Amerikansk militærfly styrter ned og dræber mindst 16

U.S. Marine Corps' eget billede af et KC-130. Illustration: U.S. Marine Corps

Et amerikansk militærfly af typen KC-130 er styrtet ned nord for delstatshovedstaden Jackson i Mississippi. Den lokale beredskabschef bekræfter ifølge en stribe amerikanske medier, at mindst 16 er døde ved styrtet, og oplyser, at der ikke er håb om at finde overlevende.

De amerikanske marineinfanterister har foreløbig kun bekræftet, at noget gik galt for flyet, men ikke, hvor mange der er døde, eller hvad årsagen til styrtet kan være.

Den civile havarikommission skal ikke undersøge styrtet, da der er tale om et militærfly.

En variant af Det danske forsvars transportfly

Ifølge Washington Post er KC-130 en variant af det militære transportfly C-130 Hercules, et af de mest udbredte militærfly i verden, og som også det danske forsvar råder over varianter af.

KC-130 er et fire-motorers propelfly. Det kan bygges til såvel troppetransporter som til transport af materiel. Desuden kan det benyttes som flyvende tankstation for andre flytyper, men det er endnu ikke oplyst, hvad det styrtede fly blev brugt til.

Et lokalt medie oplyser, at flyet tjekkede ind hos luftfartskontrollen for sidste gang i en højde af 20.000 fod. Dernæst blev flyet set af en lokal landmand, som har udtalt sig til blandt andet nyhedsbureauet AP.

Han arbejde i sit dambrug, da han så flyet komme styrtende til jorden. Det snurrede rundt, og der kom røg fra den ene motor.

Vragdele blev ifølge en anden lokalavis spredt i en radius på otte kilometer. Ifølge landmanden blev vraget trykket så fladt ved styrtet, at det dårligt var til at se i soja-marken, hvor planterne vokser til hofte-højde.

Det lokale brandvæsen pøsede ifølge de amerikanske medier 15.000 liter skum på vraget, inden de turde nærme sig. Beredskabet blev drevet væk fra vraget af, hvad brandchefen betegner som 'høj-intensive eksplosioner'.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

KC-130 bruges typisk som tanker af USMC, men den har også andre roller.

Det at der var 16 personer ombord (hvilket er en del mere end under en normal tanker mission hvor der er 5), kunne tyde på at den har været uden på en anden type mission.

Udtalen fra brandchefen om "høj-intensive eksplosioner" kunne tyde på at den har haft ekstra brændstof med til at tanke fly. Det er også en mulighed at det er en af "Harvest Hawk" modellerne (https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Mar...), som kan medbringe AGM-114 Hellfire missiler under vingerne, og disse kunne også godt udløse de omtalte eksplosioner hvis de brænder længe nok.

Men alt dette er jo gætværk på nuværende tidspunkt.

  • 4
  • 0

Dræber mindst 16, er korrekt nok, men giver indtryk af at de dræbte ikke var ombord på flyet. 16 dræbte i flystyrt ville bedre beskrive forholdene: At det var personer i flyet. Jeg håber faktisk ikke, at jeg er den eneste som stejler over sætningen.

  • 6
  • 4

Jeg kan undre mig over så grundigt politiske udtalelser bliver analyseret, og at sådan en overskrift slipper igennem. Journalistuddannelsen lærer vel eleverne at udtrykke sig klart, og ikke bare at finde alle mulige nyheder og historier og oversætte de udenlandske medier med google. Det står senere mere korrekt, men overskriften er elendig. Det styrtede jo ikke ned i et hus og dræbte en masse mennesker. Problemet er måske, at nogle ikke engang får den mindste tvivl, og derfor undersøger det nærmere, og får fjernet de værste fejl. Enhver journalist/skribent på ingeniøren bør have fuldstændig styr på effekt og energi udtrykt ved f.eks. kW og kWh, og have en ide om rimeligheden i de opgivne størrelser, før de kolporteres videre. Det var rart at få lukket lidt damp ud, og måske hjælper det mig og journalisterne.

  • 5
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten