Corona smitter via dråber og via kontakt med overflader, hvor der er coronabakterier.
Nu har vi bakset længe med den forbandede virus, og så kommer der også coronabakterier.
Corona smitter via dråber og via kontakt med overflader, hvor der er coronavira. Sådan har forklaringen igen og igen lydt fra myndigheder over hele verden – blandt andet fordi studier har vist, at vira kan overleve op til tre døgn på nogle typer overflader.
Men torsdag opdaterede den amerikanske Centers for Disease Control and Prevention sine retningslinjer, så det nu fremgår, at dråbesmitte er den primære smittevej, og at virus ikke spreder sig så let ad andre veje, som det lyder i en overskrift, på CDCs hjemmeside.
En person kan muligvis blive smittet med Covid-19 ved at røre en overflade eller genstand, der har virus på sig, og derefter røre sin mund, næse eller øjne. Det regnes ikke som den primære smittevej, men vi lærer stadig nyt om virussen, forklarer CDC.
CDC har kun ændret i overskriften på sin hjemmeside – men ikke i selve teksten. Alligevel har ændringen vakt stor opsigt i USA, hvor flere stater er ved at åbne samfundet igen.
Ifølge en talskvinde for CDC, Kirsten Nordlund, skyldes ændringen ikke ny viden, men at CDC har revideret teksten på sin hjemmeside efter en intern gennemgang. Det skriver tv-stationen NBC på sin hjemmeside.
CDC har da heller ikke ændret i sine anbefalinger ift. rengøring, håndvask og brug af håndsprit.
Herhjemme fremgår det fortsat af Sundhedsstyrelsens vejledninger og informationsfilm, at corona kan smitte både via dråber og kontakt.
Corona smitter via dråber og via kontakt med overflader, hvor der er coronabakterier.
Nu har vi bakset længe med den forbandede virus, og så kommer der også coronabakterier.
Hej Jan og Søren
Jeg beklager, at jeg kom til at skrive bakterier i artiklen. Det er nu korrigeret.
VH
Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren
Det er ikke smart at udsende en overskrift der siger at corona næsten ikke smitter via overflader, men I skal stadig rengøre overflader, for det står i teksten neden under. Forvirringen bliver total. For at holde fokus på at rengøring af håndtag, tastatur og lignende kontaktpunkter hjælper, så skal man ikke skrive det modsatte i en overskrift. Mange folk vil med det samme argumentere for at det nu ikke er nødvendigt fordi risiko er lille - så det kan ikke betale sig...... Det er et forkert signal at sende.
Jeg har længe efterlyst undersøgelser om hvor meget det smitter gennem dråbeinfektion og hvor meget gennem kontakt.
Det virker logisk at en smitte der kun kan spredes gennem dråber fra luftvejene, også normalt vil smitte ved indånding af disse dråber, og kun sjældent ved at dråberne lander et sted, og virussen i dem så føres fra hånd til hånd inden de til sidst ender i en anden persons luftveje. Så det er rart endnu en gang at få bekræftet at virkeligheden svarer til logikken.
Det virkede helt grotesk at se en dagplejemor i fjernsynet som sad lige over for sit dagplejebarn og vaskede legetøjet. Og der var ingen kommentarer. Som om ingen havde fattet en brik af hvordan virussen smitter.
Der er tre former for overførsel ser det ud til
Eksperten anslår at højst ca 10% af smitten sker via kontaktsmitte. Derfor er håndvask ikke så afgørende,men naturligvis anbefalet.
Aerosoler og dråbesmitte er nok lige virksomme i smitteoverførsel totalt set. Og står hver for rundt regnet halvdelen af smitteoverførslerne.
Så hvis man skal sidde indenfor uden ventilation er det ikke en god ide at sidde for tæt. Og afstand hjælper ikke nødvendigvis...Her ser vores nuværende regler for restauranter ud til at være for liberale.... Udendørs er det ikke noget stort problem. Men naturligvis er det tilladt at bruge almindelig fornuft og undgå mere direkte muligheder for smitte via luften (hvis man synger eller taler i tæt kontakt med en modpart...etc)
Konklusion. Anbefalingerne til restauranter bør skærpes indendørs - ligesom andre steder hvor folk kommer i tæt kontakt med stilleståendeluft.
Skoleelever har ingen risiko, så her er det ikke så påkrævet. Modsat de pressemeddelelser man har set om "alvorlige og alarmerende" tilfælde blandt børn, så er der her ingen døde og man har virkningsfulde behandlingsmetoder der kan afbøde sygdommen (Kawasaki lignende syndrom). I et studie offentliggjort for nylig, f. eks., havde man 10 børn som blev behandlet og alle blev sunde og raske. Sådanne tilfælde er ekstremt sjældne og kan behandles så børnen ikke lider skade. Det gider pressen ikke sætte sig ind i - man citerer hinanden glat væk..... Sensationspressen fornægter sig ikke.
Kan man overhovedet fæste lid til udmeldinger fra amerikanske myndigheder nu om dage - med den splittergale administration, de har?
Forvirringen bliver total.
Alt-Right Playbook Rules - Man har vel lært fra Islamisterne at Alting skal politiceres og fra Medierne at Alting skal presses ind under To, helt uforenige, fortællinger. Derudover har man lært at Donald Trump kun læser overskrifterne.
Hvorom alting er, nu har man skabt noget nyt materiale som trolls, bots, politikere, og diverse grupperinger kan slås over med stor flid og så er alt jo ved det nye :)
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard