Amerikansk pris til ung Århus-forsker
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Amerikansk pris til ung Århus-forsker

Prisen, der overrækkes ved en ceremoni i Boston, modtager Poul Nissen sammen med fire tidligere kolleger fra Yale University for deres studier af ribosomet - den del af cellen, der producerer kroppens proteiner.

»Det er en voldsomt prestigefyldt pris, som alle forskere drømmer om at få,« siger lektor Jens Nyborg, der er Poul Nissens chef på Institut for Molekylær og Strukturel Biologi.

Yale-forskerholdet, som Poul Nissen var en del af, indtil han for to år siden vendte hjem til Århus, står bag et stort gennembrud med at bestemme ribosomets rummelige opbygning helt ned til de enkelte atomer. Det er i sig selv noget af en bedrift, da det består af ikke mindre end 200.000 atomer, hvilket er den største bestemmelse af molekylstruktur, der nogensinde er gennemført.

Ribosomet er den vigtigste del af enhver celle, da det groft sagt er bindeleddet mellem den menneskelige arvemasse (DNA) og det liv, som kommer ud af det. Ifølge Jens Nyborg er den forskning, som Poul Nissen nu modtager prisen for, en milepæl i forståelsen af ribosomet.

»Der er ingen tvivl om, at man i fremtiden vil se tilbage på forskerholdets resultater som en helt og aldeles banebrydende bedrift. Måske helt oppe i Nobelpris-klassen,« siger Jens Nyborg.

Forskernes resultater blev i august 2000 publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science, som udråbte forskningen som »Break-through of the Year 2000« kun overgået af kortlægningen af det humane genom.

Med Newcomb Cleveland prisen modtager Poul Nissen godt 40.000 kroner og en bronzemedalje, oplyser Århus Universitet i en pressemeddelelse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten