Amerikanske geologer finder naturrigdomme i Afghanistan

Kina kan nu få kamp til stregen af Afghanistan, når det gælder om at være storleverandør af naturressourcer. Amerikanske geologer har netop afsluttet en større undersøgelse af den afghanske undergrund og er nået frem til, at der ligger betydelige værdier gemt i dybet.

De nye tal overstiger langt de tidligere vurderinger, og ifølge New York Times anslås værdien af mineralforekomsterne at være på 6.000 milliarder kroner.

Det er blandt andet store forekomster af lithium, der indgår i produktion af batterier, som kan give den afghaniske økonomi et afgørende løft. Desuden er omfanget af jern, kobber, kobolt og guld langt større end tidligere antaget.

Kort over mulige mineralforekomster i Afghanistan. De gule felter er hvor geologerne forventer nye betydelige forekomster af mineraler som eksempelvis lithium. Kilde: The U.S. Geological Survey and Afghanistan Geological Survey Illustration: The U.S. Geological Survey and Afghanistan Geological Survey

Ifølge avisen er det dog ikke uproblematisk for den afghanske regering at få styr over udvindingen af naturressourcerne. Blandt andet har den tidligere minister for råstofudvinding i landet angiveligt solgt rettighederne til kobberudvinding til kinesiske virksomheder mod en personlig erkendtlighed til den nu fyrede minister på omkring 200 millioner kroner.

Desuden vil mange stammeledere i de øde områder af Afghanistan, hvor mineralerne befinder sig, ikke uden videre overlade det til fremmede at gå på mineraljagt i undergrunden.

Både i det amerikanske forsvarsministerium og i Afghanistan er der dog forhåbninger om, at en omfattende minedrift i landet vil være med til at skabe ny vækst i samfundet og måske endda ændre forløbet af krigen i landet.

»Dette vil være den nye rygrad i den afghanske økonomi,« siger Jalil Jumriany, der er rådgiver for den afghanske mineminister til New York Times.

Fra Pentagon er der da ifølge New York Times også en betydelig bekymring for, at naturressourcerne kan blive en ny stridsmark både for interne interesser og i forhold til Taliban, der kan få endnu større motivation til at overtage landet de nye rigdomme taget i betragtning. Desuden er kineserne voldsomt interesserede i at øge deres mineaktiviteter i landet, hvilket kan betyde en forbigåelse af eksempelvis amerikanske interesser.

Gamle kort

De amerikanske geologer er ikke begyndt helt på bar bund i afsøgningen af landets rigdomme, men har fået hjælp fra russiske kort, der til dels stammer helt tilbage fra 1970'erne. Kortene er blevet opbevaret og beskyttet af en lille gruppe afghanske geologer og blev først for få år siden taget frem i lyset igen.

Kampen mod Taliban har dog betydet, at interessen for den afghanske undergrund har været begrænset. Kortene har dannet grundlag for en langt mere grundig efterforskning af områder, hvor der blandt andet er brugt avanceret måleudstyr og 3D-skanninger af undergrunden foretaget fra et ombygget engelsk bombefly.

Alene forekomsterne af lithium vurderes af geologerne som betydelige og af samme størrelse, som i Bolivia, der i dag er verdens største producent af lithium.

Dokumentation

NYT: U.S. Identifies Vast Riches of Minerals in Afghanistan

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nå,det var derfor de havde så travlt med at jagte terrorister i Afginstan,det undrede meg at de ind der,for der var jo ingen olie

 • 0
 • 0

nu kan det jo ikke ligefrem tages med som krigsbytte, så min ikke er mulighed for at Afghanistan selv kan nyde glæde af dette?

 • 0
 • 0

nu kan det jo ikke ligefrem tages med som krigsbytte, så min ikke er mulighed for at Afghanistan selv kan nyde glæde af dette?

Eller krigsherrene får endnu flere grunde til at slås!!! Afganistan er meget opdelt i klaner.

 • 0
 • 0

"De sjældne jordarters metaller" er vel den normale benævnelse - og ikke "de sjældne jordmetaller"?

Alle naturligtforekomne metaller er vel "jordmetaller" i den forstand, at de findes i jorden (undergrunden).

Ellers bliver der - som sædvanlig - flere og flere politikere, der udtaler sig, i stedet for ingeniører - desværre.

Desuden er det jo interessant at se, at så snart der er en ny masseanvedelse for et stof, der tilsyneladende er meget lidt af, så finder man pludselig en masse.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Hej Peder

Der findes en gruppe grundstoffer, som kaldes jord-alkali-metaller eller alkaliske jordartsmetaller, det kunne jo være dem der tænkes på her?

Ingen af de omtalte metaller ligger dog i den gruppe. Faktisk er der slet ikke nogen reference i artiklen til "...sjældne metaller..." :)

Mvh Jens

 • 0
 • 0

Hej Peder

Der findes en gruppe grundstoffer, som kaldes jord-alkali-metaller eller alkaliske jordartsmetaller, det kunne jo være dem der tænkes på her?

Ingen af de omtalte metaller ligger dog i den gruppe. Faktisk er der slet ikke nogen reference i artiklen til "...sjældne metaller..." :)

Mvh Jens

Engelsk betegnelse: "Rare earth metals" eller "rare earth elements"

http://en.wikipedia.org/wiki/Rare_earth_el...

 • 0
 • 0

Så var der jo alligevel et eller andet at komme efter. Vores mange soldaters liv, de penge som er blevet kastet ned i det bundløse hul, de mange af civile der har mistet livet, Det er ikke forgæves alligevel.

Hip Hip Hurraaa!

 • 0
 • 0

Det er overhovedet ikke nyt.

Russerne prøvede også at interessere Afghanerne i deres mineralske rigdomme, istedet for narkoproduktion.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Helt Enig med Poul Henning. Både russer og Amerikaner har kendt til mineraler i Afghanistan, hvis du spørger en analfabet person på gaden i Afghanistan om, hoved årsagen til Krigen og udenlandske tropper og krig i Afghanistan. Ville de sikkerhed svar at det er pga. mineraler.

Lige nu er der et område i det Nordlige Kabul på størrelse med Amager, hvor kun Amerikaner har adgang til området. Og de er der ikke for at beskytte befolkning der, for der bor ingen mennesker det.

Missing Cu i Aynak ( Aynak et område) / samt Uran i Sovjet tiden havde kun russerne haft adgang til dette.

Dette er kun toppen af bjerget, men jeg frygter at det ville forværre situationen i Afghanistan.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten