Analyse: Næppe historisk hold i Dansk Industris beregning af effekt af åben dør-ordning

Plus28. februar kl. 11:456
Analyse: Næppe historisk hold i Dansk Industris beregning af effekt af åben dør-ordning
Det tog ni år fra beslutning til elproduktion at få etableret Kriegers Flak via offentlige udbud. VE-branchen har en forestilling om, at det kan gøres hurtigere via åben dør-ordningen, hvor producenterne ikke skal vente på det omstændelige myndighedsarbejde. Illustration: Ørsted.
Dansk Industri regner ud, at danskerne sparer 30 milliarder kroner ved at accelerere udbygning af havvind gennem f.eks. åben dør-ordningen. Men det sker på en antagelse, der ikke flugter med den historiske udvikling.
Artiklen er ældre end 30 dage

Genåbnes åben dør-ordningen, hvor offshore-projekter kan sættes i gang uden de tidskrævende udbud, kan danskerne spare 30 milliarder kroner på deres elregning frem til 2030.

Det var budskabet i en artikel, som Politiken bragte i søndags.

Artiklen er baseret på en beregning fra Dansk Industri (DI), som trods kommentarer fra ekspertkilder i avisen, ikke var at finde på DI's hjemmeside.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
1. marts kl. 11:41

Det er vel helt generelt at man altid skal være varsom med at tage interesseorganisatiuoners beregninger for 100% gode varer. De har dog en interesse i at fremme deres egen dagsorden og sådan er det nok også i denne sag.

5
1. marts kl. 10:41

"Holder man de 30 milliarder kroner op mod, hvad staten kan tjene på at sælge områder ved statslige udbud, går danskerne glip af op til 9 x 2,8 milliarder kroner - eller i alt godt godt 25 milliarder kroner."</p>
<p>Det er en mærkelig sammenligning mellem hvad vi kan spare på elregningen og hvad staten kan få ind i salg/leje.

elpriserne er ligeglade med, om de 9 GW er udbudt som Åben-dør eller ved statslige udbud, så den eneste forskel i elpriserne vil være den forsinkelse, som udbudene kan medføre. Det kan måske "æde" 5 af de 30 milliarder, så elbrugerne "kun" sparer 25 milliarder.

Pointen er, at vi skal have gang i vindmølleudbygningen. Men vi skal ikke være tossegode, og forære industrien et tocifret milliardbeløb. Så travlt har vi heller ikke!

4
28. februar kl. 20:05

Hej Svend Ferdinandsen

Det kan næppe være anderledes end at elforbrugerne kommer til at betale for disse arealer, så de 25 milliarder staten kan få for arealerne betales af elforbrugerne.</p>
<p>

Det er mere intessant og tvivlsomt om elforbrugerne vil spare 25 mia hvis havområdet foræres til elproducenten.

</p>
<p>Jeg vil hellere slippe 1000 kr billigere for min el end at de 1000 kr går til staten.

Det vil være træls med det tredie alternativ ikke at spare 1000 kr på el og til gengæld betale 1000 kr i skat for at kompensere statens mangelnde indtægt.

3
28. februar kl. 19:46

"Holder man de 30 milliarder kroner op mod, hvad staten kan tjene på at sælge områder ved statslige udbud, går danskerne glip af op til 9 x 2,8 milliarder kroner - eller i alt godt godt 25 milliarder kroner."

Det er en mærkelig sammenligning mellem hvad vi kan spare på elregningen og hvad staten kan få ind i salg/leje.

Det kan næppe være anderledes end at elforbrugerne kommer til at betale for disse arealer, så de 25 milliarder staten kan få for arealerne betales af elforbrugerne.

Jeg vil hellere slippe 1000 kr billigere for min el end at de 1000 kr går til staten.

2
28. februar kl. 13:24

Lej områderne ud indtil 2040, vælg et passende beløb per hektar (og det kan sagtens være 0). Lad projekterne selv betale ilandføring.

Skulle det vise sig at vi har foræret en guldgrube væk, så har vi fået billig strøm i 15 år, og så kan vi prøve igen.

Det er ikke som olien., der kun kan sælges én gang.

1
28. februar kl. 13:16

Hovedet koldt i denne sag. Det er for mig ret åbenlyst at diverse vindmølleudviklere mv. med økonomisk interesse her står til at skulle betale en hulens masse penge for havbunden istedet for at vi som tidligere forærede dem det. Formentlig kan de se frem til en milliardregning (2,8mia bare for Thorparken) og det er vel også grunden til at de farer helt op i det røde felt. Der er absolut ingen grund til at forære værdifuld havbund væk, som det skete med olien, så lad os håbe at ministeren og resten af det politiske holder hovedet koldt og ikke lader sig besnakke(/stikke) af storkapitalen.