Amerikansk militær forbereder sig på et atomangreb i rummet

Sådan så det ud - fra et fly - da atombomben Starfish Prime detonerede i rummet den 9. juli 1962. Nu vil amerikanerne være forberedt, hvis fjender vælger den metode. Illustration: US Air Force

USA vil ikke risikere, at deres satellitter bliver smadret af stråling fra en potentiel atombombe opsendt af Nordkorea. Derfor har de gang i tre eksperimenter, der skal gøre amerikanerne klogere på strålingen og hjælpe med at beskytte satellitter ved hjælp af blandt andet radiostråling.

Scenariet med en atombombe i rummet bliver ifølge Science beskrevet af militærfolk som et 'Pearl Harbour in space', og frygten er ikke grebet ud af den blå luft ...eller det sorte rum, om man vil.

Tilbage i 1960’erne eksperimenterede amerikanerne nemlig med detoneringer af netop atombomber i rummet, og den 9. juli 1962 lod de faktisk en 1,4 megaton bombe eksplodere 400 kilometer over Jordens overflade vest-sydvest for Hawaii, hvor indbyggerne kunne se himlen blive farvet dybrød.

Testen, der gik under kodenavnet Starfish Prime, fik i månederne efter en hel serie af satellitter til at gå i stykker, herunder verdens første kommunikationssatellit, Telstar og briternes første satellit Ariel 1, der faktisk var udstyret med sensorer til at måle netop strålingen fra sprængningen. Og på Hawaii gik gadelyset ud, og telefonerne var døde.

Atombombe fyldte rummet med højenergipartikler

Ødelæggelsen af udstyr, især satellitterne, kom bag på amerikanerne, der godt nok havde regnet med en vis påvirkning af dem, og derfor havde taget forholdsregler, så eksplosionen foregik i afstand af satellitterne, men den sikkerhedmargin var slet ikke tilstrækkelig.

Læs også: Nordkoreansk atombombe fik bjerg til at ryste og kollapse

Det viste sig nemlig, at der blev skabt et strålingsbælte rundt om Jorden, som indeholdt højenergi MeV-elektroner, der slog solceller og elektronik ud, ligesom højenergipartikler fra Solen kan gøre det. Med andre ord var der tale om, at atombomben havde udløst et elektromagnetisk pulsangreb i rummet, og undersøgelser har efterfølgende vist, at højenergipartiklerne blev hængende i rummet i årevis.

Vil skyde partikler ned med radiobølger

Så hvordan rydder man rummet for højenergipartikler efter et 'Pearl Harbour in space'? Det er netop det, amerikanerne er i færd med at undersøge.

Læs også: A-bomben: Det er ikke strålingen, der dræber - det er eksplosionen

I et af eksperimenterne bruger de kraftfulde antenner til at udsende radiobølger i rummet. Antennerne omfatter hærens lavfrekvente (VLF) ubådkommunikations-antenner samt forskningsantenner i Alaska og Puerto Rico, og ideen med at fjerne højenergipartikler med radiobølger er inspireret af den måde, naturlige processer foregår på i de såkaldte Van Allen-strålingsbælter omkring Jorden, som Nasas Van Allen-sonder har set nærmere på.

Læs også: Redaktionens favoritter: Atombombens gavnlige bivirkning er snart forduftet

Her skubber radiobølger fra rummet eller fra Jorden nemlig til partiklerne, der i nogle tilfælde ender i den øvre atmosfære, hvor de kommer til syne som smukt nordlys på Jorden. På samme måde ønsker Nasa at rydde rummet for højenergipartikler med radiobølger, men i stedet for at skyde på partiklerne på Jorden har de også planer om at angribe partiklerne i deres eget element, nemlig rummet.

I juni sidste år opsendte det amerikanske militær det hidtil største ubemandede fartøj i rummet: DSX dipol-antennen. Dens primære mission er at sende VLF-bølger ind i Van Allen-bælterne med en 80 meter lang antenne, og endnu afventer offentligheden indsigt i resultaterne.

En drys barium kan – måske – fjerne partikler

I april 2021 vil Nasa sammen med forskere ved Los Alamos opsende en raket udstyret med det såkaldte Beam Plasma Interaction Experiment, som er en miniaccelerator, der er tænkt til at skabe elektroner, der kan generere VLF-bølger og i sidste ende påvirke højenergipartiklerne. Det kunne vise sig som en mere effektiv og nemmere skalerbar metode til at fjerne partiklerne end kæmpe-antennen DSX.

De amerikanske forskere har dog endnu et redskab i skuffen, som de vil prøve af: barium-atomer. Netop barium kan nemlig ioniseres af sollys i rummet og dermed blive omdannet til en plasma, der udsender radiobølger. Derfor vil militærets forskningsenhed Naval Research Laboratory i sommeren 2021 opsende en raket med 1,5 kilogram barium-atomer.

De mange eksperimenter skal bane vejen for et opskaleret forsvar mod a-bomber, men ifølge Science er usikkerheden omkring den skadelige effekt af eksperimenterne på både elektronik og ozonlaget også stor. I sidste ende kan teknologien dog ende med også at komme fremtidige rumrejsende til gode, da strålingsfaren på f.eks Marsrejser er en af de helt store udfordringer. Måske er løsningen ganske enkelt at skrue op for radioen?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Velskreven artikel ....

Foder for min nyskerrige hjerne!

Der nævnes i artiklen at energipartiklerne fra a-bomben i 1962 blev hængende i årvis, hvordan "forsvandt" disse højenergipartikler? hvis de ikke stadig er tilstede?

Nu har jeg tidligere læst en artikel på ing.dk vedr. elektromagnetiske impulser og højfrekvente bølger som skal anvendes som "våben" mod uvillige billister. Kan man så ved ovenstående undersøgelser, finde et muligt forsvar mod EMP/HPM ved hjælp af lavfrekvente radiobølger som NASA vil afprøve i rummet??

Bare en tanke...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten