Den amerikanske hær flyver med førerløs Black Hawk-helikopter

Den 22. februar gennemførte Sikorsky en testflyvning af en førerløs Black Hawk-helikopter Illustration: Sikorsky

I en ørken i Arizona fløj en førerløs Black Hawk-helikopter en række simulerede missioner under den amerikanske hærs årlige fremvisning af ny teknologi.

Ifølge The Drive er helikopteren designet til at kunne udføre missioner i al slags vejr, hvilket potentielt kan minimere risikoen for at sende piloter ud på forsyningsmissioner under kritiske omstændigheder.

Indtil sidste år har den førerløse helikopter haft piloter ombord i tilfælde af nødssituationer, men for at demonstrere styresystemet ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System) sendte producenten Sikorsky den 22. februar i år helikopteren i luften uden nogen bemanding.

ALIAS er oprindeligt udtænkt til at være en »digital andenpilot«, som kan assistere piloterne i pressede situationer, heriblandt at tage beslutninger på kritiske tidspunkter.

Systemets funktionalitet kan justeres op og ned, og kan altså nu udføre missioner uden piloters indblanding, enten gennem fjernstyring eller helt autonomt.

Samtidig er det planen, at en række af hærens helikoptere skal retrofittes med ALIAS-systemet, hvilket de facto kan reducere behovet for at sende helikoptere ud på potentielt dødelige missioner.

Den amerikanske hærs egen førerløse helikopter er netop dette: En Black Hawk, som er retrofittet med ALIAS-systemet.

Tøven omkring tungere missioner

Som det formentlig er bekendt, er hæren sjældent hurtig til at udmelde, hvad perspektiverne er for ny teknologi. Og det er endnu uvist, om ALIAS-systemet skal styre helikoptere i andet end forsyningsmissioner i fremtiden.

Ifølge The Drive er der nemlig en tøven omkring at fragte passagerer uden piloter, som er klar til at overtage styringen.

Selvom teknologien i princippet kan se lovende ud i situationer, hvor sårede skal evakueres fra slagmarken, så har hæren »ikke krydset grænsen at transportere tropper i droner endnu.«

»Hvad der sker på den anden side af det her er flere eksperimenter, mere aktivitet (...) fremfor blot at være en diskret aktivitet, der sker fra tid til anden,« siger Miles Brown, general i den amerikanske hærs udviklingsenhed DEVCOM (Combat Capabilities Development Command), og antyder, at førerløs transport i fremtiden kan komme til at fylde en del i hærens materiel.