Det amerikanske forsvar frygter populære kinesiske droner

Illustration: DJI Technology

Droner udgør en større og større del af det amerikanske forsvars beredskab, men nu har US Army meddelt, at man ikke længere vil købe droner fra den kinesiske producent DJI Technology.

Årsagen til fravalget af de kinesiske droner skulle angiveligt være “cyber-sårbarhed” og være baseret på et internt og hemmeligstemplet dokument.

Under begrebet cyber-sårbarhed, skulle der henvises til risikoen for at data, der kan afsløre dronens geografiske placering samt billede og lydoptagelse, blev sendt videre. Udover dette giver militæret ikke nogen anden grund. Det skriver flere store amerikanske medier, blandt andet Wired.

Læs også: Droner er langt farligere for flytrafikken end fugle

Tidligere i år har det amerikanske forsvars forskningslaboratorie (Army Research Laboratory) og den amerikanske flåde udtrykt lignende bekymringer angående droner fra DJI.

Af dokumentet fra den amerikanske hær, skulle det fremgå, at der er blevet udstedt over 300 tilladelser til at bruge droner fra DJI. Droner har blandt andet været brugt til overvågning i Syrien.

Det er først og fremmest Phantom-modellen, som har været populær i hæren. Nyeste version er udstyret med et 4k-kamera, har treakslet-stabilisering og kan transporteres i en almindelig rygsæk.

”Vi opsamler ikke lyd og billeder”

DJI er verden største producent af droner til private og kommercielle formål og virksomheden understreger selv, at deres droner ikke er udviklet til militær brug. De siger også, at DJI ikke er i stand til at registrere, hvor deres droner flyver eller tilgå lyd eller billeder fra dronerne.

Når det alligevel kan vække mistanke hos det amerikanske militær, kan det skyldes, at DJI er i stand til at holde deres droner ude af de officielle zoner der i dag er lukket for flyvning med droner - først og fremmest omkring lufthavne og militæranlæg.

Læs også: Mand anholdt for farlig droneflyvning ved israelsk lufthavn

Lige netop den egenskab har fået droneejere rundt om i verden til at forsøge at hacke sig ind i DJI's droner. Der skulle blandt andet været udviklet software som kan jailbreake droner og ændre på sikkerhedsparametre, så det for eksempel er muligt at overskride grænserne for hvor højt dronerne kan flyve.

Amerikansk myndighed: data er sikre

Men mens det amerikanske militær er i gang med at undersøge risikoen for at videregive følsomme data via kinesiske droner, så har en anden amerikansk myndighed allerede gennemført test.

Det er “The National Oceanic and Atmospheric Administratin” (NOAA), som indsamler store mængder data, blandt andet ved brug af droner fra DJI. Sidste år gennemført man et studie, hvor datatransmission fra en DJI S-1000 drone blev undersøgt under brug. Det skriver The Verge.

Undersøgelsen viste, at S-1000 dronen ikke “lækkede” nogen som helst form for følsomme data. Hovedparten af den datatransmission forskerne kunne registrere, der kom fra droner til eksterne net bestod i forespørgsler om softwareopdateringer hos DJI. Eller som der stod i rapporten: “Der var ikke noget bevis for nogen som helst forsøg på at transmittere data fra dronen.”

Læs også: Droneregler for hele landet på plads

Men Ed Dumas, der er programmør hos NOAA, har også fortalt til The Verge, at selvom NOAA’s droner ikke sendte mistænkelig data videre, så havde han kørt samme test på sin private drone. Her viste det sig, at dronen sendte krypterede data til en DJI-server. Ed Dumas var ikke i stand til at afgøre, hvor serveren var placeret.

Selv siger DJI, at andelen af data, som en drone sender videre til DJI afhænger af, hvad den enkelte ejer har givet tilladelse til via DJI’s app.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"dronens geografisk placering samt billede og lydoptagelse"

En lydoptagelse fra en multi-rotor drone lyder som om dronen er forfulgt af "500 bier", som selvfølgelig er lyden fra propellerne.

 • 1
 • 0

Med mindre man 100% ved hvad dronen laver, så kan man ikke stole på den. Fx. kunne der være kode i dronen som gjorde at den sendte sin position, såfremt dronen fløj i nærheden af specifikke anlæg men ellers ikke. Man kunne også forestille sig at en modtager af sådan information havde mulighed for at requeste optagne billeder og video gennem en ellers skjult protocol.

Moralen er: Hvis man ikke selv har lavet hardware og software så kan man ikke stole på dimsen.

 • 4
 • 0

Hvis man skulle være paranoid, som enhver efterretningstjeneste jo er, kunne man forestille sig at ved en evt. konflikt i sydøst asien kunne det ellers være at USAs militærs droner lige pludseligt holdt op med at virke.

For alle producenter gælder at deres opdateringsfunktion ville kunne blive hacket og kompromitteret af USA, Rusland, Israel, Kina eller andre der er aktive inden for dette område. De ville kunne styre dem, fx. via kommandoer sendt gennem GLONASS.

En problemstilling der kunne afhjælpes ved at offentliggøre source kode inklusiv mulighed for at bygge og flashe den. Dernæst bør der være specifikation til snitflader så eksterne kan erstattes af egne services.

 • 0
 • 0

Vi må nok se i øjnene, at det er muligt at se/lytte med, da dronerne jo transmitterer vha 5.8 GHz RADIO :-D

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten