Amerikansk militær klar med laser-kanon til nedskydning af droner

En fjendtlig drone dukker op på overvågningsskærmen på det amerikanske flådefartøj USS Ponce. Med noget der ligner en playstation-controller styrer en soldat ombord et 30 kW laservåben, der på halvanden kilometer kan skyde dronen ned. Og med stor præcision sker det.

Det er grundidéen i det nye Laser Weapon System (LaWS), som nu er færdigtestet på USS Ponce, og som det amerikanske militær forventer kan installeres på en række skibe fra 2017. Det skriver The Engineer.

USS Ponce sejler rundt i Den Persiske Golf, hvor man fra september til november har afprøvet LaWS-systemet i en række situationer. Som du kan se i videoen herunder, kan laserstrålen med stor præcision skyde eksempelvis et fjendtligt missilsystem ned på et skib, der befinder sig langt fra USS Ponce.

Læs også: USS Ponce tester laserstråle til nedskydning af droner

Men ifølge det amerikanske militær er den nye laserkanon ikke kun god, fordi den er præcis. Den er også relativt billig at bygge og drive. Våbnet består nemlig af seks kommercielle fiberlasere, der ret rette mod samme mål. Fordi delene til LaWS er standardkomponenter, kan omkostningerne holdes nede.

Lasersystemet er blevet testet i tæt tåge, kraftig vind, ved mål tæt på og langt fra USS Ponce og hvor det har krævet hurtige reaktioner fra personalet ombord. I alle tilfælde har LaWS fungeret efter planen, fortæller Matthew L. Kunder, der er chef hos US Office of Naval Research. Han siger samtidig, at det kun koster seks kroner at affyre laser-kanon, hvilket er en forsvindende lille udgift, når man sammenligner med missiler.

Det skal dog nævnes, at LaWS kommer til at indgå i beskyttelsen af de amerikanske flådefartøjer sammen med allerede eksisterende systemer.

Du kan se en præsentationsvideo af LaWS her:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Alle tests hvor FPS spillere har været oppe mod hinanden fra PC vs konsol, så har PC spillere altid vundet, selv når de bedste konsol spillere var imod mellem klasse PC spillere.

Musen vinder altid over pad, i både præcision og hastighed, samt manøvredygtighed.

 • 0
 • 0

Der kan være mange grunde til, at de har valgt som de gør. Mus kan være hurtigere, men kræver en fast og nogenlunde ren overflade at ligge på. Musen er derfor ikke ideel, hvis betjeningen er transportabel. Musen kan også påvirkes mere af bevægelser fra bølger eller hvis enheden skal monteres på kørende lastbiler. På skibe bruges tit en trackball istedet for at bruge en mus, muligvis på grund af førnævnte.

"Playstation-Controlleren" er lettere at montere ekstra knapper på, hvis dette skulle blive nødvendigt. I fremtiden bliver kanonen nok monteret med radar og andet, der betyder at den kan tage beslutninger selv.

 • 0
 • 0

Jeg er især glad for, at de har testet den i kraftig vind. Der er jo ikke noget værre end laserstråler, der blæser frit rundt - man ved jo aldrig, hvad de så kan ramme.

 • 0
 • 0

Nu tror jeg ikke man kan sammenligne FPS med dette våben. En ting som jeg hæfter mig ved er præcision og afstand sat i forhold til at det er på et skib som bevæger sig.

Der er jo mange faktorer den skal tages højde for, og hvis den skulle skyde i samme sekund han trykkede, ville jeg ikke forvente den samme præcision i alle tilfælde. Bare få milisekunders forsinkelse fra tryk, til eksekvering, kan betyde meget hvis skibet er på vej ned eller op fra en bølge. Specielt på 1,5 km afstand.

Derfor tror jeg kun at operatøren pin-pointer målet, og derefter klare computer, gyro, laser osv. resten.

 • 0
 • 0

Det er forhåbentlig ikke karakteristisk at ingeniører fokuserer på PC-spil når der snakkes krigsmateriel? Amerikanske droner har dræbt rigtig mange civile i Pakistan, Yemen, Syrien etc. Droneangreb i lande der ikke ligger i krig med USA er klart ikke i overensstemmelse med gældende konventioner om krig, og er ligesom krig ganske modbydeligt, og skammeligt tillige at vi er "allieret" med disse drab på almindelige mennesker, som paranoide amerikanske tjenester blot har mistanker til, eller blot vil terrorisere. Droneteknikken i krigsførelse er endnu et "skud" på varesortimentet hos krigens købmænd, og disse antidronelaserkanoner finder selvfølgelig også vej til Pakistan m.fl. og så kører våben-rouletten igen igen. Kloge ingeniører burde opfinde billige misilskjold, der kan omdirigere indflyvende droner til nærliggende områder med vand.

 • 0
 • 0

Det er forhåbentlig ikke karakteristisk at ingeniører fokuserer på PC-spil når der snakkes krigsmateriel?

Det håber jeg da det er.

Når ellers en ingeniør først har forliget sig med at lave våben der skal bruges til at slå andre mennesker ihjel, håber jeg da at han forsøger at løse opgaven bedst muligt inden for de rammer og kriterier der er opstillet. Også hvis det involverer at søge inspiration fra computerspil!

 • 0
 • 0

Det forekommer logisk med rettidig omhu her, som djævelens advokat ville sige. Når amerikanske hobbyfolk kan konstruere droner for få tusinde kroner, der kan bære skydende maskingeværer eller granater, så kan andre folkeslag vel også. Man skal forestille sig en ny udgave af Hitchcock's Fuglene med skydende droner imellem skyskrabere på Manhattan. Ja, det er et nyt kapløb. Men det er igangsat af USA selv, eller dikteret af deres våbenindustri. Hvem styrer hvem ?

 • 0
 • 0

"Kloge ingeniører burde opfinde billige misilskjold, der kan omdirigere indflyvende droner til nærliggende områder med vand."

God ide - hvis ingeniører havde noget at skulle have sagt. Men ingeniører er ikke investorer og bestemmer ikke hvad der skal investeres i.

Er der noget der kan tjenes penge på kommer investorerne. Uanset hvad det er. Ingeniørerne skal jo leve, så de står klar.

At det kan betale sig at lave sådan noget klamt isenkram er et problem ved vores samfund og skal løses politisk. Markedet kan ikke.

 • 0
 • 0

man kan sammenligne FPS med dette våben. En ting som jeg hæfter mig ved er præcision og afstand sat i forhold til at det er på et skib som bevæger sig. Der er jo mange faktorer den skal tages højde for, og hvis den skulle skyde i samme sekund han trykkede, ville jeg ikke forvente

Jeg tror du tænker for meget på at "styre" kanonen direkte, som man styre et køretøj eller et fly, nej det jeg tænker på at bare at klikke på målne, så man måludpeger fjendtlige objekter og så kanonen selv styre rundt og tager sigte automatisk. Ergo det burde være 2 delt, som i moderne kampvogne hvor skytte og kommandør hver kan udpege mål via deres periskob, og komputeren vil huske målne og automatisk køre kanonen i stilling.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten