Amerikansk studie genopliver debatten om kræft og mobilbrug
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Amerikansk studie genopliver debatten om kræft og mobilbrug

En endnu ikke færdiggjort undersøgelse til en værdi af næsten 187 mio. kroner lader til at have en klar konklusion: Der er sammenhæng mellem radiobølger fra mobiltelefoner og rotters tendens til kræft. Så klart kan undersøgelsen dog ikke nødvendigvis tolkes.

Undersøgelsen er lavet af det amerikanske National Toxicology Program, der har udsat rotter for mobilstråling ni timer om dagen fra før fødslen og to år frem. Forskellige rotter fik forskellige doser stråling, og der var rotter, der blev testet med radiobølger fra såvel GSM- som CDMA-standarden på både 900 MHz og 1.900 MHz.

Læs også: Ny undersøgelse: Kræftrisikoen ved mobilstråling er faldet

Forsøget viste, at hanrotterne havde øget risiko for to typer kræft i henholdsvis hjernen og hjertet, hvis de havde været udsat for radiobølgerne, mens hunrotterne ikke viste en øget cancerfrekvens.

Uklare sammenhænge

I alt er 2.500 mus og rotter blevet undersøgt i forsøget. Men kun data for rotterne er offentliggjort nu, mens de øvrige data bliver offentliggjort, når studiet skal være færdigt i 2017.

Fordi det opsigtsvækkende resultat kommer fra offentlig, velrenommeret forskning, har det vakt opsigt i USA, hvor både forskere, myndigheder og politikere har vist interesse for resultaterne. De er dog ikke så klare, som de umiddelbart kan lyde.

Blandt andet er det uklart, hvordan stråling fra mobiltelefoner skulle kunne forårsage kræft, skriver Science Magazine. Strålingen fra telefonerne betragtes som ikke-ioniserende og derfor ude af stand til at ødelægge celler, fordi den ikke er energirig nok. Ikke desto mindre har forskerne bag undersøgelsen fundet et øget antal ødelagte dna-strenge blandt de mest bestrålede mus og rotter.

Læs også: Dansk forsker: Dårlige mobilantenner giver højere stråling

Det er derfor muligt, at strålingen alligevel enten forårsager skaderne, eller at de hindrer skaderne i at blive repareret igen, vurderer vicedirektør for National Toxicology Program John Bucher over for Science Magazine.

Dansk forsker: Intet er bevist

Usikkerheden ved resultaterne er også det, der springer i øjnene hos professor og kræftforsker Christoffer Johansen, der blandt andet rådgiver de danske myndigheder om kræftrisiko ved mobilstråling.

»Helt overordnet skal man klappe hesten lidt, når der kommer en ny undersøgelse. Resultaterne stritter i ret mange retninger, det er et halvfærdigt studie og kun dele af resultaterne bliver fremlagt,« konstaterer Christoffer Johansen.

Læs også: Eksperter: Dansk forskning i mobilstråling er makværk

Han bemærker blandt andet, at der slet ikke er observeret kræft i kontrolgruppens rotter. Forskerne har derfor sammenlignet med kontrolgrupper af rotter i andre forsøg, hvormed en del af den statistiske sammenhæng forsvinder.

»Der er slet ingen tilfælde blandt de ikke-eksponerede rotter. I en fodnote viser forskerne selv, at der normalt er nogle få tumorer, hvilket man må forvente, da de rotter, der anvendes i forsøget er gjort særligt kræftfølsomme,« bemærker han.

Derudover undrer han sig over, at hunrotterne ikke får kræft og at rotterne fra de mest eksponerede bure lever længst i gennemsnit trods den øgede kræftforekomst.

Læs også: WHO-ekspert kalder dansk kræftstudie af mobilstråling 'fejlagtig'

»Skulle strålingen så samtidig være sund at blive udsat for? Der er nogle uklarheder i disse her forsøg, som vi ikke ved noget om endnu,« siger Christoffer Johansen og påpeger, at forskerne bag undersøgelsen også diskuterer det i deres rapport.

Endeløs debat

Undersøgelsen er den seneste i en række, der har givet meget forskellige resultater og som derfor bliver benyttet løbende af begge sider i debatten om mobilstråling.

Indtil videre er det dog de færreste myndigheder, der er restriktive over for mobiltelefoner på baggrund af undersøgelser som denne. Christoffer Johansen peger på, at en rapport fra den svenske myndighed for strålingssikkerhed for nylig konkluderede, at der er blevet stadig mindre grund til at tro, at der er sammenhæng mellem cancer og mobilstråling i de 13 år, som myndigheden har undersøgt området.

Læs også: Kræftforsker advarer mod mobiltelefoner

På samme måde konkluderer en ny rapport fra de nederlandske myndigheder, at der ikke er videnskabeligt belæg for en sammenhæng mellem cancer i hoved- og halsregionen og kraftig mobil-brug. Denne rapport understreger dog også, at sammenhængen ikke fuldstændigt kan udelukkes.

Nogenlunde enslydende er konklusionen fra Christoffer Johansen.

»Jeg mener stadig ikke, at nogen har bevist en sammenhæng mellem stråling fra mobiltelefoner og kræft. Men vi må fortsat følge råd om forsigtighed, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort, da vi stadig ikke kender til kræftudvikling hos de generationer, der har brugt mobiltelefoner gennem et helt liv,« påpeger han.

Læs også: Strålingsforskere advarer: Børn bør holde sig langt væk fra mobiltelefonen

Han peger blandt andet på, at man end ikke i de omfattende og ældste kræftregistre i de nordiske lande har kunnet finde indikationer på, at de generationer, der er mest flittige med mobiltelefonerne skulle have øget risiko for hjernekræft.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ligesom alle andre pattedyr får rotterne mere kræft jo længere de lever. Wow det var alle de 187millioner værd...

Den forventelige respons fra en højtuddannet politiker der burde vide bedre:

"Det bekymrer blandt andre Klaus Buchner, der er tysk europaparlamentariker og fysikprofessor ved universitetet i München."

Nej vi har ikke brug for fjender...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten