokus fra udbygning med grøn energi til energianvendelse og fokus på, hvordan vi får anvendt og indpasset de betydelige mængder grøn energi fra dette årti i eksempelvis transport og individuel varme.

»Vi kan heller ikke fortsætte med den samme skattepolitik, hvor skatter og afgifter udgør 59 procent af regningen på grøn el. Det er helt sort sammenlignet med skatten på f.eks. naturgas og olie. Vi kan heller ikke have en energisparepolitik, hvor vi jagter dyre besparelser i den grønne el og fjernvarme,« siger Lars Aagaard.

Læs også: Længe ventet analyse af energiafgifter trækker stadig ud

Her er fire af de hovedpointer fra rapporten, som Dansk Energi selv fremhæver:

  • CO2-udledningen fra elproduktion vil falde 75 procent fra 2000 til 2020.

  • 50 procent er elprisen faldet fra siden september 2011 september 2015. Elpriserne er historisk lave.

  • Skatter og afgifter udgør 59 procent af de danske husholdningers elregning.

  • 25 procent af den samlede vindmøllekapacitet forsvinder mellem 2020 og 2030, når gamle møller bliver skrottet.

  • Skatter og afgifter udgør 59 procent af de danske husholdningers elregning.

Så vidt jeg er orienteret så er den rå el-pris i Danmark på cirka 20 øre/kWh. Jeg betaler 2.2 kr/kWh for den jeg udtager i stikkontakten. Dette giver umiddelbart en afgift på 90 %.

Jeg fandt denne side, her ser det ud til at el-forbruget udgør cirka 15 %, mens 85 % går til staten. Mens noget selvfølgelig får til mit el-selskab

Hvordan hænger det sammen?

  • 9
  • 3

»Vi kan heller ikke fortsætte med den samme skattepolitik, hvor skatter og afgifter udgør 59 procent af regningen på grøn el. Det er helt sort sammenlignet med skatten på f.eks. naturgas og olie. Vi kan heller ikke have en energisparepolitik, hvor vi jagter dyre besparelser i den grønne el og fjernvarme,« siger Lars Aagaard

Manden har i den grad en pointe.
Formålet med at afgiftspålægge el jo at mindske de negative miljøkonsekvenser af elproduktionen. Men da der ingen negative konsekvenser er af el fra VE så giver afgiften ingen mening.
Men da afgiften nu er der, så afføder den energispareprojekter, der rent faktisk kan have negative miljøkonsekvenser (f.eks. ved materialeproduktionen).
Da der hermed bliver forbrugt mindre el må afgiften sættes i vejret for at provenuet kan opretholdes.

Det er fuldstændigt sort. Kan vi venligst få sendt alle politikerne til en øde Grønlandsk ø uden pension og eftervederlag.

  • 19
  • 0