Analyse af danske mørtler efter arbejdssag
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Analyse af danske mørtler efter arbejdssag

Helbredsproblemer på en nordsjællandsk byggeplads har de seneste måneder rejst tvivl om de såkaldte funktionsmørtler, der af mange anses for fremtidens mørteltype i det murede byggeri. Støv fra mørtlen fik i begyndelsen af maj Arbejdstilsynet til at kræve, at murerne bar masker og dragter under arbejdet. Det påbud fik til gengæld murerfaget op af stolene.

Nu har en enig branche hyret konsulentfirmaet Miljøkemi i Galten til at undersøge syv typer mørtel for blandt andet deres kemiske sammensætning samt partikelstørrelsen i det støv, produkterne kan afgive. Rapporten ventes færdig ultimo august.

Analysen vil blandt andet omfatte to vådmørtler og to versioner af den funktionsmørtel, der gav problemerne i Nordsjælland. Til sammen repræsenterer de syv varianter 95 procent af markedet, oplyser direktør Karsten Knudsen fra firmaet Optiroc, der producerer funktionsmørtlen.

»Jeg er glad for, at det er en enig branche, som står bag denne undersøgelse. Nu får vi for første gang lavet en gennemgribende analyse af alle mørteltyper herhjemme, og dermed kommer diskussionen til at handle om fakta frem for om følelser,« siger han.

Analysearbejdet skal ikke mindst afklare, om det var indholdet i Optirocs produkt eller forkert brug af mørtlen, der gav murersvendene gener i form af tør hoste og sår. Der har ikke tidligere været problemer med funktionsmørtlerne, som har været på markedet i få år.

Bag undersøgelsen står blandt andre SID, Byggeriets Arbejdsgivere, Danske Entreprenører, Kalk- og Teglværksforeningen, Murerfagets Oplysningsråd samt producenten Optiroc. Grunden til den store enighed skyldes ikke mindst frygten for, at tvivl om mørtlernes egenskaber kan få bygherrer og udførende til at fravælge mursten til fordel for eksempelvis træ, glas og stål.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten