ANALYSE Kinas kyniske sats på elbiler kan gøre ubodelig skade på europæisk og amerikansk bilindustri  

Plus22. maj kl. 11:2524
ANALYSE Kinas kyniske sats på elbiler kan gøre ubodelig skade på europæisk og amerikansk bilindustri  
Illustration: Bjørn Godske.
Japanske, europæiske og amerikanske bilproducenter får svært ved at indhente årtiers kinesiske investeringer i alt fra nye bilfabrikker til udvinding af råstoffer.  

Kig godt på bilen herover: Den er velkørende, godt designet og relativ billig - og så er den, på trods af det gamle britiske mærke 'MG', kinesisk. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
24. maj kl. 09:12

... Kinas** rettidige** sats på elbiler kan gøre ubodelig skade på europæisk...

20
23. maj kl. 22:47

Tja VW og andre eupæidke bilmærker . Det er tid at vågne op!!

Bilmagasinet kalder det et "voldsomt godt" køb, sådan kan sproget bruges så forskelligt 😉

XPENG G9: SUV LOVER LYN-HURTIG OPLADNING OG ATTRAKTIV PRIS! 100 km på fem minutter? Xpeng G9 sætter alle andre til vægs på opladning og udstyr til prisen. Vi tester den nye SUV, der ligner et voldsomt godt køb

https://bilmagasinet.dk/xpeng/g9

19
23. maj kl. 10:44

Nu kan man ramme kineserne ret hårdt bare ved at pålægge straftold på produkterne som importeres fra Kina... det er der "andre" som har gjort.

Problemet er at forbrugerne er vant til at produkter som koster 7000 kr fra europa kun koster 3000 kr fra Kina så i sidste ende er det forbrugerne som rammes.

18
23. maj kl. 09:15

Er overskriften GPT genereret ? (kyniske ??????)

Hvad med artiklen, er den GPT modificeret ?

"ANALYSE Kinas kyniske sats på elbiler kan gøre ubodelig skade på europæisk og ... "

17
23. maj kl. 08:13

og det er derfor, at Mercedes startede med en stor e-tron til en lille million kroner og ikke en EQA, der en relativt lille SVU.

Det er Audi, der laver e-tron. Den første Mercedes elbil var EQC, som lige nu står til 774.800 i vejledende udsalgspris. Det kan selvfølgelig også betragtes som en lille million, alt efter hvordan man ser på tingene ;-)

14
22. maj kl. 22:00

Vend det 180 grader

Man kunne i stedet sige at det var deres smarte sats. Ved at kalde det kynisk har man på en eller anden måde valgt side til fordel for den vestlige bilindustri og deres sløvhed.

Mon der ikke snart dukker mistanke op om at elektronikken i bilerne sikkert samler data op som sendes til Kina?

16
23. maj kl. 07:38

Mistanke om at kineserne opsamler data er der på mange andre områder. Hvorfor er bilerne n undtagelse? Det fokus er der brug for. Hvad siger FDM? - hidtil intet. En sag for Ingeniøren.

12
22. maj kl. 20:57

I stedet for at klandre kineserne at de gør noget ved forurening og udledning af CO2 bør vi vel rose dem. Udviklingen er sket samtidig med ikke mindst europæiske bilkoncerner har gået ned at en vej der handler om snyd på vægten aka dieselskandalen! Næste marked er tung transport og magnettog - og dernæst Hyperloop!

21
23. maj kl. 23:33

I stedet for at klandre kineserne at de gør noget ved forurening og udledning af CO2 bør vi vel rose dem.

Nu er Kina det mest forurenende land på kloden så det at de "gør noget ved forureningen" ved at producere elbiler ved kulkraft og producere strøm til dem (ved kulkraft) er næppe godt for miljøet.

24
24. maj kl. 10:06

Arh - den kan du vist ikke komme så langt med. I Danmark udleder vi ca. 3 gg. så meget CO2 per indbygger som i Kina,

Det afhænger af hvor du søger din info.

https://www.worldometers.info/co2-emissions/co2-emissions-by-country/I følge denne udleder Kina mere per indbygger end Danmark.

Mere vigtigt med henblik på klimaet er jo om man øger eller reducerer bidraget. Her viser Danmark en reducerende trend hvor Kina øger udledninger.https://www.unep.org/explore-topics/climate-action/what-we-do/climate-action-note/state-of-climate.html?gclid=EAIaIQobChMIgdbU9ryN_wIVGPDtCh0bYA5sEAAYASAAEgKpR_D_BwE

Sidst men ikke mindst er Kina i førertrøjen fordi de ser stort på menneskerettigheder, så hvis man føler det er vejen frem for verden, skal man da købe Kinesisk.

1 Ros ja, men det er ikke så godt for vores økonomi hvis du udkonkurrer os. I forvejen er Kina jo ret hårde hvis udenlandsk konkurrence i Kina bliver for stor, så lukker de bare.
Så rose kineserne mens de får det europæiske skib til at synke ??? never ...

13
22. maj kl. 21:10

gør som USA og lav seriøs statsstøtte for at flytte produktion tilbage til EU og hurtigt! gælder det meste - ikke kun EV

10
22. maj kl. 16:56

Den europæiske bilindustri ligger som den har redt. Industrien har jo nærmest kun fremstillet el-biler for at kunne tilfredsstille kravet om den gennemsnitlige udledning pr. kørt km i den samlede bilmasse. Det vil dog være på sin plads, at se på om der er fordelagtige importbetingelser for biler fra Kina, da Kina (vist nok) stadigvæk er ratet som udviklingsland.

9
22. maj kl. 14:27

Ja, der er jo en lille catch-up leg foran.

Men man kan jo mindske problemet. Det kunne eksempelvis være ved at blive (endnu) mere seriøse omkring opladning under kørslen. Så bliver en væsentlig del af problemet flyttet over på infrastruktur, og der er kineserne bagud.

Der er naturligvis en årsag til, at så mange bilfabrikker samarbejder med electreon omkring udviklingen. Det gælder også en mindre producent som Toyota: https://electreon.com/articles/electreon-signs-an-agreement-to-develop-wireless-charging-technology-to-achieve-carbon-neutrality-with-toyota-motor-corporation-and-denso-corporation

Sverige er nogenlunde med i den udvikling, Tyskland og Italien ver ved at komme det, men i Danmark er vi helt væk, når det gælder om at ændre elbilproblemet til delvist at handle om vores infrastruktur. Der er ellers nok af argumenter for det. Kobolt og lithium er bare to af argumenterne, men Kina er bestemt også.

7
22. maj kl. 14:14

Lad da bare kineserne drive den udvikling, jo rigere de bliver jo mere smag for de vel også for de finere ting i tilværelsen, såsom frihed, lighed og broderskab. Og hvis vi får moralske skrupler over Kina's opførsel kan vi jo lade være med at købe deres el-biler, der er da andre muligheder, og vi bor et sted med frie valg, omend det er under ansvar.

6
22. maj kl. 14:01

Man kan også kalde det kynisk at samarbejde med tvivlsomme afrikanske despoter, når det kommer til minedrift. Men havde EU og USA vist større interesse for Afrika, havde vi også haft muligheden for at skabe en afrikansk kontrolleret produktion, som både kunne løfte kontinentet; sikre bedre levevis som mindsker incitamentet til migration, og samtidig grobund for indbyrdes gavnlige aftaler. På en hel anden måde end nu, hvor der stort set er tale om en gentagelse af den europæiske kolonialisering, nu bare med kinesisk afsæt, og med ved hjælp af en lidt mere subtil økonomisk magt frem for en mere plumb militær magt.

Det er vel ret enkelt. Kina går bare efter en god forretning om det er med en Europa land, et Afrika osv - og uden skelen til deres styreform. Det ser ihvertilfald sådan ud.

Det kan man have sine meninger om, men det ser desværre ud til at virke.

Man blir så træt. Den der tåbelige politiske holdning af vi bare skal lave udvikling i Europa og så lade kineserne producere giver virkelig bagslag nu. For udviklinger vores spidskompetence. Hva ser vi nu. 300 el bilfabrikker i Kina. Hvad er der i Europa og USA 1+1+9 eller noget i den stil. Osv osv osv.

Men bare man har sine 30 tønder land så kan man leve af at være frilandsmuseum for alle de kinesere der skal ud og se noget eksotisk udenfor Kina ...

I guder vi har (igen) scoret et selvmål.

3
22. maj kl. 12:38

Den vestlige bilindustri ligger som den har redt. Med en til tider hånlig attitude over for grøn omstilling og elbiler, så er de tæsk fortjent. At de kinesiske bilproducenter har været heftigt statsstøttede er så en anden sag, men det er de europæiske også, blot ikke med henblik på omstilling.

8
22. maj kl. 14:17

Den vestlige bilindustri ligger som den har redt. Med en til tider hånlig attitude over for grøn omstilling og elbiler, så er de tæsk fortjent.

Jahhh, vi så den vel komme..... Denne debat er kun 2 år gammel https://ing.dk/holdning/elbiler-har-faaet-deres-egen-udstilling alligevel er der adskillige lettere nedladende stikpiller til kineseren (og tro på egen overlegenhed) at finde i debatten.

Jeg var i øvrigt i Fields for et par uger siden og kom tilfældigt forbi BYD's "butik". Man bliver lidt nedtrykt på Europæisk bilindustris vegne - de er godtnok skruet pænt sammen.....

1
22. maj kl. 12:23

Kyniske sats?

Er det ikke en lidt spøjs overskrift? Man kan sige meget skidt om Kina (og det skal man også), men det var vel vesten, der kynisk satsede på ikke at gøre en skid ved transportsektorens CO2 udledning. Tesla viste vejen, og Kina tog den. Det synes jeg umiddelbart mere er fremsynet end kynisk.

5
22. maj kl. 13:41

Det eneste man kan kalde kynisk er at al kinesisk industri er statstøttet i et vist omfang. Den europæiske bilindustri ligge som den har redt når man f.eks. begyndte at padler tilbage på at forbyde ICE biler i 2035 (selvom det blev vedtaget men dog med modifikationer om "e-fuels" hvad der så end menes med det)

2
22. maj kl. 12:34

Jeg vil også snarere kalde kinesernes sats for rettidig omhu.