Analyse: Derfor er sikringen af danske kyster strandet

Plus26. september 2020 kl. 11:0012
Analyse: Derfor er sikringen af danske kyster strandet
Kortet her giver et overblik over fordelingen af byer og naturværdier langs de danske kyster, og i hvor høj grad områderne er truet af havet. Illustration: Eva Sara Kehlet Rasmussen, NATOUR.
Manglen på en national strategi for kystbeskyttelse kan koste Danmark og borgerne dyrt – herlighedsværdi er nemlig ikke, hvad det har været.
Artiklen er ældre end 30 dage

Miljø Penge, paragraffer og politik

Det var 31. oktober 2017, få dage efter stormen Ingolf, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, besøgte det klimaudsatte boligområde Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord.

Efter besøget foreslog hun en statslig fond, der skal sikre de danske kyster – med argumentet om, at det voldsomme vejr var »en samfundsøkonomisk udfordring«, der »skaber utryghed«.

»Jeg synes, vi den seneste tid har fået blotlagt, at vi mangler en national strategi, der angår kystsikring af Danmark,« sagde Mette Frederiksen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
29. september 2020 kl. 20:22

Men John, du glemmer at nævne, at Babs og Nutte har haft konsekvenser for naboerne: Dem mod vest har helt gratis også fået strand, mens dem mod øst har oplevet ekstra eosion, så der slet ikke er noget tilbage foran stenene. Men det er superfint for dem, der bor lige bag bølgebryderne....

11
28. september 2020 kl. 20:33

Lynkursus i kystsikring: Denne skal ligge i vandet, og forblive dér, altid. Bølgebryderen er den bedste, hvis den er bed nok - op til 20 meter, en del deraf, rev.. Højden er underordnet, for hovedfunktionen er BAGSUGSDÆMPNING , der opbygger en bred strand, der skåner baglandet, blivende. standen bliver så bred, som afstanden til bb,e´n. Ved Nødebo Huse nr. 126 ses 2 stk. á 30 meter, med 30 meters mellemrum - med foranliggende rev - resultat 300 meter strand MODSTRØMS, med sandprominade, altid 15 meter til skrænten. 40 meter bag bb´erne. Ingen vedligeholdelse i 10 år, ingens blok faldet af ( op til 15 ton) Pris: 498.000. Læs lige teksten igen. Kostpris idag, ca.6 mill.kr. - hvis Kystdirektoratet ellers ville tillade det igen - det var nemlig en fejl ! Mængden af sand på projektstrækningen - fra O : 18.000 m3. ( gang med kr. 50/ qubikken. Blivesand skal opstemmes modsstrøms, nedstrøms - gør man (bare) det samme - vupti = strand hele vejen, og baglandet kan ånde lettet op, og give ssandinisterne en finger. Pens kystentreprenør - John Funch Kystsikring ApS.

10
28. september 2020 kl. 09:52

Nu er det så noget helt andet disse mure beskytter mod i Japan.

9
28. september 2020 kl. 09:26

Jeg foreslår altid de japanske kystsikringsmetoder til folk der vil have mere kystsikring. Gerne sådan 10-15 m over deres udsigtslinje.

Japansk kystsikring

Men som kan ses på et af billederne, Naturen er stadigt stærkere.

8
27. september 2020 kl. 20:01

Det er åbenbart kun mig og Michael Rothenborg, der muntrer sig over overskriften.

6
27. september 2020 kl. 11:26

Nej, Jan bor i anden række, så han får det gratis. Det bliver rent første række, idet vi iflg. loven er de eneste, der kan pålægges betaling.

Som holdningen var på sidste borgermøde: Vi synes ikke det er rimeligt, at andre slet ikke skal til muffen, men da alternativet er værre, betaler vi selvfølgelig hele gildet.

I dette tilfælde mildner kommunen det dog, idet de gør et stort organisatorisk og koordinerende arbejde. Dels har de allerede brugt nogen millioner, men dertil kommer

  1. de organiserer et lav, som kan få billige offentlige garanterede lån. Det bliver tinglyst på ejendommene.
  2. de ansøger om midler fra en statslig éngangspulje, der har ansøgningsfrist her i oktober....

I forbindelse med Nordkystens Fremtid er det i øvrigt interessant, at Gribskov og Helsingør er noget mere fodslæbende, men de ligger i læ, så sandet ender ad åre "gratis" hos dem. Halsnæs vil ikke få sand tilført fra andre.

5
27. september 2020 kl. 11:20

blev byggeriet af sluse og dige stoppet sidste forår, fordi det greb ind i 0,09 procent af EU-naturområdet ved Roskilde Fjord.

Der er en debat som trænger til at komme op. Der er i Danmark en stor sammenhæng mellem Natura 2000 områder og vores enorme kystlinje i forhold til landets størrelse.

Vi er nødt til at se på disse regler, ellers bliver det noget dyrekøbt natur.

2
27. september 2020 kl. 09:45

Nordkysten bliver slidt, og sandet vander fra vest mod øst. Hård sikring på en delstrækning er som at tisse i bukserne for at holde varmen, og ulemperne eksporteres direkte til naboerne mod øst. Du bør (gen?)læse materialet om Nordkystens Fremtid. Det er faktisk både fornuftige og kompetente ingeniører, der udtaler sig om det tekniske. https://nordkystensfremtid.dk/

1
26. september 2020 kl. 13:11

Den hårde kystsikring mellem Liseleje og Hyllingebjerg (3+ km) har virket, og genskabt det meste af den strand som forsvandt i 1990'erne. De uansvarlige mennesker i diverse styrelser og direktorater (uansvarlige, fordi de er urørlige embedsmænd, som ikke er folkevalgte og kan styrtes) er IMOD enhver form for hård sikring - men går istedet indfor sisyfos-arbejde - som giver vedvarende beskæftigelse med at flytte sand.

Rigtigt udført er hård kystsikring (stenbunker, som stopper sandets drift langs kysten) tydeligvis effektivt, holdbart og derfor en løsning. (se https://map.krak.dk/?c=56.006228,11.936517&z=15&l=aerial)

Betaling burde kunne pålignes de kystnære områder. Og for ikke at drive beboerne fra husene, så kan beløb - på samme måde som ejendomsskat - bare (delvis) indefryses indtil salg. I mangel af bedre, så kan en % af ejendomsværdien bruges - som så reguleres med afstanden til "strandbyggelinien" indtil 5 km's afstand. Det kan alle forstå. Skal helårshuse også betale ? Tja, hvorfor ikke ?