Amerikansk politi indsætter robothunden Spot

Illustration: Fra Youtube

Robotter har været brugt i årtier til at afmontere bomber og andet farligt gods. Tænk bare på den danske version, der i forskellige inkarnationer har gået under navnet “Rullemarie” og været en del af forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste.

Men nu har politiet i Massachusetts, USA, indgået en aftale med robotvirksomheden Boston Dynamics om at lease deres firbenede robot, som går under navnet “Spot”.

Det er “the American Civil Liberties Union of Massachusetts” (ACLU), en lokal borgerretsorganisation, som har afdækket udviklingen. I et aftalepapir fra juli 2019 mellem Boston Dynamics og statens politi (via deres brandvæsen) fremgår det, at et stykke udstyr fra virksomheden er blevet leaset i tre måneder for at “evaluere robottens evner inden for politiopgaver, specielt opgaver i forbindelse med sprængstoffer eller mistænkte personer.”

Det amerikanske techmedie Gizmondo er gået ind i sagen og afdækket, at der altså må være tale om Spot, som i oktober stod klar til at blive leaset til kommercielle virksomheder.

Læs også: To gamle robotter har lært nye tricks

De kan også fortælle, at Spot faktisk har været en del af statens politi siden april 2019 og i den tid været direkte involveret i mindst to hændelser. Det er dog ikke klart, hvad robotten foretog sig, og hvorvidt den i de to tilfælde fungerede autonomt eller blev fjernstyret af et menneske.

Robotter skal bruges i farlige situationer

I de dokumenter, der er kommet frem i deres research, fremgår det også, at politiet forestiller sig en fremtid, hvor robotter i visse situationer kan erstatte mennesker. En politiofficer, Lt. Robort G. Schumaker, skriver i et dokument, at robotter kan beskrives som et usårligt component i taktiske operationer, som er vitale for at understøtte statens interne sikkerheds-strategi.

Det fremgår også, at politiet ikke må tage billeder af robotten i aktion, men heldigvis har Boston Dynamics i præsentation på Youtube selv vist, hvordan sådan en politi-Spot kan arbejde.

Her ses det, at Spot kan bruges til at åbne døre og videofilme situationer. Der er ingen tegn på, at politiet i Massachusetts har udstyret Spot med våben.

Kade Crockford, der er programleder for Liberty, ved ACLU i Massachusetts, udtrykker også, i en mail til Gizmondo, bekymring for udviklingen:

»Der er meget, vi ikke ved om, hvordan og hvor disse robotsystemer i øjeblikket er implementeret i Massachusetts. Alt for ofte sker installationen af ​​disse teknologier hurtigere, end vores sociale, politiske eller juridiske systemer kan reagere. Vi har et presserende behov for mere gennemsigtighed fra regeringsorganer, der bør være på forkant med offentligheden om deres planer med at teste og implementere nye teknologier,« siger hun.

Læs også: Boston Dynamics tester robot på byggeplads

Det er langt fra første gang, at politiet tager robotter i brug i direkte konfrontation med mennesker. I 2016 brugte politiet i Dallas, USA, en robot til at placere en bombe tæt på en snigskytte. Manden blev dræbt.

Det danske politi brugte i 2007 Rullemarie til at komme tæt på 58-årig sindsforvirret mand, som havde forskanset sig i et sommerhus ved Tversted i Nordjylland. Her var det dog ikke et våben eller sprængstoffer robotten havde med, men en tekst skrevet på et stykke papir som manden gerne skulle læse.

Det lykkedes dog ikke og i stedet gik det ud over Rullemarie, som manden skød i tårnet, i selve kroppen og i kameraet. Derefter gik han til angreb på Rullemarie med en økse. Rullemarie stod ikke til at redde.

Emner : Robotter