Amerikanske forskere: Sommertid er spild af energi
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Amerikanske forskere: Sommertid er spild af energi

Når Danmark om lidt over en uge skifter til sommertid, sparer vi givetvis energi ved at udnytte dagslyset bedre. Men måske sætter vi hele gevinsten over styr, blandt andet fordi vi så varmer hjemmene op tidligere om morgenen.

Sådan konkluderer i hvert fald en stor amerikansk undersøgelse, hvor forskere gennem tre år har studeret sommertidens indflydelse på strømforbruget i den amerikanske delstat Indiana.

Når forskerne har valgt Indiana, skyldtes det, at hvert county (amt) frem til 2007 selv har bestemt, om det ville indføre sommertid. 15 amter valgte ikke at indføre sommertid, mens delstatens øvrige 92 amter indførte sommertid. Efter en lovændring har alle delstater i dag sommertid.

Erantis står i fuld flor, og søndag den 28. marts skifter vi til sommertid. Nu rejser amerikanske forskere tvivl om, hvorvidt vi sparer energi ved skiftet.

Denne lovændring betød, at økonomiprofessor Matthew Kotchen og hans ph.d.-studerende Laura E. Grant, der begge er fra University of California, havde en kontrolgruppe i form af de 15 amter, der ikke havde sommertid i modsætning til de øvrige 92 amter, der hele tiden havde haft sommertiden, skriver The Wall Street Journal.

Nettoudgiften steg med 48 mio. kr.

Resultatet af undersøgelsen omfatter ikke færre end 11 millioner aflæsninger af diverse energimålere. Konklusionen er, at der ganske vist anvendes mindre elektrisk lys om aftenen, men at denne besparelse ædes op af øget behov for opvarmning om morgenen, samt køling om aftenen, så nettoudgiften steg med i alt 48 millioner kroner i den periode som undersøgelsen omfattede.

Ifølge professor Matthew Kotchen er undersøgelsen langt mere entydig, end mange tidligere undersøgelse og understøtter og resultatet af en australsk undersøgelse, foretaget i 2007 af økonomerne Ryan Kellogg og Hendrik Wolff, der undersøgte indvirkningen af en udvidelse af sommertiden i New South Wales og Victoria i 2000 i forbindelse med De Olympiske Lege.

Dokumentation

Daylight Saving Wastes Energy, Study Says

Kommentarer (31)

Så er det jo godt at vi i danmark ikke bruger stor effekt på køling.
Jeg tror på at det er en fordel med sommertid i egne som dk.-jeg kan nemt tro det er en ulempe i varmere egne med dårligt isolerede huse.

  • 0
  • 0

Jeg er også tilbøjelig til at mene at man skal være meget forsigtig med at konkludere at det samme gælder for DK / Europa, pga. forskel i klima, byggestil og isoleringsstand.
Desuden forstår jeg ikke helt fidusen med "kontrolgruppen" - ville det ikke have været mere naturligt at sammenligne energiforbruget i de enkelte stater hhv. før og efter de indførte sommertid?

  • 0
  • 0

Har altid ment sommertid var noget skidt. Hvis folk vil have en længere aften, kan de bare spise aftensmaden tidligere og sætte sig i haven kl 18.00 i stedet for kl 19.00. Mange har også mulighed for at møde tidligere på jobbet hvis de ønsker det. Sommertid er en årlig pine, hvor alarmsystemer, telefoner, computere, udluftningssystemer, ure i bilen og alle de andre steder skal stilles. Omkostningerne ved disse opgaver tror jeg overstiger eventuelle besparelser på strømmen. Vores IT virksomhed har brugt mange timer i årenes løb på at løse problemer pga. sommertid - specielt da vi arbejder globalt. I Australien har de flere tidszoner, nogen med kun 15 minutters forskydelse (ikke hele timer), og hvis de forskellige områder i landet ikke skrifte frem og tilbage på samme dato, vil et område som plejer at være foran, pludselig komme bagved. Det samme gælder f.eks. i forhold til USA/Canada, som skiftede for nogle dage siden - før os her i EU. Prøv at fortælle en ko at den skal malkes en time før - alle landmænd kan fortælle at det tager nogle uger før køerne er på plads.

Sommertid burde afskaffes !

Jørn

  • 0
  • 0