Amerikansk studie: Bisphenol A giver dårlig sædkvalitet

Medicinske studier på kinesiske fabrikker har vist, at arbejderne med tæt kontakt til kemikaliet Bisphenol A (BPA) har langt dårligere sædkvalitet og generelt langsommere 'svømmere' end de arbejdere, der ikke er i direkte kontakt med stoffet.

Studierne er blevet gennemført på arbejdspladser, hvor der bliver tilføjet BPA i plasticgenstande eller arbejdet med epoxy-materialer til belægning af indersiden af konservesdåser.

Forskerne har taget prøver af urin og sperm fra 218 mænd, hvoraf en gruppe hver dag er i direkte kontakt med stoffet og en gruppe ikke er, men arbejder med andre funktioner på fabrikken. Resultaterne er - efter at have renset tallene for faktorer som rygning, alder, sygdom, alkohol og sygdom - at mændene med direkte kontakt var fire gange så udsatte for dårlig sædkvalitet som dem i 'sammenligningsgruppen'.

De var også dobbelt så plaget af langsomme sædceller og et gennemsnit på 38,7 mikrogram BPA pr. liter urin, skriver Scientific American.

Dette var 40 gange højere end gruppen, der ikke stod direkte med hænderne i BPA på arbejdet. Som alle andre blev også disse mænd dog udsat for stoffet gennem fx fødevareemballage og viste tegn på lettere nedsat sædkvalitet, også selv om deres niveau af stoffet i urinen gennemsnitligt var lavere, end hvad der er målt på amerikanske mænd. Og den nedsatte sædkvalitet stod i direkte proportion med BPA-målingerne i urinen.

BPA er nok giftigere, end vi troede

Det er forskere i Californien, der har udført studiet, men de står stadig spørgende over for, hvilke mekanismer, der gør, at sædkvaliteten bliver sænket af BPA.

Forskerne regner med, at stoffet bliver opfattet af kroppen som et østrogen alle anti-androgen og formentlig forstyrrer hormoner og hormonreceptorer på en måde, der ødelægger den hormonafhængige sædproduktion.

Tidligere studier fra samme forskergruppe har peget på, at BPA har ledt til øget impotens, men lederen De-Kun Li siger, at nu har de for alvor objektive beviser på, at "BPA nok er giftigere, end de troede."

Resultaterne underbygger også et andet studie fra juni, som viste, at mænd med høje koncentrationer af BPA i urinen også havde 23 procent lavere sædkoncentration. Den amerikanske professor, der gennemførte dette studie, siger også, at der nu for alvor er beviser på, at BPA ikke bare smutter igennem kroppen uden at forvolde skade.

Studiet blev publiceret torsdag i denne uge i tidsskriftet Fertility and Sterility, og De-Kun Li håber, at de kan være med til at ændre på den amerikanske lovgivning omkring BPA, som han mener, er langt ude.

Loven i USA tillader nemlig 70 gange så store mængder BPA i urinen, som blev målt på de mest udsatte kinesiske fabriksarbejdere i studiet. Dog er stoffet nu kommet på listet som "chemical of concern".

I Danmark har stoffet været forbudt i produktioner til børn mellem 0 og 3 år siden marts, og det fremgik på et åbent samråd onsdag, at den nuværende fødevareminister Henrik Høegh (V) fastholder dette forbud. Dette forbud blev vedtaget, efter rotteforsøg havde vist nedsat indlæringsevne ved ophobning af BPA i kroppen.

Dokumentation

Artikel i Scientific American

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvordan var det nu Ingeniørens leder lød,- var det ikke:

"Lad usikkerheden om Bisphenol A komme industrien til gode"

Det er s'gu da for pinligt!

  • 0
  • 0

Hvordan var det nu Ingeniørens leder lød,- var det ikke:

"Lad usikkerheden om Bisphenol A komme industrien til gode"

Det er s'gu da for pinligt!

Nej nej. Ræsonnementet er at der ikke er skadelig virkning i sutteflasker da babyer ikke inderholder sæd, kan man jo ikke tale om sædkvalitet.

Det er genialt!

  • 0
  • 0

Fra den omtalte leder:

Derfor er det stærkt betænkeligt, når Fødevarestyrelsen bruger som argument, at vi forbyder bisphenol A for at komme børnene til gode. For med den målestok skal vi forbyde tusinder af andre uskadelige stoffer.

Ja, den gode Arne Steinmark har åbenbart ingen problemer med at benytte vores børn til at eksperimentere med alle de nye "uskadelige stoffer" (http://ing.dk/artikel/113459-et-nyt-kemisk...). Desuden er Arne jo en glødende fortaler for at hasteindføre brugen af GMO i selv økologiske fødevarer. Lad nu fremskridtet råde: http://en.wikipedia.org/wiki/Ddt ...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten