

Hvis elbiler skal udbredes, skal opladningen være hurtig og nem. Det er det generelle rationale bag udviklingen af hurtigladere og trådløse opladere, hvor man altså slipper for at sætte et kabel i bilen.
De to teknikker har dog været vanskelige at kombinere, da trådløse opladere normalt er forbundet med relativt store tab. Det skyldes blandt andet, at de to spoler, én i gulvet og én i bilen, skal være meget tæt på hinanden for at være så effektive som muligt, og at det kun er muligt at overføre el-energi, når den optræder som vekselstrøm, hvilket har givet anledning til ekstra tab i effektelektronik.
Læs også: 1.100 kilometer norsk vej skal oplade elbiler på farten
Men nu har forskere ved det amerikanske energiministeriums forskningslaboratorium i Oak Ridge (ORNL) udviklet en 20 kW trådløs lader og installeret den i en Toyota RAV4. Virkningsgraden opgives af forskerne til at være 95 procent, hvilket er på niveau med det, man normalt kan forvente, når opladningen foregår med ledning.
Selve princippet i overførelse af energi er der ikke ændret på: En spole overfører magnetisk energi til en spole i bilen. I spolen i bilen induceres en elektrisk strøm, som så kan ensrettes og fyldes på batteriet. Den type opladning er ved at blive standard i mange mobiltelefoner.
Teknikken er udviklet i samarbejde med Toyota, Cisco Systems, Evatran og Clemson University International Center for Automotive Research. Arbejdet har stået på i tre år.
Sikkerheden er i orden
Det er meget begrænset, hvilke tekniske oplysninger forskerne vil af med, men det oplyses, at overførelsen sker ved høj frekvens, hvilket er nødvendigt for at få en høj virkningsgrad. Laboratoriet har selv udviklet invertere, transformere, elektronik og de komponenter, der skal til, for at bilen står det rigtige sted og kobler sig til opladeren.
Læs også: Elbiler kan blive en gevinst for nettet
Lige nu kigger forskerne så på et system på 50 kW. Ideen her er, at systemet skal bruges til busser og andre kommercielle køretøjer, der skal oplades på farten. En bus vil i stedet for at have et stort batteri installeret kunne nøjes med et mindre - og så oplade det, hver gang bussen stopper et par minutter.
Læs også: Oplad mobilen på dine Ikea-møbler
Foreløbig er systemet som nævnt blevet bygget ind i en Toyota RAV4, hvor også sikkerheden bliver testet. Leder af udviklingsteamet hos ORNL Madhu Chinthavali forsikrer, at de mange kræfter, der overføres via et magnetfelt, ikke udgør en sikkerhedsrisiko, da hele processen er indkapslet:
»Det betyder, at det magnetiske felt hurtigt falder til niveauer et godt stykker under internationale standarder for personsikkerhed. Det gælder også inde i bilen,« siger han til ORNL’s hjemmeside.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Der står også en sådan elkedel på vores køkkenbord. Den har virket i flere år. Men her holder temperaturen sig næsten altid inden for intervallet +18 gr. til +28 gr. Der kan godt være vand på køkkenbordet, men det står aldrig 10 mm oppe, og det er ca. i denne højde at kontakterne befinder sig. Kontakterne skal overføre ca. 5 A og kun i ca. 3 min ad gangen, derfor kan man nøjes med kontakt-"fingre", der er meget tyndere en barnefingre. Børn må jo ikke kunne få stød ved at fingerere ved fodstykket, selvom ledningen er tilsluttet kontakten, og kanden ikke er på plads. Ude på vejen, hvor el-bilen befinder sig, kan temperaturen her i Danmark være fra - 25 gr. til + 50 gr. (hvis solen skinner på ladepladsen). Når/hvis, der kommer sne om vinteren, så bliver den fyldt med salt og grus og fejet/pløjet ind til siden, hvor ladepladserne er. Kontakt-punkterne skal kunne bære måske 20 A i timevis og skal derfor være meget kraftigere. Dvs. de skal være afbrudt og/eller afdækket, når der ikke holder en el-bil til ladning. Temperaturen kan krydse 0-punktet flere gange om dagen, så evt. smeltevand kan fryse til en isblok. Det kræver noget meget kraftigt mekanik og evt. elektrisk optøning. Derfor er det, at trådløs opladning er god erstatning, hvis tabet er under 5 %. Der er nok ikke mange i Danmark, der vil købe en el-bil, hvis den ikke kunne lades i en periode med frost og sne.
Som det fremgår har Momentum Dynamics allerede leveret 25 kW og 50 kW systemer, så 20 kW er ikke noget at skrive hjem om. Momentum Dynamics hævder også at deres trådløse opladning har samme effektivitet som plug-in opladning.Momentum Dynamics To Deliver 200 kW Wireless Charging For Electric Buses This Year</p>
<p>Momentum Dynamics announced its short-term readiness to deliver the company’s first 200 kW wireless charging system, for electric bus use later this year.</p>
<p>Previously, Momentum Dynamics has already developed and delivered both 25 kW and 50 kW systems to “strategic partners in the automotive industry” and believes that 25 kW will shortly be the new standard in the industry.</p>
<p>...Momentum Dynamics encourages that efficiency is on par with plug-in charging and works under all weather conditions.
@Raymond van ... : Netop og det er vel en tilsvarende mekanisme man burde kunne lave elbiler. Giver det nu mening?
Mon ikke der er et stik i soklen/elkogeren.På mit køkkenbord står en trådløs elkoger uden ledning. Den sætter jeg på en soklen med ledning for at koge vand
På mit køkkenbord står en trådløs elkoger uden ledning. Den sætter jeg på en soklen med ledning for at koge vand. Soklen er børnesikker og vandsikret.
Jeg synes, at man burde da kunne lave et stik i bunden af bilen efter samme princip som med elkogeren. Stikket i bilen skal være tæt for skidt og møg fra vejen samt børnesikker. Det skal kunne åbnes af sin modpart, der føres op i bilen af en fremføringsarm. Så er der lige det med at ramme rigtigt. En tragt af en art kan guide stikket op i bilen. Så er der kontakt uden tab og andre eksotiske højfrekvente teknikker. Der var idéen til et afgangsprojekt for en dygtig vordende ingeniør.
Aldrig er måske nok et stærkt ord - men netop her er det velvalgt !
Næppe!
Hvis du vil postulere at du kan tilføje et trådløst led i den overførsel, uden at tabe en eller anden del af effekten undervejs, skal du arbejde med tabsfri elektronik - og det findes som bekendt ikke.
Det vil jeg ikke postulere, hvilket også fremgår ret klart af mine tidligere indlæg.
Normalt kræver en god overførsel af energi mellem to spoler med luft imellem, at de begge indgår i resonanskredse med et rimeligt Q. Det betyde at spænding og strøm i kredsene bliver ~Q gange større end hvad den udtagne effekt svarer til. Med 20kW bliver det nogle voldsomme størrelser. Har nogle fundet hvad det er de har gjort?
Aldrig er måske lige i overkanten - man kunne fx forestille sig, at man kunne føre en højere spænding frem til ladestedet, og således spare transformationstab.
Fx kunne man forestille sig 10kV eller måske endda 100kV, der transformeres ned til bilens ladespænding mellem spolen i vejen og spolen i bilen.
Aldrig er måske nok et stærkt ord - men netop her er det velvalgt ! Situationen er, at vi har noget strøm ind i systemet, som bliver leveret gennem (veldimentionerede) ledninger. Det skal så transformeres til den spænding bilen skal bruge - eller hvis vi er heldige bliver det leveret med netop den rette spænding. Og leveres til motorerne gennem ledninger.
Hvis du vil postulere at du kan tilføje et trådløst led i den overførsel, uden at tabe en eller anden del af effekten undervejs, skal du arbejde med tabsfri elektronik - og det findes som bekendt ikke. Hvis det gjorde kunne man undvære alt hvad der hedder køleplader - for slet ikke at tale om forceret køling - til effektelektronikken.
Den der opfinder det bliver meget rig ! :-).
P.S. Det løser også en del af problematikken med standarder - hvis man fx ved at spolen under ladepunktet har et bestemt antal viklinger og en fastlagt spænding, kan fabrikanten af bilen selv bestemme, hvilken spænding han ønsker at transformere til. Et udtag på transformatoren pr standardspænding, er tilstrækkeligt til at tilpasse sig forskellige spændingsniveauer.
Ved et ladestik med dc kan det være nødvendigt at lave en ekstra transformation i bilen for at tilpasse til forskellig dc.standarder.
Hvorom alting er, vil jeg vove den påstand, at en trådløs overførsel aldrig kan blive lige så effektiv som et passende tykt kabel.
Aldrig er måske lige i overkanten - man kunne fx forestille sig, at man kunne føre en højere spænding frem til ladestedet, og således spare transformationstab. Altså det totale tab fra det offentlige net til bilens batterier vil være lavere end en eller flere forudgående transformationer fulgt af "et passende tykt kabel".
Fx kunne man forestille sig 10kV eller måske endda 100kV, der transformeres ned til bilens ladespænding mellem spolen i vejen og spolen i bilen.
Jer der lige nu sværger til de nuværende ladestik ville sikkert også have sværvet til jævnstrøm tilbage i Thomas Edisons tid. ;-)
Lige som Edison selv gjorde! https://en.wikipedia.org/wiki/War_of_Currents
Edison satsede på jævnspænding men tabte til Teslas vekselspænding fordi denne let kunne transformeres op og ned med simple transformatorer.
Ironisk nok er situationen i dag vendt på hovedet, tendensen er nu at lange højspændingslinjer bliver med jævnspænding for at undgå faseproblemer. Det som Edison ikke kunne dengang kan nu gøres med effektelektronik.
Skal vi nu ikke lige vente at se hvad fremtiden bringer i stedet for at nedskyde nye eller forbedrede teknologier.
Selv synes jeg det er fedt der er nogen der gider at tage disse skridt og udvikle teknologier, og jeg glæder mig til at se hvad de kan få af betydning for den enkelte borger.
Folk brokkede sig også over Ipad'en da den kom ud, og i dag er der mange mennesker der ikke vil være foruden!
Jer der lige nu sværger til de nuværende ladestik ville sikkert også have sværvet til jævnstrøm tilbage i Thomas Edisons tid. ;-)
Fuldstændig enig, Jeg har flere gange reddet elektronik ved at skifte en elektrolyt. Senest med controlleren til en induktionskogeplade.Hvis elektronik er passende dimensioneret, og man undgår at anvende f.eks. elektrolytter, så er elektronik størrelsesordener mere pålideligt end mekanik.
Der er forskel på elektronik, meget af det forbrugerelektronik som vi køber er jo kronisk underdimensioneret for at spare penge. Og alligevel så vil jeg tro, at den slags elektronik oftest går i stykker af mekaniske grunde.
Specielt strømforsyninger er i farezonen, fordi de arbejder med 50Hz, som kan give mekaniske skader. LED pærer f.eks. går typisk i stykker fordi lodningerne ikke holder til brummet. Det er faktisk også en god ting at mange elektroniske apparater har en ekstern strømforsyning, for det er tit den der går i stykker.
Nu er det jo ikke sådan at tabet i kabler forsvinder fordi man overfører trådløst over en afstand på 1 mm, der er stadig kabler til og fra systemet, så den del kan man ikke bare udelukke. Vi taler i princippet om en "sort box" som indføres midt i kablet, ikke som erstatning for et kabel.Hvis der skulle være så forfærdeligt tab i de to meter kabel fra stikket i vægen til køretøjet, så skal vi slet ikke have elbiler - tænk på tabet fra elværk til stikket vi lader fra...
Jeg undrer mig over hvordan de undgår tab fra alt metallet under en bil. Bunden af bilen må virke som en gevaldig kortslutning af spolen, som ikke kan undgå at give tab uanset om det er jern eller ikke magnetisk.
Man kobler muligvis gennem ferritkerner med passende topologi. Hvis frekvensen er tilstrækkelig høj magnetiseres jern ikke.
Mekanik har det med at gå i stykker.</p>
<pre><code> Og det gør elektronik ikke?
</code></pre>
<p>
Hvis elektronik er passende dimensioneret, og man undgår at anvende f.eks. elektrolytter, så er elektronik størrelsesordener mere pålideligt end mekanik.
Mekanik har det med at gå i stykker.
Og det gør elektronik ikke?
Modtagespolen må jo ligge først. Og så er der sikkert noget med frekvenser og pulser.Bunden af bilen må virke som en gevaldig kortslutning af spolen, som ikke kan undgå at give tab uanset om det er jern eller ikke magnetisk.
Jeg undrer mig over hvordan de undgår tab fra alt metallet under en bil. Bunden af bilen må virke som en gevaldig kortslutning af spolen, som ikke kan undgå at give tab uanset om det er jern eller ikke magnetisk.
Systemet er pivsmart til busser, der har mange stoppesteder. De længere stop kan den lade 1 kWh, hvilket er nok til at få den videre til næste. På den måde behøver bussen et mindre batteri.
OK, men hvert stoppested er beregnet til een type bus, så man kunne også lige så godt have en kablet ladeanordning, der automatisk forbinder sig til bussens tag. Stoppestedet skal jo alligevel have en stander, som ladearmen kunne monteres på. Det burde ikke tage mange sekunder at oprette forbindelsen, og så kan man nemt lade med en større effekt (eventuelt jævnspænding). Så kan du med 60 kW lade 1kWh på 1 minut.
at tænke på, om ikke en "robot" med stik ville koste mindre at implementere.
Denne kunne også være nedgravet i parkeringspladsen, så katte og hunde ikke kunne gnave i den.
Man slipper for "over the air" tab, og slipper for at skulle køre rundt med 10 kW+ spole + tilhørende elektronik, men kan nøjes med en vandtæt "dør" robotten skal kunne åbne.
Selvfølgelig er sådan en løsning mere udsat for vind og vejr, men et eller andet sted tror jeg faktisk ikke, det er jonglering med ladestik, der er den begrænsende faktor for udbredelsen af elbiler (pt)
mvh Flemming
Måske er det sikrere med trådløs. Husk på at stikket skal sidde rigtigt, ellers kan det udvikle varme på grund af de høje strømstyrker og i værste fald skabe brand.
Trådløs derimod burde ikke have det problem, men så kan der være andre risici. Hvordan de får den samme effekt igennem trådløs undrer mig stadigt.
Mon ikke det ville give bedre mening, at lave en åben standart for denne type opladnings- muligheder og overlade det til andre, firmaer at specialisere sig i at retrofitte systemet på diverse Elbile
Jo, men en åben standard er stadig en standard. Og hvem gider at poste en mia i et system som andre kan kopiere gratis? Det kommer bare ikke til at ske....
Mvh til skænderierne på supercharger standen, så var det folk der kørte langt, der skændtes om at det OK at lade til resten af turen, eller om man skulle begrænse sig til nok strøm til at nå til næste lader - det handlede ikke om penge, men om tid.
Havde jeg pengene ville jeg selv købe en Tesla, men jeg ville lade den hjemme hvor den alligevel står det meste af tiden. Var jeg f.eks. sælger, så ville jeg købe en dieselbil
Der skal nok være nogle Elbil-hadere som finder på at tage ledninger ud, for mange år siden i Sverige havde vi sat en motorvarmer til strøm på en offentlig plads for at kunne starte en dieselbil trods -30 grader kulde, og da vi kom til bilen om morgenen havde en veninde til hende der "plejede" at parkere på den plads taget stikket ud - heldigvis først om morgenen så der var ingen problemer med at starte alligevel. Det er noget sværere at grave en spole op, og man risikerer ikke at hunde eller katte begynder at gnave i kablerne.
Spørgsmålet er vel, hvor meget ekstra spole og elektronik i bilen vejer i forhold til at skulle køre rundt med 10 meter kabel for at kunne lade bilen - og hvad en ladestation koster til hjemmet i forhold til kablet ladning.
hvor præcist der skal parkeres ovenpå spolen for at det virker?
"Tyske, Franske, Japanske, Amerikanske og Kinesiske bilfabrikanter skal blive enige om en fælles standard"
Mon ikke det ville give bedre mening, at lave en åben standart for denne type opladnings- muligheder og overlade det til andre, firmaer at specialisere sig i at retrofitte systemet på diverse Elbiler?
Men som sagt - hvorfor i det hele taget lade under vejs? en elbil er ikke egnet til (super)lange ture, på samme måde som moderne dieselbiler ikke er egnet til korte ture. Og det er cool - de fleste km køres alligevel på korte ture, så lad os da bruge elbilerne til det de er gode til og lade dem op der hjemme.
Ikke alle folk bor i hus eller lejlighed med parkeringsplads. De folk der bor i lejlighed vil formodentlig foretrække at lade op når de alligevel køber ind, er til fitness, spiser på McDonalds etc., frem for at skulle bruge tid ved en hurtigladestation.
Har du nogensinde været på en Tesla supercharger station og hørt folk skændes med dem foran i køen om hvorvidt deres bil nu behøver en fuld charge eller ej. Det har jeg
Nej det har jeg ikke. Problemet opstår vel fordi det er gratis at oplade hos Tesla. Skulle der betales, så skulle folk nok nøjes med at lade det nødvendige, og så klare resten når de kom hjem.
Jeg bor tæt ved Teslas værksted, og en at beboerne i kvarteret har anskaffet sig en Tesla men ingen lader. Han lader udelukkende hos Tesla. Men det er selvfølgelig kun praktisk hvis man bor tæt på Tesla.
Jeg kunne da forestille mig, at det vil blive anvendt ved supermarkeder, indkøbscentrer og lignende. Når man så parkerer vil det automatisk blive checket, om man er abonnent ved det firma, der driver opladeren, og har valgt automatisk opladning
Jeps - var lidt hurtig på tasterne med bemærkningen om ladning.
Prøv alligevel at tænke tanken til ende:
a/ Skal der være flere forskellige ladetyper? Med hver deres specifikke lader? b/ Eller en standard lader?
a vil ende i et logistisk helvede - b vil kræve standardisering og brug af open teknologi.
Men som sagt - hvorfor i det hele taget lade under vejs? en elbil er ikke egnet til (super)lange ture, på samme måde som moderne dieselbiler ikke er egnet til korte ture. Og det er cool - de fleste km køres alligevel på korte ture, så lad os da bruge elbilerne til det de er gode til og lade dem op der hjemme.
Har du nogensinde været på en Tesla supercharger station og hørt folk skændes med dem foran i køen om hvorvidt deres bil nu behøver en fuld charge eller ej. Det har jeg!
Min primære anke er, at det er lidt tåbeligt for almindelige elbiler at putte så meget effektelektronik ind i biler og ladere, blot for at slippe for at sætte et stik i en kontakt.
Spørgsmålet er ikke om det er tåbeligt, men om det er den model for opladning der kan tjenes flest penge på. Det er sådan et marked fungerer.
Interessant at du kan klage, men ikke læse at der er samme virkningsgrad som ved kablet ladning, Claus.
Det nævnes i teksten, at der skulle kunne opnås en effektivitet på 95 %, og at dette skulle "være på niveau med" hvad der kan opnås med et kabel. Og altså ikke de 90 % effektivitet som der står i rubrikken.
Hvad der så er rigtigt er svært at vide, da der ikke er et link til "originalteksten". Hvorom alting er, vil jeg vove den påstand, at en trådløs overførsel aldrig kan blive lige så effektiv som et passende tykt kabel.
Hvis det kun drejer sig om busser i linietrafik er det da en god ide, men teksten siger specifikt "elbiler".
Min primære anke er, at det er lidt tåbeligt for almindelige elbiler at putte så meget effektelektronik ind i biler og ladere, blot for at slippe for at sætte et stik i en kontakt.
Ideen at oplade når man er parkeret uden at behøve at sætte stik i og tage det ude igen når parkeringspladsen forlades.</p>
<p>Så man sparer måske samlet 1 minut eller så, fordi man slipper for at sætte et stik i ? Og for denne herlighed betaler man kun 10 % !</p>
<p>Det skal vi nok blive glade for :-).
Ja, jeg tror faktisk at mange vil foretrække denne model for ladning ved supermarkeder og lignende. Det vil nok være nemmere at få folk til at lade den slags steder, hvis det sker automatisk, hvilket betyder bedre indtjening for de firmaer der driver disse ladespots. Så disse firmaer vil helt sikkert foretrække det. At det sker automatisk, betyder at beslutningen om at oplade ikke skal overvejes. Det vil helt sikkert betyde større brug.
30 sekunder sparet er ikke meget, men jeg tror at det vil betyde en forskel for brugen. Folk er jo også vilde med kontaktløse dankort, der sparer dig for 10 sekunder. Men det vigtigt er at altså at beslutningen om at købe opladning ikke skal overvejes.
Interessant at du kan klage, men ikke læse at der er samme virkningsgrad som ved kablet ladning, Claus.
Systemet er pivsmart til busser, der har mange stoppesteder. De længere stop kan den lade 1 kWh, hvilket er nok til at få den videre til næste. På den måde behøver bussen et mindre batteri.
Så det er til 'trolje-busser med batteri'...
tænker at en robotarm der sætter et ladestik i er væsentligt simplere. Du slipper for en masse ekstra hardware i bilen og evt afledte problemer af magnetismen. Se teslas prototype: https://www.youtube.com/watch?v=uMM0lRfX6YI
Ideen at oplade når man er parkeret uden at behøve at sætte stik i og tage det ude igen når parkeringspladsen forlades.
Så man sparer måske samlet 1 minut eller så, fordi man slipper for at sætte et stik i ? Og for denne herlighed betaler man kun 10 % !
Det skal vi nok blive glade for :-).
Må jeg ikke foreslå et system som retter sig mod de uheldige der stadig kører på benzin. Så skal man blot parkere bilen, og åbne tankdækslet (kunne nemt laves automatisk). Derefter sprøjter standeren så benzinen ud i stråle, som netop rammer påfyldningshullet. Det ville nok også kunne optimeres til "kun" at spilde 10 % af benzinen. Hvis det altså ikke blæser for meget ...
Hvis bilerne alligevel skal holde stille for at oplade, hvorfor skal det så absolut være trådløst?
forstil jer den opgave det ville være at grave alverdenens motorveje op og lægge dyr HF teknologi ned i dem
Der er ikke tale om et system til opladning under kørsel. Ideen at oplade når man er parkeret uden at behøve at sætte stik i og tage det ude igen når parkeringspladsen forlades. Jeg kunne da forestille mig, at det vil blive anvendt ved supermarkeder, indkøbscentrer og lignende. Når man så parkerer vil det automatisk blive checket, om man er abonnent ved det firma, der driver opladeren, og har valgt automatisk opladning. I så fald opladning automatisk startes uden at du har behøvet at gøre andet end at parkere bilen..
Det er utroligt så store anstrengelser der gøres for at få elbiler til at ligne almindelige biler, specielt når almindelige biler i virkeligheden bruges i et brugsmønster der passer bedre til elbiler (pendling - korte ture under 20 km)
Det er fint nok man kan opnå en ladeefffekivitet i et laboratorie, men forstil jer den opgave det ville være at grave alverdenens motorveje op og lægge dyr HF teknologi ned i dem - det er jo helt hen i vejret og vil aldrig blive til noget i praksis da ladekredsen i vejen skal matches med antennen på bilen. Selvom det måske er teknisk muligt, så forstil jer det møde hvor Tyske, Franske, Japanske, Amerikanske og Kinesiske bilfabrikanter skal blive enige om en fælles standard.
Og hvorfor skulle det egentlig realiseres når man får en bedre og mere robust overførsel ved at bruge f.eks. en pantograf ?