

5G er for alvor landet i Danmark. Alle tre danske mobiloperatører – TDC NET, Telia/Telenor og 3 – har tændt for deres 5G-net og tilbyder 5G-abonnementer.
Alle de store mobilproducenter har 5G-telefoner på markedet, og i løbet af foråret uddeles de sidste centrale 5G-radiofrekvenser, så hastighed og kapacitet i den nye generation af mobilnetværk for alvor nærmer sig de lovede gigabit-hastigheder.
Men hvad kommer det nye mobilnetværk til at betyde, og hvilke udfordringer kan stå i vejen for den digitaliseringsrevolution, vi har fået tudet ørerne fulde af de senere år?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er jeg meget enig i. Navnlig det at komme over på en standardiseret og åben HW platform vil betyde meget betydelige besparelser for teleselskaberne. At O-RAN ikke understøtter 3G er intet problem, men 2G vil skulle understøttes i mange år fremover, så her må det gamle udstyr stadig holde for.Det som måske får større betydning for telebranchen end 5G over de næste 10 år er O-RAN.
Det er kun i små celler med "direkte" kommunikation at det hele foregår i 5G_æteren
Du har helt ret - det er kun de sidste få huindrede meter der benyttes radio. Dog kan det ske både mellem bil og infrastruktur og mellem biler (V2V),
Når man snakker om fjernstring af diverse køretøjer på lang afstand og andre tidskritiske opgaver bør man vel nævne at det kun er det sidste 300-1000m der er 5G. Resten af vejen kører kommunikation på fibre - ligesom idag. Det er kun i små celler med "direkte" kommunikation at det hele foregår i 5G_æteren. ...
Eller tager jeg fejl ?
Det som måske får større betydning for telebranchen end 5G over de næste 10 år er O-RAN. O-RAN består af en virtualisering af mange af de netværksfunktioner som idag kører på dedikeret hardware. For det første vil O-RAN genskabe en mere effektiv konkurrence og innovation i mobilmarkedet og for det andet skaber de tekniske muligheder i O-RAN et stærkt incitament for nye samarbejdsmodeller og forretningsmodeller i og omkring telebranchen. I Europa er der en håndfuld større operatører med aktive O-RAN projekter, og globalt er måske japanske Rakuten det mest kendte projekt. Der er en række amerikanske leverandører indenfor O-RAN og det kan vise sig at være af politisk betydning for hvordan myndigheder vælger at understøtte O-RAN. Men alt er ikke positivt med O-RAN. Een af de væsentlige udfordringer er at det er vanskelig / dyrt / umulig at understøtte 2G og 3G med O-RAN.