ANALYSE: Glem revolutionen – 5G bliver først langsomt en del af vores hverdag

Plus17. januar 2021 kl. 10:014
ANALYSE: Glem revolutionen – 5G bliver først langsomt en del af vores hverdag
Illustration: Iskra Dinkova.
I 2021 skal teleindustrien bevise, at 5G ikke bare er hypede luftkasteller og flot markedsføring. Et alt for lukket økosystem og udsigten til et voksende klimaaftryk kan dog stikke en kæp i hjulet på de bestræbelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

5G er for alvor landet i Danmark. Alle tre danske mobiloperatører – TDC NET, Telia/Telenor og 3 – har tændt for deres 5G-net og tilbyder 5G-abonnementer.

Alle de store mobilproducenter har 5G-telefoner på markedet, og i løbet af foråret uddeles de sidste centrale 5G-radiofrekvenser, så hastighed og kapacitet i den nye generation af mobilnetværk for alvor nærmer sig de lovede gigabit-hastigheder.

Men hvad kommer det nye mobilnetværk til at betyde, og hvilke udfordringer kan stå i vejen for den digitaliseringsrevolution, vi har fået tudet ørerne fulde af de senere år?

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. januar 2021 kl. 11:01

Det er kun i små celler med "direkte" kommunikation at det hele foregår i 5G_æteren

Du har helt ret - det er kun de sidste få huindrede meter der benyttes radio. Dog kan det ske både mellem bil og infrastruktur og mellem biler (V2V),

2
17. januar 2021 kl. 23:33

Når man snakker om fjernstring af diverse køretøjer på lang afstand og andre tidskritiske opgaver bør man vel nævne at det kun er det sidste 300-1000m der er 5G. Resten af vejen kører kommunikation på fibre - ligesom idag. Det er kun i små celler med "direkte" kommunikation at det hele foregår i 5G_æteren. ...

Eller tager jeg fejl ?

1
8. januar 2021 kl. 10:56

Det som måske får større betydning for telebranchen end 5G over de næste 10 år er O-RAN. O-RAN består af en virtualisering af mange af de netværksfunktioner som idag kører på dedikeret hardware. For det første vil O-RAN genskabe en mere effektiv konkurrence og innovation i mobilmarkedet og for det andet skaber de tekniske muligheder i O-RAN et stærkt incitament for nye samarbejdsmodeller og forretningsmodeller i og omkring telebranchen. I Europa er der en håndfuld større operatører med aktive O-RAN projekter, og globalt er måske japanske Rakuten det mest kendte projekt. Der er en række amerikanske leverandører indenfor O-RAN og det kan vise sig at være af politisk betydning for hvordan myndigheder vælger at understøtte O-RAN. Men alt er ikke positivt med O-RAN. Een af de væsentlige udfordringer er at det er vanskelig / dyrt / umulig at understøtte 2G og 3G med O-RAN.