Analyse: 22.000 nye arbejdspladser i elektrofuels

Plus15. maj 2020 kl. 08:003
Analyse: 22.000 nye arbejdspladser i elektrofuels
Illustration: Storywise.
Hvis IDAs klimaplan skal realiseres, skal der etableres power-to-x-anlæg for 30 mia. kroner frem mod 2030, og det vil skabe 22.000 arbejdspladser, viser analyse fra AE og IDA.
Artiklen er ældre end 30 dage

For at nå det danske klimamål i 2030 er det ifølge IDAs klimaplan nødvendigt med en pæn sjat elektrofuels i tankene i lastbiler, varebiler, fly og skibe.

Elektrofuels er syntetiske, grønne brændstoffer, fremstillet på basis af brint, produceret via elektrolyse på vindmøllestrøm i det, man kalder power-to-x-anlæg.

Læs også: Ambitiøs klimaplan fra IDA går løs på transportsektoren

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
16. maj 2020 kl. 22:39

Ja, det er svært at forestille sig at power-to-X bliver populært for mere end et nichemarked når det kræver 1/3 energi med batterier.

Vi er alle efterhånden enige om at brintbiler ikke har nogen fremtid. Næste logiske skridt er at se på om lastbiler på brint giver mening, derefter skibe og fly. Da batteriteknologien stadig bare flyver derudaf og power-to-X teknologien ikke synes flytte sig så meget. Så går der ikke længe inden tanken om brintlastbiler også bare forbliver fantasi.

Man skal passe på med at hoppe på bølgen, "jamen power-to-X er nyt og det skal bare lige udvikles først". Tanken om brint har omkring 200 år på bagen og de første mange hundrede milliarder er allerede blevet brugt i Asien, men vi har kun set 10.000 brintbiler (globalt) og kun prototyper af brintlastbiler.

Pas nu på vi ikke spilder vores penge på en allerede dødsdømt teknologi.

2
16. maj 2020 kl. 20:02

Jeg ville gerne se forudsætningerne for at 10,7PJ kræver 1100MW vindkapacitet. 10,7PJ skulle svare til ca. 3000GWh, som blot svarer til 350MW i middel over et år. 350MW svarer til 35.000l benzin/h. Man kan også se på hvor mange der skal til at opføre og drive det, og så overveje om det ikke bliver ret dyrt.

1
16. maj 2020 kl. 16:39

Inden alle bare springer til en ensidig satsning på (ekstra): marginalt set dårligt udnyttelig vindmøllekapacitet, dyr og tabsbehæftet PtX/el-til-el-lagring, sjældent anvendt og derfor særligt støttekrævende backup-/standby-produktion, el-transmission ad nye/forstærkede linjer og underskudsgivende el-udveksling med vore nabolande (der selv går i retning af fluktuerende produktion), bør det overvejes at ombygge/nyetablere f.eks. 2 - 3 GW regulerbar central bio-kraftvarme, der – maksimalt backup ydende - kører 4 – 5 tusinde timer pr år, hvoraf nogle med op imod 20 % ekstra elproduktion i kondensdrift og overlast.

Nævnte bio-kraftvarmeværker kan især gøres økonomiske, hvis indrettet på nyttiggørelse af billige organiske restprodukter som træflis, halm, biogasrestfibre, spildevandsslam og div. andre pt. til dels negativt prissatte kommunale og industrielle restprodukter (frem for kun dyre importerede træpiller), og hvis mere hensigtsmæssige rammebetingelser belønner værkerne for: a) at bidrage til el-forsyningssikkerheden, b) undgåelse af emission af CH4 fra organiske restprodukter, c) termisk oprensning og askebaseret (kompakt, lugtfri) regional omfordeling af næringsstoffer, d) produktion af biokoks til (potentielt jordforbedrende og da selvforstærkende) deponering af kulstof i landmændenes dyrkningslag, e) produktion af CO2 til elektrobrændstoffer og/eller langtidsdeponering af CO2, og f) opretholdelse af arbejdspladser i økonomiske yderområder. (Et stort behov for ekstra arbejdskraft andre steder, er ikke et entydigt godt argument).

Jeg er med på, at kompetente danske aktører som f.eks. Topsoe og videncentre på bl.a. vore universiteter bør støttes i udvikling og demonstration af teknologi til produktion af bio- og elektrobrændstoffer, men mener også, at politikerne foreløbigt børe være tilbageholdende med skattefinansieret implementering i DK, fordi danske anlæg risikerer at blive udkonkurreret af billigere produktion, der - meget fleksibelt - vil kunne importeres fra dele af kloden med langt billigere adgang til især sol, biomasse, areal og arbejdskraft, medens el-baseret import af bl.a. sådanne billige VE-ressourcer over store afstande og geo-politiske risici er langt vanskeligere.

Uvildig er jeg ikke.