Amerikansk sensor sladrer om styrken af betonveje til vejingeniørerne

24. marts kl. 11:561
Amerikansk sensor sladrer om styrken af betonveje til vejingeniørerne
Der er ikke opført betonveje i Danmark siden 1960'erne, men i blandt andet Tyskland og USA ser man fordele ved at bruge beton i stedet for asfalt. Illustration: Wikimedia Commons.
Sensorer i betonen fortæller, hvornår nyanlagte veje i USA er stærke nok til at håndtere tung trafik.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere amerikanske stater tager et nyt værktøj i brug for at spare penge på reparationer af deres veje.

Mens Danmark opgav betonveje i 60’erne, er der stadig tradition for at konstruere veje i USA med beton i stedet for asfalt i det øverste bærelag.

Betonveje går for at være mere holdbare over for især tung trafik, men flere stater oplever, at der er uforholdsmæssig store udgifter forbundet med vedligehold af vejtypen.

Ifølge lederen af bygge- og anlægssektionen på Purdue University skyldes det blandt andet, at vejene tages i brug, inden betonen er hærdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Trafikpropper forårsaget af reparationer af infrastrukturen har spildt fire milliarder timer og tre milliarder liter benzin på årsbasis. Det skyldes primært utilstrækkelig viden om og forståelse af betonens styrkeniveauer,« er professor og sektionsleder Luna Lu citeret for i en nyhed på universitetets hjemmeside.

»Vi ved f.eks. ikke, hvornår beton vil nå den rette styrke, der er nødvendig for at kunne klare trafikbelastninger lige efter opførelsen. Betonen kan gennemgå for tidligt svigt, hvilket fører til hyppig reparation.«

Et sensorkit, der måler og logger data om betonstyrken, er ifølge forskere på Purdue University mere præcis end estimater baseret på laboratorieforsøg. Illustration: Purdue University.

På Purdue University har de udviklet en sensor, der skal løse problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En sensor, der blandt andet kan måle styrkeniveauet i realtid, installeres på armering eller på forskalling, inden betonmikset hældes i. Sensoren er via en ledning koblet til en enhed over jorden, der logger dataene, som uploades til en app, som de amerikanske vejingeniører kan tilgå fra telefonen.

Beton i bærelaget anvendes på cirka 20 procent af de mellemstatslige motorveje i USA. Indtil videre har ni stater valgt at afprøve sensorerne som supplement til den gængse testmetode, hvor hærdningstiden for et givent betonmiks estimeres på baggrund af laboratorieforsøg.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. marts kl. 20:52

Hvorfor et sådant indlæg i Ingeniøren?

Der er selvfølgelig udført forsøg med betonveje i Danmark siden 1960'erne, men det har journalisten åbenbart ikke gidet undersøge nærmere.

Når betonveje ikke dur i Danmark skyldes det blandt andet kombinationen af påvirkninger fra tøsalt og frost/tø. Styrken af beton er der derimod helt styr på. Det kræver ikke særlige målinger.