Amerikansk senat vil genindføre netneutralitet

Et flertal i det amerikanske senat har stemt ja til at bevare netneutralitetsregler, som den føderale kommunikationskommission vil fjerne. Illustration: Wikimedia

Der var spænding til det sidste før en afstemning onsdag i det amerikanske senat om regulering af internettet.

Her sagde 52 amerikanske senatorer ja til at genindføre de regler om netneutralitet, som den amerikanske telestyrelse, FCC, ellers besluttede at udfase tilbage i december 2017.

Det skriver blandt andet Amy Klobuchar, demokratisk senator fra Minnesota på Twitter.

Netneutralitetsreglerne betyder, at internetudbydere ikke må regulere trafikken til og fra hjemmesider. De nuværende regler står til at blive udfaset 11. juni i år, og det har især fået tilhængere at netneutralitetsreglerne til at frygte, at internetudbyderne vil tilbyde såkaldte 'fast lanes' – altså at nogle hjemmesider får højere hastighed på bekostning af andre.

Mens afstemningen har været annonceret i flere måneder, så var det første lige op til afstemningen, at udfaldet stod klart.

Alle demokrater stemte for, mens tre republikanere og to uafhængige også stemte for. Det gav et flertal på 52 ja-stemmer mod 47 nej-stemmer.

»Næsten 20 procent af alle amerikanere og 22 procent af alle indbyggere i Louisiana har kun ét valg, når det gælder internetudbydere, der kan levere tilstrækkelig hastighed. Grundlæggende har de ikke et valg. Afstemningen handlende om én ting: Hvor meget stoler du på din kabeludbyder? Jeg vil gerne stole på alle, men jeg tror, at verifikation er nødvendig for et frit og åbent internet. Jeg tror også på kærlighed, men jeg ejer stadig et håndvåben,« sagde det republikanske senator John Kennedy fra Louisiana til mediet Nola.

Læs også: I aftes blev reglerne for netneutralitet rullet tilbage

Fortsat uvis fremtid

Selvom et flertal i senatet har stemt for at beholde netneutralitetsreglerne, så er der fortsat usikkert, om reglerne reelt bliver genindført.

Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, skal også stemme for, og her har republikanere et større flertal end i senatet. Endelig skal præsident Donald Trump også skrive under på netneutralitetsreglerne, som han tidligere har været udtrykt modstand mod.

Sideløbende har 22 amerikanske delstater lagt sag an mod FCC, fordi de ønsker at indføre netneutralitetsregler på delstatsniveau.

Læs også: Flere amerikanske delstater vil genindføre netneutralitet

I EU er der vedtaget en forordning om netneutralitet med et lignende formål, nemlig at forbrugerne har adgang til et frit og åbent internet.

Det betyder, at internetudbydere ikke må begrænse den frie adgang til at sende og modtage data, ligesom udbyderne ikke kan begrænse et mobilabonnement til bestemte typer udstyr, f.eks. tablets eller smartphones.

Læs også: Teleselskaber snubler stadig i netneutralitetsregler