Amerikansk tjenestepistol skyder betjente i benet: Forsvaret bruger samme model

Plus21. november 2022 kl. 05:2012
Amerikansk tjenestepistol skyder betjente i benet: Forsvaret bruger samme model
I 2018 valgte Forsvaret Sig Sauer P320 X-carry, som den primære tjenestepistol, der afløste Neuhausen.. Illustration: Forsvaret.
Forsvarets tjenestepistol er i amerikansk modvind, og politiet i Milwaukee i USA skiller sig af med Sig Sauer P320.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den 10. september i år blev en 41-årig amerikansk politibetjent ved Milwaukee Politi ramt og såret, da en kollegas tjenestepistol gik af utilsigtet, mens den sad i hylsteret.

Episoden er den tredje i løbet af to år, hvor en betjent bliver bliver såret af skud i benet af tjenestepistolen.

Det får nu politiet i Milwaukee i Wisconsin til at udskifte Sig Sauer P320 med tjenestepistoler fra Glock.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
23. november 2022 kl. 15:09

Med det antal våben * det antal timer hver af disse er parat til brug i USA skal der godt nok en lang Mean Time Between Failures til for at undgå fejl. At det ikke er rapporteret forekommet i Danmark, er altså ikke en sikkerhed for, at det ikke vil ske her.

11
23. november 2022 kl. 08:49

her fabrikanten af Sig Sauer bare læst denne: 😉

(Jeg finder selv ud)

9
22. november 2022 kl. 07:56

ikke er opdaget under aftestning af prototyperne

Det SKER desværre (også inden for software/hardware), at der går management/marketing i den: Man SKAL have en model på markedet og derfor labler testresultaterne "Unlikely to happen"...

En pistol uden rigtig sikring (jeg er ikke våbenkyndig) lyder som noget, der bør overvejes og afprøves grundigt. Faktisk lyder det som det glade vanvid.

Glock er et godt eksempel på en pistol, hvor dette virker rigtig godt : Slagstykket er ikke spændt (bliver først spændt ved aftræk), og aftrækkeren har en vippearm, som forhindrer "faldaftræk" som ved PX320. Andre våben løser udfordringen med at bære våben med patron i kammeret ved at lægge hanen ned og altid køre "double action". At udløse en sikring tager tid - værste eksempler er fx. Beratta M92, hvor sikringen sidder på slæden, så tommelfinger først skal op og derefter ned. Taurus PT99 fik ændret dette til en sikring på styrerammen, så tommelfinger går ned , hvilket er en naturlig bevægelse, når man trækker våben og afgiver skud.

8
22. november 2022 kl. 07:49

Hvor står der henne jeg har sagt dét? Hvad jeg har taget udgangspunkt i er at vi ikke havde patron i kammeret på vagter da jeg aftjente værnepligt.

Nu er der STOR forskel på værnepligtige og "professionelle"..

Desuden har jeg vanskeligt ved at se en pistol som primærvåben på vagt eller under kamp. Det med hurtigt at trække pistolen høre mere til i gamle western film.

Det kommer i DÉN grad an på opgaverne. Vi brugte pistoler som primære våben i "confined spaces", hvor vore "lange våben" ikke var brugbare, når vi gik VIP beskyttelse eller som backup våben i tilfælde af funktioneringsfejl på primære våben, "skudt tom" eller andre situationer, hvor en hurtig skudafgivelse var påkrævet.

Ofte bruger man pistoler, hvor situationen enten kræver kompakte våben eller en hurtig reaktion. Eftersom det tager (efter min seneste måling af min reaktionstid) 0,76 sekund at reagere på signal, trække våben og afgive sigtet skud, KAN en påkrævet ladegreb under træk af våben fordoble denne tid og derved risikere at koste liv.

Der HAR tidligere været "udfordringer" med PX320 - fx. afgiver den skud, hvis den tabes i en bestemt vinkel og er udstyret med stålaftrækker.

7
22. november 2022 kl. 07:27

Til Ditlev Petersen, #5:

Man fornemmer i artiklen, at alle tilsyneladende har været meget fokuserede på, hvordan pistolen reagerer på kraftige accelerationspåvirkninger. Så dette har man testet for.

Ud fra episoden med maleren lyder det til, at det i stedet er ret svage accelerationspåvirkninger, der affyrer våbnet.

Man kan sagtens forestille sig, at dette kræver nogle helt bestemte forhold, hvor accelerationerne dels er svage nok til, at de ikke aktiverer den automatiske sikring, og dels måske skal ramme en bestemt rytme og/eller kombination af retningsskift, før aftrækkermekanismen kan reagere på disse svage accelerationer.

Hvis det er rigtigt, kan man teste lige så tosset, man vil. Det bliver et lotteri, om man rammer de rigtige forhold under testen.

6
21. november 2022 kl. 19:02

Hvor står der henne jeg har sagt dét? Hvad jeg har taget udgangspunkt i er at vi ikke havde patron i kammeret på vagter da jeg aftjente værnepligt.

Jeg havde ikke udleveret pistol da jeg gik vagt som værnepligtig. Men jeg kender MP'er som havde det på missioner... Vi havde også en MP'er der havde en ladt pistol til at bevogte vores våben da vi var i København og få udleveret hjemmeværnets faner...

Det med hurtigt at trække pistolen høre mere til i gamle western film.

Dem har du måske set for mange af? Tænk heller over hvorfor politiet har en patron i kammeret her hjemme... Det er jo ikke en duel der skal kæmpes, men det er et våben der primært bruges på kort afstand og måske først trækkes når man ligger i håndgemæng med modstanderen.... De står ikke med pistolen klar, når situationen udvikler sig...

5
21. november 2022 kl. 19:01

at det ikke er opdaget under aftestning af prototyperne. En pistol uden rigtig sikring (jeg er ikke våbenkyndig) lyder som noget, der bør overvejes og afprøves grundigt. Faktisk lyder det som det glade vanvid. Pistoler, der er overivrige efter at gå af, er da et fænomen, man har hørt om før. Fra tidlige tromlerevolvere over Nambu og Tokarev til i dag.

4
21. november 2022 kl. 17:14

Så det er ikke et problem at pistolen kan gå af ved et uheld og skyde soldaten i benet, når han er på mission i udlandet?

Hvor står der henne jeg har sagt dét? Hvad jeg har taget udgangspunkt i er at vi ikke havde patron i kammeret på vagter da jeg aftjente værnepligt.

Naturligvis vil der forekomme situationer hvor det kan forekomme nødvendigt; men det er kun en brøkdel af tjenestetiden. Derved vil risikoen blive mitigeret.

Desuden har jeg vanskeligt ved at se en pistol som primærvåben på vagt eller under kamp. Det med hurtigt at trække pistolen høre mere til i gamle western film.

3
21. november 2022 kl. 13:24

Hvis et våben er designet til at have en patron i kammeret når det er ladt, så skal der være en patron i kammeret. Det er håbløst, og decideret farligt for brugeren, at prøve at omgå eventuelle designfejl ved at gøre våbnet kunstigt "ufarligt" ved, nogle gange, kun at gennemføre en "halv" opladning.

2
21. november 2022 kl. 10:09

Har svært ved at forestille mig det kan være nødvendigt i fredstid.

Så det er ikke et problem at pistolen kan gå af ved et uheld og skyde soldaten i benet, når han er på mission i udlandet? Eller hvad med de soldater der står vagt inde ved den Isralske ambasade? Er det også bare en hyggelig fredsmission hvor de let kan bruge tid på at tage ladegreb, hvis de pludselig får brug for pistolen?

1
21. november 2022 kl. 09:54

Har svært ved at forestille mig det kan være nødvendigt i fredstid.