Amerikanske missiler skal finde deres egne mål ved brug af kunstig intelligens

Arkivfoto af et 2K12 Kub mobilt jord-til-luft-missilsystem på øvelse i Bulgarien i juni 2019. Illustration: U.S. Army photo by Sgt. Thomas Mort

Det amerikanske militær er i færd med at udvikle missiler, der via kunstig intelligens og uden assistance fra menneskelig hånd skal kunne udpege og ramme fjendtlige mål.

Det skriver New Scientist.

Missilet skal være i stand til at adskille venner fra fjender, samt vurdere om et mål er civilt eller ej. Og evnen til at adskille potentielle mål er altafgørende, fordi missilerne ifølge New Scientist ikke behøver endegyldig godkendelse fra et menneske, før det låser sig fast på og rammer et udpeget mål.

Missilerne skal efter hensigten have en rækkevidde på 60 kilometer og være i stand til at gennemsøge et område på 28 kvadratkilometer efter deres mål. Via små vinger eller faldskærme vil det givne missil være i stand til at undersøge et område, mens det separerer og klassificerer genstande på jorden til enten at være venner eller fjender. Prototyper af missilet forventes klar i år 2021.

At udpege en definition

En talsperson fra det amerikanske militær afviser over for Digital Trends, at missilet skal agere autonomt, men at det i stedet skal være i stand til at følge mål, der udpeges af menneskelige operatører, på egen hånd uden at blive distraheret af omstændigheder, som kan få den til at skifte kurs.

Men ifølge Mark Gubrud, professor i fysik ved University of North Carolina, kan definitionen af at “udpege” være meget vag. Det at udpege kan i visse tilfælde blot betyde, at en menneskelig operatør vælger et generelt areal, hvor missilet skal lokalisere fjender. Alternativt kan det betyde, at et mål kan udpeges af en menneskelig operatør, før operatøren overhovedet har fået øje på en fjende i området.

Og et eventuelt fravær af menneskelig endegyldig godkendelse har ført kritik med sig fra Stuart Russell, professor i datalogi ved University of California, Berkeley, der blandt andet kritiserer missilets intelligens for at være upålidelig.

»Det tager os videre fra den nuværende situation, hvor en menneskelig operatør skal være rimelig sikker på, at et mål er legitimt, og fører os til en situation, hvor en menneskelig operatør kun har en vag idé om, at der nok er en ond person et eller andet sted i en 25 kvadratkilometers radius,« siger Stuart Russell til New Scientist.