Amerikansk marinekorps vil angribe øjne, trommehinder og hud med monteret laser-kanon

Illustration: Bigstock

Et monteret laser-system på en humvee, der kan angribe urostiftere på lang afstand med både lyd, lys og varme.

Sådan lyder forespørgslen fra USA's marinekorps, der har sendt et nyt udviklingsprojekt i udbud, skriver det amerikanske medie Task And Purpose.

Læs også: Morgendagens artilleri er bevæbnet med en 100 kW kraftlig laser

Konkret er marinekorpset på udkig efter en såkaldt Scalable Compact Ultra-Short Pulse Laser (SCUSPL), som »producerer vedvarende and kontrollerbart plasma på afstand, der kan fremkalde et fuldt spektrum af ikke-dødelige virkninger.«

Det skal monteres på mindre køretøjer som en humvee eller et Joint Light Tactical Vehicle, hvorfra det skal kunne levere akustiske brag på over 165 dB, blænde personer med lysglimt på 6-8 mio. candela og pine dem ved at brænde deres hud gennem tøjet.

Altsammen med en rækkevidde på mindst 100 meter.

Teknologien vil ikke kun komme USA's marinekorps til gavn, men også »andre amerikanske agenturer og civilt politi,« står der i anmodningen, hvor marinekorpset ligeledes skriver, at den kan finde anvendelse i forbindelse med urokontrol.

Advancerede ikke-dødelige våben

Mens tidligere forsøg på at udvikle et USPL-system ifølge anmodningen fra marinekorpset har vist lovende takter, så manglede systemerne den nødvendige rækkevidde, mens de var for store og strømslugende til at blive integreret på mindre køretøjer.

De var dog i stand til inden for en afstand på 30 meter at producere en flash-bang effekt med maksimum lysstyrke på 2 mio. candela, et akustisk brag på 147 dB og et »tilstrækkeligt niveau af termisk ubehag på menneskehud.«

Læs også: Lockheed skal udvikle laserforsvar til amerikanske jagerfly

Kravene til det nye system går dog betydeligt længere. Både med hensyn til rækkevidde, strømbrug, robusthed og vægt.

Derudover skal det kunne levere »forståelige stemmekommandoer som 'get out' for at advare individer på en minimum afstand af 100 meter og op til 1.000 meter.«

Ifølge Task and Purpose har USA's marinekorps i den seneste tid udvidet sit arsenal af advancerede ikke-dødelige våben, heriblandt morter med flashbang-granater og taser-kugler til konventionelle skydevåben.

Også lasere lader til at få en større rolle i det amerikanske forsvar. Hæren testede blandt andet i maj en såkaldt 'Mobile Experimental High Energy Laser' i Tyskland, der skal bruges til at skyde fjendtlige droner ned.

I sommers kunne mediet Defense News desuden skrive om en omorganisering af Pentagons lederskabsstruktur, der har til formål at lægge mere vægt på udviklingen og anskaffelsen af våbensystemer, der benytter »kvantevidenskab, kunstig intelligens og 'directed energy'«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så er det på med sølvpapirhatten! jeg troede aldrig jeg skulle bruge denne sætning i alvor ! (Jf. link fra Svend Nielsen)

"Ordinary household aluminum foil of many m thickness covering all parts of the body exposed towards the antenna would provide protection; gaps where the radiation could enter would have to be avoided. To allow vision a very fine-grained mesh in front of the face would be needed (holes markedly smaller than the wavelength of 3.2 mm; that is not bigger than, say, 0.1 mm)."

 • 3
 • 0

Pudsigt, jeg lige har købt ekstra kraftigt "sølvpapir" til køkkenbrug. I forgårs, faktisk. Selvom der burde være rigeligt til full body armor, håber jeg at bruge det i køkkenet.

 • 2
 • 0

Jeg så godt noten om sølvpapir, og ja, måske virker det. MEN! vi taler altså om meget høje eksponeringer her, og hvis sølvpapir udsættes for det, begynder det at gløde og smelte (er selv ved en fejl kommet til at smelte/brænde sølvpapir i en mirkobølgeovn).

Hvis metallet bliver varmt, og man står der med sin hat og beklædning, så giver betegnelsen "ryger" en helt anden mening. Så går der altså ild i hår og tøj.

Måske man i stedet skulle finde sig en stor parabolantenne og bruge den som visir. Så får angriberen også sine egne stråler tilbage i hovedet.

 • 2
 • 1

Alverdens politistyrke vil stå i kø for at erhverve sig udstyret. Bakket op af lov og orden-poltikere i alverdens "demokratiske" og despotiske lande. Gætter på, at ingen af hvor hjemlig beslutningstagere, der jo ikke kan få USA nok,nærer nogen betænkeligheder over udviklingen og anskaffelsen af udstyret.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten