Analyse: En lille sætning i regeringspapir får kæmpe konsekvenser for danske landmænd

Plus6. juli 2019 kl. 10:109
Analyse: En lille sætning i regeringspapir får kæmpe konsekvenser for danske landmænd
Et billede af iltsvind, som under sidste års hedebølge plagede de danske fjorde. Illustration: Mogens Flindt.
Den nye regering lover at overholde EU's krav til at skaffe rent vandmiljø. Det kan ikke ske uden at gribe substantielt ind i landbrugets ret til at gøde deres marker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det lyder umiddelbart hverken opsigtsvækkende eller kontroversielt:

»Regeringen vil fremlægge en plan for implementering og efterlevelse af EU's vandrammedirektiv,« står der på side 4 i det stykke papir, som Socialdemokratiet forhandlede på plads sammen med de Radikale, SF og Enhedslisten, inden de nye ministre kunne indtage deres kontorer. For på de fleste andre områder betragter vi det som en selvfølge, at Danmark lever op til EU's regler.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
20. juli 2019 kl. 08:22

Hele landbrugspakken, eller Grøn vækst som den så humoristisk kaldtes,var fup og plat fra ende til anden. Der var den af Bæredygtigt Landbrug (endnu et sjovt begreb der betyder det modsatte af hvad man umiddelbart skulle tro) håndholdte rapport fra CBS der retfærdiggjorde øgeet gødskning, introduktionen af begrebet 'Miljømæssigt råderum' dvs man kan fourene mere, lige op til grænsen for det tilladte. Så var det anvendt en forkert målemetode, der returnerede overdrevent optismistiske værdier for vandkvalitetet - og endelig skete der samtidig en kraftig forøgelse af havbrugene (iøvrigt ejet af en håndfuld Japanere, fordi de ikke må forurene hjemme i Japan), retfærdiggjort ved nogle mere end tvivlsomme muslingeliner som angiveligt skulle kunne absorbere overskydende foder og kvælstof, men kan blive ved, fiflerierne har ingen ende, og alt samme stablet på benene, for at et par håndfulde svinebaroner og havbrugere kunne blive stenrige i en fart, på bekostning af det fælles miljø som samfundet de sidste 20 år har ofret milliarder for at bringe på fode igen. Og så bliver fremgangen udlagt som 'Miljømæssigt råderum' - Herre Jemini, det var ikke et minut for tidligt vi fik skeen over i den anden hånd. Humbug, plat og fifleri fra ende til anden.

5
8. juli 2019 kl. 07:59

Det er vel ikke nødvendigvis et problem, at have en ministre uden fagkundskab, så længe at ministeret har den nødvendige ansatte med de rigtige fagkundskaber. Det er vel meningen, at ministren skal kunne tage de politiske valg ud fra den rådgivning som, de faglige stærke, ansatte i ministeret giver til ministeren. Ministeren skal vel "bare" kunne se om han/hun modtager skidt eller kanel, altså om kvaliteten af rådgivningen er i orden.

3
7. juli 2019 kl. 09:02

Og hvad mon JAH skal lave, hvis alle de forskere og embedsmænd han bruger sit liv på (usagligt) at kritisere, så bliver overflødige?

  • og sådan er der så meget - suk
2
7. juli 2019 kl. 00:18

Når det meste af landbruget forsvinder i løbet af denne regeringsperiode, hvad skal så alle de forskere og embedsmænd der lever af at kritisere og kontrollere landbruget lave? Eller det er måske ikke noget problem, hvis deres speciale er at finde nye måder at lave ingenting på?

1
6. juli 2019 kl. 18:32

Ja, der bliver noget af en regning at betale fra de borgerliges uansvarlige politik. Manipulation og dårlige vandmiljøplaner, ufinansierede afgiftslettelser på store fossilbiler, afgiftslettelser til de værste/største CO2 udledende virksomheder (f.eks. Aalborg Portland) o.s.v. Ikke lige det som Lars Løkke udtalte i forbindelse med regeringsovertagelsen.