Amerikanske firmaer vil eje asteroider

Ifølge Popular Science skal præsident Obama i disse dage tage stilling til, om amerikanske virksomheder kan eje rettighederne til det materiale, de henter ud af miner i rummet.

Internationale traktater sikrer allerede, at intet land kan eje himmellegemer som måner eller asteroider. Men hvad med en virksomhed?

Et nyt lovforslag i den amerikanske kongres vil bane vej for, at mineselskaber i fremtiden får ret til at eje dele af rummet. Selvom de ikke må eje en hel asteroide eller måne, ville kongressen sikre, at det bliver lovligt for virksomhederne at eje de ressourcer, de eksempelvis henter ud af en asteroide.

Kongressen har allerede godkendt forslaget, og det er nu op til Det Hvide Hus at beslutte, om forslaget skal blive til lov. Ekspert i rumpolitik forudser, at Obama ligeledes godkender forslaget.

Baggrunden for forslaget er, at virksomhederne vil sikre sig rettighederne til de mineraler, de udvinder fra asteroiderne, før de investerer store summer i de teknologier, arbejdet kræver.

Beslutningen er en del af et større lovforslag, der blandt andet beskæftiger sig med privat rumudforskning, herunder en lempelse af reglerne for rumfartsindustrien, for at fremme væksten på området.

En kontroversiel beslutning

Minedrift og ejerskab over rummet har fra start været et kontroversielt emne, hvorfor jurister også er splittet i spørgsmålet. Nogle advokater mener således, at forslaget mangler detaljer og burde have være drøftet yderligere både internationalt og blandt rumforskere.

Eksperter er ligeledes uenige om, hvorvidt USA har ret til at give virksomheder ejendomsrettigheder i rummet, da USA teknisk set ikke selv ejer disse ressourcer.

Professor i rum-jura Frans von der Dunk fra universitetet i Nebraska, sammenligner spørgsmålet med reglerne på åbent hav, hvor fiskerne jo ikke ejer havet, men gerne må fange fiskene, der er i det. Regler såsom forebyggelse af forurening og overfiskning skal dog hovedsageligt aftales på internationalt plan, fastslår professoren over for Popular Science.

Jurist og stifter af konsulentvirksomheden Space Law and Policy Solutions Michael Listner mener, at forslaget burde have været drøftet yderligere.

Illustration: Nasa

»Når der er så meget uenighed, er man nødt til at tale om det,« udtaler han til Popular Science.

Hvad mener præsidenten?

Præsident Obama har indtil nu været positiv over for privat rumudforskning.

»Jeg har ikke mistanke om nogen hiccups på dette stadium,« siger Frans von der Dunk til Popular Science.

Ifølge Popular Science mener kilder i kongressen også, at præsidenten vil underskrive forslaget. Om ikke for andet så for at sikre, at lovforslagets øvrige bestemmelser vedtages.

Det vurderes, at præsidenten kan have nogle bekymringer omkring rumminedrift-delen og derfor kan finde på at føje bemærkninger til sin underskrift.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg håber der kommer en klausul i kontrakten, med de firmaer der måtte have interesse i mining i rummet, at de skal sørge for at rydde op efter sig. Jeg ved godt rummet er stort og det er havet på jorden også og se bare hvordan det ser ud nu. Vi kan lige så godt fra starten sørge for der bliver til at komme frem derude.

 • 0
 • 0

Der er ofte dyre ting i sateliter - så hvis man kan samle dem sammen, og bearbejde dem i rummet, og sende dem ned igen, så er der sikkert penge at hente i det.

Problemet må være det samme med ting fra astrioder osv, da alt stadig skal gennem atmosfæren uden at brænde op.

Så det vil da være en oplagt ide at starte med rumskrottet

 • 0
 • 0

Lad os antage at det amerikanske firma XP udser sig en asteroide og får grønt lys til at "tage ejerskab" over denne, men at det kinesiske firma PingDing får samme ide. Er det så først til mølle? Eller er det "jeg så den først" konceptet?

Amerikanernes lov kan jo kun dække over interne amerikanske anliggender.

 • 0
 • 0

Det er selvfølgelig et problem der skal afklares. På et eller andet tidspunkt. Men lige for tiden, mon ikke nok det går. Der er ca 3 Exa tons alene i astroidebæltet. Det svare til at alle på jorden kan få tildelt 400 millioner ton hver! Derudover er der så al den masse fanget i Lagrange områder rundt omkring i solsystemet, og alle dem der bare fare forvildet rundt. Og så ikke at forglemme orts skyen, som er estimeret til at have 10000 gange så meget masse igen.

Mon ikke nok vi har et par år endnu før det bliver et problem med at finde sin egen klippeknold at udvinde fra.

Og så er det vigtigt at bemærke at loven kun gælder for mineraller som ER ekstraheret. Men ikke astroriden de kommer fra. Så der er jo i princippet ikke noget i vejen for at to selskaber driver mine på den samme astroride.

Jeg syndes at det er godt at ballet bliver åbnet. Så er det da muligt at der kommer gang i noget. Ellers ender vi bare med at sidde og diskutere jura i de næste 500 år.

MVH Thomas Lodberg

 • 0
 • 0

Kan i så hold op med at slås. Henrik du få Pallas og Sonnich du får Juno. Så afsted med jer, ud og "leg".

Vil god lige se hvordan man opret holder sit ejerskab ude i rummet. Men ok space marines klare alt.

 • 0
 • 0

Med de ønsker om vækst vores kære ledelse her på vores lokale sten vil rumskrald hurtigt blive det altdominerende emne i solsystemet.

Med en kontinuert befolkningsvækst på blot 1% er vi lige så mange mennesker som atomer i det kendte univers på relativt kort tid..

Et eller andet i stil med (1E+80)/(1,01^x*7mia)=1 som giver os lidt over 16000 år med 1% vækst.

;-)

 • 0
 • 0

Det er vel kun i kredsløb om planeterne det er et problem med "rumskrald"? Ude mellem planeterne kan vi vel ikke rigtig ændre på det store billede?

Desuden må man vel antages at skulle det en dag kunne betale sig at operere kommercielt uden for planeternes og månernes tyngdefelt så vil værdien af noget som er forarbejdet og findes dlangt væk være så stor at genbrug vil være en god forretning?

 • 0
 • 0

..Amerikanernes lov kan jo kun dække over interne amerikanske anliggender...

Vi lever ganske vidst i "fantasteriernes" tidsalder, men jeg tror ikke på at Obama er så dum. Det er nok ikke meningen, at der skal etableres minedrift på asteroiderne. "Manøvren" er den velkendte, at finde et "hvilende" aktiv og aktivere det i økonomien. Man kan udmærket finde på et "potentiale" for sådan en minedrift og høste en vækstgevinst, uden det nødvendigvis skal resultere i konkret minedrift.

Noget tyder på, at USA er ved at "løbe tør" for hvilende reelle aktiver, seneste succes var aktiveringen af skifergassen, men asteroidefidusen tyder på en vis desperation.

Og alle holder vejret.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten