Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Amerikanske myndigheder kræver nye undersøgelse af fluorstoffer

USA kræver, at producenterne af fedtafvisende papir til fastfood, popcorn, muffins og andre almindelige fødevarer foretager nye undersøgelser af stoffernes skadevirkninger.

Den amerikanske pendant til den danske fødevarestyrelse og lægemiddelstyrelse, FDA, hejste sidste år advarselsflaget for fluorstoffer i netop fødevareemballage. Det viser et svar, som FDA har givet til Fødevarestyrelsen, og som Ingeniøren har fået aktindsigt i.

FDA's bekymring går på de mange forskellige langkædede fluorforbindelser, som kun nedbrydes meget langsomt i miljøet og i menneskekroppen. Den type forbindelser har DTU igen fundet i en række danske emballager af pap og papir i en undersøgelse udført for Fødevarestyrelsen.

De amerikanske regler, som gælder i dag, er udelukkende fastsat ud fra, at de skal beskytte forbrugerne mod risikoen for at få kræft. Men nu konstaterer myndighederne, at nye undersøgelser tyder på, at fluorstofferne også kan være hormonforstyrrende, særligt for fostre og nyfødte. De kan risikere skader senere i livet, hvis de bliver udsat for stofferne.

Derfor skal den amerikanske industri gennemføre nye forsøg, som dokumenterer effekten af at udsætte mus for fluorstofferne. Tidligere forsøg er foregået på rotter, men mus ligner mennesker mere, når det gælder effekten af hormonforstyrrende stoffer, konstaterer FDA i sit svar til Fødevarestyrelsen.

Data om flere typer stoffer

Samtidig vil de amerikanske myndigheder have flere data om farligheden af forskellige typer af fluorstoffer i emballager. Hidtil har fokus været størst på et af de mest kendte af stofferne, PFOA, som indeholder en kæde med otte kulstofatomer. En del af stofferne i emballagen har dog endnu længere kæder, og de kan, skriver FDA, være både mere giftige og sværere at udskille af kroppen.

De amerikanske myndigheder har givet industrien ét år til at udføre forsøgene og skriver til Fødevarestyrelsen, at resultaterne forventes at foreligge i begyndelsen af i år.

Styrelsen har sendt oplysningerne om de amerikanske undersøgelser til udtalelse hos DTU. Her er chefkonsulent John Christian Larsen ikke overbevist om, at de nye undersøgelser vil give et bedre grundlag end det nuværende at vurdere farligheden af fluorstofferne ud fra.

Såvel de amerikanske myndigheder som den europæiske fødevaresikkerhedsorganisation, EFSA, benytter en maksimal, tolerabel daglig dosis som en slags grænseværdi for fluorstofferne. Men stofferne ophober sig gennem mange år i kroppen.

'Vurderingen bør tage udgangspunkt i sammenligningen af de kropsbelastninger, som fører til toksicitet, ikke i den daglige dosering', skriver John Christian Larsen til Fødevarestyrelsen.