Analyse: Nordatlanten afgasser massive mængder kviksølv til atmosfæren

Industriens udledning af kviksølv er havnet i havene og er nu på vej tilbage i atmosfæren ved afgasning. Det viser nye modeller, som også skal fremskrive, hvordan Kinas massive udledning kommer til at påvirke havene og fødekæden.

Siden 1800-tallet har Europa og USA ledt store mængder kviksølv ud i atmosfæren, og selv om udledningen er blevet stærkt begrænset siden 1990'erne, kører recirkuleringen stadigvæk for fulde kraft.

Det betyder, at kviksølv, der er blevet ophobet i Atlanterhavet, nu afgasser til atmosfæren igen, hvilket vil fortsætte i mange årtier.

Det konkluderer miljøanalyser foretaget på baggrund af data opsamlet under Galathea-ekspeditionen for fire-fem år siden af forskere fra DMU.

Ph.d. fra DMU har undersøgt kviksølvs recirkulering og fundet frem til, at Nordatlanten afgasser massive mængder kviksølv. Kilde: DMU

Ph.d. Anne Lærke Sørensen har stået for den efterfølgende databehandling af, hvordan kviksølv bliver transporteret rundt i økosystemet. Til formålet har hun videreudviklet en matematisk model, oprindeligt udviklet på Harvard, som senere også skal kunne fremskrive de fremtidige konsekvenser af industrisamfundets udledning - ikke mindst med henblik på at vise, hvad den fortsatte udledning i især de voksende økonomier i Asien kommer til at betyde.

»Kviksølv er stadig et voksende problem, og på den sydlige halvkugle er der en meget lille forståelse af, hvad udledningen betyder, og dokumentationen af, hvor meget der bliver udledt, er ofte meget sparsom i forhold til her. Det gør det også vanskeligt at få det fulde overblik over konsekvenserne,« siger Anne Lærke Sørensen.

»Vi vil gerne kunne bruge modellen til at se, hvad disse data kan fortælle om fremtiden, så vi for eksempel kan følge et kviksølvudslip fra Europa eller Asien og se, i hvilke områder fiskene vil få et højt niveau af kviksølv.«

Meget kviksølv i Atlanterhavet

DMU-forskerne, med forskningsleder Henrik Skov i spidsen, har på åbent hav målt på den koncentration af kviksølv, der findes i det marine grænselag, hvilket vil sige det lag, der ligger mellem det øverste af vandet og det nederste af atmosfæren. Det har de gjort under hele ekspeditionen i 114 dage, hvilket har givet data fra marine grænselag fra store dele af verden.

Især i Nordatlanten har forskerne konstateret store mængder kviksølv i luften, og disse målinger har Anne Lærke Sørensen sammenholdt i sin opgraderede Harvard-model med tal fra tidligere målinger af kviksølv nede i vandet. Hun konstaterer, at det er dette kviksølv fra havet, der nu er på vej tilbage til luften igen.

»Da udslippene er mindre nu i vores ende af verden, vil mindre kviksølv falde ned over Atlanterhavet. Det vil sige, at balancen er skiftet, så der faktisk damper mere kviksølv ud i atmosfæren fra havene end den anden vej. Det viser os, at kviksølv kan recirkulere i ganske lang tid,« fortæller Anne Lærke Sørensen, som skyder på, at det samme kviksølv kan fare rundt i systemet i årtier.

Noget vil dog stadigvæk sedimentere til havbunden i de dybe havområder og ikke have mulighed for at blive opsnappet af fisk eller fordampe op i atmosfæren. Men fakta er, at der stadigvæk bliver udledt langt mere kviksølv, end der bliver fjernet via sedimentering, dvs. vi bliver formentlig aldrig af med det. Desuden vil det øgede udslip fra bl.a. Kina og Indien holde den høje udledning ved lige. Konsekvenserne af dette skal kunne efterprøves i den nye 'kviksølvsmodel'.

5.000 ton kviksølv i recirkulation

Ifølge Anne Lærke Sørensen er der hvert år 5.000 ton kviksølv, der recirkulerer fra jord og hav og afgasser til atmosfæren igen. Heraf mener hun, at cirka halvdelen stammer fra havet alene.

Derudover kommer nye 2.500 ton til fra industrien om året, hvilket skal ses i sammenligning med de blot 100-500 ton, der bliver udledt fra naturen i forbindelse med f.eks. vulkanudbrud.

»Man har hele tiden sagt, at kilder på land er skyld i de høje koncentrationer, men nu har vi vist, at havet også er en rigtig vigtig kilde. Vi vidste godt, at der var en recirkulering, men det var ikke bevist, hvilket vi har kunnet med vores modeller og de nye målinger,« siger Anne Lærke Sørensen.

»Nu skal vi så se på, hvordan det havner i fisk, så vi kan få det fulde billede, som vil kunne bruges i den politiske beslutningsproces,« siger hun.

Hun forklarer, at problemet er, at en ophobning i vandet af kviksølv nedfaldet fra atmosfæren bliver omdannet til det meget giftige methylkviksølv (MeHg), som bioakkumulerer op gennem fødekæden.

I lande, hvor fisk udgør en stor del af kosten, mener forskere, at kviksølv i fiskene kan give problemer med bl.a. indlæringsevnen hos børn. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at gravide ikke spiser mere end 100 gram fisk om ugen fra store rovfisk, siger Anne Lærke Sørensen.

»Men det er vigtigt at sige, at det ikke handler om dig og mig og vores indtag af fisk, for det er så begrænset. Men mange steder i verden kan det have store konsekvenser, og gravide bør også stadig holde sig til anbefalingerne her i landet,« siger hun.

Dokumentation

Link til Galathea-siden om kviksølv
Sammendrag fra rapporten

Kommentarer (17)

Hvorfor er vi så forhippede på at flytte forbruget af (de resterende) fossiler til Kina? Det forurener langt mindre hvis VI forbruger dem - vi kan filtrere for radioaktive isotoper, tungmetaller, kviksølv. Kineserne er totalt ligeglade.

 • 0
 • 0

Endnu en begrundelse til at forbyde de kviksølvsholdige A-pære!

Man kunne også bare aflevere pærene på genbrugsstationen som man skal, og dermed BÅDE undgå kviksølv i naturen OG mindske energiforbruget. Desuden så jeg ikke noget i ovenstående om at hovedkilden til kviksølv er A-pærer?

 • 0
 • 0

Når en A-pære smides i alm. husholdnings affald, som rigtig mange mennesker desværre gør, så bliver den beskadiget/ødelagt hvorved den udsender kviksølvsdampe. Disse kviksølvsdampe er med til at sørge for at der vedbliver med at være en høj kviksølvs koncentration i naturen.

Og da der allerede findes et bedre alternativ som også har et bedre lys, er der jo næppe mange gode begrundelser for at beholde dem?

Mvh. Mike

 • 0
 • 0

Man kunne også bare aflevere pærene på genbrugsstationen som man skal, og dermed BÅDE undgå kviksølv i naturen OG mindske energiforbruget. Desuden så jeg ikke noget i ovenstående om at hovedkilden til kviksølv er A-pærer?

Det hjælper jo ingenting hvis pærerne bliver ødelagt i hjemmene. Efter jeg kom til at knuse en sparepære på tæppet lige hvor min datter plejer at lege indså JEG alvoren og har siden kun brugt krystal- og LED-pærer.

 • 0
 • 0

Som akraftfanatiker kan jeg endnu engang påpege et problem hvor akraft kan hjælpe. Dels kan akraft nemt erstatte kul og stoppe den kviksølvsudledning. Og med billig CO2 fri strøm kan man også være ligeglad med dyre giftige sparepærer.

Jeg håber at alle er enige om at kviksølv er langt farligere end et Fukushima udslip. Kviksølv har ingen halveringstid!

Mvh
Steen

PS. Sorry!

 • 0
 • 0

Jeg håber at alle er enige om at kviksølv er langt farligere end et Fukushima udslip. Kviksølv har ingen halveringstid!

Mvh

Steen!

Kan kun være enig med dig. Men verden vil bedrages og det bliver den!
Stort set alle de opfindelser vi mennesker gør har en eller anden bagside. Vindmøllevinger er ikke sådan lige til at komme af med. A.kraft er "farligt" såfremt vi ikke stiller relevante og realistiske krav til dem som står for driften. Kul og olie forurener - men der findes metoder til at reducere dette - vi bruger dem så blot ikke og specielt ikke i alle de fremadstormende tidl u-lande.
Og sådan kunne man blive ved.

 • 0
 • 0

Som akraftfanatiker kan jeg endnu engang påpege et problem hvor akraft kan hjælpe. Dels kan akraft nemt erstatte kul og stoppe den kviksølvsudledning. Og med billig CO2 fri strøm kan man også være ligeglad med dyre giftige sparepærer.

Jeg håber at alle er enige om at kviksølv er langt farligere end et Fukushima udslip. Kviksølv har ingen halveringstid!

Mvh
Steen

PS. Sorry!

Kanin uden ører skaber panik i Japan [ved Fukushima]:
http://www.bt.dk/bttv/clip/18314

Fukushima mutant rabbit: Earless bunny born near radiation zone:
http://www.youtube.com/watch?v=Iw2R7y65nFg
Citat: "...
A nuclear rabbit has sparked online panic in Japan. Amateur footage shows an earless mutant rabbit, and the person who made the video claims it was shot just outside the exclusion zone near Japan's crippled Fukushima plant. The clip has given rise to fears the radiation threat in the area is far worse than previously thought. The funny bunny has caused an online frenzy, with predictions that babies in Japan may soon be born with mutations.
..."

Sorry - kunne heller ikke lade være...

 • 0
 • 0

Tak Glenn,

Den er herlig! Det er sikkert at hvad der end sker i Japan de næste 50 år er det Fukushimas skyld ifølge BT og andre medier.

Men måske er det slet ikke en "nuclear rabbit". Da der ikke er megen stråling udenfor Fukushima zonen er det mere sansynligt at det er en "mercury rabbit" IMHO. Vedr. kviksølv og DNA damage, se f.eks.:
http://www.lenntech.com/periodic/elements/...
http://ir.anet.ua.ac.be/irua/handle/10067/...
http://www.planetpatrol.info/esl.html

Mvh
Steen

 • 0
 • 0

Tak Glenn,

Den er herlig! Det er sikkert at hvad der end sker i Japan de næste 50 år er det Fukushimas skyld ifølge BT og andre medier.
...
Mvh
Steen

Springer Science+Business Media (2011, May 27). Nuclear radiation affects sex of babies, study suggests. ScienceDaily:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/...
Citat: "...
Ionizing radiation from nuclear activity is known to have mutagenic properties and is therefore likely to have detrimental reproductive effects.
...
[b]Among populations living in the proximity of nuclear facilities (within 35km or 22 miles), the sex odds also increased significantly in both Germany and Switzerland during the running periods of those facilities.
...
We find strong evidence of an enhanced impairment of humankind's genetic pool by artificial ionizing radiation."[/b]
..."

 • 0
 • 0

Tja, hvad vil du helst have i din fisk, isotober med halveringstid på 16 millioner år og eller kviksølv som sedimenterer på bunden af havene i løbet af et par hundrede år?

Næsten som at spørge om du vil øge din chance for canser, som også vil ramme dit afkom, næsten uendeligt frem, eller du hellere vil være dum, og få dumme børn, men kun nogle generationer frem, fra vi holder op med at lege med kviksølv.

Der findes masser af fjolle spar på spørgsmålene men er der nogen der har spist så få fisk at de kan give et seriøst svar?

 • 0
 • 0

Tja, hvad vil du helst have i din fisk, isotober med halveringstid på 16 millioner år og eller kviksølv som sedimenterer på bunden af havene i løbet af et par hundrede år?

Næsten som at spørge om du vil øge din chance for canser, som også vil ramme dit afkom, næsten uendeligt frem, eller du hellere vil være dum, og få dumme børn, men kun nogle generationer frem, fra vi holder op med at lege med kviksølv.

Der findes masser af fjolle spar på spørgsmålene men er der nogen der har spist så få fisk at de kan give et seriøst svar?

Aug. 17, 2007 Chernobyl fallout hurt Swedish infants:
http://www.upi.com/Top_News/2007/08/17/Che...
Citat: "...
The report by researchers from Stockholm University and New York’s Columbia University found that children born in the eight municipalities experiencing the highest levels of radiation were 3.6 percent less likely than others to qualify for high school, The Local said Thursday.

The researchers said it appears prenatal exposure to radiation levels previously considered safe was actually damaging to cognitive ability.
..."

 1. apr 2010, Skandale om nedgravet atomaffald raser i Frankrig:
  http://ing.dk/artikel/108267
  Citat: "...Tilskuerpladserne og parkeringspladsen ligger ovenpå atomaffald fra en gammel Cogema-fabrik. Cogema er det tidligere navn på atomenergiselskabet Areva..."

July 23, 2007 Weighing the Risks of Nuclear Power:
http://www.spiegel.de/international/german...
Citat: "...
Proponents of nuclear energy always act as if we were faced with a choice between the plague and cholera, a choice between the risks of nuclear energy and the dangers of the climate crisis. But as a politician, I don't want to choose between two diseases -- I want to find the path to good health.
...
Gabriel: Of course everyone who works in this industry is firmly convinced that nuclear energy can be kept under control. But we have had many serious hazardous incidents in Germany too -- despite the fact that all technicians had previously said they could not occur.
...
Gabriel: Since the 1970s, 130,000 barrels of nuclear waste have been buried in a so-called experimental final storage facility in the former salt pit of Asse (in the German state of Lower Saxony), not far from where I live. When I went in there for the first time as a 17-year-old, I asked: If two of three adjacent salt pits have suffered floods, what makes you believe that no water will seep into the third salt pit
...
If we had invested even a fraction of the many billions that we have put into nuclear energy into research into renewable energy sources, then we would neither have a CO2 problem today, nor would we face the risk of radioactivity.
...
Gabriel: If you want to replace 10 percent of worldwide energy consumption with nuclear energy, you would have to build 1,000 new nuclear power plants. Now that's a truly horrific scenario.
...
Claassen: We don't need to be ashamed in front of anyone when it comes to creativity. We're investing in a compressed air storage plant in (the German state of) Lower Saxony, for example, that will make renewable energy production capable of producing the base load.
...
Claassen: Nuclear energy is not the solution to the climate problem -- that's entirely clear. But it is, for the time being, one part of the solution. We both want less CO2.
..."

 • 0
 • 0

Tja, hvad vil du helst have i din fisk, isotober med halveringstid på 16 millioner år og eller kviksølv som sedimenterer på bunden af havene i løbet af et par hundrede år?

Hvorfor nogle isotoper snakker du om? I Fukushima er der sluppet Jod med 8 dages halveringstid ud og Caesium med ca. 37 års halveringstid ud.

Derudover skal du huske at lang halveringstid er ensbetydende med lille radioaktivitet og lille fare. Kviksølv har anden slags unendelig "halverings tid" af en kemisk type som er yderst farlig forever!

Hvor i artiklen står der at alt kviksølv på magisk vis forsvinder ned i havet efter 200 år? Ceasium bliver derimod hurtigt vasket ned i jorden hvor det ikke gør stor skade. Modsat kviksølv ophober caesium sig ikke synderligt meget i levende organismer.

De fleste af verdens kulkraftværker pumper kviksølv ud hele tiden - ikke kun ved sjælnde uheld i forbindelse med et kæmpe jordskælv. Føj for pokker!

Mvh
Steen

 • 0
 • 0

Artiklen nævner at der udledes 2.500 ton kviksølv fra industrien om året.

Er det globalt?

Inddrager det bidraget fra small scall gold mining?

"The main finding of the project was that the small-scale miners in the investigated commu-
nities release excessive amounts of mercury. They use in the order of 10 to 25 grams of
mercury to recover one gram of gold, whereas small-scale miners in other parts of the
World use about one gram of mercury to recover one gram of gold. The small-scale miners
visited in this project in the two areas release approximately 5 tonne of mercury every year.
This result is in good agreement with previous investigations. A report by the Department of
Health submitted to UNEP in 2001 concludes that some 140 tons of mercury is released
annually to the environment from small-scale mining in Northern Mindanao1 . These figures show that the gold extraction methods presently used by small-scale miners in large parts
of the Philippines create a ticking bomb for the environment and for the health of the people
of the Philippines."
Kilde http://www.geus.dk/cgi-bin/soeg-dyn-fremha...

De 140 ton kviksølv er blot fra det nordlige Mindanao. Der er flere andre tilsvaende områder i Filippinerne.

 • 0
 • 0

Hør Benny

Ifølge dine betragtninger:

<<<<<<Næsten som at spørge om du vil øge din chance for canser, som også vil ramme dit afkom, næsten uendeligt frem, eller du hellere vil være dum, og få dumme børn, men kun nogle generationer frem, fra vi holder op med at lege med kviksølv>>>>>

Så burde vi alle være totalt bøvede og utroligt dumme idet kviksølv jo som bekendt er fyldt i vore forfædres tænder og i mine i store mængder. På trods af det, er tandlæger blevet særdeles velhavende .......og gamle.
De nuværende tandlæger der afskyer kviksølv og anvender plast istedet må i større tal forlade faget, fordi de bliver overfølsomme for et eller andet stof i plastichåndteringen. Lidelsen kaldes "parfume" allergi.

Vore forfædre har været eksponeret i kviksølv forbindelser i så høj grad at det er ganske uforståeligt at menneskeracen har overlevet. Læbestifter med cinnober som farvepigment, Salvarsan mod syfilis. Marksprøjtemidler baseret på kviksølvforbindelser. Det der indikerede at der var noget galt var hattemagerforgiftningen...kendt fra Alice i evetyrland...og efterhånden blev man klar over farerne......men så galt, at vi alle skulle blive dummere holder næppe vand :o)

 • 0
 • 0

Kviksølv forsvinder ikke - men det opstår heller ikke. Vi kan ikke fjerne det fra det periodiske system. I princippet opstår radioaktivitet heller ikke, men ved reaktionen i A-værket ændres isotober til andre med anden halveringstid. Kort halveringstid giver stor aktivitet - som varmer vandet op - men udgør ikke et langtidsproblem. Lang halveringstid er ensbetydende med lav aktivitet. Det "værste" (i forhold til affaldet) er stoffer med halveringstider fra nogle år til nogle 100-år.

 • 0
 • 0