Analyse: Energirenovering skal op i dobbelt tempo, men regeringen fortsætter i slæbesporet

Plus10. oktober 2018 kl. 11:163
Analyse: Energirenovering skal op i dobbelt tempo, men regeringen fortsætter i slæbesporet
Energirenoveringsindsatsen skal op i dobbelttempo, hvis det samfundsøkonomisk optimale niveau skal nås, mener flere organisationer og virksomheder, som derfor ikke er imponerede over regeringens klima- og luftudspil. Illustration: Ulrik Samsøe Figen / Dansk Byggeri.
Selvom energiforbruget i bygninger udgør næsten 40 procent af energiforbruget i Danmark, er regeringens klima- og luftudspil renset for nye energirenoveringstiltag. Fraværet møder kritik. Vi dykker ned i analyser og statistik for at finde forklaringen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energirenovering og individuelle varmepumper.

Det var de to vigtigste og billigste virkemidler i Klimarådets rapport 'Omstilling frem mod 2030', der blev udgivet sidste år.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
10. oktober 2018 kl. 22:31

Hej Svend

Vi er sjældent ideologisk uenige her på ING. Men hovedparten af mine kunder ligger udenfor fjernvarmeområderne.

Der bør etableres en mere målrettet indsats mod de ca 100.000 oliefyr, som skal udfases inden 2030. Samt på sigt de ca 600.000 gasfyr i private husstande.

2
10. oktober 2018 kl. 19:32

40% af vores energiforbrug går til boliger, men opvarmningen af bygninger er kun skyld i omkring 9 procent af drivhusgasudslippet i de såkaldt ikke-kvote-belagte sektorer.

Man skal passe på med procenter, men her står jeg af. En stor del af opvarmningen, fjernvarme er måske kvotebelagt.

Regeringen sætter sin lid til, at løbende renoveringer gennemføres efter BR20 kravene, og at en betragtelig del af ejendomsmassen nedrives og genopføres. Det er et meget stort samfundsmæssigt spild.

Jeg forstår dem der viger tilbage, hvis det skal være BR20 krav. Huset er måske klasse D, så selv om det blev til klasse B ville det være en stor gevinst, og det er meget billigere og mere overskueligt. Er man blevet så idealistisk at man har mistet jordforbindelsen.

1
10. oktober 2018 kl. 18:36

Det er godt nok slapt, at regeringens klimatiltag mod fossilfrit 2050, indeholder absolut ingen aktive tiltag for fremme af energieffektiviteten i de danske boliger og bygninger.

Regeringen sætter sin lid til, at løbende renoveringer gennemføres efter BR20 kravene, og at en betragtelig del af ejendomsmassen nedrives og genopføres. Det er et meget stort samfundsmæssigt spild.

Jeg har rådgivet adskillige boligejere til at opgradere deres huse fra 1950/70 til BR18/20 standard, hvilket kan lade sig gøre - også økonomisk rentabelt - specielt, hvis de har hænderne skruet godt på, og lader ombygningerne tage nogle år.

Personligt bor jeg i et bindingsværkshus fra 1787, som nu opfylder BR20 krav både beregningsmæssigt og i praksis - på 300 m2. Tilbagebetalingstid af energi investeringerne er ca. 9 år.

Energi-konsulenten