Analyse: Dansk forbrug er med til at sparke CO2-udledningen i Kina op
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Analyse: Dansk forbrug er med til at sparke CO2-udledningen i Kina op

De nye choktal om verdens CO2-udledning i 2010 angår også danskerne, selvom hovedparten af stigningen kommer fra de nye økonomier som Kina og Indien. For i virkeligheden er det produktion af varerne til os, der øger deres CO2-udslip.

Det påpeger den grønne tænketank Concito, som i en ny rapport har prøvet at estimere danskernes CO2-udledning i udlandet, foranlediget af vores forbrug af importvarer.

I praksis bliver det til 6-8 ton CO2 mere om året pr. person, end de nationale udledninger kan give indtryk af. På det officielle papir udledte en dansker 9 ton CO2 via sit energiforbrug i 2009.

»Stigningen i udledningen fra de nye økonomier afspejler jo, at deres eksport af varer til os er steget. Derfor er det vores ansvar, at vi får indrettet et afgiftssystem, så det afspejler, hvor stort et CO2-udslip den enkelte vare eller ydelse er årsag til - uanset hvor i verden det foregår,« siger direktør Thomas Færgemann fra Concito.

Det siger han ikke mindst med adresse til klima- og energiminister Lykke Friis (V), som til dr.dk kalder de nye choktal fra IEA et udtryk for, at der i højere grad er tale om en 'global udfordring'.

Flyrejser og importvarer skal medregnes

Thomas Færgemann mener, at den helt store klimapolitiske dagsorden - også i Danmark - netop bliver at få sat en fornuftig målsætning for, hvad udledningen skal være pr. borger pr. år:

»Vi bliver nødt til at operere med de reelle tal og at fastsætte et maks-udslip pr. forbruger, hvor også vores CO2-udslip fra flyrejser og fra produktionen af de varer, vi køber, er medregnet,« siger han.

Concitos rapport, som er en årlig vurdering af og status for dansk klimapolitik, er nu heller ikke særlig optimistisk, når det gælder danske politikeres indsats for at nå vores klimamål i EU i 2020 - eller for den sags skyld i 2050.

Ifølge direktør i Concito, Thomas Færgemann, har danske politikere i 2010 ikke truffet nogen som helst konkrete beslutninger, der bidrager til at løse klimaproblemet. Hverken inden for energi, transport eller landbrug.

»Sjældent er der blevet talt så meget og gjort så lidt. Klimakommissionen har talt. Regeringen har talt. Europa-Kommissionen har talt. IPCC har talt. Men faktum er, at der ikke er truffet nogen konkrete beslutninger,« siger han.

Langt fra 2050-målet

Concito fremskriver samtidig årets politiske beslutninger - som altså er ingen - til 2020, hvor Danmark skal opfylde en række EU-mål. Og igen til 2050, hvor Danmark skal have reduceret sit CO2-udslip med 80-95 pct. i forhold til 1990.

Det sidste har den danske regering tilsluttet sig - via Det Europæisk Råd - i 2009 for at begrænse den global eopvarmning til de to grader, som der nu er global enighed om.

Ifølge beregninger vil Danmark godt kunne opfylde sit 2020-mål inden for de kvotebelagte områder, men når det gælder de ikke-kvotebelagte områder - som er landbrug og transport samt i mindre grad husholdningernes varmeforbrug, erhverv og affaldsforbrænding - så vil vi ikke kunne nå målet i 2020.

Faktisk vil vi være fra 3,9 til 6 mio. ton CO2-ækvivalenter fra målet.

Når det gælder 2050-målet, ser sagen endnu værre ud: Concitos fremskrivning viser, at Danmark stadig vil udlede omkring 55 mio. ton CO2 i 2050, mens vi burde udlede omkring 7 mio. ton.

Dokumentation

Concitos rapport

Fodbold er også med til at sparke CO2-udledningen op

"Silkeborg får varme i banen"
http://www.tipsbladet.dk/nyhed/superliga/s...

Dog lidt forsinket pga. "de truende klimaforandringer"

"Varme i banen må udsættes"

"Den vedholdende nedbør i den danske sensommer har forårsaget en udsætning af den planlagte etablering af varme i banen på Silkeborg Stadion..... utrolige fire milliarder tons regnvand foreløbigt havde gennemskyllet Danmark i august måned"
http://www.silkeborgif.com/nyheder/2010/8/...

Vælg jordvarme - for naturens skyld...

  • 0
  • 0

De lande, vores industri udflyttes til, forurener ikke bare med CO2. Sod, radioaktive isotoper, kadmium, tungmetaller sendes op i atmosfæren og ender e.g. i Grønland hvor modermælk påvirkes af tungmetaller og soden optager solens stråling og bidrager til opvarmningen.

Et kulkraftværk i Kina forurener meget mere end et i Danmark, og det er sandsynligt at vores satsning på VE skader miljøet mere end det gavner: de ekstreme energipriser det medfører bidrager kraftigt til udflytningen.

  • 0
  • 0

Et kulkraftværk i Kina forurener meget mere end et i Danmark, og det er sandsynligt at vores satsning på VE skader miljøet mere end det gavner: de ekstreme energipriser det medfører bidrager kraftigt til udflytningen.

Helt enig. Man fejer for egen dør og er ligeglad med at man fejer det over til naboen. Hvis man insisterer på VE som primær energikilde i Danmark så vil de samfundsøkonomiske konsekvenser være enorme netop pga. Peter Hansens observation. Det er vel bedre at købe CO2 kvoter fremfor at tvinge egen produktion til Kina. I så fald kan vi beholde jobs i Danmark!

  • 0
  • 0