Amerikansk superchefs overraskende råd til at lede skarpe vidensarbejdere

Santa Fe institute i New Mexico huser nogle af videnskabens skarpeste hjerner, der forsker i alt fra myrers brug af algoritmer for at finde føde til hvilke faktorer og processer, som skaber innovation.

Med nogle af videnskabens sværvægtere som ansatte stilles der store krav til instituttets øverste leder, David Krakauer, som selv i mange år har arbejdet med intelligens og især de mekanismer, der bearbejder information i biologiens og den kulturelle verden.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek de nyeste opslag på Jobfinder.

I 2012 indtog institut-lederen en plads på det amerikanske Wired Magazines top 50 over folk, som vil forandre verden, og i 2016 havnede han på Entrepreneur Magazines liste over seks visionære ledere, der skubber global research fremad.

Derfor er der vægt bag ordene, når David Krakauer i Harvard Business Review giver sine bedste råd til at lede kreative og hamrende kompetente mennesker.

1. Inspiration er kernen i ledelse

Du ser det ofte i amerikanske film. En gribende tale før det sidste slag eller en velvalgt opsang inden den afgørende halvleg – det handler om motivation. Formålet med talen er at inspirere, og det bør ledere prioritere meget højt, mener David Krakauer.

»Vær et godt eksempel som leder og slå tonen an. Stort talent skal inspireres til at være en del af din organisation.«

It-virksomheder søger udviklere, specialister og ledere. Find det rette job for dig.

Det nytter ikke at drive mikroledelse, hvor man som chef konstant lurer medarbejderne over skulderen. Modsat skal lederen heller ikke virke ligeglad med sine ansattes arbejde. Nøglen til god ledelse ligger i at inspirere.

Derfor er ydmyghed essentielt. Stol på dine ansatte, vær interesseret i deres arbejde og vis dem vejen ved at være et godt eksempel.

2. Opfordre folk til dumdristighed

Ansatte kan holde igen med de ideer, der popper frem i deres hoveder, hvis de ikke kontinuerligt opfordres til åbent at dele deres tanker. Ofte vil folk gerne undgå at byde ind med deres vildeste påfund i frygt for at blive latterliggjort.

Netop derfor foreslår David Krakauer at afholde deciderede møder, hvor formålet er en fremlægge alles skøreste og mest vovede ideer. Ved at give medarbejdere lejlighed til at diske op med deres vildeste ideer, øger du chancen for, at de bedste påfund kommer op til overfladen.

Behov for dygtige folk inden for business og management. Find dit næste job.

Det er dog vigtigt ikke at hylde dårlige ideer for dårlige ideers skyld, understreger David Krakauer ved at citere nobelprisvinder og fysiker Murray Gell-Mann.

»Forkerte ideer kan være interessante, men korrekte ideer er fantastiske.«

3. Lad være med at hylde fejl

Få mennesker motiveres af udsigten til at fejle. Det pointerer David Krakauer, som fastslår, at han hos SFI hylder succeser og fejrer eksperimentelle forsøg.

»Alle siger, at fiaskoer er en vidunderlig ting. Jeg er fuldstændig uenig,« udtaler han.

Moderne virksomheder med innovative afdelinger, der har ovenstående citat som motto, tager altså pusten fra sig selv. Når man åbent accepterer og næsten hylder fejl, glemmer man at motivere medarbejderne, fremhæver David Krakauer.

Rådgivere og konsulenter er eftertragtede i flere firmaer. Find dit drømmejob.

Således er det mere end fint at føre eksperimenter ud i livet, så længe målet er at gøre det til en succes.

4. Åbenmundet debat

Ideer og tankegange skal udfordres. Gode som dårlige skal de alle sættes i et konstruktivt krydsforhør, hvor kvaliteten åbent vurderes af kolleger og chefer. Mange firmaer havner i en hverdag, som ikke lægger op til diskussion af ideer fra medarbejdere eller tiltag fra ledelsen.

I stedet prioriterer man harmoni over innovation, lyder kritikken fra David Krakauer. Baggrunden for at have plads til en kritisk tone på arbejdspladsen, hvor man kan kalde en dårlig ide for mangelfuld, er således for at fremme kreativiteten.

»Jeg tror på frihed og på fællesskab. Men jeg tror også på stringens og at udfordre nonsens,« forklarer David Krakauer. Det er imidlertid vigtigt at bevare et arbejdsmiljø, som ikke skræmmer ansatte fra at sige deres mening.

5. Eliminer dumhed i hverdagen

At undergrave kollektiv dumhed på arbejdspladsen er en nøgledisciplin for en god leder, mener David Krakauer. Det er mindst lige så essentielt som at lægge vægt på de bedste arbejdsmetoder i hverdagen.

»Dumhed er trods alt hjertet af, hvorfor og hvordan ting går galt,« påpeger den administrerende direktør.

Ingeniører efterspørges til produktion og logistik. Tjek dine muligheder.

Derfor skal en chef være klar til at anholde unødvendige fremgangsmåder i sin organisation. Det kan eksempelvis handle om mødestruktur, dokumentation af udført arbejde og uddeling af ansvar eller mangel på samme.

Forsøget på at begrænse hverdagens dumheder bliver især vigtigt, hvis din arbejdsplads er en stor koncern med mange gamle traditioner, som medarbejdere gennem flere år har holdt vedlige uden større eftertanke.

6. Vedholdenhed

En sidste lektion fra den anerkendte leder og forsker er evnen til at fastholde sin egen og sine ansattes vedholdenhed. Det spiller en stor rolle at bevare drivkraften både som researcher og som chef for et hold af videnskabsfolk eller et projektteam i en privat virksomhed.

Hvis det føltes som en dag, hvor alt går galt, og tvivlen rammer dig som en kold vinterstorm, bør du fokusere på din vedholdenhed.

Gør op med dig selv, hvorfor du arbejder med netop det her område. Genfind din drivkraft og følg den.

Der er altid rift om dygtige projektledere. Er du den rette til jobbet? Tjek Jobfinder.

Så længe den overordnede vision og formålet er fornuftigt, når du ifølge David Krakauer længere, end du troede.

I den sammenhæng betaler det sig som leder at kende til sine medarbejderes motivation for bedre at kunne hjælpe dem mod toppræstationer.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang d. 15. februar 2017). Jobfinder udgiver nogle af de bedste historier fra 2017 i mellem jul og nytår samt i januar .