Amerikansk raketbygger: Dansk raket mere sikker til rumturisme end Virgins

Ben Brockert, der lever i Texas i USA og bygger raketfatøjer for Armadillo Aeropace, følger Copenhagen Suborbitals opsendelse denne morgen tæt.

»Det er fantastisk at se et nyt projekt med en ny indgangsvinkel. Jeg bliver ikke oppe til klokken to om natten og ser tv på et sprog, jeg ikke forstår, for hvem som helst.«

Han forventer tilgengæld også at se den danske hjemmebyggede raket komme i luften.

Læs også: Se amerikansk raketbyggers rumfartøjer blive skudt af

»De har testet lignende motorer, så jeg forventer, at den vil antænde og lette. Det er svært at operere væk fra hjemmet, så de er måske ikke i stand til at opsende i deres første forsøg, men medmindre noget gik i stykker under sejlturen, vil den flyve,« siger han til Ing.dk.

Voldsom motor

Ben Brockert, der er uddannet computeringeniør og tidligere også har bygget raketfartøjer for Masten Space Systems, mener dog, at det vil kræve meget held, for at alle faldskærmene virker, og han har også en anden forventning.

»Jeg forventer, at motoren vil være for voldsom til at en person kan være om bord, men de vil finde ud af det i sidste ende. De har vist vedholdenhed, er skiftet fra NOS til Lox og fra paraffin til HTPB. De vil finde ud af det.«

Han påpeger, at en anden udfordring er, at det er meget svært at forudsige aerodynamikken.

»Rakettens opførsel vil formentlig ikke matche deres modeller, men forhåbenlig vil den forblive med spidsen op,« siger han.

Han forventer, at denne opsendelse og data fra den vil kunne hjælpe dem med at forudsige aerodynamikken bedre fremover.

»En opsendelse er den bedste måde at lære om aerodynamik. Det er bedre end CFD (Computational fluid dynamics) eller vindtunneller. Nogle mener, at Copenhagen Suborbitals er forhastede med denne opsendelse og at de skulle udføre endnu en statisk test, men det vil helt sikkert lære dem en masse.«

Ingen sure skatteydere

Næste opsendelse skal ske, når de er har fikset problemer og er klar til endnu en tur, mener han. En stor fordel, de har i forhold til ESA og Nasa, er, at de ikke har nogen skatteydere, der bliver vrede, hvis tingene ikke virker, påpeger han.

»Det danske projekt er fantastisk. Det er meget lig grupper i USA, der arbejder uden for Nasa. Folk, der laver raketter, fordi de finder det interessant og afprøver nye og tossede ting, der kunne fejle. Nasa kan ikke gøre ting, der måske fejler. 'Failure is not an option'«.

Han påpeger, at Nasa køber hardware og service fra andre selskaber, så han tror, at de også finder projekter som dette interessant og også er glade for at se nye tilgange.

Vil vælge CS over Virgin

Ben Brockert har stor tiltro til det danske projekt - faktisk mere end til Virgin, der arbejder på at lave kommercielle rumture.

»Jeg ville flyve med Copenhagen Suborbitals raket, før jeg ville flyve med Virgin Galactic. Udsigten på CS-raketten vil være meget bedre og Virgins nitrous oxide raket er meget mere farlig.«

Men ville du ikke lade Peter Madsen tage den første tur for en sikkeheds skyld?

»Jeg er en person ligesom Peter. Jeg ved, at hvis jeg byggede raketten, ville du på ingen måde kunne stoppe mig fra at flyve først. Jeg ville lade Peter tage den første flyvetur, fordi han fortjener at få den første tur«.

Han fortæller, at Copenhagen Suborbitals er det eneste amatørprojekt, der er kommet så langt, som de er. Der er dog selskaber, som Ben Brockerts eget Armadillo Aeropace, der er på et lignende sted.

CS er gode til at tæmme raketter

Ben Brockert har skrevet en smule med Peter Madsen på e-mail og nogle af de andre fra Copenhagen Suborbitals i blogkommentar.

»Jeg ønsker dem held og lykke, en sikker opsendelse og masser af gode data fra flyveturen. Raketter er store, skræmmende og farlige, men de udfører et godt job i forhold til at tæmme dem. Jeg ville blot ønske, at de alle talte engelsk.«

Ben Brockert er at finde på Ing.dk's liveblog, hvor han følger og kommenterer slagets gang. Vær med her.