Den 25. juli flyttede de første beboere ind i en bygning med bjælker i loftet og udsigt over Milwaukee i staten Wisconsin.
Og nu er den 86,6 meter høje bygning med de 25 etager kåret som verdens højeste træbygning af Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH).
Dermed overgår bygningen, der har fået navnet Ascent, det norske Mjöstårnet med bare én meter.
Ascent består dog ikke udelukkende af træ. Facaden består primært af glas og fundamentet af beton, der er støbt på stedet. Dermed har den også vundet titlen som verdens højeste træ/beton-hybridbygning.
»Vi har ikke bygget for at slå en rekord. Vi ville bare gerne skabe det bedste miljø for vores beboere,« sagde direktøren for entreprenørfirmaet New Land Enterprises Tim Gokhman under ceremonien.
Træ som beton
Bygningen er konstrueret af CLT og limtræ. Det er to materialer, der består af mindre stykker træ limet sammen til store “klodser” med mange af de samme egenskaber som beton. Træstykkerne er sat sammen af stål.
New Land Entreprises påbegyndte byggeriet i august 2020, og skyskraberen har dermed taget cirka to år at bygge. Var bygningen lavet af beton, havde det taget en tredjedel længere tid, vurderer CTBUH.
Ved hjælp af en ultrapræcis, digital kopi af bygningen, har det været muligt at bestille alle delene med færdigborede huller direkte til byggepladsen, klar til at blive sat sammen.
»Massivt træ er både hurtigere, mere præcist, lettere og mere bæredygtigt,« siger Tim Gokhman.
Ved at bygge stort med træ sparer man ikke bare en masse CO2-udledning fra beton, man hjælper også med at lagre CO2. Alene mængden af træ brugt til Ascent har en klimagevinst, der svarer til at fjerne 2.500 biler fra vejene i et år, fortæller Jason Korb fra arkitektfirmaet bag bygningen, Korb + Associates Architects.
Forud for byggeriet gik to år med planlægning, research og test, hvor man inddrog både eksterne interessenter og eksperter fra hele verden.
Meget mere på vej
»Ascent-projektet hjælper med at fremme samtalen om, hvordan vi bygger mere bæredygtige og sunde byer, især i tider med masseurbanisering og stigende konsekvenser af klimaforandringer«, siger Daniel Safarik fra CTBUH.
Ascent er hverken den første eller sidste træskyskraber, der ser dagens lys.
I den Schweiziske by Wintherthur er en 100 meter høj træskyskraber på vej, designet af det danske arkitektfirma, Schmidt Hammer Lassen Architects. Det skal dog først stå klar i 2026, så Ascent ser ud til at kunne beholde rekorden lidt endnu.
